Vodič kroz Nesebar, Bugarska - šta posjetiti?

September 23, 2018

Planiranje ovogodišnjeg odmora se odvijalo toliko dinamično i vrtoglavo da su se potencijalne destinacije prvobitno mijenjale iz dana u dan, a zatim se ta vremenska odrednica prenijela na sate. Uzevši u obzir količinu akumuliranog umora i komplikacije koje su se svakodnevno pojavljivale tih dana, na kraju sam bio u fazonu daj bilo gdje da odem. Nakon što smo najzad izabrali Bugarsku kao konačno odredište, plan je bio da ljetujemo u Sozopolu, ali individualni prohtjevi i želje mojih saputnika su dodatno iskomplikovali situaciju, pa smo na kraju završili u Sunčevom Bregu. Ako se pitate zašto ovo nije priča o Sunčevom Bregu, odgovor leži u prostoj činjenici da bih svoje utiske o tom mjestu mogao sažeti u pet rečenica, pa ću ga ovdje spomenuti samo onoliko koliko je potrebno da bi priča dobila hronologiju.

Bazilika Svete Sofije u Nesebaru

S obzirom da smo već drugog dana boravka u Sunčevom Bregu imali neprijatnost u vidu velikih nanosa algi i trave, što tamo izgleda i nije rijetkost, trećeg dana smo odlučili okušati sreću u Nesebaru, gradiću udaljenom oko 5 km i centru istoimene opštine. Pošto je posjeta realizovana potpuno neplanski, sva priprema za odlazak se sastojala u proučavanju Google mape i fotografija na internetu. Dok je Sunčev Breg isključivo sezonsko naselje, Nesebar funkcioniše i van sezone, a sastoji se od savremenog dijela grada smještenog na obali i starog grada koji se nalazi na poluostrvu povezanom sa kopnom uskom prevlakom.

Pogled na stari grad sa plaže

Nakon kraće vožnje stigli smo do plaže Nesebar, a uspjeli smo pronaći i besplatno parkiralište na neasfaltiranom proširenju kod prilaza hotelu Sentido Bilyana Beach, što je bila prava sreća jer smo ugrabili posljednje prazno mjesto. Spustili smo se betonskim stepenicama na plažu Južni Nesebar, čiji prvi dio pripada hotelu, dok se u nastavku nalazi plaža Nesebar gdje možete iznajmiti ležaljke i suncobrane po cijeni od 8 leva po komadu. Prvi dan smo proveli upravo tu, da bismo narednog otkrili sjajan plažni bar „Surf Barishte“ u kojem uz konzumaciju pića dobijate besplatno ležaljke i suncobran, što je znatno isplativija varijanta.

Plažni bar "Surf Barishte" u Nesebaru

Ostatak plaže je slobodan za posjetioce sa vlastitim mobilijarom, dok se na samom kraju nalazi nudistička plaža. Iznad nudističke plaže se izdižu grebeni sa kojih se pruža odličan pogled na more i poluostrvo u daljini, ali postoji i velika vjerovatnoća da ćete tu sresti različite vrste egzibicionista, pa budite na oprezu. Za razliku od Sunčevog Brega gdje su nanosi algi relativno česta pojava, u Nesebaru je sve vrijeme voda bila čista i veoma ugodna za plivanje, čak i početkom septembra. Imajte na umu da su na bugarskom primorju skoro uvijek prisutni manji talasi, ali meni lično to nije smetalo.

Drvena vodenica na ulazu u Nesebar

Meduza ima tu i tamo, kako u Sunčevom Bregu, tako i u Nesebaru. Doduše, posljednjeg dana boravka vrijeme je bilo oblačno, a more iznenađujuće mirno i tada sam ih vidio u najvećem broju, pa sam izbjegavao kupanje.  Osim čistijeg mora u odnosu na Sunčev Breg, Nesebar me je kupio i svojim starim gradom koji je pravi muzej na otvorenom i nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine. Iako se naizgled čini daleko, do tamo je moguće prošetati stazom koja se prostire podno Južnog parka.

Spomenik posvećen Sv. Nikoli

Dobrodošlicu nam je poželjela velika drvena vodenica smještena na prilazu starom gradu. Iako skoro da i ne postoje dostupne infromacije o njenom porijeklu, postala je jedan od zaštitnih znakova Nesebara i neizbježan detalj na razglednicama i suvenirima grada. Drugu stranu prilaza krasi ogroman spomenik na čijem se vrhu nalazi kip Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, prikazanog kako stoji u barci sa krstom kao simbolom vjere u jednoj i golubom kao simbolom mira u drugoj ruci.

