Riga - šta posjetiti u prijestonici Latvije/Letonije? (I dio)

U prethodnom postu sam započeo priču o Rigi, glavnom gradu baltičke države Latvije, poznate i kao Letonija. Tu sam vam dao opšte smjernice kako stići do tamo i kako se snaći, a sada imam zadatak da vam predstavim ljepote ovog grada i na taj način vas podstaknem da se i sami zaputite u sličnu avanturu. Prije nego što pređem na opisivanje znamenitosti, spomenuo bih samo da Riga, iako najveći grad Baltika, ima „samo“ oko 700 hiljada stanovnika. Za razliku od drugih evropskih metropola koje su poklekle pod tempom modernog života, ovdje se još uvijek može osjetiti pitoma i ušuškana atmosfera. Smjestivši se u hotel, nisam gubio mnogo vremena pa sam se zaputio pravac u Stari grad.


Rolandova statua ispred Kuće crnih glava

Stari grad, na latvijskom jeziku poznat i kao Vecriga smješten je na desnoj strani rijeke Daugave (Zapadne Dvine), te predstavlja pravu malu zbirku interesantnih crkava, spomenika i drugih građevina kakve drugdje nećete vidjeti. Nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine. Na samom obodu Starog grada, uz obalu Daugave smjestio se Riški dvorac. Prvobitno je sagrađen 1330. godine, kao rezidencija starješine Livonskog odreda. Izvorna zgrada je srušena polovinom narednog vijeka, a dvorac je kroz istoriju doživio više nadogradnji i rekonstrukcija. U dvorcu se nalaze Bijela sala, namijenjena za ceremonije vlade, Crvena sala, muzej umjetnosti, muzej nacionalne istorije i kancelarija predsjednika. U junu 2013. godine u dvorcu je izbio požar kojim je uništeno oko 3.200 kvadrata prostora, pri čemu je najviše stradala Crvena sala. Muzejske zbirke nisu zahvaćene požarom, ali im je nanesena šteta prilikom njegovog gašenja.


Riški dvorac
U neposrednoj blizini dvorca nalazi se nekoliko crkava. Prva od njih je Crkva Svetog Spasitelja (lat. Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīca), anglikanska neogotička crkva s kraja 19. vijeka. Crkva je tokom sovjetske okupacije zatvorena, a 1973. je postala sjedište studentskog kluba Riškog politehničkog instituta. Nakon proglašenja nezavisnosti Latvije 1991. godine, crkva je ponovo stekla svoju prvobitnu funkciju. U podzemlju crkve se nalazi Centar za starije, a u funkciji je i javna kuhinja za beskućnike, te centar za zlostavljanu i zanemarivanu djecu.


Crkva Svetog Spasitelja
Sljedeća crkva je Katedrala Svetog Jakova (lat. Svētā Jēkaba katedrāle). Riječ je o rimokatoličkoj crkvi u gotičkom stilu posvećenoj Jakovu Zebedejevu, jednom od dvanaestorice Isusovih apostola. Crkva je posvećena 1225. godine. Kroz istoriju je prelazila iz ruke u ruku protestantima, jezuitima i luterancima, da bi na referendumu 1923. godine bila vraćena katolicima u službi katedrale, budući da Riška katedrala služi kao evangelističko-luteranska katedrala.


Katedrala Svetog Jakova
Naredna crkva koja se smjestila između prethodne dvije je Crkva Gospe Žalosne (lat. Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīca),u engleskom jeziku poznata i kao Our Lady of Sorrows. Riječ je o maloj rimokatoličkoj crkvi sa plavim krovom, sagrađenoj 1785. godine. Po nalogu ruske carice Katarine II crkva je dizajnirana u klasicističkom stilu, kao i sve okolne građevine na Trgu Pils. U 19. vijeku crkva je obnovljena, ovaj put sa fasadom u pseudo-rimskom stilu, a od klasicističke prošlosti je sačuvana samo njena plavo-bijela boja.


