Vodič kroz Feldkirh, Austrija - šta posjetiti?

August 07, 2019
Lomio sam se da li da napišem ovaj tekst ili ne, budući da je moja posjeta ovom gradiću potrajala tek nekoliko sati i nisam bio siguran da li mogu da ga vjerodostojno predstavim. Međutim, s obzirom da bolji tekst na našem jeziku trenutno ne postoji na internetu, odlučio sam se da okušam sreću i pokušam dati osnovne smjernice onima koji odluče da tamo otputuju. Feldkirh (njem. Feldkirch) je drugi po veličini grad savezne austrijske države Vorarlberg i nalazi se na krajnjem zapadu zemlje, u neposrednoj blizini Lihtenštajna i Švicarske, što je ujedno i razlog zašto me je put odveo tamo.

Marktplatz u Feldkirchu

Nakon što sam završio sa obilaskom Lihtenštajna, u Vaducu sam uhvatio autobus za Feldkirh, odakle je trebalo da nastavim vozom za Njemačku. Vožnja je potrajala oko pola sata, nakon čega smo stigli na autobusku stanicu, koja je zapravo jedan veliki plato odmah pored željezničke stanice. Feldkirh mi se na prvu nije činio pretjerano zanimljivim, ali nekolicina građevina pored glavnog puta mi je svojim zanimljivim fasadama zagolicala maštu tek toliko da se zapitam da li se ovdje nalazi nešto što zapravo vrijedi vidjeti.

Toranj Katedrale Sv. Nikole i zgrade u centru Feldkircha

Uprkos tome što sam znao da će mi to skratiti vrijeme za obilazak naredne destinacije, odlučio sam odvojiti nekoliko sati i istražiti Feldkirh. Kroz nekoliko minuta šetnje sam već bio u starom gradu, odakle se pružao pogled na dvorac Schattenburg, smješten na obližnjem brežuljku. Prvi pisani pomen Feldkirha se vezuje upravo za 1200. godinu kada je vojvoda Hugo von Montfort, koji se smatra osnivačem grada, podigao dvorac u kome su sve do 1390. živjele vojvode iz njegove loze. Dvorac je nakon toga prodan Habsburgovcima, a danas važi za jednu od najbolje očuvanih srednjovijekovnih utvrda u Centralnoj Evropi i sjedište je zavičajnog muzeja.

Dvorac Shattenburg u Feldkirchu

Pretežak ruksak koji sam cijelog dana nosio na leđima dok sam se penjao po brežuljcima Lihtenštajna mi je već izazivao priličan umor, pa sam teška srca odustao od uspona do dvorca. Iako obično idem do krajnjih granica izdržljivosti, tog dana jednostavno nisam bio u volji da se uspinjem gore i propustio sam obilazak dvorca. Znao sam da će mi poslije biti žao, ali u posljednje vrijeme nastojim da se ne forsiram po svaku cijenu. Ako odlučite da ga posjetite, znajte da raspolaže sa 18 prostorija, kao što su gotička soba, dvorana sa tradicionalnim kostimima, ured sudskog izvršitelja, prostorija za dame, stara kapela i druge. Više informacija o posjeti muzeju možete pronaći na službenoj web stranici.

Crkva Johanniskirche na pijačnom trgu

Prepustio sam se lutanju kroz šarmantne ulice starog grada ispunjene zgradama šarenih fasada, bogato oslikanim cvijetnim ili ljudskim motivima. Na svako malo bih naišao i na neku fontanu oko koje su se šunjali golubovi u potrazi za hranom, a crkveni tornjevi su upotpunjavali sliku idiličnog planinskog gradića. Za Feldkirch se ne može reći da je klasičan turistički grad, ali je svakako grad sa turističkim potencijalom. U posljednji čas sam ulovio priliku da u trafici koja je bila pred zatvaranjem ugrabim magnet za frižider i razglednice, nezaobilazne suvenire koje kupujem na putovanjima.

