Vodič kroz Nicu, Francuska - šta vidjeti?

April 05, 2023

Prošlo je skoro 18 godina od trenutka kada je jedna maturska ekskurzija, u sumrak, nakratko prodefilovala ulicama Nice, a zatim se izgubila u pravcu Monaka. Ne samo da je moja prva posjeta Nici trajala kao treptaj oka, nego nisam u potpunosti siguran ni da li je zabilježena, tada još uvijek aktuelnim aparatom sa 36 snimaka. Smatrao sam da u mom životu mora doći trenutak kada ću se ponovo naći na Azurnoj obali i zaista upoznati ovaj grad i njegovu okolinu. Istina, Nica nije jedno od onih mjesta koja su pretjerano bliska mojim afinitetima i viziji savršenog mjesta za odmor, ali želio sam joj pružiti priliku. Ona se neočekivano ukazala ovog proljeća, kada su se kockice i datumi posložili tako da je upravo Nica bila najprihvatljiviji izbor za jedno kraće putovanje.

 



Kako do Nice i kako po Nici?

 

Najjednostavniji način da dođete do Nice jeste direktnim letom aviokompanijom Wizz Air iz Beograda, Beča, Budimpešte ili Sofije, u zavisnosti koji od ovih gradova vam je najbliži. Karte se mogu naći prilično povoljno, naročito ukoliko ste savladali vještinu pakovanja u ruksak, pa ne morate doplaćivati dodatni prtljag. Imajte na umu da Wizz Air sezonski uvodi i ukida aviolinije, pa je najbolje da direktno na njihovoj stranici provjerite da li još uvijek postoje ove linije, u slučaju da tekst budete čitali kroz nekoliko godina od dana njegove objave. Najlakši način da dođete od aerodroma do centra grada jeste tramvajskom linijom L2, koja polazi ispred terminala 2 na aerodromu. Karta za pojedinačnu vožnju košta 1.5 euro i kupuje se na automatima na stanici, a plaćati možete karticom ili kovanicama. Pri ulasku u tramvaj obavezno validirajte kartu na aparatu u vozilu i vodite računa da ste je okrenuli sa prave strane. Ukoliko vam je smještaj u centru, najbolje je da se vozite do stanice Jean Medecin. Nica je inače prilično praktična za pješačenje, tako da vam za većinu lokacija u samom gradu neće trebati gradski prevoz.

 


Gdje odsjesti u Nici?

 

Kao što rekoh, s obzirom da je „walking friendly“, neće vam biti problem da odsjednete bilo gdje u širem centru Nice. Moja preporuka je Hotel Khla Nice, koji se nalazi blizu glavne željezničke stanice, što je dobra opcija ako posjećujete okolna mjesta poput Kana, Mentona i Monaka, jer će vam biti nadohvat ruke. Smještaj u Nici se može naći po znatno povoljnijim cijenama u odnosu na većinu zapadnoevropskih gradova, a Hotel Khla Nice je sasvim dobar omjer cijene i kvaliteta, a u cijenu je uključen i doručak. Svakako, provjerite ovu činjenicu prilikom rezervacije na Bookingu, jer u međuvremenu može doći do promjena.

 

Šta vidjeti u Nici?

 

1. Place Masséna

 

Istraživanje Nice je možda najbolje započeti obilaskom glavnog trga koji nosi naziv Place Masséna, a povezan je sa Avenijom Jean Médecin, jednom od najdužih i najznačajnijih ulica. U njoj se nalazi sjedište brojnih trgovina, restorana, ali i kulturno-istorijskih znamenitosti, kao što je Notre-Dame bazilika. Trg je oivičen lijepim građevinama italijanskog stila, u crvenoj i oker boji, a nekada je njime proticala rijeka Paillon, prije nego što je odlučeno da bude prekrivena. Na trgu se nalazi i Sunčeva fontana, koja je u vrijeme otkrivanja 1956. godine, izazvala nezadovoljstvo javnosti. Sporan je bio središnji kip Apolona, kojem su stanovnici Nice zamjerali nepostojanje kočija koje inače prate ovo grčko božanstvo. Međutim, kap koja je prelila čašu bila je veličina njegove muškosti, za koju su konzervativci smatrali da je prikazana u neprikladnim dimenzijama. Iako je autor kipa pokušao da „operacijom“ smanji sporni organ, to nije smirilo uzburkane strasti, pa je kip naposlijetku dislociran, prvobitno kod kancelarije gradonačelnika, a zatim u blizinu gradskog stadiona, gdje se vjerovalo da neće izazivati toliko zgražavanje starijih gospođa. Nakon što je proveo skoro 30 godina pored stadiona Charles Ehrmann, Apolon je najzad 2011. godine vraćen na svoje prvobitno mjesto, u središte fontane. 



