Vodič kroz Salzburg, Austrija - šta vidjeti?

March 10, 2023

U prethodnoj godini sam mnogo više putovao nego što sam pisao o tome, pa su brojne destinacije ostale nedokumentovane na blogu. Među brojnim gradovima koji sada žive tek u mom sjećanju, našao se i Salzburg, kojeg sam sticajem okolnosti posjetio nekoliko puta, mada sam tu računicu već izgubio. Upravo je to i razlog zbog kojeg sam, doduše sa debelim zakašnjenjem, odlučio da o njemu pišem. Austrija, moram priznati, nikada nije bila na listi zemalja koje su mi budile pretjeran putnički interes. Doživljavao sam je na sličan način kao Njemačku, više kao ekonomski raj i utočište balkanske dijaspore, nego kao turističku destinaciju. I dok je Njemačka u potpunosti srušila sva moja predubjeđenja, postavši mi jedno od omiljenih odredišta, Austrija je i dalje ukalupljena u fioci u koju sam je prvobitno odložio. Ali, ako bih ipak odabrao jedno mjesto koje bih preporučio svima da posjete u ovoj zemlji, to bi svakako bio Salzburg.

 


Na kraju teksta ću vam dati preporuku na koji način da stignete do Salzburga, a u nastavku ću se fokusirati na ono što ovaj grad nudi:

 

1. Mirabell palata i vrtovi

 

S obzirom da sam veliki ljubitelj parkova i uređenih zelenih površina, ovo je bez sumnje moje omiljeno mjesto u Salzburgu, i bez obzira koliko puta da posjetim grad, vraćam mu se, bez izuzetka. Mirabell palatu je 1606. godine sagradio princ-nadbiskup Wolf Dietrich za svoju voljenu ženu Salome Alt, a nekadašnja banket sala danas važi za jednu od najljepših svadbenih dvorana u svijetu. Eksterijer palate nije toliko impresivan kao njena unutrašnjost, ali su zato vrtovi koji je okružuju prelijepi, i što je bitno, možete ih posjetiti potpuno besplatno. Osim centralnog dijela vrta, ne zaboravite zaviriti i u njegove bočne dijelove, gdje se kriju vrt ruža, bivša oranžerija u kojoj su danas smještene palme i drugo egzotično rastinje, te vrt patuljaka. Od nekadašnjih 28 kamenih patuljaka, danas ih se u Mirabellu nalazi svega 17, a o njihovoj neobičnoj istoriji možete pročitati na turističkoj info tabli u samom parku.

 


2. Stari grad

 

Salzburg je vjerovatno jedan od evropskih gradova sa najljepšom panoramom, što može zahvaliti brojnim crkvama, čiji se stilizovani tornjevi izdižu iznad krovova okolnih zgrada. Stari grad je smješten uz obalu rijeke Salzach, kojom se u prošlosti prevozila so iz okolnih rudnika, po čemu je i dobio ime. Getreidegasse je najznačajnija shopping ulica u starom gradu, a u nizu zgrada se nalazi i Mocartova rodna kuća, koja je pretvorena u muzej posvećen slavnom kompozitoru. Prepoznaćete je po žutoj boji i velikom zlatnom natpisu Mozarts Geburtshaus. Šetnja ovom i susjednim ulicama dovešće vas do nekoliko značajnih gradskih trgova, među kojima su posebno značajni Domplatz (Katedralni trg) na kome se nalazi Salzburška katedrala i Residenzplatz sa Gradskim muzejom, smještenim u Novoj rezidenciji. U blizini Mocartovog trga nalazi se Cafe Konditorei Fürst, gdje možete probati originalne Mocart kugle, slatkiš po kome je Salzburg poznat. Za razliku od komercijalnih Mocart kugli u crveno-zlatnom pakovanju, koje možete naći širom svijeta, originalne Mocart kugle su u srebro-plavom pakovanju i mogu se naći samo u ovoj slastičarni. Barokni centar grada, kao što već rekoh, krase brojne crkve, zbog čega Salzburg nazivaju i Rimom sjevera. Osim katedrale, u centru se nalazi još nekolicina značajnih sakralnih objekata kao što su Franjevačka crkva, Samostan Sv. Petra sa grobljem, Crkva Sv. Erharda, Kolegijska crkva i druge.

