Praga distrikt i zoološki vrt Varšava - šta vidjeti?

Nakon detaljnog obilaska ključnih znamenitosti Varšave, došlo je vrijeme da se uputim i u manje atraktivne dijelove grada, koji takođe sadrže zanimljivosti vrijedne pomena. Tako je na red došao i distrikt Praga, smješten na istočnoj obali rijeke Visle. Praga distrikt je dugo vremena bio samostalan grad, prvenstveno zbog nemogućnosti kopnenog povezivanja sa ostatkom Varšave. Pokušaji da se napravi stalni most koji bi spojio dvije obale urodili su plodom tek u 18. vijeku.
 
Crkva Sv Marije Magdalene

S obzirom da sam taj danas obilazio Stari i Novi grad, odlučio sam usput posjetiti i Pragu. Spustio sam se podzemnim stepenicama u blizini crkve Sv. Ane na Trgu Zamak i našao se na glavnoj saobraćajnici koja vodi ka Pragi. S druge strane ceste se nalazi autobuska stanica, a do odredišta možete stići čak i pješke, jer nije mnogo daleko. Dovoljno je preći most Slasko-Dabrowski i tamo ste. Ja sam se odlučio za autobuski prevoz, budući da sam prije toga prešao pješke veliki dio puta i bio sam umoran. Imao sam taj maler da prvi put nisam kupio autobusku kartu, jer je trebalo da se vozim samo jednu stanicu. U autobusu me je dočekala kontrola, jedina koju sam vidio tokom boravka u Varšavi i kaznila me sa 160 zlota naknade (oko 40 eura). Iako kratka dionica, to mi je bila najduža i najskuplja kopnena vožnja ikada.
 
Stražnja strana crkve
Izašavši iz autobusa u ne baš sjajnom raspoloženju, naletio sam na pravoslavnu bogomolju, Crkvu Svete Marije Magdalene. Razvoj Prage i generalno Varšave u 19. vijeku doveo je do naseljavanja hiljada ljudi u ovo područje. Među pridošlicama su dominirali Rusi, što objašnjava potrebu gradnje pravoslavne crkve u ovom dijelu grada. Ovo je bila prva nezavisna pravoslavna crkva u Varšavi, za razliku od ostalih pravoslavnih crkava koje nisu imale prepoznatljiva obilježja tj. bile su smještene u objektima prvobitno drugačije namjene poput rimokatoličkih crkava.
 
Unutrašnjost Crkve Sv. Marije Magdalene
Nakon proglašenja nezavisnosti Poljske od Rusije odlučeno je da se većina pravoslavnih crkava u Varšavi uništi ili im se promijeni namjena. Iako je bilo u planu da se i ova crkva poruši, gradsko vijeće je odustalo od te odluke. 1928. je u podrumu crkve sagrađena kapela u kojoj je smješten dio spašene opreme iz uništene katedrale Aleksandar Nevski. Za razliku od većine drugih crkava, nije pretrpjela značajnu štetu u Drugom svjetskom ratu, iako su pričinjene određene materijalne štete. Nacisti ne bi bili nacisti da nisu barem skinuli zvona kako bi ih iskoristili za pravljenje raketa. Na njihovu žalost, ispostavilo se da zvona nisu pogodna za topljenje, tako da su na kraju završila izlomljena i odbačena.

Crkva Sv. Mihaela i Florijana
Katedrala Sv. Mihaela i Florijana
Nakon obilaska unutrašnjosti crkve nastavljam dalje. Sljedeća značajna atrakcija je Katedrala Svetog Florijana (službeno poznata kao Katedrala Svetog arhanđela Mihaela i Svetog Florijana). Sa svojim 75 metara visokim tornjevima, ova katolička katedrala dominira Praga distriktom i predstavlja vid protesta protiv ruske dominacije nad Poljskom.
 
Spomenik Ignacy Skorpuka ispred katedrale
Unutrašnjost Katedrale Sv. Mihaela i Florijana

Crkva je prvobitno izgrađena u periodu 1897-1904., da bi u Drugom svjetskom ratu bila uništena i ponovo izgrađena u periodu 1952-1972. Sagrađena je u neogotičkom stilu, sa dva tornja čiji su vrhovi presvučeni bronzom. Iznad ulaza se nalazi mozaik koji prikazuje Isusa Hrista i amblem Kazimira Romaniuka, prvog biskupa Varšave-Prage. Enterijer je ukrašen crvenom ciglom i bijelom žbukom.
 
Katedrala Sv. Mihaela i Florijana
Katedrala Sv. Mihaela i Florijana (bočna strana)

Ispred katedrale se nalazi spomenik posvećen svešteniku i kapelanu poljske armije, imena Ignacy Skorupka, koji je umro u bici za Varšavu. Nakon obilaska crkve, prelazim cestu jer se odmah prekoputa nalaze Praski park i Zoološki vrt. Praga park je osnovan između 1865. i 1871. godine.
 
