Detaljan vodič kroz Maltu - šta sve treba da znate prije odlaska?

November 27, 2017
Svi oni koji duže vrijeme čitaju ovaj blog znaju da sam u više navrata naglašavao da nisam pristalica vraćanja na iste destinacije, iz dva razloga. Prvi je taj što postoji previše mjesta na ovoj planeti koja bih volio vidjeti, a vremena i novca je uvijek nedovoljno. A drugi je taj što se plašim da pokvarim onaj prvobitni utisak koji su neki grad ili država ostavili na mene. Kada sam 2013. godine po prvi put posjetio Maltu, nisam imao previsoka očekivanja, tako da me je ono što sam tamo iskusio oborilo s nogu i ona se popela na sami vrh mojih omiljenih destinacija. Još tada sam znao da ću se nekada ponovo vratiti tamo, samo je bilo pitanje vremena. Četiri godine kasnije, planirajući kraće rođendansko putovanje, želio sam posjetiti mjesto gdje po relativno povoljnoj cijeni mogu pobjeći od kišnog i hladnog novembarskog sivila. S obzirom da niskobudžetne aviokompanije u našoj okolini rijetko voze ka takvim destinacijama, to je bila prilika da se opet vratim na Maltu i dovršim započeti posao. Ukoliko ozbiljno planirate put na Maltu, preporučujem da prvo pročitate moj nešto opširniji stari vodič, a zatim se vratite ovdje po svježe informacije.



Malta u ljetnom ili zimskom periodu?


S obzirom da sam prvi put na Maltu putovao u julu, a sada u novembru, mogao bih da povučem paralelu između ljetne i zimske sezone. Tokom ljeta, Malta je veoma živo ostrvo i većina turista je posjećuje zbog odličnih plaža i uzbudljivog noćnog života. Takođe, u tom periodu su aktivne i ljetne škole stranih jezika, zbog čega veliki broj srednjoškolaca bira ovo ostrvo za posjetu tokom raspusta. Malta u novembru me je, moram priznati, prijatno iznenadila, jer nisam osjetio drastično smanjenje broja turista u odnosu na punu sezonu, ali je ipak za nijansu prijatnije. Autobusi su i dalje bili puni, a oko ključnih atrakcija nije manjkalo posjetilaca. Ako je primarni cilj vaše posjete obilazak prirodnih ljepota i bogatog kulturno-istorijskog naslijeđa, onda su oktobar i novembar odličan izbor. Dodatni plus za jesenji boravak na Malti ide u korist činjenice da je boravak u prirodi mnogo ljepši zbog dramatičnijeg neba i intenzivnijih talasa. Treba imati na umu da su u novembru moguće kiše, pa je poželjno imati nepromočivu odjeću, obuću i kišobran. Temperatura u novembru tokom mog boravka je bila između 15 i 21 stepen, što je bilo veoma prijatno i za obilazak gradova. 

Dramatični zalasci sunca u novembru

Kako stići na Maltu?


Za razliku od 2013. godine kada nije bilo direktnih letova za Maltu sa naših prostora, sada iz Beograda lete Wizz Air u sezoni i Air Serbia tokom cijele godine. Jedan od potencijalnih razloga tih promjena je i činjenica da veliki broj ljudi iz Srbije radi na Malti, što legalno, što na crno. Nemojte se iznenaditi ako u prodavnicama i restoranima sretnete radnike iz ovih krajeva. Avionske karte za Maltu uglavnom nisu među povoljnijim, ali se u određenim periodima i uz akcijske ponude mogu naći po relativno pristupačnoj cijeni. Wizz Air vozi za Maltu i iz drugih gradova u okolini, kao što su Budimpešta, Sofija, Skoplje i Kluž Napoka. Upravo zbog velikog broja ilegalnih migranata i straha od terorizma, pasoška kontrola je nešto strožija u odnosu na 2013. godinu. Meni su tražili da pokažem povratnu kartu i rezervaciju smještaja prije nego što su me pustili u zemlju.

Let Wizz Airom iznad Moste

Koliko dugo ostati na Malti i gdje odsjesti?