 


3. Kunstprojekt

 

Ukoliko prošetate starim gradom, usput ćete naići i na brojne fontane, spomenike i druge interesantne detalje. Vjerovatno će vam posebnu pažnju privući Sfera, zlatna lopta na čijem vrhu se nalazi statua muškarca. Ovo moderno djelo iz 2007. godine je rad njemačkog umjetnika Stephana Balkenhola, a zanimljivo je da je skulptura povezana sa skulpturom žene u stijeni, koja se nalazi u drugom dijelu starog grada, budući da su obje dio istog umjetničkog djela. Sfera je nastala u okviru Kunstprojekt-a, u okviru kojeg su renomirani svjetski umjetnici u periodu od 2002. do 2011. godine stvorili niz umjetničkih dijela, koja se kriju svuda po starom gradu. Pored Sfere, neki na koje vrijedi obratiti pažnju su Mocartov duh (Stolice), Marine Abramović, smještene na suprotnoj obali rijeke Salzach pored mosta sa katancima, kao i Awilda, 5 metara visoka kamena glava djevojčice sa karipskim crtama lica. Nalazi se u sklopu univerzitetskog kompleksa u starom gradu. Jedno od neobičnijih djela proizašlih iz ovog projekta, su Krastavci, postavka od pet dvometarskih figura krastavaca, koji simboliziraju jedinstvenost svakog čovjeka, budući da je nemoguće naći dva ista krastavca.

 


4. Dvorac Hohensalzburg

 

Vjerovatno najistaknutija znamenitost grada je tvrđava Hohensalzburg, pozicionirana na brežuljku poviš baroknog starog grada. Izvorno je sagrađena u 11. vijeku, a kao i svaki zamak, i ona je tokom istorije mijenjala svoje gabarite, pa je današnje obličje poprimila početkom 16. vijeka, za što je bio zadužen nadbiskup Leonhard von Keutschach. Tvrđava je danas sjedište nekolicine muzejskih postavki, a do nje možete stići uspinjačom koja košta oko 13 eura (ako se ne varam) ili laganom šetnjom (doduše uzbrdo), što je svakako isplativija varijanta, ako ste iole pokretni.

 


5. Gradski vidikovci

 

Ako odlučite pješačiti do tvrđave, usput ćete naići na nekolicinu fantastičnih vidikovaca, budući da se stari grad nalazi u kotlini, te ga je moguće posmatrati sa brežuljaka kojima je oivičen. Osim vidikovaca u podnožju tvrđave, nekolicina fantastičnih se nalazi i oko Muzeja moderne umjetnosti, ali i sa suprotne strane rijeke, na brdu Kapuzinerberg. Ovaj brijeg je ujedno i zelena oaza Salzburga, jer ćete se za svega nekoliko minuta šetnje naći duboko u šumi, te će vam biti nevjerovatna činjenica da se odmah prekoputa nalazi grad.

 


6. Jezero Leopoldskroner

 

Salzburg je vjerovatno raj za sve ljude koji cijene prirodu i ekologiju, jer će vas već kratka šetnja van strogog centra odvesti u male zelene oaze sa provincijskim pejzažima. Ukoliko iz pravca starog grada krenete ulicama Nonnberggasse i Almgasse, primijetićete kako se slika grada mijenja, a nedugo zatim ćete ugledati i jezero Leopoldskroner, na čijoj obali se nalazi i istoimena palata, pretvorena u luksuzni hotel. Iako je palata dostupna samo gostima hotela, prošetajte do suprotne strane jezera, duž koje se pruža pješačka staza sa pogledom na palatu. Obalu jezera krasi divlje cvijeće i brojne patke koje plivaju i šetaju naokolo. U neposrednoj blizini jezera ćete uočiti i čitav mali kompleks bašta, gdje lokalno stanovništvo uzgaja voće i povrće, a nazad do starog grada se možete vratiti kroz park Hans-Donnenberg.