Skulptura žirafe u Praskom parku
Drvo u Praskom parku
Park nije spektakularan kao neki drugi parkovi u Varšavi, ali je svejedno prijatan za šetnju. U centru parka se nalazi ogromna modernistička skulptura žirafe. Osim raznovrsnog drveća i drugog rastinja, te poneke klupe za odmor, park nema nekih posebnih dodatnih sadržaja.
 
Praski park
Neslužbeni ulaz u Zoološki park
Na Praski park se nadovezuje Zoološki vrt na čijem ulazu se nalazi tabla sa ispisanim cjenovnikom ulaznica. Već sam u ranijim postovima pisao o tome da se cijene ulaznica u većini varšavskih atrakcija razlikuju u zavisnosti da li je zimska ili ljetna sezona, pa je tako i ovdje slučaj. Cjenovnik sam uslikao, pa se o cijenama ulaznica možete informisati na osnovu priložene slike.

Cijene ulaznica u Zoološkom vrtu u Varšavi
Plan zoološkog vrta (samo na poljskom)
Prije nego što započnem turu kroz Zoološki vrt, želim da vas upoznam sa njegovim istorijatom. Osnovan je 1928. godine i u to vrijeme je pokrivao svega 12 hektara zemljišta, dok sada zauzima 40 hektara. 30-ih godina 20. vijeka park se intenzivno razvijao i sagrađeni su brojni sadržaji za egzotične životinje – kuća majmuna, kuća nilskih konja, kuća slonova, kuća žirafa i bazen za foke. Najveći uspjeh je bio rođenje ženke indijskog slona po imenu Tuzinka 1937. Bio je to dvanaesti slon u svijetu rođen u zatočeništvu i do sada jedini u Poljskoj. 1939. godine teren zoološkog je povećan na 32 hektara, čineći ovaj zoološki vrt najvećim u Evropi. Septembra iste godine, u vrijeme najvećeg prosperiteta, varšavski zoološki vrt prestaje da postoji.
 
Zoološki vrt podsjeća na park
Tukan u paviljonu sa egzotičnim pticama
Kao posljedica bombardovanja tokom opsade Varšave, dio parka je uništen, a mnoge životinje su uginule. Najopasnije životinje su ustrijeljene na zapovijed vlasti. Neke od životinja su puštene na slobodu, a najvrijedniji primjerci, uključujući Tuzinku, su odvedeni u Njemačku. Njihova kasnija sudbina nije poznata.
 
Gorila nije raspoložen za društvo...
A ni čimpanza
Za razliku od ostalih zooloških vrtova u kojima sam bio, ovaj je dosta prostraniji i kavezi su dosta raštrkani, tako da zapravo više podsjeća na kombinaciju parka i zoološkog vrta, jer ima dosta zelenih površina i drveća. Već negdje na početku mog obilaska počela je padati kiša, tako da mi nije preostalo ništa drugo nego da se sklonim u paviljon sa egzotičnim pticama i detaljno ga razgledam u narednih 20-ak minuta.
 
Prostor za slonove
Prostor za žirafe
Nakon što je kiša prestala, nastavio sam obilazak. Sljedeća je na redu bila kuća majmuna, gdje su bile smještene čimpanze i gorile. Ovaj odjeljak mi je bio poprilično tužan jer su mi životinje djelovale nesretno. Mislim da se čovjekolike majmune ne bi trebalo držati u zoološkim vrtovima osim u slučaju da im se obezbjede uslovi istovjetni njihovom prirodnom staništu.
 
Lav ponosno odmara
Aligator ljenčari
Za razliku od majmuna, neke druge životinje poput slonova i žirafa imaju nešto više prostora za sebe. Lav je nadmeno ležao na uzvišenju posmatrajući turiste sa prezirom. To je taj kraljevski stav. Vjeverice su jedne od rijetkih životinja koje su u zoološki stigle svojevoljno i isto tako trčkaraju po parku u potrazi za hranom.
 
Vjeverice se slobodno šetaju
Akvarijum sa morskim psom
U jednom od narednih paviljona se nalazi akvarijum sa morskim psom i još nekolicinom tropskih riba, dok se u susjednoj prostoriji nalazi ogroman bazen sa staklenim zidom u kome su smješteni nilski konji. Veoma ih je interesantno posmatrati kako plivaju, ali nažalost zbog gužve i njihove brzine i nepredvidivosti, nisam uspio da zabilježim momenat kada se približe staklu.
 
