Vodič kroz Bernkastel-Kues, Njemačka - šta vidjeti?

November 08, 2022

Rijeka Moselle, koja je u prošlosti važila za značajnu trgovačku rutu, iznjedrila je na svojim obalama značajan broj gradića i dvoraca, čiji se procvat može zahvaliti upravo brodovima koji su plovili ovim krajem. Danas su ovi gradovi, zahvaljujući svojoj prelijepoj arhitekturi i vinogradarstvu, popularna turistička odredišta u Njemačkoj. Dok sam planirao putovanje, bio sam u ozbiljnoj nedoumici koja mjesta da posjetim, jer što sam više proučavao kartu regije, otvaralo mi se sve više i više opcija. Naposlijetku sam teška srca suzio izbor, a jedan od gradova koji su prošli konačnu selekciju je bio i Bernkastel-Kues.

 


Budući da sam za bazu na ovom putovanju izabrao Cochem, o kome sam pisao u jednom od prethodnih tekstova, Bernkastel-Kues sam zamislio kao jednodnevni izlet. Do ovog gradića sam stigao uzevši voz iz Cochema do Wittlicha, a zatim autobus od Wittlicha do Bernkastela. Vožnja između gradova u regiji u principu ne traje dugo, tako da gdje god da odsjednete, moći ćete praviti brojne izlete u okolini.

 


Najbolji početak obilaska malih njemačkih gradića je uvijek glavni gradski trg, koji se u većini slučajeva naziva jednostavno Marktplatz, s obzirom da su se na njima u prošlosti obično nalazile pijace i bili su centri svih bitnih dešavanja. Markt u Bernkastelu je vjerovatno jedan od najljepših srednjovjekovnih trgova u cijeloj Njemačkoj, oivičen karakterističnim kućama sa drvenim gredama i renesansnom gradskom vijećnicom iz 1608. godine. Centralni dio trga zauzima fontana Michaelsbrunnen, koja nije jedina gradska fontana, jer ćete već u susjednim ulicama pronaći Bärenbrunnen, fontanu sa skulpturom medvjeda i Doctorbrunnen, doktorsku fontanu. Posebno je zanimljiva legenda o Doktorskoj fontani, koja kaže da je elektor Bohemond II bio veoma bolestan, te da je izliječen vinom iz Bernkastela. Od tada, ovo vino se zove Doktorsko vino i veoma je cijenjeno.

 


Najzanimljivija građevina na trgu, tačnije na početku jedne od uličica koje vode ka njemu, je svakako Spitzhäuschen, šiljati, uski kućerak, koji izgleda kao da je dio seta nekog fantastičnog filma. Ovo zapravo nije toliko ni daleko od istine, jer se upravo ovaj prizor pojavljuje u veoma kratkom kadru filma Harry Potter i darovi smrti, kada Lord Voldemort odlazi kod majstora za izradu čarobnih štapića Gregoroviča (kojeg u filmu inače utjelovljuje Rade Šerbedžija). Iako je riječ o flashback sceni, pažljivim okom i pauziranjem scene ćete uočiti obrise ove zanimljive kućice u filmu.

 


Moram priznati da se nisam pretjerano pripremao za posjetu Bernkastelu, pa sam nasumice šetao malim uličicama, uživajući u prizorima koje sam na licu mjesta otkrivao. Svaka kuća je interesantna na svoj način, bilo da je sagrađena tako da plijeni pažnju, ili su se vlasnici naknadno dosjetili kako da ukrase svoj dom, dodajući različite dekoracije koje će svakom prolazniku privući pažnju. U Bernkastelu ćete naći i dovoljan broj zanimljivih trgovina sa suvenirima i drugim potrepštinama, kao i restorane u kojima ćete moći da odmorite nakon višesatne šetnje. Preporučujem restoran Thiesen, zavučen u uličici iza glavnog trga. Naizgled djeluje kao neka birtija iz Harry Potter filma, ali kada uđete unutra shvatićete da je atmosfera zapravo domaćinski ugodna i da je hrana ukusna.

 


U Bernkastelu je rođen Nikola Kuzanski, svjetski poznat filozof, mistik, prirodnjak i kardinal, te možete posjetiti i njegovu rodnu kuću na obali rijeke Moselle, u kojoj se nalaze postavke posvećene njegovom životu i radu, kao i bolnicu koju je osnovao. Iako bolnica ne zvuči kao mjesto koje biste željeli obilaziti na odmoru, riječ je o arhitektonski privlačnom kompleksu, koji uključuje gotičku kapelu i vrijednu biblioteku.

 


Poviš grada se nalazi čuveni vinograd Bernkastelski doktor, koji sam spomenuo ranije u tekstu, ali okolne brežuljke krase i ostaci dvorca Landshut. U vrijeme kada je u dolini rijeke Moselle cvjetala trgovina, na okolnim brdima su nerijetko nicali dvorci, čiji su se vlasnici finansirali naplatom brodarina. Dvorac je sagrađen 1277. godine, a stradao je u požaru 1692. godine, i nakon toga više nije nikada u potpunosti obnovljen. Danas se u njegovim ruševinama nalaze restoran i vidikovac, odakle se pruža pogled na grad i okolne vinograde. Od dvorca vode različite pješačke staze, pa ako ste ljubitelj prirode, šetnja ovim krajem će za vas predstavljati izuzetno iskustvo.

 


Nadam se da sam vam kroz seriju putopisa iz Porajnja-Falačke, uspio barem djelimično približiti ljepote ovog dijela Njemačke, a ukoliko vam se dopao ovaj tekst preporučujem da pročitate i priče iz Cochema i Bacharacha.


Preuzimanje teksta ili fotografija bez pismene saglasnosti autora nije dozvoljeno.

No comments:

Powered by Blogger.