Crkva Gospe Žalosne
Uskom uličicom iz pravca Crkve Gospe Žalosne stiže se do Katedralnog trga kojim dominira Riška katedrala (lat. Rigas Doms), jedan od najupečatljivijih simbola grada. Kao što sam već spomenuo, riječ je o evangelističko-luteranskoj katedrali koja je sjedište riškog nadbiskupa. Kamen temeljac za prvobitnu katedralu je postavljen još 1211. godine, ali je svoj današnji izgled dobila krajem 19. vijeka. U arhitekturi katedrale ujedinjeni su elementi romanizma, rane gotike, baroka i Art Nouveau stila. Jedna od najznačajnijih znamenitosti katedrale su orgulje sa kraja 19. vijeka. Turistima se naplaćuje ulaz 3 eura, a pošto sam s vrata mogao da vidim otprilike unutrašnjost koja se nije značajno razlikovala od drugih crkava, mogu vam reći da nema ni potrebe da plaćate ulaznicu. Toranj katedrale je za vrijeme moje posjete (juli 2015) bio prekriven skelama zbog renoviranja, pa sam iz tog razloga preuzeo stariju fotografiju s interneta kako biste vidjeli pravi izgled katedrale.


Riška katedrala
Na Katedralnom trgu se nalazi i muzej umjetnosti „Riga Bourse“, smješten u zanimljivoj zgradi boje terakote. Muzej je osnovan 2010. godine kao dio Nacionalnog muzeja umjetnosti Rige i preuzeo je zbirke bivšeg Muzeja stranih umjetnosti koji datira još iz 1920. Muzej ima stalnu postavku koju čine galerija slika, zapadna i orijentalna galerija, kao i gostujuće izložbe. Ovo je jedan od muzeja o čijoj sam posjeti razmišljao, budući da se Nacionalni muzej umjetnosti renovirao u vrijeme mog boravka. Ipak, bilo je toliko stvari za istražiti napolju da sam na kraju odustao. Više informacija o muzeju možete dobiti na njihovoj zvaničnoj web stranici.


Katedralni trg i muzej "Riga Bourse" (dole)
Katedralni trg je ujedno i lokacija brojnih ljetnih bašta i restorana. Ja sam često ručao na ovom trgu u restoranu Charlie Pizza, koji je imao odličan izbor jela kako internacionalne, tako i italijanske kuhinje. Za nekog ko je prilično izbirljiv i ne jede dosta toga, ovo je bilo idealno mjesto za naći nešto po mom ukusu. I što je najvažnije, cijene su sasvim prihvatljive. Sam ambijent restorana čine separei presvučeni nekim plišanim materijalom u boji trule višnje. Enterijer pomalo djeluje kao da je carica Sisi tu odbacila višak namještaja prilikom proljetnog spremanja Šenbruna, ali udobnosti svakako ne fali.


Restoran Charlie na Katedralnom trgu
Sljedeći važan trg u Starom gradu je, zamislite, baš Starogradski trg. Njime dominira još jedan od prepoznatljivih simbola Rige, a to je Kuća crnih glava ili Kuća crnoglavih (lat. Melngalvju nams), kako vam volja. Izvorna zgrada je sagrađena u prvoj trećini 14. vijeka za potrebe Bratstva crnih glava, udruženja neoženjenih njemačkih trgovaca u Rigi. Zgrada je bombardovana od strane Nijemaca 1941., a ono što nisu uništili oni, dovršili su Rusi 1947. U periodu od 1995. do 1999. godine, Kuća crnih glava je ponovo izgrađena. Danas se u njoj nalazi sjedište predsjednikove administracije i nije otvorena za posjete, ali se tu nalazi i turistički info centar koji vam može biti od koristi. Više informacija o istoriji ove zgrade i same Rige možete dobiti u Latvijskom muzeju okupacije, smještenom u ružnjikavoj crnoj građevini oblika kvadra, odmah pored Kuće crnih glava. Ispred Kuće crnoglavih se nalazi statua Rolanda, franačkog vođe koji je zahvaljujući svojim strogim, ali pravednim osvajanjima postao simbol pravde u Sjevernoj Njemačkoj. Danas nekoliko gradova ima njegov kip, uključujući Rigu i Dubrovnik. Ovdašnji kip Rolanda postavljen je krajem 19. vijeka nakon odluke Udruženja riških istoričara, ali je u Drugom svjetskom ratu uništen skupa sa cijelim trgom, tako da današnji kip predstavlja samo repliku originala. Na trgu se takođe nalazi i Gradska vijećnica koja nije otvorena za posjete turista, te nekoliko suvenirnica i restoran.


