5 fantastičnih lokacija za jednodnevni izlet u Austriji

Austrija je jedna od onih evropskih zemalja, koja je među putnicima iz naših krajeva poznata pretežno po glavnom gradu, ali se mimo Beča i eventualno Graza, malo ko upušta u dublje istraživanje njenog turističkog potencijala. S obzirom da sam u protekle dvije godine bio u prilici da se bolje upoznam sa nekolicinom zanimljivih lokacija, odlučio sam u ovom tekstu sastaviti listu od pet destinacija Austrije koje definitivno vrijedi vidjeti. Zajedničko im je svima da ih je moguće obići u okviru jednodnevnog izleta iz nekog od obližnjih gradova, a evo i o kojima je riječ i kako najlakše stići do njih.

 


1. Dvorac Kreuzenstein

 

O austrijskim dvorcima se ne priča mnogo u našim turističkim krugovima, ali biste se iznenadili koliko ih mnogo ima širom države. Jedan od najpraktičnijih za obilazak je Burg Kreuzenstein, upravo zbog blizine glavnog grada, što ga čini idealnim za poludnevni izlet iz Beča. Izgrađen je na temeljima srednjovjekovnog dvorca koji je napušten, a zatim razoren tokom Tridesetogodišnjeg rata. U 19. vijeku ga je obnovio grof Nepomuk Wilczek porodičnim novcem stečenim od rudnika uglja u Šleskoj. Iako su ruševine prvobitnog dvorca ugrađene u novi dvorac, njegov oblik se u potpunosti promijenio u odnosu na original. Interesantno je da su u njega ugrađeni i dijelovi srednjovjekovnih građevina, koji su otkupljivani širom Evrope, s ciljem da dvorac u što većoj mjeri odaje utisak starine. U dvorcu se nalazi bogata kolekcija srednjovjekovnog namještaja i predmeta, uključujući i jedan od najstarijih srednjovjekovnih katapulta, donesen iz dvorca Hohensalzburg.

 


Otvoren je za posjete svakim danom, a cijena ulaznice je 15 eura za odrasle. Fotografisanje unutrašnjosti nije dozvoljeno, a dvorac izvana možete obići potpuno besplatno. U sklopu dvorca se nalazi i uzgajalište orlova, pa se nemojte iznenaditi ako ugledate ove grabljivice kako lete oko njegovih tornjeva. Ako vam se dvorac iz nekog razloga čini poznatim, moguće je da ste ga vidjeli u trećoj epizodi prve sezone popularne serije The Witcher.

 

GDJE SE NALAZI I KAKO DOĆI: 


Dvorac Kreuzenstein se nalazi 30-ak kilometara sjeverno od Beča, nedaleko od gradića Korneuburg. Ukoliko nemate vlastiti automobil, do dvorca možete stići lokalnim vozom sa glavne stanice u Beču (najčešće linije S3 i S4). Vožnja traje oko 40 minuta, a izlazite na stanici Leobendorf-Burg Kreuzenstein Bahnhof. Preporučujem vam da odmah kupite povratnu kartu, jer se ista ne može uzeti na odredišnoj stanici. Od posljednje stanice ćete imati još nekih pola sata pješačenja do samog dvorca.

 

 

2. Opatija Melk

 

Opatija u gradiću Melk na obali Dunava je jedan od najvećih i najljepših baroknih kompleksa u svijetu. Osnovana je 1089. godine kada je Leopold II poklonio jedan od svojih dvoraca monasima iz opatije Lambach. U 12. vijeku je osnovana i monaška škola, a opatija je ubrzo postala poznata po svojoj bogatoj biblioteci. Današnji barokni kompleks datira iz prve polovine 18. vijeka, a čine je monumentalna crkva sa freskama koje je naslikao poznati austrijski slikar Johann Michael Rottmayr, te brojni prateći objekti. Opatija je uspjela preživjeti brojne istorijske događaje koji nisu pogodovali njenom opstanku, kao i nekolicinu požara, od kojih se posljednji dogodio 1974. godine.

