Vodič kroz San Marino - šta vidjeti?

December 31, 2022

U nastojanju da ostvarim cilj posjete svim evropskim zemljama, red je došao i na San Marino, jednu od pet najmanjih država svijeta. Budući da San Marino nema aerodrom, jedini način da stignem tamo bio je preko Italije, kojom je ova mikrodržava okružena. Najbliži italijanski grad je Rimini, međutim, do tamo imate samo sezonske letove iz Budimpešte i Beča. Drugi najbliži aeodrom je vjerovatno onaj u Bolonji, međutim, zbog odsustva niskobudžetnih letova iz naših krajeva do tamo, nisam ga uzimao u razmatranje. Sljedeća opcija je bio aerodrom Venecija/Treviso, ali sam iz privatnih razloga morao otkazati let. Drugi pokušaj odlaska iz Sarajeva do Trevisa je takođe propao, a naposlijetku je taj let i ukinut, te sam morao tražiti novu alternativu. Kao posljednja opcija pokazao se let do aeodroma Bergamo/Milano (imate letove iz nekoliko gradova sa naših prostora, poput Banjaluke i Niša), te je u meni najzad proradio inat, pa sam postao još odlučniji da se dokopam tog San Marina.

 


Ukoliko se odlučite za ovu opciju, nakon što sletite u Bergamo, najbolje je da za početak uhvatite shuttle bus za Milano sa aerodroma (karte se kupuju na jednom od šaltera na aerodromu i u oktobru 2022. su koštale 12 eura u jednom smjeru). Autobus će vas dovesti ispred zgrade željeznice u Milanu, odakle ćete uzeti voz za Rimini. Za razliku od npr. Njemačke i Austrije, vozovi u Italiji imaju manji broj polazaka i često su krcati, naročito ako se kao ja zadesite tamo u petak poslijepodne, kada svi idu nekamo za vikend. Može se lako desiti i da karte za neku liniju budu rasprodate, a cijene zavise od toga da li su u pitanju direktni vozovi ili su linije sa presjedanjem. Do Riminija imate različite varijante, pitanje je samo da li ćete uspjeti ugrabiti željenu liniju (one sa presjedanjem su obično jeftinije, ali vožnja traje i po nekoliko sati duže).

 


Ukoliko putujete van vrhunca ljetne sezone, velika je šansa da ćete u Riminiju naći pristojan i povoljan smještaj, što je bolja opcija nego da tražite smještaj u San Marinu. Od Riminija do San Marina se stiže vrlo jednostavno, autobuskom linijom koja kreće sa stanice Arco d'Augusto (nalazi se nedaleko od ostataka Augustovog slavoluka, u ulici Largo Unita d'Italia). Prevoznik je Bonelli bus, a vožnja traje blizu 40 minuta. Autobuske karte koštaju 6 eura po pravcu, a kupuju se u prodavnici novina i nikotinskih proizvoda sa nazivom Tabbacheria, odmah prekoputa glavne željezničke stanice. U toku dana ima otprilike 8 polazaka, a prilikom kupovine karte ćete dobiti i detaljan raspored vožnji. Za obilazak San Marina je u principu dovoljno pola dana, tako da će jednodnevni izlet iz Riminija biti i više nego dovoljan da obiđete sve znamenitosti ove državice.

 


Šta obići u San Marinu?

 

Sa površinom od 61 kvadratni kilometar i oko 34 hiljade stanovnika, San Marino je treća najmanja država u Evropi i peta najmanja u svijetu. Samim time i broj turističkih lokaliteta u državi je prilično skroman, a većina znamenitosti je smještena u glavnom gradu, koji nosi isto ime kao i sama država. Službeni jezik je italijanski, a zvanična valuta euro (San Marino čak kuje i vlastite kovanice eura). Ovo su stvari koje ne smijete propustiti:

 

1. Tri kule San Marina

 

Vjerovatno najznačajnija turistička atrakcija i prepoznatljiv simbol San Marina su tri kule (tvrđave) smještene na tri vrha planine Monte Titano. Prva i najstarija među njima je Guaita, izgrađena u 11. vijeku, a u današnjem obliku datira iz 15. vijeka i jedno vrijeme je služila kao zatvor. S obzirom da je od jedne do druge kule vrlo jednostavno stići pješke, kraća šetnja će vas odvesti do druge kule po imenu Cesta. Ona je smještena na najvišem vrhu planine Monte Titano i sjedište je muzeja posvećenog Svetom Marinu, sa kolekcijom od 1550 primjeraka oružja, koje datira od Srednjeg vijeka pa do modernog doba. Posljednja kula, po imenu Montale, smještena je na najnižem od tri vrha, a sagrađena je u 14. vijeku i služila je kao zatvor, te je jedina od tri kule koja danas nije otvorena za turističke posjete. O značaju ove tri kule govori i činjenica da su prikazane na nacionalnom grbu i zastavi, a uvrštene su i na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine.