Kuća crnih glava i Crkva Svetog Petra
U nesporednoj blizini Kuće crnih glava smještena je i Crkva Svetog Petra. Sagrađena je 1209. godine i predstavlja jednu od najstarijih građevina u Rigi. Jedini ostaci izvorne građevine su nekoliko vanjskih zidova i unutarnjih stubova oko kojih su kasnije izgrađeni veći stubovi. Crkva je kroz istoriju više puta dograđivana i rekonstruisana. Zvonik sa bakarnim krovom i pijetlom na vrhu izgrađen krajem 17. vijeka, a sa svojom visinom od 64,5 m je bio najviša drvena konstrukcija u Evropi tog vremena.


Crkva Svetog Petra u Rigi
U Drugom svjetskom ratu je pretrpjela veliku materijalnu štetu, a nacisti su ukrali i jednu od najvažnijih relikvija crkve, bronzanu menoru (svijećnjak) visoku 310 i široku 378 cm i odnijeli je u poljski grad Vloclavek. Crkva je u dekadama nakon završetka rata obnovljena, a menora je 2012. vraćena u Latviju. U toranj crkve je instaliran lift koji omogućuje posjetiocima da se popnu na vrh, odakle se pruža odličan pogled na okolinu. Međutim to zadovoljstvo će vas koštati čak 9 eura, tako da kao alternativu sa jednako dobrim pogledom predlažem Akademiju nauka za koju ulaznica košta 4 eura.


Stari grad noću
Iza Crkve Svetog Petra nalazi se Skulptura gradskih muzičara Bremena, koju je Riga dobila na poklon od njemačkog grada Bremena 1990 godine. Skulptura je inspirisana bajkom braće Grim o magarcu, psu, mački i pijetlu koji su nakon što su odbačeni od strane svojih vlasnika, odlučili da postanu slobodni muzičari. Bremen je inače bratski grad Rige, a simbolika skulpture je u tome što na neki način predstavlja slobodu koju je Riga dobila od Sovjetskog Saveza svega godinu dana nakon što je postavljena. Skulptura prikazuje scenu iz bajke u kojoj su se životinje popele jedna drugoj na leđa i proizvodile buku kako bi preplašile pljačkaše i preuzele njihovu kolibu. Inače, moram priznati da sam od psa mislio da je svinja, a čitajući po internetu uvidio sam da i drugi dijele moje mišljenje.


Gradska vijećnica (lijevo) i Spomenik muzičarima Bremena
Koliko je Riga bogata znamenitostima govori i činjenica da se već nešto dalje nalazi Crkva Svetog Jana/Ivana/Jovana (lat. Svētā Jāņa Evaņģēliski luteriskā baznīca), parohijska crkva evangelističko-luteranske crkve Latvije. Povećena je Ivanu Krstitelju i sadrži nekoliko umjetničkih djela sa njegovim likom uključujući i vitraž, te se u njoj i dalje aktivno održavaju službe.


Crkva Svetog Jana (lijevo i gore) i Reformatorska crkva (dole desno)
Ako sa Starogradskog trga skrenete u uske uličice, susrešćete se brojnim zanimljivostima. Na svakih nekoliko metara možete vidjeti neku od zanimljivih prodavnica suvenira koje vas mame da uđete i pogledate njihov sadržaj. Moja preporuka je da ih prvo sve pogledate pa da se na kraju odlučite za ono što želite kupiti. Ponuda je dosta slična, ali može se desiti da isti proizvod ima različitu cijenu od mjesta do mjesta.

Suvenirnice u Starom gradu
U uličici Maza Pils, naići ćete na Tri brata – najstariji kompleks stambenih kuća u Rigi. Najstarija od tri kuće (sa bijelom fasadom) datira iz 15. vijeka i karakteristična je po stepenastom zabatu, gotičkim dekoracijama i svega nekoliko renesansnih detalja. Druge dvije kuće potiču iz 17. vijeka, od kojih je prva izgrađena u stilu holandskog manirizma, a druga u baroknom stilu. Danas su u kompleksu Tri brata smješteni Državna inspekcija za zaštitu kulturne baštine i Latvijski muzej arhitekture.


