Vodič kroz 15 najljepših tvrđava u Bosni i Hercegovini

Putujući intenzivnije Bosnom i Hercegovinom u protekle dvije godine, posjetio sam veliki broj različitih lokaliteta koji su me inspirisali da napišem više različitih tematskih tekstova o ljepotama ove zemlje. Prvi u nizu je upravo tekst koji vidite pred sobom, a odnosi se na najljepše tvrđave koje sam imao priliku obići na svojim putovanjima. Iako mi je prvobitna zamisao bila da obradim deset najljepših tvrđava Bosne i Hercegovine, ispostavilo se da je prosto nemoguće suziti izbor na taj broj, pa sam na kraju uz tešku muku i nekolicinu odbačenih stavki, koje ću spomenuti na samom kraju, uspio odabrati 15 tvrđava koje su me najviše očarale. Faktori koje sam uzimao pri izboru su ljepota i očuvanost tvrđave, kao i ambijent u kome se ona nalazi.


1. Stari grad Ostrožac

 

Razlog zašto ovaj tekst nije ranije ugledao svjetlost dana leži u tome što sam čekao trenutak kada ću konačno posjetiti ovu tvrđavu. Nedavnim proputovanjem kroz zapadnu Bosnu, konačno sam ostvario cilj i mogu sa sigurnošću da tvrdim da je ovo najljepša bosanskohercegovačka tvrđava i zapravo jedina koja se može nazvati dvorcem. Stari grad Ostrožac je proglašen nacionalnim spomenikom, a sastoji se iz srednjovjekovne utvrde, utvrde iz Osmanskog perioda, dvorca Lothara von Berksa i zbirke skulptura, koja se nalazi u prirodnom okruženju Starog grada. Važi za jednu od površinom najvećih tvrđava u Bosni i Hercegovini, a očuvanost svih faza njenog razvoja i njihov međusobni sklad, razlog su zašto me je impresionirala najviše od svih. Ono što moram napomenuti jeste da se unutrašnjost neogotičkog dvorca nalazi u jako lošem stanju, te postoji visok rizik od intenzivnog propadanja i urušavanja krovne strukture. Ulaz u Stari grad se naplaćuje, a cijena ulaznice u vrijeme moje posjete je iznosila 4 KM.

 


2. Stari grad Srebrenik

 

Ako neka tvrđava svojom impresivnošću može da parira Ostrošcu, to je onda definitivno Stari grad Srebrenik. Prvi put se spominje 1333. godine, a njena fascinantnost leži u činjenici da je sagrađena na visokoj, nepristupačnoj stijeni, sa kojom je organski tako dobro sjedinjena, da izgleda kao da je prirodno nikla na tom mjestu. Sa tvrđave se pruža nevjerovatan pogled na okolinu, a sa kopnom je povezana pokretnim mostom, što je čini pravim zamkom iz bajke. Iako u blizini ne postoji rudnik srebra po kojem bi stari grad mogao dobiti ime, zanimljiva je legenda koja kaže da je nekada davno postojala utrka između tri kraljice koje su se nadmetale u tome koja će sagraditi ljepši grad. Jedna od njih je rekla za svoj grad da se sjaji kao da je napravljen od srebra, i tako Srebrenik i dobi ime. Ovo je jedna od tvrđava koje vam najtoplije preporučujem da posjetite, a naročito je lijepa pred zalazak sunca. Ulaz u tvrđavu se naplaćuje 2 KM po osobi, ali čak i njena vanjština je dovoljan razlog da je obiđete.

 


3. Tešanjska tvrđava

 

Tešanjska tvrđava se nalazi u gradiću po imenu Tešanj i jedna je od najvećih u Bosni i Hercegovini. Podignuta je na strmoj litici poviš rječice Tešanjke, koja je teško pristupačna sa svih strana, izuzev iz pravca današnje gornje čaršije. Ne postoje precizni podaci o njenoj izgradnji, ali se zna da je bila u funkciji do 1840. godine, kada je napuštena. Sastoji se iz dvije cjeline: Gornjeg grada koji datira iz srednjovjekovnog perioda, i Donjeg grada iz osmanskog perioda. Najznačajniji objekti tvrđave su Kapetanova i Dizdareva kula, topovske tabije, cisterna i bunar za vodu, kazamati, barutane, spavaonice, tunel, odbrambeni obori i stražarnica. Tvrđava je renovirana i dobro održavana, a u sklopu nje djeluje i mala muzejska postavka. Ulaz u Tešanjsku tvrđavu se naplaćuje simbolično 2 KM.