 


Kompleks opatije je otvoren za posjete, pri čemu na raspolaganju imate crkvu, muzej i veliki park. Najimpresivniji su svakako bogato oslikana crkva, grandiozna biblioteka sa bezbrojnim knjigama i dva ogromna globusa (jedan prikazuje Zemlju, a drugi raj), te park sa egzotičnim paviljonom. Ulaznicu je moguće kupiti za cjelokupan kompleks (13 eura) ili samo za park (4,5 eura). Prije posjete najbolje je da se o radnom vremenu i aktuelnim cijenama i popustima informišete direktno na njihovoj web stranici. Preporučujem da u suvenirnici opatije kupite njihov lokalni sok od kajsije, koji je fenomenalnog ukusa. Pored opatije, obiđite i gradić Melk, koji nije veliki, ali je šarmantan. Ukoliko imate još vremena, možete se odvesti i do dvorca Schönbühel, koji se nalazi u neposrednoj blizini. Treba imati samo na umu da dvorac nije otvoren za posjete i da mu se možete diviti samo izvana.

 

GDJE SE NALAZI I KAKO DOĆI: 


Melk se nalazi oko 90 km zapadno od Beča. Javnim prevozom možete stići za oko sat vremena. Ukoliko krećete sa glavne željezničke stanice u Beču, do Melka ćete stići uz jedno presjedanje u St. Pöltenu, dok sa stanice Wien Westbahnhof imate direktan voz. Najisplativiji način da stignete do tamo je kupovina vozne karte Einfach-Raus-Ticket, a više detalja o njoj imate na samom kraju teksta. Do Melka možete stići i iz Linza, takođe uz presjedanje u St. Pöltenu, ali će vožnja trajati blizu dva sata, iako se gradić nalazi na pola puta između Linza i Beča.

 

 

3. Dvorac Hohenwerfen

 

Dvorac Hohenwerfen je nastao tokom mračne istorijske epohe Salzburga, u vrijeme borbe za investituru, kada su se crkvena i sekularna vlast nadmetale oko prava na imenovanje višeg sveštenstva (biskupa). Nadbiskup Gebhard od Salzburga je 1077. godine naredio izgradnju tri utvrde: Hohenwerfen, Hohensalzburg i Petersberg u Friesachu. To su isprva bile drvene građevine, a dvorac Hohenwerfen je današnji izgled poprimio u 15. vijeku, a već u 16. vijeku je razoren tokom seljačke bune. Dvorac je kasnije popravljen i nadograđen, a tokom 17. i 18. vijeka je korišten kao zatvor. Nakon sekularizacije Salzburga početkom 19. vijeka, prepušten je propadanju, a obnovio ga je, mahom iz nostalgičnih pobuda, carev brat nadvojvoda Johann, u periodu između 1824. i 1833. godine. Kasnije ga je otkupio nadvojvoda Eugen, proširivši kompleks i obogativši ga kolekcijom oružja. Godine 1931. glavna zgrada dvorca je u potpunosti stradala u požaru, a tokom nacističke vladavine korišten je kao centar za vojnu obuku. Poslije Drugog svjetskog rata ga je koristila Salzburška policijska škola, a turističkom atrakcijom postaje tek 1987. godine.

 


Danas dvorac Hohenwerfen nudi bogat program za posjetioce, uključujući vođenu turu kroz unutrašnjost, performanse sa pticama grabljivicama koje se ovdje uzgajaju, muzej sokolarstva, interaktivnu izložbu o vješticama i čarobnjacima i sl. Cijene ulaznica upravo zavise od toga koje sadržaje ćete koristiti, a o vrstama ulaznica i radnom vremenu se najbolje možete informisati direktno na njihovoj web stranici.

 

GDJE SE NALAZI I KAKO DOĆI: 


Dvorac Hohenwerfen se nalazi oko 50 km južno od Salzburga, te ukoliko nemate vlastiti prevoz, do njega možete stići relativno lako javnim prevozom. Iz Salzburga imate direktan voz (kao i varijantu sa jednim presjedanjem) do mjesta Werfen (stanica Werfen Burg Hohenwefen). Od željezničke stanice do dvorca možete pješačiti kroz selo, a zatim označenom stazom, ili ukoliko želite skratiti put, do vrha se možete popeti i uspinjačom.

 

4. Hallstatt

 

Ako ste za neko od ovih mjesta sa liste čuli, onda je to zasigurno Hallstatt (Halštat). Ovo seoce/gradić sa manje od 1000 stanovnika na dnevnoj bazi posjeti između 10 i 30 hiljada turista, što ga čini jednom od najpopularnijih turističkih atrakcija Austrije. Naročitu slavu je stekao nakon pojavljivanja u jednoj južnokorejskoj emisiji, ali i putem društvenih mreža, što je dovelo do naglog porasta broja turista iz istočne i jugoistočne Azije. Kinezi su čak otišli toliko daleko da su u gradu Luoyang napravili repliku Hallstatta. Prije nego što je postao jedna od vodećih turističkih destinacija u zemlji, Hallstatt je bio poznat po rudniku soli, koji se smatra najstarijim svjetskih rudnikom soli koji je i dalje u funkciji. Proizvodi na bazi soli su najpoznatiji suvenir Hallstatta, a posjeta rudniku je dio turističke ponude sela.

