Vodič kroz Luksemburg - šta vidjeti?

Kada je riječ o Evropi, mikrodržave su mi oduvijek bile posebna fascinacija, prije svega zbog svoje veličine, a zatim i umješnosti da očuvaju nezavisnost sve do današnjeg dana. Iako je Luksemburg za dlaku izbjegao ovu kategorizaciju, i dalje važi za jednu od najmanjih evropskih zemalja, te je smatran nezaobilaznom stanicom na mom putu da posjetim sve zemlje starog kontinenta. Mada sam putovanje u ovu državu isprva zamišljao drugačije, nedavnom posjetom pograničnim dijelovima Njemačke našao sam se toliko blizu Luksemburga, da prosto nisam mogao da odolim, a da ne obiđem i njega.

 


Dakle, kao što možete zaključiti, posjetu glavnom gradu Luksemburga sam organizovao kao jednodnevni izlet iz njemačkog Cochema, što je ujedno i dobar način da uštedite, s obzirom da je Njemačka cjenovno prihvatljivija od Luksemburga. Ipak, preporučujem da za Luksemburg odvojite nekoliko dana, kako biste se upoznali i sa drugim dijelovima ove zemlje, koja zaista ima mnogo toga da ponudi. Prije nego što podijelim svoje impresije o glavnom gradu Luksemburga, red je da kažem nekoliko uopštenih informacija o državi. Iako je uređena kao parlamentarni sistem, Luksemburg je jedina država na svijetu na čijem čelu se nalazi Veliki vojvoda. Ujedno je i jedna od zemalja osnivača Evropske Unije, te spada u najbogatije evropske države. Broji oko 645 hiljada stanovnika, a zvanični jezik je luksemburški, iako su s njim paralelno u upotrebi i francuski i njemački.

 


S obzirom da je Luksemburg mala zemlja, do nje možete stići ili direktnim letom na luksemburški aerodrom, ili vozom/autobusom iz neke od susjednih zemalja poput Njemačke, Belgije i Francuske. Ja sam konkretno putovao u Luksemburg preko aerodroma Keln/Bonn u Njemačkoj, a zatim vozom do Cohema i od Cohema preko Triera do Luksemburga. Njemački grad Trier je takođe dobra opcija za odsjedanje, jer se nalazi praktički na granici. Za obilazak istoimenog glavnog grada Luksemburga, dovoljan je u principu jedan dan, iako bi idealno bilo da odvojite barem dva dana za detaljnije upoznavanje grada i posjetu muzejima. S obzirom da se na sat-dva udaljenosti od glavnog grada nalazi i nekolicina dvoraca vrijednih posjete, to je dodatni razlog za odsjedanje u samom Luksemburgu. U nastavku slijede najznačajnije turističke atrakcije Luksemburga:

 

Stara gradska četvrt Grund

 

Jedna od najstarijih četvrti i, prema mom mišljenju, najljepši dio Luksemburga je Grund, smješten u dolini rijeke Alzette i odvojen od ostatka grada visokim stjenovitim formacijama. Zbog svoje specifične geografske pozicije, djeluje kao šarmantno srednjovjekovno selo smješteno usred modernog grada. Teško mi je odlučiti da li je ljepši doživljaj posmatrati Grund sa nekog od vidikovaca ili se spustiti u stjenoviti kanjon i izgubiti se u njegovim mirnim ulicama, šetati pored rijeke i uživati u zelenoj oazi satkanoj od brojnih stabala. Jedna od najznačajnijih atrakcija Grunda je Neumünster opatija, prostrani trg na kome se nalazi nekadašnja benediktanska opatija, koja danas služi kao kulturni centar. Ovdje su Rumunija i Bugarska 2005. godine potpisale sporazum o pristupanju Evropskoj uniji. U sklopu opatije se nalazi i Crkva Sv. Ivana, jedan od prepoznatljivih simbola panorame Luksemburga.

 


Chemin de la Corniche i Bock kazamati

 

Ako obratite pažnju na stijene koje opasavaju Grund, u njima ćete uočiti uklesane prolaze, koji predstavljaju Bock kazamate, 23 km dugu mrežu tunela i galerija izgrađenih u odbrambene svrhe, koji imaju kapacitet da smjeste hiljade vojnika, opreme i konja. Gradnja je započela 1644. godine, a poseban značaj su imali tokom Drugog svjetskog rata, kada su služili kao sklonište. Danas predstavljaju popularnu turističku atrakciju, te postoje vođene ture koje vam omogućuju da ih obiđete. Poviš tunela nalazi se Chemin de la Corniche, kojeg nazivaju najljepšim balkonom Evrope. Ovo šetalište ujedno predstavlja i panoramsku stazu sa koje se pružaju najatraktivniji pogledi na grad.