4. Stari grad Vranduk

 

Lociran u istoimenom mjestu u blizini Zenice, Stari grad Vranduk je jedna od manjih, ali najšarmantnijih tvrđava koje sam posjetio. Podignut je krajem 14. vijeka i prvobitno je bio banski, a zatim kraljevski grad srednjovjekovne Bosne, gdje su bosanski kraljevi primali izaslanstva, potpisivali ugovore i izdavali povelje. Osmanlije su ga u više navrata opsjedale, a zauzele ga 1463. godine. U svom pohodu na Bosnu 1697. godine, Eugen Savojski je, uočivši težinu osvajanja grada, zaobišao Vranduk. U 18. i 19. vijeku, grad je služio kao zatvor za političke krivce, a 1890. godine je najzad napušten. Unutar njegovih zidova su pronađeni brojni arheološki nalazi iz srednjeg vijeka i osmanskog perioda (posuđe, nakit, alati i sl.), koji se čuvaju u muzeju grada Zenice. Tvrđava je izuzetno dobro očuvana i održavana, pa ćete unutra vidjeti različite sadržaje, poput male muzejske postavke, a možete isprobati i svoje vještine baratanja lukom i strijelom. Ulaz u tvrđavu se naplaćuje, a u slučaju da je zateknete zaključanom, na ulaznim vratima je istaknut telefonski broj koji možete pozvati i neko će vam je ubrzo otvoriti.

 


5. Stari grad Blagaj

 

Stari grad Blagaj ili Stjepangrad je jedna od najljepših bosanskohercegovačkih tvrđava, a nalazi se na vrtoglavoj litici u čijem podnožju je podignuta čuvena tekija na vrelu Bune. Na ovom mjestu je postojalo naselje još u doba Ilira, a kasnije su Rimljani tu izgradili svoju tvrđavu, koju su dogradili Bizantinci. Bosanski ban Stjepan II Kotromanić je 1326. godine prvi put uključio ovo područje u sastav bosanske države. Postoji nekoliko povelja koje izdaju bosanski vladari u Blagaju, još od vremena kralja Tvrtka I. Osmanlije  su zauzele Blagaj 1465. godine, te su ga za vrijeme svoje vladavine dvaput popravljali. Tvrđava je u relativno dobrom stanju, iako su joj potrebne izvjesne popravke. Uspon do ove tvrđave je fizički nešto zahtjevniji, ali će vam pogled koji se pruža sa njenih zidina oduzeti dah. Ulaz se ne naplaćuje.

 


6. Tvrđava Kastel

 

Jedna od najstarijih i najvećih tvrđava u Bosni i Hercegovini nalazi se u Banjaluci. Smještena je na lijevoj obali Vrbasa, a iako ne postoje precizni podaci o njenoj izgradnji, arheološka istraživanja pokazuju da je izvorno podignuta oko 3. vijeka od strane Rimljana. Doseljavanjem Slavena na ove prostore, tvrđava je razorena, a po dolasku Osmanlija na njenom mjestu je sagrađena nova, koja je kasnije proširena po uzoru na ravničarske tvrđave u Slavoniji. Svoj konačan oblik sa bedemima, bastionima sa kulama i podzemnim prolazima, tvrđava Kastel je dobila 1714. godine. 1737. godine se odigrala najpoznatija bitka kod tvrđave Kastel. Snažne austrijske jedinice pod komandom generala Hildenburghauzena su prodrle u dolinu Vrbasa i u julu mjesecu počele opsjedati Kastel. Međutim, dok je austrijska vojska udarala na tvrđavu, iznenada joj je udario s leđa bosanski valija Ali-paša Hekimoglu i do nogu potukao austrijsku vojsku, koja je imala ogromne gubitke. Kastel je izgubio svoju vojnu ulogu u 19. vijeku, a danas predstavlja jedan od najznačajnijih turističkih objekata u gradu na Vrbasu. Tvrđava je već godinama podvrgnuta rekonstrukciji, koja još uvijek nije privedena kraju. Ulaz u tvrđavu je slobodan, ali su pojedini dijelovi zatvoreni za javnost.