Odgovor na ovo pitanje zavisi od vaših ličnih afiniteta. Kada sam prvi put boravio na Malti, ostao sam 7 dana, što je bilo nedovoljno da bih se kupao i obilazio sve što sam želio. Stoga sam cijelo vrijeme bio kao na pokretnoj traci, leteći s jednog kraja ostrva na drugo. Čak i ukoliko posjećujete Maltu isključivo radi obilaska znamenitosti, sve ispod 5 dana je premalo. Moj drugi boravak u trajanju od 3 dana je trebao poslužiti da obiđem mjesta koja sam prvi put propustio, kao i ona koja su me se prilikom prethodne posjete najviše dojmila, ali na kraju se opet desilo da nisam uspio u svemu što sam zamislio.

Sliema je jedno od najboljih mjesta za odsjedanje

Što se tiče odsjedanja, prvi put sam boravio u Sliemi, a drugi put u Gziri, koja se nalazi između Slieme i Valete. Prema mom mišljenju, nećete pogriješiti ako rezervišete smještaj bilo gdje na potezu od Valete do St. Julian'sa, jer su to mjesta koja su dobro povezana gradskim linijama i imaju sve potrebne sadržaje. Ako putujete radi kupanja, predlažem da se smjestite u St. Julian'su jer ćete odatle brže stići do plaža na sjeverozapadu ostrva. Ako vam se zaista mrzi cimati previše autobusima Bugibba takođe može da bude ok izbor, ali je mjesto znatno dosadnije u odnosu na gore pomenute. Valeta nije tipičan glavni grad, tako da nemojte previše insistirati na smještaju tamo, jer ćete do nje svakako brzo stići gradskim prevozom. Sva ostala mjesta su manje više za izbjegavati, osim ukoliko ne želite potpunu izolaciju od svijeta. Preporučujem povoljne i dobro opremljene apartmane Shore Bridge House u Gziri.

Cijene, hrana i shopping na Malti


Već sam i ranije pisao o tome da je Malta pristupačna za putnike iz zapadnoevropskih zemalja, ali ne i za naše putnike. Cijene, kako u restoranima, tako i u trgovinama nisu povoljne za budžet nekoga ko svoju platu zarađuje u Bosni, Srbiji ili Makedoniji, jer ćete u jednoj prosječnoj pizzeriji teško moći da platite ručak za dvoje ispod 25 eura. Alternativa su pekare, ulični štandovi i fast food restorani. Ostrvo Gozo je nešto jeftinije u odnosu na Maltu, a ako gledate da uštedite, preporučujem fast food u gradu Victorija, odmah u prvoj ulici sa desne strane kada krenete sa glavne autobuske stanice ka citadeli. Radnici su Srbi, i imaju povoljnu i prilično ukusnu pizzu. Cijene u manjim prodavnicama takođe nisu pretjerano povoljne, sve je barem duplo skuplje nego kod nas. Na cijeloj Malti postoji svega nekoliko velikih supermarketa, a glavni prodajni lanac je Lidl. Iako sam prošao kroz cijelu državu, vidio sam ih veoma malo. Prvi je bio na putu od aerodroma ka Valeti, drugi na ostrvu Gozo, kada krenete od Xewkije ka Victoriji, a trećem se ne sjećam precizno lokacije. 

Restoran Cinnabon u Gziri sa preukusnim poslasticama

Što se tiče shoppinga, većina trgovina sa odjećom i drugom robom široke potrošnje se nalazi u Valeti, Sliemi i St. Julian'su. Ponuda je raznolika, ali ništa spektakularnija u odnosu na glavne gradove bivših jugoslovenskih republika. Prisutni su možda tek lokali ponekog luksuznijeg brenda koji ne postoji kod nas. U St Julian'su postoji tržni centar Arkadia, ali ga nisam posjetio pa ne mogu da prenesem utiske. Najbolja ponuda suvenira je u Valeti, ali možete naći ponešto i u drugim turističkim mjestima. Neki od autentičnih malteških suvenira uključuju proizvode od stakla sa ostrva Gozo, te poslastice koje izgledom predstavljaju kombinaciju tahan halve i orašnice pakovane u četvrtaste pločice. Pojavljuju se u različitim varijacijama i uglavnom su prijatnog ukusa, te praktičan i jeftin suvenir za sladokusce.

