Ostale značajne atrakcije Varšave

U prethodnim postovima sam vas upoznao sa osnovnim informacijama koje treba da znate ukoliko putujete u Varšavu i detaljno opisao pojedine dijelove grada i atrakcije koje su tu smještene. Ipak, postoje i neke znamenitosti koje su locirane mimo utabanih turističkih staza, te sam njima odlučio posvetiti poseban post i objediniti ih na jednom mjestu.

Saksonski park (Ogrod Saski)

Duž kraljevskog puta se nalaze brojne sporedne ulice koje vode do zanimljivih atrakcija, koje nisu u tolikoj mjeri izložene navali turista. Jedno od meni omiljenih mjesta je Saksonski park (Ogrod Saski) koji se prostire na površini od 15,5 hektara i najstariji je javni park u gradu. 
Kamene statue u Saksonskom parku
Spomen ploča u Saksonskom parku
Osnovan je krajem 17. vijeka i otvoren za javnost 1727. godine, kao jedan od prvih parkova za javnost u svijetu, čak prije Versaja i drugih znamenitih parkova. Prvobitno je bio dizajniran kao barokni park francuskog stila, a u 19. vijeku je preoblikovan u romantični park u engleskom stilu. Uništen je tokom Varšavskog ustanka, i djelomično rekonstruisan nakon Drugog svjetskog rata.

Jedna od statua u parku
Statua koja personificira medicinu
Park je na mene ostavio zaista predivan utisak i žao mi je što nisam odvojio više vremena za uživanje u njemu. Na samom početku parka se nalazi grobnica neznanom junaku, posvećena neimenovanim vojnicima koji su dali svoje živote za Poljsku u Prvom svjetskom ratu. Na trgu pokraj grobnice se nalazi ogroman plato na kome se nekada nalazila velelijepna pravoslavna katedrala Aleksandar Nevski, ali su je Poljaci dali ukloniti jer su smatrali da svojim dimenzijama i položajem na jednom od centralnih gradskih trgova ističe rusku dominaciju i vrijeđa nacionalni ponos.

Fontana u Saksonskom parku
Statua astronomije
Odmah iza grobnice se nalazi ogromna fontana od krečnjaka u obliku tanjira. Postavljena je 1855. godine i često se koristi kao mjesto gdje parovi zakazuju susrete, te je jedan od značajnih simbola moderne Varšave. U blizini fontane se nalazi i kameni sunčev sat.

Vodotoranj u Saksonskom parku
Šetalište pokraj jezera
Još jedno od obilježja Saksonskog parka je vodotoranj, smješten na sjeverozapadu parka, pokraj ukrasnog jezera okruženog vrbama. Klasicistička građevina kružnog oblika je modelirana po uzoru na Vestin hram u Tivoliju. Nažalost, sudeći po grafitima koji su po njemu iscrtani, reklo bi se da je česta meta vandalskih napada.
 
Jezero u Saksonskom parku
Zalazak sunca
Ipak, meni omiljena značajka parka su predivne kamene skulpture pozicionirane u centralnom dijelu, odmah iza fontane. Skulpture predstavljaju aritmetiku, astrologiju, floru, geografiju, medicinu i sl.
 
Spomenik Mariji Konopnickoj
Evangelistička crkva
Posljednja atrakcija parka koju ću spomenuti jesu spomenici. Prvi je spomenik posvećen Mariji Konopnicki, slavnoj poljskoj pjesnikinji i književnici za djecu i mlade. Spomenik je podignut 1965. godine. Drugi spomenik je kip Stefana Starzynskog, hrabrog vođe u borbi tokom opsade Varšave.
 
Kupola Evangelističko-augsburške crkve
Evangelističko-augsburška crkva
Nedaleko od parka se nalazi Evangelističko-augsburška crkva Svetog Trojstva. Tokom moje posjete crkva je bila zaključana, tako da sam ostao uskraćen za razgledanje enterijera. Put me dalje odvodi do Pozorišnog trga (polj. Plac Teatralny), nedaleko od Saksonskog parka. Na ovom trgu se smjestilo nekoliko značajnih građevina, kao što su Veliki teatar, Jablonowski palata, Crkva Svetog Alberta i Svetog Andrije, kuća Petyskusa i varšavski meridijan.
 
Veliki teatar
Pročelje teatra
Veliki teatar sa nacionalnom operom je jedno od najvećih pozorišta u Evropi. Osnovan je u 19. vijeku, a nakon bombardovanja u Drugom svjetskom ratu, ponovo je izgrađen. Nacionalna opera sadrži dva auditorijuma i muzej. Za svojih preko 170 godina postojanja Veliki teatar je bio i ostao najveća institucija opere i baleta u Poljskoj.
 
Jablonowski palata
Palata kulture i nauke
Jablonowski palata se nalazi prekoputa Velikog teatra i prije Drugog svjetskog rata je služila kao gradska vijećnica. Kao i sve drugo, uništena je tokom Varšavskog ustanka i sagrađena ponovo tokom 90-ih godina prošlog vijeka najvećim dijelom u izvornom obliku.
 