 


7. Stari grad Bjelaj

 

Bjelajska tvrđava je srednjovjekovna tvrđava smještena na rubu Petrovačkog polja koji se naziva i Bjelajsko polje, na sjevernim obroncima planine Osječenice. Stari grad Bjelaj je dobio ime po svojoj bjelini kojom se isticao iznad Bjelajskog polja, a sastoji se iz dva dijela: južnog koji datira iz srednjeg vijeka, i sjevernog iz osmanskog perioda. Srednjovjekovni dio tvrđave je još uvijek dobro očuvan, dok su od osmanskog obora ostali samo dijelovi zapadnog zida. Danas je tvrđava napuštena i nije održavana, iako je prilaz do nje sasvim prohodan. Iako, ne spada u red najočuvanijih tvrđava u Bosni i Hercegovini, vrijedi je posjetiti prvenstveno zbog fascinantnog prirodnog ambijenta i ljepote lokacije na kojoj je podignuta. Stari grad Bjelaj je 2007. godine proglašen za nacionalni spomenik BiH.

 


8. Maglajska tvrđava

 

Tvrđava u Maglaju predstavlja jednu od najvećih i najjačih srednjovjekovnih utvrda u dolini rijeke Bosne, oko koje se vremenom razvilo gradsko naselje. Vjeruje se da datira iz 13. vijeka, a svoju konačnu formu dobila je za vrijeme turske vladavine u 18. vijeku. Uprkos brojnim prepravkama i nadogradnjama, tvrđava je u osnovi zadržala svoj srednjovjekovni identitet. Poseban kuriozitet tvrđave je sahat-kula sagrađena 1697. godine, a sate je otkucavala po srednjoevropskom vremenu. Danas je tvrđava u relativno dobrom stanju, a ulaz unutra je slobodan.



 

9. Stari grad Vidoški

 

Tvrđava Vidoški (ili Vidovski) iznad Stoca spada među najveće utvrđene gradove u Bosni i Hercegovini i spominje se 1375. i 1444. godine. Grad je tokom svoje istorije više puta nastanjivan, nadograđivan, napuštan i ponovo naseljivan. Turski putopisac Evlija Čelebija ga u svojim putopisima iz 1664. godine ne spominje, što znači da je vrlo moguće da se grad tada nalazio u ruševnom stanju. Prema nekim zapisima, grad je nekoliko puta stradao od udara groma i eksplozije baruta. Svoj današnji izgled tvrđava Vidoški je poprimila 1888. godine kada ju je austrougarska vojska porušila i ponovo izgradila u skladu sa vlastitim potrebama. Ulaz u tvrđavu je besplatan.



 

10. Tvrđava u Jajcu

 

Tvrđava u Jajcu je dio srednjovjekovnog kompleksa grada i smještena je na nadmorskoj visini od 470 metara. Vjeruje se da datira još iz 13. vijeka, a tokom nekoliko vijekova je dograđivana i popravljana. Na jugozapadnom dijelu tvrđave nalazi se jedini sačuvani portal sa kraljevskim grbom u Bosni i Hercegovini. Jajačku tvrđavu čini sistem bedema, mala i velika tabija iz Osmanskog perioda, Medvjed kula koju karakteriše okrugao oblik, te sahat kula koja je zapravo prepravljena srednjovjekovna stražarska kula. Unutrašnjost tvrđave je izuzetno prostrana i dobro očuvana, sa nje se pruža panoramski pogled na cijeli grad, a ulaz unutra se simbolično naplaćuje.