Gradski prevoz


Ukoliko ne koristite rent a car, gradski prevoz je stavka koja je od krucijalnog značaja za vaš boravak na Malti. U odnosu na moj prvi boravak, cijene gradskog prevoza su se značajno povisile, a uveden je i drugačiji sistem kupovine karata. Maltežani su predstavili tzv. Tallinja karticu, koja dolazi u nekoliko varijacija. Najjeftinija verzija Tallinja kartice je Single od 15 eura i uključuje 12 pojedinačnih vožnji. Sljedeća varijanta je Explore kartica koja za odrasle košta 21 euro, a za djecu 15 eura i uključuje neograničenu vožnju gradskim autobusima tokom 7 dana. Najskuplja je tzv. Explore plus kartica sa cijenom od 39 eura, koja vam pored standardne neograničene sedmodnevne vožnje autobusima, nudi još i dvije vožnje ferijem od/do Valete, te nudi mogućnost izbora između jednodnevne ture hop-on/hop-off autobusima (oni fensi busevi bez krova koji voze kroz cijelo ostrvo i zaustavljaju se kod ključnih atrakcija) ili izleta na ostrvo Comino. Tallinja kartice važe i za dnevnu i za noćnu vožnju, te se mogu kupiti na više prodajnih mjesta na Malti, ali moja preporuka je da to obavite odmah na aerodromu. Najbolja opcija je kartica od 21 euro, jer se ova za 12 vožnji ne isplati, budući da ćete morati često mijenjati prevoz. Važenje kartice započinje od momenta aktivacije, što podrazumijeva da prilikom prvog, ali i svakog narednog ulaska u autobus morate da prislonite bar kod sa kartice na čitač koji se nalazi pored vozača.


Šalter za prodaju autobuskih karata na aerodromu

Moguće je kupiti i pojedinačne karte kod vozača, ali to nije najpametnija opcija ako planirate obilaziti ostrvo. Tallinja kartica važi i za ostrvo Gozo, jedino ćete morati platiti trajekt 4,65 eura (karta se kupuje po povratku sa Goza na Maltu). Ono što je od jako bitno jeste da u prodajnoj jedinici na aerodromu (ili nekoj drugoj) uzmete besplatnu mapu sa označenim autobuskim linijama, jer će vam ona biti od esencijalnog značaja za snalaženje (nemojte je nipošto izgubiti). Autobuske linije su uglavnom redovne, ali nisu uvijek tačne. Znalo mi se dešavati da se neki autobus čak i ne pojavi u zakazano vrijeme. Još jedan savjet je da se ne oslanjate na zadnji autobus na rasporedu, jer se dešava da u slučajevima kada je autobus pun, vozač ne želi ni da se zaustavi na stanici. Tada pokušajte stići nekom drugom linijom do najfrekventnijeg naselja, pa odatle hvatajte drugi bus za vaše odredište. Ne zaboravite čekati autobus sa prave strane ulice, jer imajte na umu da se na Malti vozi lijevom stranom. Na svakoj autobuskoj stanici imate tablu sa brojevima autobusa koji odatle voze i imenima naselja kroz koja prolaze.

Primjer rasporeda vožnji na autobuskoj stanici u Valeti

Šta posjetiti na Malti?


O ovome sam već pisao u prethodnom vodiču, tako da se ne bih pretjerano ponavljao, ali se u narednim postovima svakako namjeravam pozabaviti nekim od mjesta koja sam posjetio. Linkove starih i novih postova ću ostaviti ispod.

Malta u 3 dana - dan 1 - Popajevo selo i ostrvo Gozo (šta posjetiti?)
Malta u 3 dana - dan 2 - atrakcije ostrva Malta (šta posjetiti?)
Malta u 3 dana - dan 3 - Valeta (šta posjetiti?)
Najljepše plaže na Malti
Top 10 besplatnih turističkih atrakcija Malte

2 comments:

  1. Odlične uvodne informacije i utisci sa Malte. Jedva čekam nastavak putopisa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Više volim da pišem klasične putopise, ali ovo su neke tehničke informacije koje mogu biti od koristi svima koji putuju na Maltu. :)

      Delete

Powered by Blogger.