11 korisnih savjeta za rezervacije na Booking.com

April 23, 2018

Sjećate li se vremena kada ste za rezervaciju smještaja morali ići u turističku agenciju i nakon razgovora sa njihovim agentom skoro naslijepo odabrati mjesto u kojem ćete boraviti? Razvoj Interneta i njegova infiltracija u sve pore našeg života nije zaobišla ni turistički sektor, te su razvijene brojne mogućnosti kako bi se putnicima omogućilo da što brže, jednostavnije i samostalnije isplaniraju savršen odmor. Jedna od tih opcija je i web stranica Booking.com, koja vam omogućuje da pronađete i rezervišete smještaj koji će biti baš po vašoj mjeri. Ja ga već četiri godine uspješno koristim i za to vrijeme sam izvršio preko 30 rezervacija, te sam spreman da podijelim s vama 11 korisnih savjeta kako da izvučete maksimum iz onoga što vam Booking nudi.


1. (Ne) čekajte zadnji trenutak


Ukoliko ste odlučili da negdje otputujete, preporučujem da sa procesom pretrage i rezervacije smještaja počnete na vrijeme, jer će i šansa da nađete ono što vam odgovara biti višestruko veća. Raspoloživost smještaja varira u zavisnosti od perioda godine i destinacije na koju putujete. Ukoliko putujete u vrijeme praznika ili na veoma popularna odredišta, moja je preporuka da sa pretragom smještaja započnete i do dva mjeseca ranije, jer će najbolje ponude veoma brzo biti razgrabljene. Ipak, kao i kod putničkih aranžmana, tako i na Booking-u postoje last minute ponude, kada vlasnici ne uspiju na vrijeme izdati smještaj pa ga onda u zadnjem trenutku ponude po znatno nižoj cijeni u odnosu na onu koju biste regularno platili. Ovakve ponude su idealne u trenucima kada i sami odlučite iznenada otputovati, a uz to ste još i fleksibilni sa destinacijom. No, imajte na umu da su one češće van sezone, dok ih je u sezoni veoma teško naći.


2. Koristite se filterima za pretraživanje


Prilikom pretraživanja, u lijevom odjeljku web stranice vam se pruža mogućnost da suzite pretragu smještaja, kako biste što lakše pronašli ono što vam je potrebno, odnosno eliminisali one smještajne objekte koji izlaze iz okvira vaših preferencija i mogućnosti. Tako npr. možete pretraživati smještaj u cjenovnom rangu u kojem ste spremi da platite svoj smještaj, prema ocjeni gostiju, lokaciji, vrsti smještajnog objekta, dostupnosti parkirališta, radnom vremenu recepcije, dodatnim sadržajima i sl.


3. Rangirajte smještajne jedinice


Jedanput kada ste odabrali destinaciju, unijeli datume, broj osoba i soba, te čekirali željene filtere i započeli pretragu, Booking će vam izlistati spisak dostupnih objekata. Da biste sebi dodatno olakšali pretragu, rangirajte rezultate prema jednom od ponuđenih kriterijuma: Naši top izbori, Prvo najniža cijena, Ocjena gostiju i cijena, Broj zvjezdica i sl. Ukoliko vam je neki od ovih kriterijuma važan, tada će vam nakon njegovog odabira Booking izlistati prvo najbolje jedinice, što vam dodatno skraćuje vrijeme pretrage. Ja se nakon početnih zadatih filtera obično odlučujem za kriterijum najniže cijene, tako da krenem od prvog ponuđenog smještaja i metodom eliminacije dolazim do prvog koji mi odgovara u svakom pogledu.


4. Obratite pažnju na ocjenu smještaja i recenzije gostiju


Ocjena smještaja može dosta toga da kaže o samom smještaju, ali prava istina leži u recenzijama gostiju. Moje iskustvo govori da prilikom rezervacije smještaja treba ignorisati smještajne jedinice čija je ocjena ispod 8, i da je to neka donja granica ispod koje je veoma riskantno ići. Utisci gostiju u odjeljku sa recenzijama mogu otkriti dosta toga o smještajnom objektu, što na slikama nije vidljivo. Da li je krevet udoban, da li su domaćini ljubazni, da li kupatilo ima problem sa odvodom i da li je sam proces prijave u smještaj prošao u najboljem redu, samo su neke od informacija koje ćete dobiti ukoliko čitate utiske drugih. Na taj način možete izbjeći potencijalne neprijatnosti koje bi uticale na kvalitet vašeg odmora.