Orijentalna arhitektura Nesebara

Na samom ulazu u stari grad nalaze se sačuvani ostaci srednjovijekovne utvrde, koja se smatrala jednim od najznačajnijih uporišta Istočnog rimskog carstva od 5. vijeka pa naovamo. Nesebar je bio predmet čestih borbi između Bizantinaca i Bugara, pa je u više navrata prelazio iz jednih ruku u druge, a današnji naziv grada se ustalio već u 11. vijeku. Iz srednjovijekovnog perioda je sačuvan veći broj crkava, od kojih je najstarija i najveća Crkva Sv. Sofija iz 5-6. vijeka, poznata i kao Stara mitropolija. Današnji izgled crkve datira iz 9. vijeka, a nalazi se na mjestu koje se nekada smatralo centrom drevnog grada.

Crkva Sveta Paraskeva

Značajne su i Crkva Sveta Bogorodica Eleusa iz 6. vijeka, Crkva Svetog Stefana (Nova mitropolija) iz 11. vijeka, te niz crkava podignutih između 13. i 14. vijeka kao što su Crkva Svetog Teodora, Crkva Svete Paraskeve, Crkva sveti arhangeli Mihailo i Gavrilo, Crkva Sveti Ivan Aliturgitos.

Crkva Hrista Pantokratora

Jedna od crkava koje su mi ponajviše privukle pažnju svojim izgledom i veličinom je Crkva Hrista Pantokratora, u kojoj je danas smještena umjetnička galerija. Ova crkva je dekorisana nešto bogatije u odnosu na druge nesebarske crkve, a turistima posebno privlače pažnju svastike, koje su u srednjem vijeku korištene kao simboli sunca. Slična ovoj, ali po dimenzijama znatno manja je Crkva Sv. Ivana Krstitelja, koja važi za jednu od najočuvanijih crkava u Nesebaru, naročito ako se uzme u obzir da datira iz 11. vijeka.

Crkva Sv. Ivana Krstitelja

Stari dio Nesebara je zanimljiva kombinacija srednjovijekovnih crkava i osmanske stambene arhitekture iz 19. vijeka, tačnije drvenih kuća na sprat, karakterističnih za priobalno područje Bugarske. Žile kucavice grada su ulice Mitropolitska i Mesembrija, premrežene nizom sokaka, pa je jedanput kada zapamtite njihov raspored, veoma lako doći s jednog na drugi kraj poluostrva. Grad obiluje restoranima i suvenirnicama, kojih ima na svakom ćošku, i sve je podređeno turizmu.

Crkva Sv. Stefana

U Nesebaru se nalazi i nekolicina muzeja, od kojih je vjerovatno najpoznatiji arheološki muzej, osnovan 1956. Prvobitno je bio smješten u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja, nakon čega je 1994. godine premješten u novoizgrađenu zgradu lociranu na samom ulazu u stari grad, sa desne strane. Muzej sadrži zbirku „Nesebar kroz vijekove“ u okviru koje su predstavljeni brojni spomenici kulture koji prikazuju istoriju drevne Mesambrije i srednjovijekovnog grada Nesebara. Jedan od značajnijih eksponata muzeja je reljef trakijskog konjanika otkriven u arheološkim iskopavanjima na sjevernoj obali poluostrva 2013. godine.

Zanimljivi suveniri u Nesebaru

Od ostalih muzeja u Nesebaru postoje Etnografski muzej, Muzej motocikala i Muzej filma (koji ne uživa pretjerano pozitivne kritike posjetilaca). Kao što sam već ranije rekao, cijeli grad je muzej na otvorenom pa ćete u svakoj ulici naići na nešto interesantno, bilo da je to srednjovijekovna crkva, ostaci ranobizantijskih kupatila, ostaci drevnih cisterni ili antički teatar. Prepustite se lutanju i otkrivajte iz trena u tren nove ljepote i bogatstva Nesebara. Divite se crkvama, razgledajte šarene ukrasne tanjire koji vise ispred prodavnica suvenira ili jednostavno kupite sladoled i smjestite se na stepenicama orijentalnih drvenih kuća.

Jedna od brojnih uličica u Nesebaru

U starom gradu postoji i nekolicina manjih plaža, koje nisu toliko atraktivne, ali mogu poslužiti za predah od ljetnih vrućina. Ako poželite da se sakrijete od gužve koja je u Nesebaru uvijek prisutna, spustite se uz obalu i posmatrajte grad iz drugačije perspektive. Meni je Nesebar znatno poporavio cjelokupni utisak boravka u Sunčevom Bregu, koje je tipično plansko naselje bez imalo duše i šarma, tako da ukoliko posjećujete crnomorsko primorje, moj glas definitivno ide za Nesebar. Ukoliko vam se dopao putopis, pročitajte i ostale postove iz Bugarske i ostavite svoje utiske.

2 comments:

  1. Zivopisan i idlican putopus.Skoro dosla i totalno se slazem.Grad sa dusom.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.