Zanimljivo oslikane fasade u Feldkirchu

U centru grada se nalazi Marktplatz, prostrani trg na kom je smještena crkva Johanniskirche i gdje se svake subote organizuje pijaca. Od ostalih znamenitih crkava treba spomenuti Dom Sant Nikolaus, katedralu posvećenu Sv. Nikoli. Ovo je najveća gotička crkva u Vorarlbergu i ima status katedrale Feldkirhške eparhije, još od njenog osnivanja 1962. godine. Sljedeća crkva zanimljive istorije je Liebfrauenkirche iz 15. vijeka, posvećena Uznesenju Djevice Marije. 

Liebfrauenkirche, danas Srpska pravoslavna crkva

Ova neobična crkva sa tornjem u obliku lukovice, sagrađena je prvobitno kao katolička crkva, ali je vremenom izgubila značaj, pa je od 1941. do 1969. godine služila kao mrtvačnica. 1990. godine je građevina ustupljena na korištenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je obnovila enterijer i postavila ikonostas. Nakon ovih preinaka, crkva je izgubila svoj status zaštićenog spomenika.

Lijepo uređene ulice Feldkircha

U neposrednoj blizini crkve nalazi se i vodotoranj ispred koga je postavljena zanimljiva fontana sa mermernom sferom koja se okreće usljed djelovanja vodenog mehanizma. Pored protiče potok vrlo čudne ledenosive boje, sa čije se druge obale nalazi ogromna atraktivna građevina u kojoj je smješten regionalni sud, a odmah pored je i zatvor. Od ostalih znamenitosti Feldkirha spomenuo bih gradsku kuću - Rathaus, na čijoj fasadi su oslikani grbovi gradova u Vorarlbergu, kao i portreti nekih od poznatih stanovnika grada. Tu je takođe i barokna Palata Lihtenštajn, koja je u sadašnjem obliku podignuta nakon požara 1697. godine, kao dom u kojem je stanovao princ Johan Adam Andreas od Lihtenštajna. Danas se palata koristi kao gradski arhiv i biblioteka.

Rathaus (Gradska kuća) u Feldkirchu

Bilo kojom ulicom da krenete naići ćete na nešto zanimljivo. Ja sam tako usput naišao i na Churer Tor, što u prevodu znači kapija okrenuta ka mjestu Chur u Švicarskoj. Sagrađena je kao dio starih gradskih zidina, a toranj je ukrašen muralima koji prikazuju grb Feldkirha. U gradu postoji još nekolicina tornjeva koji su dio starih zidina kao što su Katzeturm, Diebsturm i drugi.

Churer Tor

Ljubitelji muzeja i antikviteta mogu posjetiti Muzej radio uređaja, a ako ste zaljubljenik u prirodu, dobra vijest je da je Feldkirh okružen šumama, gdje je smješten i park divljine sa zoološkim vrtom u kome obitavaju lokalne životinjske vrste. U blizini Feldkirha se nalazi i nekoliko prelijepih sela, među kojima se posebno ističe Rankweil sa crkvom na vrhu litice. U gradu se u toku godine održava i nekoliko festivala kao što su Festival vina krajem aprila, Festival žongliranja (Gauklerfestival) krajem jula i drugi. Iako se na prvu čini kao mjesto u kome nema mnogo toga da se vidi i radi, Feldkirh je zapravo dobitna kombinacija uživanja u prirodi, istoriji i dobrom vinu.

Jedna od ulica u starom gradu

Ukoliko putujete avionom, do Feldkirha je najlakše stići preko Ciriha ili Fridrihshafena, a idealan je u kombinaciji sa posjetom Lindauu i Lihtenštajnu. Nadam se da sam vam uspio prenijeti barem dio atmosfere ovog gradića, te vam dati smjernice šta da vidite ukoliko se zadesite tu. U narednom tekstu se družimo u predivnom njemačkom gradiću po imenu Lindau, a ako vam se dopada ovaj tekst, pročitajte i kako sam se proveo ranije tog dana u Lihtenštajnu.

2 comments:

  1. Oh, my, I do love the architecture of the older places! I only get to see them through photos.


    My Corner of the World

    ReplyDelete

Powered by Blogger.