 


Vjerovatno najprepoznatljiviji objekat Hallstatta je evangelistička crkva na obali jezera, a odmah poviš nje se izdiže i katolička crkva u čijem dvorištu se nalazi malo groblje, čija je praksa da se zbog nedovoljnog prostora grobovi prekopavaju na svakih 10 godina, dok se stare kosti premještaju u obližnju kosturnicu. Kosturnica broji preko 600 dekorisanih lobanja, a ta bizarna praksa je bila popularna posebno krajem 18. i u 19. vijeku. Još jedno od značajnih mjesta u Hallstattu je Marktplatz, centralni trg uokviren šarenim kućama dekorisanim cvijećem. U selu ćete pronaći i bezbroj prelijepih vidikovaca, sa kojih se možete diviti fascinantnim prizorima prirode i samog Hallstatta.

 

GDJE SE NALAZI I KAKO DOĆI: 


Hallstatt je smješten na obali istoimenog jezera, oko 80 km jugoistočno od Salzburga. U slučaju da vam je Salzburg polazna stanica, javnim prevozom možete doći na više načina, i najčešće uključuje barem jedno presjedanje. Prva opcija je autobus broj 150 do mjesta Bad Ischl, a zatim vozom do Hallstatta. Imajte na umu da se željeznička stanica u Hallstattu nalazi sa druge strane jezera, te da ćete morati platiti i brodić da vas preveze preko (oko 13 eura povratna karta). Druga opcija je vozom uz presjedanje u mjestu Attnang-Puchheim. Alternative mogu varirati u slučaju radova na željeznici ili nekih drugih nepredviđenih okolnosti.

 

5. Gmunden

 

Gmunden je šarmantni gradić u Gornjoj Austriji i idealna destinacija za one koji istinski uživaju u prirodnim ljepotama planinskog ambijenta. Smješten je na obali jezera Traunsee, a od 19. vijeka je poznat kao klimatsko lječilište. Osim jezera, koje pruža niz mogućnosti za vodene sportove, grad se može podičiti i dvorcem smještenim na malom ostrvu koje je povezano sa kopnom drvenim mostom. Dvorac Ort (Schloss Ort) izvorno datira iz 11. vijeka, mada je svoj sadašnji izgled poprimio znantno kasnije. Pored dvorca koji se nalazi na jezeru, postoji i kopneni dio dvorca, koji je smješten odmah preko puta. Mada su jezero i dvorac najatraktivniji dijelovi grada, ne zaboravite se prošetati i starim gradom, gdje se krije niz zanimljivih građevina kao što su Rathaus (gradska vijećnica), rimokatolička parohijska crkva sa kasnogotičnim freskama i druge.

 


GDJE SE NALAZI I KAKO DOĆI: 


Gmunden se nalazi oko 75 km istočno od Salzburga. Do njega je moguće doći iz Salzburga javnim prevozom (vozom ili kombinacijom autobusa i voza), uglavnom uz jedno presjedanje u mjestu Attnang-Puchheim, a vožnja traje oko sat i po vremena.

 

Bonus savjet za uštedu za jednodnevne izlete u Austriji:

 

Ukoliko putujete sa više osoba, najisplativija opcija je dnevna karta za lokalni transport, tzv. Einfach-Raus-Ticket, koju može koristiti 2-5 osoba i košta 36 eura za dvije osobe, a za svaku narednu se doplaćuje još 4 eura. Kartu možete kupiti preko aplikacije austrijske željeznice, kao i na automatima. Cijene karata koje sam naveo uzmite sa rezervom, jer su ovo trenutno važeće tarife u momentu pisanja teksta. Einfach-Raus-Ticket važi za lokalne i regionalne vozove kompanije ÖBB (vozovi sa oznakom R, REX, CJX, S-Bahn) i za Raaberbahn. Ova karta nije validna u regiji Vorarlberg i na vozovima koji voze na duge distance (vozovi s oznakom RJX, RJ, EC, IC, ICE, D).


No comments:

Powered by Blogger.