 


Jednodnevni izleti iz Salzburga

 

Ukoliko ostajete u Salzburgu više dana, iskoristite mogućnost za izlet u okolna mjesta. Neke od najatraktivnijih lokacija za posjetiti u okolini su:

 


Hallstatt

Malo koje mjesto ćete vidjeti češće na turističkim brošurama Austrije nego Hallstatt. Nekadašnje malo selo koje se razvilo u podnožju rudnika soli, danas je jedna od vodećih turističkih destinacija Austrije. Do Hallstatta možete stići vozom za oko 2,5 sata i uz jedno presjedanje u mjestu Attnang-Pucheim.

 

Gmunden

Iako ne poznat kao Hallstatt, ovaj gradić na obali jezera Traun je i više nego vrijedan posjete. Mnogi Austrijanci posjećuju Gmunden kako zbog prelijepe prirode, tako i zbog brojnih zdravstvenih tretmana na bazi slane vode i soli. Jedna od najvećih znamenitosti Gmundena je dvorac Ort, smješten na ostrvu na sjevernoj strani jezera, a sa kopnom je povezan drvenim mostom. Do Gmundena možete stići vozom za malo jače od sat vremena, uz jedno presjedanje u Attnang-Pucheimu.

 

Minhen

S obzirom da se nalazi tik uz njemačku granicu, Salzburg pruža mogućnost izleta u susjednu državu. Pored brojnih manjih mjesta u okolini, najbliži veći grad je Minhen, do kojeg možete stići direktnom linijom vozom za manje od dva sata. Preporučujem da kupite tzv. Bayern ticket, specijalnu voznu kartu njemačke željeznice (ako putujete iz Salzburga, možete je kupiti online preko aplikacije njemačke željeznice), koja važi cijeli dan i mnogo je povoljnija, jer na osnovnu cijenu karte za svakog saputnika doplaćujete još dodatnih 6 eura, što je značajna ušteda.

 

Kako stići do Salzburga?

 

Salzburg, nažalost, nije povezan aviolinijama sa našim krajevima, a najbliži aerodromi na koje možete doletjeti su oni u Beču, Memingenu i Nirnbergu. Odatle ćete morati uzeti voz do samog Salzburga.

 

Iz Beča -  Imate direktne vozne linije, koje nekada kreću sa aerodroma, a nekada sa glavne željezničke stanice i u prosjeku vas po pravcu koštaju 50-60 eura.

Iz Memingena – Morate doći autobusom od aerodroma do centra Memingena i zatim hvatati voz za Salzburg, sa uobičajenim presjedanjem u Minhenu. Uz Bayern kartu (regionalna karta koja vam omogućuje da se vozite cijeli dan lokalnim i regionalnim prevozom, osim IC i ICE vozovima) možete stići do Salzburga povoljnije nego iz Beča, ali ćete se malo više namučiti sa presjedanjima i dužinom trajanja putovanja.

Iz Nirnberga – Ovo je najdalja varijanta, ali sam je više puta koristio. U zavisnosti od vrste voza (IC i ICE su brži, ali skuplji), vožnja može trajati 3 do 4,5 h. Vožnja ovom relacijom zahtijeva presjedanje u Minhenu.


Preuzimanje teksta ili fotografija nije dozvoljeno bez pismene saglasnosti autora.

1 comment:

  1. Hvala na smjernicama i informacija ma.Pozz iz 🇧🇦

    ReplyDelete

Powered by Blogger.