Kako se čekirati na Wizz Air-ov let putem web-a?

September 20, 2015
Wizz Air je niskobudžetna aviokompanija koja vam omogućuje da letite širom Evrope po znatno nižim cijenama nego što je to slučaj sa klasičnim aviokompanijama. Ako se pitate u čemu je kvaka, radi se o tome da kod ovakvih kompanija za cijenu karte dobijate samo prevoz i ostvarujete pravo na ručni prtljag dozvoljenih dimenzija 42x32x25 cm, a sve preko toga plaćate. Dakle, za dodatne kofere, obrok u avionu, pa čak i sam check-in na aerodromu, moraćete dodatno da platite. Ako ste spremni da putujete sa ruksakom i bez obroka u avionu, onda nam preostaju još samo troškovi čekiranja. Kako biste i tu uštedjeli, Wizz Air je dao mogućnost besplatnog web check-in-a, koji treba da odradite samostalno, a otvoren je od 30 dana do 3 sata prije samog leta. Ja ću vam u nekoliko koraka objasniti kako da to učinite.




Korak 1


Potrebno je da odete na web stranicu wizzair.com i nakon što u gornjem desnom uglu odaberete svoj jezik (ja ću raditi na primjeru bosanskog), odmah lijevo ćete vidjeti okvir "Prijava na let i rezervacije" na koji ćete kliknuti i otvoriće vam se novi prozor u koji ćete unijeti potvrdni broj koji ste dobili na mail prilikom rezervacije i prezime putnika na čije ime glasi cjelokupna rezervacija. Potvrdni broj se sastoji od šest znakova (kombinacija slova i brojeva). Zatim ćete kliknuti na TRAŽI.






Dio iz maila koji ste dobili prilikom rezervacije, gdje vam piše potvrdni kod

Korak 2


Otvoriće vam se novi prozor u kome je dat plan putovanja, odnosno polazni let sa lijeve, i povratni let sa desne strane. U ovoj fazi imate priliku da izmijenite podatke i unesete dodatni prtljag ukoliko ste shvatili u međuvremenu da vam je potreban (naravno, to će vam se dodatno naplatiti). Ukoliko ste ostali pri podacima koje ste unijeli prilikom rezervacije, kliknućete na "PRIJAVA NA LET". Imajte n umu da ćete to morati uraditi i za polazni i za povratni let odvojeno.


Nakon što ste kliknuli na prijavu na let otvoriće vam se novi prozor u koi ćete unijeti tražene podatke koji se odnose na datum rođenja, državljanstvo, vrstu putne isprave, broj putne isprave, državu izdavanja putne isprave, datum izdavanja i datum isteka putne isprave. Predlažem da prilikom unosa datuma prvo izaberete godinu, a zatim mjesec i dan, jer vam u pojedinim slučajevima neće dati mogućnost da izaberete traženi mjesec.


Nakon što ste ispunili sve podatke kliknućete na "IDITE NA PRIJAVU NA LET" i u novom prozoru ćete dobiti pregled unijetih informacija gdje možete još jedanput da revidirate njihovu tačnost, a zatim ćete na dnu dijaloškog prozora kliknuti "PRIHVATITE I PRIJAVITE SE NA LET". Wizz Air će vas još jedanput upitati da li ste sigurni da ste pročitali uslove putovanja, što ćete potvrditi.


Korak 3


U narednom koraku će vam se otvoriti prozor u kome je prikazano koje mjesto u avionu vam je dodijeljenio i koji prtljag imate pravo ponijeti. Kliknućete na ljubičastu opciju da preuzmete PDF verziju karte za check-in i nju ćete odštampati i ponijeti sa sobom na aerodrom.


Nakon što ste se prijavili za odlazni let, treba isti postupa da ponovite i za povratni let, a zatim da ponovo preuzmete PDF verziju karte i odštampate, jer će vam trebati za povratak.


Ne zaboravite da isti postupak morate ponoviti i za ostale putnike koji su uključeni u rezervaciju. To bi bio pojednostavljeni postupak prijave na let Wizz Air kompanije. Sretan put. :)


Ukoliko imate neka dodatna pitanja, ostavite ih u komentaru.

27 comments:

  1. Sjajan post. Prvi put sam rezervisala putovanje preko Wizz Aira. Jos mi nije 30 dana do puta ali taman ce mi koristiti za cekiranje. Inace sjajan je u blog, mnostvo korisnih informacija. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Nadam se da će ti biti od koristi kad dođe vrijeme za čekiranje. :)

      Delete
    2. Postovani, molim vas mi recite da li je moguce uneti u wizzair avion, u okviru rucnog prtljaga, kreme u pakovanju do 100ml? Imamo placen samo rucni prtljag i zato sve moramo da unesemo u putnicki deo aviona.

      Delete
    3. Moguće je, samo zapremina bočice ne smije prelaziti 100 ml, bez obzira koliko unutra ima kreme. I svu kozmetiku morate staviti u zip plastičnu vrećicu.

      Delete
  2. Slažem se sa Anom. Super post sa mnogo korisnih informacija!