5. Provjerite lokaciju smještaja


U zavisnosti od prevoznog sredstva koje koristite i načina na koji ste zamislili svoj odmor, lokacija smještaja može igrati veliku ulogu. Booking.com vam omogućuje da pored svakog smještaja kliknete na njegovu lokaciju i provjerite u kom dijelu grada se nalazi i koliko je udaljen od centra. Npr. ukoliko stižete na odredište vozom ili autobusom, željećete smještaj koji je na optimalnoj udaljenosti od stanice i centra grada. Prilikom provjere lokacije na mapi će vam se prikazati i dodatni objekti, što vam omogućuje da i na taj način pronađete smještaj koji se nalazi na povoljnijoj lokaciji. Naravno, vodite računa da u tom slučaju ostali zadati filteri ne moraju važiti.


6. Provjerite kućni red i sadržaje


Odjeljak kućni red koji je dostupan u okviru svakog smještajnog objekta pružiće vam korisne informacije o vremenu prijave i odjave iz smještajnog objekta, što može biti od velike koristi, naročito ako ćete na odredište doputovati kasno. Postoje objekti koji nemaju stalnu recepciju, tako da je i prijem gostiju vremenski ograničen, što je vrlo važno znati kako ne biste poljubili zatvorena vrata prilikom dolaska. Ovdje su date i informacije o pomoćnim ležajevima, djeci i boravku kućnih ljubimaca, kao i o načinu plaćanja, sa naglaskom na to da li su prihvaćene kreditne kartice i koje vrste. Odmah pored Kućnog reda nalazi se odjeljak Sadržaji, gdje možete dobiti više informacija o svim dostupnim sadržajima u okviru smještajne jedinice. Ovdje možete saznati da li u objektu postoje dostupni peškiri, fen za kosu, wi-fi, klima uređaj, parkiralište, vlastito kupatilo i sl. Izučavanje ovakvih detalja je značajno da biste spriječili potencijalne neprijatnosti poput spoznaje da dijelite kupaonicu sa nekoliko drugih soba ili da se parking dodatno naplaćuje.


7. Informišite se o načinu plaćanja


Različiti smještajni objekti registrovani na Booking-u imaju različite uslove plaćanja. Neki objekti zahtijevaju da unaprijed platite smještaj karticom, dok u drugima plaćanje vršite tek po dolasku u objekat. Ti objekti mogu prihvatati ili ne prihvatati određene metode plaćanja, pa tako jedni prihvataju samo gotovinu, dok se u drugima može plaćati i karticom. Nepisano je pravilo da manji, privatni apartmani i sobe obično prihvataju samo gotovinu, dok u hotelima, hostelima i nekim apartmanima možete plaćati i karticom. Postoje i smještajni objekti koji vam neće naplatiti smještaj unaprijed, ali traže da unesete broj kartice prilikom rezervacije kako bi se osigurali da će naplatiti smještaj. Moje iskustvo je pokazalo da značajan broj tih objekata ne vrši autentifikaciju vaše kartice, tako da možete unijeti i neku karticu na kojoj nemate uplaćena sredstva. Dio objekata, najčešće u zapadnoevropskim zemljama će izvršiti predautorizaciju vaše kartice, a u određenim slučajevima i zamrznuti dio sredstava u vrijednosti rezervacije kako bi se osigurali. U slučaju da utvrde da vaša kartica nije validna, poslaće vam obavijest i dati rok od 24 sata da uplatite sredstva, jer će vam u suprotnom otkazati smještaj.


8. Obratite pažnju na uslove otkazivanja


Booking vam pruža mogućnost otkazivanja vaše rezervacije u svakom trenutku, ali pod određenim uslovima koje je vlasnik objekta postavio. Kod izvjesnog broja objekata postoji vremenski rok u kome je otkazivanje rezervacije besplatno i bez posljedica, dok se nakon probijanja naznačenog roka rezervacija djelimično ili u cjelosti naplaćuje. Moje iskustvo sa otkazivanjem objekata nakon isteka besplatnog roka otkaza je takvo da objekti koji nisu izvršili predautorizaciju kartice, odnosno oni pri čijoj sam rezervaciji unio karticu bez sredstava, nisu naplatili naknadu. Objekti koji su vam zamrznuli sredstva će svakako naplatiti rezervaciju. Ipak, savjetujem vam da ovu praksu provodite samo u iznimnim slučajevima, jer postoji vjerovatnoća da vam nakon određenog broja takvih situacija Booking suspenduje nalog. Ukoliko ste rezervisali više smještaja na isti datum, jer se u datom trenutku niste mogli odlučiti za jedan, vodite računa da nakon donošenja konačne odluke otkažete preostale. Ovo naravno važi samo kod onih smještajnih jedinica koje nude mogućnost besplatnog otkazivanja.