 


Katedrala Notre Dame

 

Nakon što se iz Grunda popnete nazad u Ville Haute, gradsku četvrt koja obuhvata istorijsko jezgro Luksemburga, naići ćete na Notre Dame, imenjakinju mnogo poznatije pariške katedrale. Crkva je sagrađena u kasnogotičkom stilu sa elementima renesanse i jedina je katedrala u državi. Taj status joj je dodijelio papa Pio IX, pedesetak godina nakon izgradnje, kada je Luksemburg promaknut u biskupiju. U kripti katedrale su sahranjene brojne znamenite ličnosti Luksemburga, uključujući nekolicinu velikih vojvoda i vojvotkinja, te Ivana Luksemburškog, kralja Češke i grofa Luksemburga.

 


Gëlle Fra – spomenik sjećanja

 

U neposrednoj blizini katedrale nalazi se jedan od najznačajnijih spomenika i simbola Luksemburga. Spomenik sjećanja iliti Gëlle Fra, što bi na luksemburškom značilo Zlatna dama, predstavlja ratni spomenik podignut u sjećanje na sve luksemburške dobrovoljce koji su učestvovali u oba svjetska rata, te Korejskom ratu. Granitni obelisk visine 21 metar krasi zlatni kip Nike, grčke boginje pobjede, koja u rukama drži lovorov vijenac. U podnožju spomenika se nalaze dvije bronzane skulpture, koje predstavljaju luksemburške vojnike koji su služili Francuskoj. Iza spomenika se nalazi jedan vidikovac sa kojeg se pruža pogled na čuveni most Adolphe i Luksemburški vrt.

 


Palata Velikog vojvode

 

Kada zađete dublje u četvrt Ville Haute, stići ćete i do Palate Velikog vojvode, oficijelne rezidencije Velikog vojvode, koji tu obnaša funkciju šefa države. Palata je prvobitno bila gradska vijećnica od 1572. do 1795., nakon čega je promijenila više uloga, pa je tako jedno vrijeme funkcionisala kao sjedište luksemburške vlade, zatim rezidencija guvernera koji je predstavljao holandske velike vojvode, a tokom nacističke okupacije je služila kao koncertna dvorana i taverna. Povratkom velike vojvotkinje Charlotte iz izgnanstva nakon Drugog svjetskog rata, palati je vraćena uloga sjedišta suda Velikog vojvodstva. Od 1966. godine pa do danas palatu čuvaju vojnici luksemburške vojske, te ih možete vidjeti kako svakodnevno patroliraju.

 


Place Guillaume II

 

Palata Velikog vojvode gleda na vjerovatno najznačajniji gradski trg, Place Guillaume II, kojeg krasi konjanički kip Velikog vojvode Williama II. Trg je omeđen nekolicinom znamenitih građevina, među kojima se posebno ističe gradska vijećnica, kao sjedište lokalne uprave i ured gradonačelnika. Nekada se na mjestu trga nalazio franjevački samostan, koji je nakon francuskih osvajanja raspušten, a kasnije i razgrađen, te je materijal iskorišten za podizanje gradske vijećnice. Na trgu se nalazi i turistički info centar ukoliko vam zatreba, a preporučujem i da se izgubite u okolnim ulicama i otkrijete skrivene bisere Luksemburga poput brojnih zanimljivih građevina i spomenika. Ulica Philippe II je jedna od najpoznatijih shopping ulica Luksemburga sa trgovinama brojnih poznatih brendova. Kod spomenika pjesnicima Dicksu i Lentzu na obližnjem Trgu Jan Palach često kreću besplatni turistički obilasci grada sa lokalnim vodičem.

 


Avenija slobode

 

Ukoliko želite osjetiti dašak Pariza u Luksemburgu, najbolje je da prošetate dugačkom Avenijom slobode, koja se prostire od mosta Adolphe pa skoro do zgrade glavne željezničke stanice. Prelijepe visoke građevine poput zgrade Državne banke i štedionice, te zgrade sjedišta korporacije ArcelorMittal samo su neke pored kojih ćete poželjeti da zastanete i fotografišete se. Ovom avenijom saobraća i moderni gradski tramvaj, a podsjetiću vas da je Luksemburg jedan od rijetkih gradova u svijetu koji nudi besplatan javni prevoz.

 


Pored navedenih lokacija koje možete obići tokom šetnje gradom, Luksemburg nudi i široku lepezu muzeja, galerija, te drugih znamenitosti, od kojih vrijedi izdvojiti: Musée Dräi Eechelen (istorijski muzej Luksemburga smješten u tvrđavi Thüngen), Nacionalni muzej umjetnosti i istorije, Mudam – muzej savremene umjetnosti, Američko vojno groblje, Pfaffenthal Lift i sl. U okolini Luksemburga ćete pronaći i nekolicinu prelijepih dvoraca, od kojih posebno vrijedi izdvojiti dvorac Vianden u istoimenoj opštini.


No comments:

Powered by Blogger.