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    ReplyDelete
  3. Sada su promenili sajt i prilikom cekiranja nema unosa podataka o putniku (br.pasosa..)osim imena i prezimena. Ranije je bilo ali sada nema? Vise puta sam proverila da ne bih pogresila nesto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moguće da su nešto promijenili, ja nažalost ne mogu provjeriti jer nemam važeći kod. Ali vidim da je i okvir za prijavu na let sada nešto drugačiji, pa se ne nalazi više kao prije sa desne strane, nego u gornjem desnom uglu. Ovaj primjer je ipak od prošle godine.

      Delete
  4. Jelena da li si to onda resila? I kako?

    ReplyDelete
  5. Sta se desava u slučaju da je mesto odabrano tokom rezervacije i plaćanja? Da li i u tom slučaju wizzair sam dodeljuje sedište ili postoji opcija da se potvrdi vec rezervisano sedište?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koliko je meni poznato odabir mjesta je dostupan uz doplatu, što znači ako ste platili svoje sjedište, njega ćete i dobiti.

      Delete
  6. Cekirala sam kartu i odstampala je ali mi sada pravi problem da odstampam povratnu kartu, koja je za 8 maja. Izbacuje mi konstantno da putnici koji ne dolaze iz zemalja EU, moraju licno da se cekiraju na aerodromu. Nije mi jasno jer samo pre par dana sam cekirala kartu za odlazak, a sad mi se ovo pojavljuje za povratnu kartu. Da li neko zna o cemu se radi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne mogu sa stopostotnom sigurnošću da tvrdim, ali sudeći po napisanom pretpostavljam da za odlazak niste imali problem jer putujete iz Srbije. S druge strane, povratak slijedi iz zemlje koja se nalazi u Evropskoj Uniji, te stoga procedura na datom aerodromu možda zahtijeva tako. Pokušajte kontaktirati pomoć na wizz air-ovoj facebook stranici.

      Delete
  7. Cekirala sam i odlaznu kartu i povratnu iz Nemacke, samo sa par dana razlike. Odlaznu, za put za Beograd mi se odstampala, ali posle par dana kad sam htela da cekiram i povratnu jer u Srbiji nemam stampac, nece. Izbacuje mi konstantno da ko nije iz EU mora da se cekira na aerodromu :/

    ReplyDelete
  8. i meni se desilo sada da povratak ne mogu da cekiram online?verovatno niski aerodrom ne podrzava tj. jos nema sistem za ocitavanje el.karata?zna li neko odgovor trebam putobati 17-tog

    ReplyDelete
  9. i naravno nisam morala stampati kartu za let iz Svajcarske,jer naravno su opremlkeni za ocitavanje el.karti...samo pokazete kartu u tolefonu na pass walletu

    ReplyDelete
  10. Da lj je neko dobio odgovor od kompanije u vezi sa nemogućnošću da se odstampa karta iz Beograda za Nemacku... sa Non EU pasosem??? Molim vas, ako neko mesto zna, da mi odgovori jer ne mogu da ih dobijem telefonom a putujem za četiri dana...

    ReplyDelete
  11. Ja imam problem, jer su mi posle rezervacije - na moj zahtev promenili pol u žensko, jer jesam žensko, a kad sam čekirala kartu- opet sam MR umesto MS!!
    Šta sada da radim???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Predlažem da ih kontaktiraš na facebook stranici Wizz Air ili da eventualno pozoveš call centar.

      Delete
  12. Nisam uspela da odstampam kartu,cekiranje smo zavrsili,u pdf formatu nema,pise ovi nije karta za ukrcavanje.moze lu mi neko pomoci?

    ReplyDelete
  13. Sta trebam da uradim za cekiranje povratne katre iz Nisa do Basela. Odlazak i rezervaciju izvrsio sam sa starim pasosem a za povratak imam novi pasos. Kojim pasosem treba da izvrsim cekiranje povratne karte i dali ce pistojati bilo koji problem ako na pivratku izvrsim cekiranje sa novim brojem pasosem hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam kako ste uopšte uspjeli otići s jednim pasošem, a planirate se vratiti s drugim. Stari pasoš je trebalo da bude poništen onog momenta kad ste dobili novi. Ali s kojim god pasošem da se budete čekirali za povratak, njega pokažite prilikom ulaska u avion i ne bi trebalo biti problem dokle god se slaže broj pasoša sa brojem navedenim na karti.

      Delete
  14. Pozdrav. Drug je kupio karte za obojicu na svoje ime. Medjutim ne mogu da stupim u kontakt sa njim. Imam mail koji je stigao njemu sa onim informacijama, let, neki broj itd. Kako sas da cekiram? Na svoje ime ili?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako je on kupio karte, mora vas on čekirati, jer je za check-in potrebno ulogovati se na sajt ili aplikaciju, a to može uraditi osoba sa čijeg je profila izvršena kupovina karte. Druga opcija je da se čekirate na aerodromu, ali to se dodatno naplaćuje.

      Delete
  15. Nas dvojica smo na jednoj karti, sa tim sto on ima aplikaciju i kupio je karte. Kako dalje da idem sam tehnicki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako ne postoji nikakva mogućnost da vas on čekira, morate otići na aerodrom i čekirati se, ali će vam tamo dodatno naplatiti.

      Delete
  16. Hvala puno. Ako bude postojala mogucnost da me on cekira, samo mi posalje bord kartu i ja ne moram nista na aerodromu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako je. On te može čekirati i poslati ti kartu i onda je sve ok. Za povratni let te takođe mora čekirati pred povratak.

      Delete

Powered by Blogger.