 


11. Stari grad Ostrovica

 

Stari grad Ostrovica je smješten na lijevoj obali rijeke Une, iznad istoimenog naselja kod Kulen Vakufa. Tvrđava datira iz srednjeg vijeka, a za vrijeme turske vladavine je proširena i ojačana, te je današnje dimenzije dobila početkom 18. vijeka. Za njen nastanak se vezuje zanimljiva predaja, neodoljivo slična onoj o zidanju Skadra. Prema legendi, sve ono što bi majstori sagradili preko dana, noću bi bilo porušeno. Jedan od zidara je usnio san u kome mu je rečeno kako im vile ruše zid i da će to činiti sve dok u njega ne uzidaju živu ženu. Isti dan, jedna mlada žena im je donijela ručak, a zidari je zgrabiše i uradiše ono što su vile od njih zatražile. Pošto je sirota žena kod kuće imala dojenče, iz dojki joj je počelo curiti mlijeko, upravo ondje gdje se i danas, gledavši iz pravca Kulen Vakufa, vidi bijela pruga kao trag na stijenama podno zidina Ostrovice. Za tu prugu okolno stanovništvo je vjerovalo da se radi o okamenjenom mlijeku ove nesretnice, zbog čega su nerotkinje strugale sivo-bijeli prah sa stijena i pile sa vodom, vjerujući da će postati blagoslovljene. Druge su pak hodočastile ovamo kako bi se poklonile okamenjenom mlijeku uzidane sirotice. Tvrđava je u novije vrijeme djelimično restaurirana, kako bi se učinila turistički atraktivnijom, međutim, usljed neredovnog održavanja, dolazi do ubrzanog propadanja renoviranih dijelova. Ukoliko koristite navigaciju na Google mapama, postoji šansa da će vas pri kraju rute usmjeriti na pogrešno skretanje, tako da budite oprezni. Do same tvrđave nije moguće doći automobilom, pa ćete posljednjih nekoliko stotina metara morati prepješačiti zbog lošeg puta.

 


12. Stari grad Ključ

 

Na visokim stijenama sa lijeve obale rijeke Sane, poviš današnjeg grada Ključa, nalazi se Stari grad Ključ. Prvobitno utvrđenje na ovom mjestu sagradili su još Rimljani, ali mu nije moguće pobliže odrediti vrijeme nastanka. Prva fortifikacija srednjovjekovnoga grada Ključa datira iz 13. vijeka, kada je Ključ bio župski grad srednjovjekovne župe Sanice. Grad Ključ prvi put se izričito spominje 1322. godine, u povelji bana Stjepana II Kotromanića koji daruje Vukosavu Hrvatiniću župe Banicu i Vrbanju, i u njima gradove Ključ i Kotor. Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević je 1463. godine pokušao u Ključu naći utočište, ali je uhvaćen i zarobljen. Osmanlije su zauzele Ključ 1463. godine i držali su ga do 1878. godine. Tvrđava je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a danas se nalazi u prilično dobrom stanju i moguće ju je posjetiti besplatno. 

 


13. Sokolačka tvrđava

 

Stari grad Sokolac smješten je na jednom brijegu sa lijeve obale rijeke Une, nedaleko od današnjeg Bihaća. Prvi put se spominje 1380. godine, a najstarija povelja u kojoj se Sokolac spominje kao kraljevski grad potiče iz 1395. godine. Osmanska vojska je zauzela tvrđavu 1592. godine i u tom periodu o njoj ne postoji mnogo podataka. U današnje vrijeme od tvrđave nije preostalo mnogo, a njen najočuvaniji dio je upravo višespratna kula, sa čijeg vrha se pruža divan pogled na okolinu. Proglašena je nacionalnim spomenikom i moguće ju je posjetiti besplatno. Put do same tvrđave je nedavno asfaltiran, ali je uzak i strm, pa vam savjetujem opreznu vožnju.