Zebra uhvaćena u nezgodnom trenutku
Majka i mladunče nosoroga
Kao i svaki zoološki vrt, i ovaj varšavski ima zebre, nosoroge (ima i mladunče) i veliki broj različitih ptica. Vidio sam kako neki turisti miluju bizona koji je proturio glavu preko kamenog zida, pa nisam mogao odoliti da to i sam ne učinim, iako svako sa zdravim razumom ne bi trebalo da pruža ruke životinjama u zoološkom vrtu. Međutim, vodio sam se logikom da bi ga bolje ogradili da je opasan za posjetioce.
 
Ja sam ga pomilovao, da li biste vi smjeli?
Paviljon sa zmijama
Neko vrijeme sam proveo uzaludno tražeći paviljon sa zmijama koji je bio nacrtan na ploči sa putokazima, ali ih nisam mogao naći. Na kraju se ispostavilo da se nalazi na spratu paviljona sa insektima. Moram priznati da sam bio pomalo razočaran što imaju samo pet vrsta zmija.
 
Izgledaju zaljubljeno. Ili ne?
Jedan od zahvalnijih pozera
U nastavku ture sam obišao merkate, pingvine i foke koje su ljenčarile u bari. Posjetu sam završio još jedanput zastavši pokraj kaveza sa pavijanima koji su neumorno trčali gore dole u kolonama, i bili znatno zaigraniji od gorila i čimpanzi. Pored ovih sadržaja, možete prisustvovati i hranjenju pojedinih životinja poput pingvina, morskog psa, nilskih konja i gibona koje se održava određenim danima u tačno propisano vrijeme. Više informacija o tome možete pronaći na web stranici zoološkog vrta.
 
Foke ljenčare...
Ali su zato majmuni u stalnom pokretu
Po završetku obilaska vrta, odlučujem se još malo prošetati Praga distriktom i razgledati neke od znamenitosti, iako su noge već opasno počele da me bole. Praga distrikt je nakon Drugog svjetskog rata doživio svojevrsnu renesansu, kada se veliki broj umjetnika uselio u napuštene fabrike, dajući ovom dijelu grada svoj jedinstveni pečat.

Jedna od egzotičnih ptica u Zoološkom
Spomenik muzičarima Prage
Iza Katedrale Sv. Florijana nalazi se zanimljiv spomenik postavljen 2006. godine koji predstavlja ulični folk bend sastavljen od svirača violine, bendža, harmonike, bubnja i gitare iz vremena kada su muzičari iz Prage lutali varšavskim četvrtima.
 
Bivše jevrejsko kupatilo u Pragi
Simpatičan ulični znak u Pragi
Iako sam imao u planu da posjetim Crkvu Gospe od Loreta (polj. Kosciol Matki Bozej Loretanskiej), Baziliku Sv. Srca Isusova i staru destileriju votke, na kraju sam odustao jer je već bilo kasno. Posjetu sam završio obilaskom zgrade bivšeg jevrejskog kupatila. Mala zgrada od crvene cigle je sagrađena između 1910. i 1913. godine i izvorno je služila kao jevrejsko ritualno kupatilo. Prije Sabata (subota) i važnih vjerskih praznika, Jevreji su se čistili od duhovnih nečistoća u ovom posebnom bazenu. Nakon rata, mnoge institucije su bile smještene u zgradi, počevši od Kancelarije centralnog komiteta poljskih Jevreja i Multikulturalne srednje škole. Tokom renoviranja 2009., u dvorištu zgrade je pronađen savršeno očuvan bazen, koji se koristio kao spremnik za kišnicu. Iza zgrade se nalazi mali trg, na kome je do 1961. godine bila smještena praška sinagoga. Po instrukcijama tadašnjih vlasti hram je uništen, a ruševine su pretvorene u mali brežuljak pored kojeg je izgrađeno dječije igralište.
 
Pogled iz Prage na Stari i Novi grad Varšave

Ukoliko budete imali vremena, možete posjetiti i plažu na Visli, Crkvu Gospe od Loreta koja je najstarija crkva u Pragi, muzej svijetlećih reklama ili gradski stadion. Ja se ipak odlučujem vratiti pješke na drugu obalu Visle, uživajući u pogledu na Varšavu iz druge perspektive.

2 comments:

  1. Neverovatno kako vi podrobno opisujete mal'ne sve detalje. Uz to, znalački, čak profesionalno i vrlo zanimljivo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trudim se koliko mogu da što cjelovitije i slikovitije prikažem mjesta koja sam posjetio, kako bih pomogao drugima ili ih podstaknuo da se zapute na tu destinaciju. Nadam se da mi polazi za rukom da budem dovoljno informativan, a da pri tome ne gušim previše.

      Delete

Powered by Blogger.