Na trgu se nalazi i moderna umjetnička instalacija pod nazivom Conversation à Nice ili u prevodu Konverzacija u Nici, te prikazuje 7 ljudskih figura na visokim postoljima, koje simbolišu sedam kontinenata i komunikaciju između različitih društvenih zajednica koje na njima žive. Interesantno je da svaka skulptura noću svijetli u drugačijoj boji, pa stoga ne propustite da obiđete trg i u večernjim satima.

 

2. Promenade des Anglais

 

Ako krenete od trga Masséna prema obali, za koji minut ćete se naći na promenadi uz more, dugoj 7 km. Osim uživanja u prelijepoj gradskoj plaži i tirkiznom moru, šetnja promenadom će vas provesti pokraj nekih od značajnih građevina, kao što su luksuzni Le Negresco hotel sa 5 zvjezdica, vila Masséna u kojoj je smješten muzej umjetnosti u kome se, između ostalog, čuva i Napoleonova posmrtna maska, zgrada opere sa umanjenom replikom Kipa slobode ispred, te Muzej finih umjetnosti koji se nalazi u privatnoj vili koju je u 19. vijeku izgradila ruska princeza. Poseban doživljaj je predveče sjesti na plave stolice pored mora i posmatrati zalazak sunca i avione, koji na svakih nekoliko minuta slijeću na obližnji aerodrom.

 


3. Stari grad

 

Stari dio Nice (Vieille Ville) leži u podnožju Dvorskog brijega, a čini ga mreža ulica sa visokim, stiješnjenim kućama, pa ćete stoga ovdje i za najtoplijih ljetnih dana naći sklonište od vrućine. Za razliku od drugih gradova u kojima sam bio, stari grad u Nici mi djeluje tako skrovito i ušuškano, da ga je skoro moguće i previdjeti prilikom posjete. Najbolje je da obilazak starog grada započnete posjeti Cvijetnoj pijaci (Cours Saleya), na kojoj se prodaju cvijeće, voće i povrće, a zatim se izgubite u labirintu uskih ulica. Šetnja će vas odvesti do trga Place Rosetti na kome se nalazi Katedrala Svete Reparate (Cathédrale Sainte-Réparate). U starom gradu se nalazi i muzej muzičkih instrumenata, smješten u palati Lascaris iz 17. vijeka. Stari grad se završava trgom Place Giuseppe Garibaldi, koji je zbog lijepe arhitekture takođe vrijedan obilaska.

 


4. Colline du Château

 

Colline du Château ili u prevodu Dvorski brijeg, je brdo poviš starog grada, na kome se nalaze ostaci stare utvrde, a danas je popularan kao zelena oaza grada i vidikovac sa koga se pruža najljepši pogled na cjelokupan grad. Ovo je vjerovatno i moje omiljeno mjesto u Nici, jer će vaš uspon do vrha biti nagrađen bajkovitim prizorom tirkiznog mora i crvenih krovova starog grada, s jedne, i gradske luke, s druge strane. Na jednom dijelu staze se nalazi čak i vještački vodopad, a ljubitelji istorije i nesvakidašnjih znamenitosti mogu svratiti i do gradskog groblja, kako bi razgledali bogato dekorisane nadgrobne spomenike.

 


5. Pravoslavna katedrala Sv. Nikolaja

 

Ako ste istražili centar Nice i želite da otkrijete manje poznata mjesta, preporučujem da počnete sa Ruskom pravoslavnom katedralom Sv. Nikolaja, koja se nalazi na pješačkoj udaljenosti od glavne željezničke stanice. Ova crkva, koja svojim izgledom podsjeća malo na poznatu crkvu na Crvenom trgu u Moskvi, najveća je pravoslavna katedrala u Zapadnoj Evropi. Nalazi se na listi nacionalnih spomenika Francuske, ali je u vlasništvu Ruske Federacije. Za razliku od ove crkve, do koje je moguće dopješačiti, postoji još nekoliko lokacija koje možete posjetiti u gradu, ali će vam za to vjerovatno trebati i mala pomoć gradskog prevoza. Prva je Muzej Matisse, sa kolekcijom slika Henrija Matissea. U neposrednoj blizini muzeja se nalaze ostaci rimskog koloseuma, kao i manastir Cimiez, koji takođe mogu biti potencijalno zanimljiva mjesta za obilazak.

 


Izleti iz Nice

 

Zbog svoje pozicije i dobre povezanosti sa drugim mjestima uz obalu, Nica nudi mogućnosti za brojne jednodnevne izlete. Najinteresantnija mjesta koja možete obići na Francuskoj rivijeri su Kan, Menton i Monako, do kojih možete stići direktnom voznom linijom sa glavne željezničke stanice. Još jedna preporuka za posjetu je selo Eze, s tim što je do njega najbolje stići autobusom broj 82, budući da voz ne staje u blizini samog sela.  

No comments:

Powered by Blogger.