9. Kontaktirajte vlasnika za nejasnoće


Ukoliko imate neke nejasnoće ili dodatna pitanja u vezi smještajnog objekta, a odgovor niste uspjeli naći u okviru opisa smještaja, nakon izvršene rezervacije možete kontaktirati vlasnika putem posebnog obrasca na stranici, kako biste dobili odgovore na pitanja ili definisali neke dodatne detalje oko vašeg dolaska. U nekim slučajevima će i vlasnici smještaja vas konktaktirali kako bi se informisali o vremenu vašeg dolaska.


10. Vodite računa o skrivenim troškovima


Cijena koja vam je izvorno prikazana prilikom izlistavanja ponuđenih smještaja na Booking-u nije nužno i konačna. Tek kada pogledate detalje smještaja koji želite da rezervišete, vidjećete da možda postoje i dodatni troškovi, koji nisu vidljivo naznačeni. Ti troškovi se najčešće odnose na boravišnu taksu, koja ne mora nužno biti uračunata u cijenu. Pored toga, troškovi se mogu odnositi i na parkiralište, a najsumanutija od svega je tzv. naknada za čišćenje apartmana. 


11. Koristite Genius status i druge popuste


Genius status na Booking-u predstavlja svojevrsnu nagradu za česte putnike i stiče se nakon što izvršite pet rezervacija putem ove web stranice. On vam omogućuje da prilikom narednih rezervacija u određenim smještajnim objektima ostvarujete popust od 10% ili da dobijete neku dodatnu nagradu kao što je piće dobrodošlice ili besplatan prevoz od/do aerodroma. Od spomenutih pogodnosti sam koristio do sada samo ovih 10% popusta, a dešavalo se da piće dobrodošlice izostane čak i kada je navedeno kao opcija. Pored ovog popusta, Booking ima i akciju preporučivanja prijateljima, kojom dobijate 15$ za svakog prijatelja koji izvrši rezervaciju putem specijalnog linka koji ste mu vi proslijedili. Na taj način vas Booking nagrađuje što doprinosite širenju mreže njegovih korisnika. Ukoliko želite ostvariti povrat od 10% na vašu iduću rezervaciju iskoristite ovaj link:
 https://www.booking.com/s/34_6/fa23c213 .


Na koji način vi rezervišete smještaj kada putujete i koje biste web stranice pored Booking-a još preporučili?

3 comments:

  1. Djevojka sa istoka1 August 2018 at 19:14

    Moje iskustvo je da je rezervacija na Bookingu ponekad skuplja u odnosu na cijenu koja se dobije kada direktno kontaktirate smještaj.
    Prošle godine nakon dolaska u smještaj koji sam rezervisala preko Bookinga bacila sam pogled na cjenovnik u motelu i shvatila da smo za rezervaciju preko Bookinga "bacili" jedan dobar ručak na mjestu u kom smo bili i da ćemo sljedeći put definitivno izdvojiti vrijeme da rezervišemo direktno.
    Prošli mjesec sam takođe putovala i prije nego što sam završila rezervaciju na Bookingu nazvala sam hotel u kome sam planirala odsjesti jer me zanimala informacija koja nije bila navedena na Bookingu i za 6 noćenja sa doručkom i večerom je cijena koju mi je hotel naveo bila za 100 km manja od cijene koja je navedena na Bookingu, tako da sam odustala od rezervacije preko njih i napravila direktnu rezervaciju sa hotelom.
    Moja preporuka bi bila da se prvo proba direktno kontaktirati smještaj.

    Osim njih koristila sam i Airbnb sajt i imam dobra iskustva i sa njima. Jedina mana Airbnb-a je što sajt nije prilagođen za naše govorno područje, za razliku od Bookinga.

    ReplyDelete
  2. Booking popust 15$. Funkcionira na način da rezervirate preko ovog linka i nakon što odsjedenete u objektu booking vam vraća 15$ na vašu karticu: https://www.booking.com/s/21_8/d72c975a

    ReplyDelete
  3. Ja sam par puta bukirala putovanja sa Booking.com Prvi put je sve bilo sjajno ali drugi put sam bila maler izgleda gde domacini nisu ispostovali uslove rezervacije pa smo cerka i ja imale dosta neprijatnosti.umesto 70e smestaj nas je kostao 175 e.za dva nocenja.Nazalost nikakvu podrsku nismo dobile od Customer servica jer namera mi je bila ne da mi vrate novac vec da upozorimo druge ljude na te nazovimo domacine.Booking.com stiti samo partnere a ne i nas goste.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.