5 evropskih gradova idealnih za posjetu u oktobru

Oktobar (listopad) je mjesec kada temperature počinju osjetno da se spuštaju i dan postaje vidljivo kraći, ali to ipak nije dovoljno dobar razlog da  ne otputujete u neki od gradova širom Evrope. Na osnovu mojih iskustava, ovo su gradovi u kojima i u oktobru možete uhvatiti lijepo vrijeme za obilaske znamenitosti.

Bukurešt (Rumunija)


Glavni grad Rumunije mnogi nazivaju još i Parizom istoka. U Parizu još uvijek nisam bio, ali Bukurešt je definitivno jedan od mojih omiljenih gradova. Prostrani bulevari duž kojih se prostiru raskošne fontane nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a brojne atrakcije ovoga grada će se potruditi da vam ni na trenutak ne bude dosadno. Svoj doprinos izgradnji grada dali su brojni italijanski i francuski arhitekti, a čak su i domaći arhitekti usvojili francuski stil, budući da se većina bogatih Rumuna školovala tamo prije dolaska komunizma. Komunizam je dosta namučio rumunski narod, ali je izrodio i najveću palatu parlamenta u svijetu. Tamošnji parlament je u cjelosti izgrađen od materijala koji su eksploatisani u Rumuniji, poput rijetkog ružičastog mermera, stoga nemojte propustiti uživanje u toj nesvakidašnjoj raskoši. Bukurešt je takođe sjedište velikog broja muzeja, a za obilazak nekih od njih je potreban i cijeli dan. Uživajte u razgledanju crkava izgrađenih u različitim epohama i arhitektonskim stilovima, prošetajte kroz parkove bogate zelenilom i osjetite Bukurešt u punom sjaju.

Ateneum u Bukureštu


Rim (Italija)


Šta reći o ovom gradu, a što već dosad nije rečeno? Rim bi bez problema mogao da nosi naziv grad muzej, jer kuda god da krenete ili se okrenete vidjećete nešto čemu ćete se diviti. Antičke iskopine, fontane, bazilike i muzeji, samo su neke od atrakcija Rima koje ne smijete propustiti. Posjetite koloseum i panteon, odmarajte se na španskim stepenicama, prošetajte se rimskim forumom. Odlična stvar kod Rima je to što iako je grad ogroman, nije ga nemoguće obići pješke, a svaki umor će biti vrijedan truda. Ako se ipak umorite, uvijek možete kupiti sladoled ili voćnu salatu i smjestiti se na neku fenomenalnu lokaciju i uživati u pogledu na jedinstvenu arhitekturu ili rijeku najrazličitijih profila turista koji tu svakodnevno prolaze. Za više informacija o Rimu možete pročitati moje putopise, a link ću vam ostaviti ovdje.

Bazilike na Trajanovom forumu

Nikozija (Kipar)


Iako geografski pripada Aziji, Kipar pa tako i njegov glavni grad, politički gledano dio su Evrope. Nikozija nosi titulu posljednje podijeljene evropske prijestonice, a neupućeni turisti će se bezmalo iznenaditi kada na polovini glavnog šetališta ugledaju granički prelaz. Nakon što su Turci 1974. godine okupirali 40% teritorije Kipra pod izgovorom da žele zaštititi tursku manjinu na ostrvu od grčkih nacionalista koji su željeli ujedinjenje sa Grčkom, Nikozija je prepolovljena na dva dijela. Turistima je dopušten prelazak sa jedne na drugu stranu pod uslovom da su na teritorij Kipra stigli preko međunarodno priznatih aerodroma. Stari grad u Nikoziji je nešto što treba lično da osjetite i doživite, a kontrast između grčke i turske strane je najvidljiviji upravo ovdje. Grčka strana, iako je sačuvala duh prošlosti, odiše kozmopolitizmom, dok će vas sa turske strane odmah po prelasku „napasti“ štandovi sa lažnim LV i Michael Kors tašnama. Ipak, neke od najznačajnijih znamenitosti Nikozije kao što su Buyuk Han, Džamija Selimija koja je nekada bila Katedrala Svete Sofije, te Džamija Arab Ahmed, nalaze se s turske strane i ne smijete ih propustiti. Pored živopisnog starog grada, obavezno posjetite i arheološki muzej Kipra koji će vam omogućiti da se pobliže upoznate sa istorijom ovog ostrva. Kako sam se ja proveo u Nikoziji pročitajte ovdje.