 



14. Velikokladuška tvrđava

 

Velikokladuška tvrđava datira iz srednjeg vijeka, a smještena je na brežuljku iznad desne obale Graborske, pritoke rijeke Kladušnice. Stari grad Kladuša se spominje prvi put 1280. godine. Bila je vlasništvo Babonića Blagajskih, a kasnije knezova Kladuških. Ispod srednjovjekovnog utvrđenja egzistiralo je i podgrađe u kojem se odvijala svakodnevnica nižih slojeva stanovništva. O tome svjedoče i dokumenti u kojima se spominje Crkva sv. Martina koja se nalazila na ovom području. Kladuša je u ovom periodu imala svoj trg, odnosno varoš s opštinskim sucem. Osmanlije su je zauzele 1633. godine i dodatno utvrdile izgradnjom bedema. Značaj ove tvrđave se ogledao u činjenici da je najisturenija tvrđava prema Hrvatskoj. U vrijeme bivše Jugoslavije, tvrđava je preuređena u ugostiteljski objekat u čijem je sastavu sagrađeno hotelsko naselje Mejdan, sa 16 kuća podignutih u starobosanskom stilu. Danas se tek manji broj ovih kuća koristi u turističke svrhe, a tvrđava iako je dobro očuvana, nije u funkciji turizma.



 

15. Travnička tvrđava

 

Za razliku od većine drugih srednjovjekovnih utvrda, Stari grad Travnik se dobro očuvao zahvaljujući činjenici da su ga Turci nakon osvajanja naselili i nastavili razvijati naselje u njegovom podnožju. Predaja kaže da je nekada iznad ulaza u grad stojala kamena ploča s natpisom na kojem se spominje ime bosanskog kralja Tvrtka II Kotromanića. U početku je utvrda imala odbrambenu svrhu, koju gubi potkraj 17. vijeka, nakon okončanja Bečkog rata i turske defanzive, poslije čega se našla izvan glavnih ratnih poprišta. Nakon provale austrijskog princa Eugena Savojskog u Bosnu i razaranja Sarajeva 1697. godine, vezirska stolica je prenesena u Travnik, koji postaje sjedište vezira i upravni centar Bosanskog pašaluka. O kompletnom istorijatu grada možete se informisati unutar jedne od kula tvrđave, gdje je sadržajno prikazana hronologija razvoja grada od njegovog nastanka. Pored informacija, posjetiocima je na raspolaganju i manja etnografska zbirka koja uključuje narodnu nošnju, posuđe i razna oruđa. Najljepši momenat tvrđave je, međutim, pogled koji se pruža na čaršiju (privredni dio) i mahalu (stambeni dio). Sa njenih zidina možete kao na dlanu vidjeti sve gradske kuće, džamije, sahat kule i crkvene tornjeve isprepletane sa gradnjom komunističkog i savremenog perioda. Ulaz u tvrđavu se naplaćuje 3 KM.

 


Pored navedenih tvrđava koje sam izdvojio kao turistički najinteresantnije, spomenuo bih još nekolicinu. Prije svega, tu je Stari grad Počitelj, koji svakako morate posjetiti, ali ja ga ne bih nužno okarakterisao kao tvrđavu, nego kao jedan čitav kompleks građevina, muzej na otvorenom. Zanimljive su i Dobojska tvrđava, koju zbog nezgodnog radnog vremena nikako ne uspijevam propisno obići, zatim tvrđave u Gradačcu, Cazinu i Bosanskoj Krupi, Ljubuškom, Sarajevu, Bužimu, Zvorniku, Hutovu i sl.


Da li ste posjetili neku od ovih tvrđava i koja vam je najljepša?

2 comments:

  1. Lepo, lepo fin pregled tvrđava po BIH. Što, bre, ne uvrsti Bobovac, znam po tvojim postovima da si bio i tamo. Nije bogzna kako očuvana, ali je na sjajnom položaju, a gledano istorijski spada u najznačajnije. Inače, zahvaljujući ovoj epidemiji ove godine "neplanirano" dobro obiđoh BIH, a u planiranju su mi i te kako dobro došli tvoji "bosanski" putopisi. Veliki pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Razmišljao sam da uvrstim i Bobovac, koji je sjajno i istorijski značajno mjesto, međutim, na kraju sam odustao iz razloga jer današnji izgled Bobovca jedva da ima neke elemente tvrđave i posjetioci koji nisu upoznati s njegovom pozadinom vjerovatno ne bi stekli takav utisak.

      Delete

Powered by Blogger.