Stražnja strana Palate kulture i nauke
Kip ispred Palate kulture i nauke
Jedan od najznačajnijih i najistaknutnijih simbola grada je i Palata kulture i nauke. Riječ je o najvišoj zgradi u Varšavi, koju je Poljskoj poklonio Staljin povodom poslijeratne obnove grada. Arhitektonski stil građevine se danas često naziva staljinistička gotika, a interesantno je da Poljaci ni ovu zgradu ne vole previše. Da rezimiramo – Rusi vole da grade groteskne građevine, a Poljaci te iste građevine preziru iz ranije spomenutih razloga. Meni je pak ova zgrada bila jako interesantna i mogu reći da mi se dopala. U njoj je danas smješteno mnogo toga, a turistima je dozvoljeno da uz novčanu naknadu od 20 poljskih zlota posjete vidikovac  na 30. spratu sa koga se pruža pogled na grad. Nije baš pogodan za pravljenje dobrih fotografija zbog velike visine, ali ćete imati cijeli grad na dlanu.

Crkva Svih Svetih

Nakon što prođete kroz mali park koji se nalazi iza Palate kulture i nauke, ugledaćete još jednu jako lijepu crkvu. Riječ je o Crkvi Svih Svetih (polj. Kościól Wszystkich Świętych), jednoj od glavnih crkava u Varšavi. Izgrađena je u periodu 1861-1893 i može da smjesti 3500 ljudi. Tokom Drugog svjetskog rata je teško oštećena, a obnovljena je po njegovom završetku, uz pomoć Jevreja. Crkva je jedna od tri koje su se nalazile u jevrejskom getu, a interesantno je da je parohijski sveštenik koji je prije rata gajio antipatije prema Jevrejima, istima pomogao u toku rata. Danas je crkva okružena visokim modernističkim građevinama, tako da sama ne dolazi mnogo do izražaja.
 
Sinagoga u Varšavi
U blizini crkve se nalazi i mala sinagoga, jedina preostala u Varšavi. Da biste došli do nje, savjetujem da obavezno ponesete mapu, jer je sa svih strana okružena drugim zgradama i moguće joj je prići samo kroz usku, slijepu uličicu. Nožikova sinagoga (polj. Synagoga Nożyków) je izgrađena 1902. godine i bila je jedna od brojnih sinagoga u Varšavi. U ratu je demolirana kao i sve ostale sinagoge u gradu, a u cjelosti je renovirana tek 1983. godine. Sam izgled građevine vas neće oduševiti, ali je njen značaj za jevrejsku zajednicu ogroman. U sinagogi se i danas uredno održavaju molitve za preostale Jevreje. Dok sam je fotografisao, odnekud su se stvorila dva vjernika pitajući me govorim li hebrejski. Budući da je već bio sumrak, brzo sam se izgubio s lica mjesta da im ne bih djelovao sumnjivo.
 
Ulica Prožna usred reoviranja
Pretposljednja stanica mi je ulica Prožna, jedan od posljednjih fragmenata jevrejske Varšave. Ulica služi kao svojevrstan memorijal na stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu i zgrade u njoj nikada nisu obnovljene. Oronule fasade i dalje stoje, a na njima su okačeni posteri sa slikama žrtava. Na žalost, baš u vrijeme moje posjete cijela zgrada je bila prekrivena ceradom, jer je u toku bila restauracija. Nadam se da je riječ o nekoj vrsti prezervacije, jer bilo kakvi drugi radovi bili bi skrnavljenje tog mjesta.
 
Spomenik sireni i nacionalni stadion u daljini
Posljednju atrakciju koju ću spomenuti vjerovatno ne bih ni posjetio da slučajno nisam na jednoj od razglednica Varšave ugledao još jedan kip sirene, drugačiji od onog koji se nalazi u Starom gradu. Naime, uz samu obalu rijeke Visle nalazi se Spomenik Sireni (polj. Pomnik Syreny). Riječ je o bronzanoj statui postavljenoj 1939. godine, za koju je pozirala mlada pjesnikinja Krystyna Krahelska. Ona je 1944. godine ubijena sa tri metka u prsa dok je radeći kao medinicinska sestra pomagala ranjenom kolegi. Do spomenika se stiže tako što uđete u metro na stanici iza Palate kulture i nauke i vozite se do stanice koja se zove Naučni centar Kopernik, što bi bilo otprilike dva stajanja.
 
Spomenik sireni i Siekierkowski most u pozadini
Ovim postom ujedno završavam pripovijedanje o Varšavi, i nadam se da sam vam uspio prenijeti barem dio atmosfere predivnog grada koji je na mene ostavio izuzetno jak utisak. Uvrstite Varšavu na mapu svojih putovanja i obavezno mi javite utiske, a ja pakujem kofere za nova osvajanja o kojima ću vas izvijestiti u narednim postovima.

No comments:

Powered by Blogger.