Buyuk Han u turskom dijelu Nikozije

Budimpešta (Mađarska)


Budimpešta je grad koji svaki naš turista posjeti barem jedanput u životu, a ukoliko to dosad niste učinili, ne znam šta čekate. Ako ste ljubitelj arhitekture i kulture, Budimpešta je sa svojim parlamentom, zamkom i brojnim crkvama pravo mjesto za vas. Najveća evropska sinagoga se nalazi upravo u Budimpešti, stoga ako želite bolje upoznati judaizam i istoriju Jevreja, ovo je pravo mjesto za to. Za one koji nisu toliko skloni obilasku znamenitosti pobrinula se ulica Vaci sa brojnim restoranima i buticima popularnih brendova. Ni ljubitelji prirode nisu uskraćeni za užitak u Budimpešti, jer su Margitino ostrvo i Gelert brdo prava mjesta za bijeg od vreve jedne prijestonice. Najmlađi posjetioci će pak uživati u razgledanju tropikarijuma i zoološkog vrta, a ni stariji posjetioci ako su imalo nalik meni neće ostati imuni. Neka od najpopularnijih mjesta za turiste u Budimpešti su i Trg heroja, Ribarska tvrđava, Dunavski kej, a ako želite do detalja upoznati znamenitosti ovog grada preporučujem da pročitate moje ranije putopise.

Pogled sa Ribarske tvrđave na Parlament

Mostar (Bosna i Hercegovina)


Posljednji grad koji preporučujem za posjetu u oktobru je Mostar. Sa svojom umjerenom sredozemnom klimom početkom oktobra je idealan za posjetu, a čak ćete i krajem mjeseca moći uživati u opuštenom obilasku. Highlight Mostara je svakako Stari most koji je u vrijeme svoje izgradnje bio najveća lučna konstrukcija u svijetu. Iako izgrađen bez velike estetske ambicije, u cilju povezivanja dvaju obala Neretve, Stari most je zauvijek promijenio sliku grada i postao nezaobilazna destinacija hiljada turista koji svake godine dolaze da bi ga vidjeli. Nedaleko od Starog mosta nalazi se i manje poznata Kriva ćuprija, koja neodoljivo podsjeća na njegovu minijaturnu verziju. Skupa sa Starim mostom i Starim gradom, uvrštena je na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine. Od ostalih značajnih atrakcija Mostara nezaobilazne su Koski Mehmed-pašina džamija, Muslibegovića kuća, Karađoz-begova džamija, zgrada Prve gimnazije sagrađena u pseudomaurskom stilu, Biščevića kuća i sl. Pozitivna strana Mostara je i to što se druge značajne atrakcije nalaze u njegovoj relativnoj blizini tako da posjetu gradu možete kombinovati sa obilaskom starog grada Počitelja, tekije na vrelu rijeke Bune, vodopada Kravice, manastira Žitomislić ili parka prirode Hutovo Blato. Putopis iz Mostara možete pročitati ovdje.

Stari most u Mostaru

Da li ste posjetili neki od ovih gradova i kakvi su vam utisci?

3 comments:

  1. Rim je lijep u svako doba godine :) Prvi put kada sam sama otputovala, sa 18 godina, otišla sam upravo u Rim i mislim da mi je to najljepše putovanje do sada. Slažem se da je odlično što se većina može pješke obići, mene je npr. smorilo penjanje do Ville Borghese, ali kako nisam upoznata s autobusima, nisam htjela da rizikujem. u svakom slučaju divan grad i svi koji vole da putuju bi ga trebali posjetiti. Budimpešta mi je naročito drag grad, ove godine sam išla dva puta :) U Bukureštu nisam bila, ali imam priliku da iduće godine nastavim studij tamo, pa ćemo vidjeti šta će biti od toga. Odličan post :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kao što kažeš, Rim je lijep u svako doba godine i poslije Rima teško da će neki grad izazvati toliko oduševljenje. Budimpešta je takođe lijepa i pristupačna našim putnicima. Ako imaš priliku da odeš u Bukurešt, iskoristi je. Moj utisak je nakon posjete gradu bio: Ja bih se ovdje odmah preselio.

      Delete
  2. e a ja nisam čestito još obilazila Budimpeštu ;((( tako blizu - a tako daleko mi je nešto ...

    ReplyDelete

Powered by Blogger.