Tri brata - najstarije kuće u Rigi
Još jedan od interesantnih trgova u Starom gradu jeste Trg Livu, okružen Velikim cehom, Malim cehom, Mačjom kućom (lat. Kaķu nams, eng. Cat house) i Ruskim dramskim pozorištem. Trg je izuzetno živ, prepun ljetnih bašta, uređenih cvijetnih površina i bicikala sa dvokolicom kojim riški mladići voze turiste po okolini. Veliki i mali ceh (esnaf) predstavljaju građevine koje su služile kao sjedište udruženja trgovaca u Rigi. Danas Veliki ceh služi kao sjedište Riške filharmonije, a u malom se održavaju različiti svečani događaji, poslovni sastanci, konferencije, balovi i koncerti.


Mali ceh (lijevo) i Trg Livu (desno)
Među najprepoznatljivijim simbolima Rige su svakako i dvije identične skulpture nakostriješene crne mačke sa podignutim repom koja se smjestila na šiljatim tornjevima jedne od zgrada pokraj Trga Livu. Prema legendi, bogati trgovac kome je odbijeno članstvo u Velikom cehu odlučio je postaviti figuru mačke na krov svoje kuće, tako da stražnjica mačke bude okrenuta prema njihovom udruženju. Sama kuća je izgrađena 1909. sa obilježjima srednjovjekovne arhitekture i nekoliko Art nouveau elemenata.


Mačja kuća (Cat house) u Rigi
U starom gradu se nalazi i posljednja aktivna sinagoga u Rigi. Sagrađena je 1905. godine i jedina nije spaljena u Drugom svjetskom ratu zahvaljujući opasnosti od širenja požara na okolne građevine. Takođe je jedna od nekoliko sinagoga u Sovjetskom Savezu koje nisu bile zatvorene tokom vladavine komunističkog režima. Nalazi se u ulici Peitavas i jedna je od rijetkih riških bogomolja sagrađenih u Art Nouveau stilu. Fasada sinagoge je vrlo jednostavna, jednobojna sa nenametljivim svijetloplavim ukrasima. Enterijer je nešto bogatije ukrašen, ali nisam bio u mogućnosti da je posjetim jer je ogromna željezna kapija ispred bila zaključana. Čitav prizor sa stražarom na ulazu mi nije budio preveliku želju da se raspitujem oko ulaska.


Veliki ceh (lijevo) i sinagoga (dole desno)
Obilazak Starog grada završavam prolaskom kroz tzv. Švedsku kapiju, jedinu preostalu od osam koliko ih je nekada bilo u riškoj utvrdi. Nakon šetnje pokraj ostataka zidina, stižem do kule koja je nekada korištena kao puškarnica. Datira iz 1330. godine i izvorno je nosila naziv Pješčana kula, a današnji izgled je dobila 1650. godine. Od 1919. godine u kuli se nalazi Ratni muzej, koji je kasnije proširen još jednom građevinom.

Black magic bar, zanimljiva fasada, Pješčana kula i Švedska kapija
Pored svega što sam naveo i opisao, Stari grad sadrži i brojne druge zanimljive građevine i muzeje, poput muzeja posvećenog suncu, muzeja farmacije, veoma popularnog Muzeja riške istorije i navigacije, te brojnih drugih.

Riga (II dio)
Riga (III dio)
Riga (IV dio)

11 comments:

  1. Stari grad po noći izgleda super!! Zaista divan grad.

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, zaista je lijep grad, i danju i noću. Postoje i drugi zanimljivi sadržaji o kojima ću pisati naredni put, ali definitivno ima šta da se vidi.

      Delete
  2. Stunning architecture! What gorgeous, colorful and light-filled photos of the beautiful buildings, cathedrals and castles. I adore that night shot with the moon! Interesting history of this tiny country! I learned a lot. Mostly it is incredibly sad that so much was destroyed during WWII but it looks like they have bounced back marvelously. Still, it's always so tragic to lose original artwork and architecture!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riga is really beautiful city and it is a little underestimated in touristic way. There is a lot of content for tourists, starting from magnificent architecture, parks and restaurants. Unfortunately city was pretty damaged in WWII, but good news is that everything is reconstructed. It's such a shame when people ruin monuments and beautiful buildings in war.

      Delete
  3. Thank you for the great tour of Riga. The old buildings are beautiful and your photography is first rate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for visiting my blog and sharing your comment. :)

      Delete
  4. Oh my, what a stunning city and what stunning photos of it you've shared with us today. Most interesting read and beautifully illustrated!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riga is not well known to wider audience, but it definitely has a many things to offer. I'm glad you like my photos. :)

      Delete
  5. Very interesting buildings! One day I will go there...

    ReplyDelete

Powered by Blogger.