Kako odabrati odgovarajuću destinaciju?

Imate želju da putujete, ali ne znate odakle biste počeli? Putovanja su uglavnom predivna i nezaboravna iskustva, ali s druge strane, nije isključeno da se pretvore u pravu noćnu moru. Da se takvo nešto ne bi dogodilo, važno je prije polaska na put povesti računa o nekim ključnim pitanjima kako biste se na najbolji način pripremili. Prilikom odabira destinacije za putovanje, potrebno je riješiti sljedeće:


  • Budžet

Vjerujem da je ovo stavka koja u najvećoj mjeri ima uticaj na izbor destinacije koju ćete posjetiti. Neophodno je da prije svega definišete sa kojim iznosom sredstava organizujete putovanje. Pri tome treba voditi računa da konačna suma koju izdvajate uključuje novac namijenjen za prevoz, smještaj, hranu i piće, vize i takse, ulaznice za različite lokacije, novac za suvenire i shopping i sl. Uvijek treba nositi i rezervnu svotu novca za nepredviđene situacije, jer nikada niste sigurni da li će vam zatrebati medicinska pomoć ili nešto slično. Iako taj novac nećete potrošiti, on doprinosi da se osjećate sigurnije u inostranstvu. Jedanput kada definišete s kojom svotom novca organizujete putovanje, možete suziti izbor destinacija na one koje su u skladu sa vašim finansijskim mogućnostima.

  • Interesovanja

Prije odabira odgovarajuće destinacije, izuzetno je važno da preispitate vaša interesovanja. Neophodno je da utvrdite šta je to što želite na putovanju, odnosno da li želite potpuno opuštanje na plaži, aktivan odmor u prirodi, izlete, noćni provod ili obilaske muzeja i arheoloških lokaliteta. Jedanput kada ste definisali svoja očekivanja, možete izvršiti filtraciju destinacija prema navedenim kriterijima.

  • Godišnje doba/vremenske prilike

Godišnje doba je veoma značajan faktor odabira destinacije za putovanje. Karakteristično je da se na more ide u ljetnim mjesecima, a na zimovanje u zimskim. Ali šta je sa obilaskom metropola, arheoloških nalazišta ili botaničkih vrtova? Da biste neki lokalitet doživjeli u njegovom punom sjaju, veoma je važno pravilno odabrati period godine za posjet. Najbolje vrijeme za obilazak velikih gradova jeste proljeće ili jesen, kada je klima dovoljno prijatna za cjelodnevni boravak na otvorenom. Ljeto i zima u velikim gradovima znaju da budu nepodnošljivi, što vam uveliko može pokvariti doživljaj, budući da ćete samo gledati kako da se sklonite u zatvoren prostor. Obilazak prirodnih lokaliteta je najbolji u vrijeme bujanja vegetacije, naročito ako na datom području u određenom periodu cvjetaju specifične vrste biljaka ili migriraju egzotične vrste životinja. Ipak, treba naglasiti da svako godišnje doba ima i svoju čar. Recimo, zimski praznici u Beču mogu bez obzira na hladnoću da budu predivno iskustvo zahvaljujući fantastičnoj atmosferi i novogodišnjim ukrasima kojima je grad okićen. Prije svakog putovanja obavezno pratite i vremensku prognozu da vam padavine ne bi upropastile odmor.

  • Društvo/partner za putovanje

Izuzetno važno pitanje u organizaciji putovanja jeste izbor saputnika. Ključna stvar je da osoba sa kojom putujete ima ista interesovanja i tempo kao vi. Ukoliko na putovanje krećete sa osobom koju ne poznajete dovoljno dobro i čiji se interesi ne poklapaju s vašima, velika je vjerovatnoća da ćete doživjeti veliku neprijatnost što može da pokvari cjelokupan utisak odmora. Poželjno bi bilo da sa vašim društvom ili partnerom porazgovarate prije putovanja o vašim očekivanjima i onome što biste željeli da radite tamo. Na taj način ćete izbjeći neugodne scene i unaprijed vidjeti u kojoj mjeri ste kompatibilni sa vašim saputnicima. Veoma je važno da ne ograničavate jedni druge, jer ćete kasnije vjerovatno žaliti ukoliko propustite nešto što ste željeli vidjeti.

  • Važne informacije

Prije odabira određene države ili konkretne lokacije, poželjno je informisati se o njenim kulturnim i zakonodavnim specifičnostima. Ponašanje koje se u jednoj zemlji smatra normalnim, u drugoj zemlji može da bude uvredljivo ili čak protivzakonito. U nekim arapskim zemljama konzumacija alkohola je zabranjena na javnim mjestima, dok se recimo u Singapuru posjedovanje droge kažnjava smrću. Tamo čak i obične zvakaće gume mogu da vam prouzrokuju neslućene probleme sa zakonom. Stoga, prilikom izbora destinacije vodite računa o ovim stvarima i na vrijeme se informišite kako biste se zaštitili i poštedjeli neprijatnosti.

No comments:

Powered by Blogger.