 


2. Trg slobode i gradska vijećnica

 

Druga najznačajnija lokacija San Marina je svakako Trg slobode (Piazza della Liberta), kojim dominira Gradska vijećnica (Palazzo Pubblico). Neogotička zgrada uprave je sagrađena krajem 19. vijeka od kamena sa planine Monte Titano, a njena fasada ukrašena grbovima republike i njenih administrativnih jedinica. Vijećnica je sjedište svih značajnih državnih organa i jedna je od rijetkih državnih ustanova u svijetu koje možete obići i turistički. Još jedna popularna atrakcija vezana uz trg i vijećnicu jeste ceremonija smjene straže, koja se odigrava na ovom mjestu. San Marino, iako minijaturan, je država bogate istorije. Dva detalja koja su mi bila naročito interesantna su Napoleonovo odbijanje da pokori San Marino, nazvavši ga maketom republike, te činjenica da je bivši američki predsjednik Abraham Lincoln proglašen za počasnog građanina San Marina.

 


3. Basilica di San Marino

 

Država i glavni grad su dobili ime po Svetom Marinu, koji je porijeklom sa ostrva Rab u današnjoj Hrvatskoj, a koji se smatra osnivačem San Marina. Stoga ne iznenađuje ni činjenica da je najveća crkva u zemlji posvećena upravo njemu. Basilica di San Marino je sagrađena 1836. godine u neoklasičnom stilu, na mjestu starije crkve iz 7. vijeka. U unutrašnjosti crkve se čuvaju relikvije Svetog Marina.

 


4. Lokalni muzeji i trgovine

 

Iako mala državica, San Marino ima relativno bogatu ponudu muzeja zanimljive i nesvakidašnje tematike. Nacionalni muzej San Marina smješten u Palazzo Pergami Belluzzi nudi bogatu zbirku artefakata koji datiraju još od neolita, pa sve do etrušćanskih i rimskih pronalazaka. Eksponati se ne odnose samo na ono što je pronađeno na apeninskom poluostrvu, nego i na egipatske antikvitete, bizantijske ikone i sl. Većina umjetnina je donirana od strane italijanskih kolekcionara i političkih vođa, koji su željeli da iskažu poštovanje republici. Pored ovog muzeja, postoje i oni koje ne biste očekivali da ćete vidjeti u San Marinu, pa ćete tako npr. naići na Muzej vampira i Muzej radoznalosti, koji će vam privući pažnju odmah „s vrata“. Inače, San Marino je svojevrsni poreski raj, pa će zbog niskih poreskih stopa, ljubitelji shoppinga ovdje moći da kupe parfeme, proizvode od kože i sl., po vidljivo nižim cijenama u odnosu na zemlje EU. S obzirom da je državna granica San Marina sa Italijom otvorena i nema pasoške kontrole, kolekcionari pečata mogu svoj dokaz da su posjetili ovu državicu kupiti u turističkom info centru. Oni će vam po cijeni od 5 eura udariti pečat u pasoš.

 


5. Ostaci željeznice i vožnja žičarom

 

Uprkos tome što je danas autobus jedini način da dođete do San Marina, ova država je u prošlosti bila povezana sa italijanskim Riminijem putem željeznice. Pruga je nažalost uništena tokom Drugog svjetskog rata, ali je nedavno u turističke svrhe obnovljeno 800 metara, skupa sa obližnjim tunelom ispred kojeg se nalazi sačuvana lokomotiva. Još jedan način da uživate u obilasku San Marina i nesvakidašnjim pogledima koji se prostiru sve do Italije, jeste vožnja žičarom.

 


Sve turističke atrakcije San Marina su uglavnom locirane u glavnom gradu, te ćete jednostavno šetajući moći da ih sve obiđete, a usput ćete naići i na zanimljive trgove, vidikovce i spomenike, koje nisam ni spomenuo. Za obilazak San Marina je zaista dovoljan jedan cijeli dan, a razgledanje znamenitosti uvijek možete prekinuti odmorom u nekom od lokalnih restorana, čije su cijene sasvim razumne.


No comments:

Powered by Blogger.