Vodič kroz Bacharach, Njemačka - šta vidjeti?

October 21, 2022

Planirajući putovanje po njemačkoj regiji Porajnje-Falačka, našao sam se pred velikim izazovom: Kako u sedam dana vidjeti sve što želim. Iako je konačan odgovor na ovo pitanje bio „Pa, nikako“, u trenutku kada sam još uvijek oblikovao plan puta, očajnički sam pokušavao da pomirim prebogatu turističku ponudu ovog kraja sa vremenom koje sam imao na raspolaganju. Veće gradove sam u startu otpisao i odlučio se fokusirati na one manje, kojima je moguće posvetiti dan ili eventualno dva. Međutim, ni to mi nije znatno olakšalo odluku, pa sam naposlijetku teška srca od nekih lokaliteta odustao. Gradić, koji ni u jednom momentu odlučivanja nije doveden u pitanje je Bacharach.

 


Napustivši Cochem, u kome sam proveo prethodnih nekoliko dana, u Bacharach sam stigao u kasnim večernjim satima. Grad je spavao, a jedini zvuk pod prigušenim uličnim svjetiljkama bili su točkovi mog kofera, koji se truckao na neravnoj kaldrmi. Gledajući obrise okolnih kuća, koje su izranjale iz noćne sjene, mogao sam naslutiti njihovu ljepotu i jedva sam čekao da osvane novi dan. Jutro me nije razočaralo, budući da je potvrdilo dvije temeljne pretpostavke zbog kojih sam se odlučio za Bacharach – gradić je prelijep i nije pretrpan turistima.

 


Krenuvši od hotela ulicom Blücherstraße, prošao sam kroz Steeger Tor, jednu od sačuvanih starih gradskih kapija, te ubrzo stigao do ulice Oberstraße, koja se ujedno smatra i glavnom gradskom ulicom. Na križanju ove dvije ulice smjestila se monumentalna Crkva Sv. Petra, čiji zvonik predstavlja jedan od najznačajnih simbola gradske panorame. Crkva je izgrađena u 13. i renovirana u 19. vijeku, te se u njenom izgledu prepliću elementi romanike i gotike, što je karakteristično za ove krajeve. Uvrštena je na UNESCO-vu listu zaštićene baštine kao dio Kulturnog krajolika gornje srednje doline Rajne.

 


Arhitekturu okolnih ulica čine pretežno karakteristične njemačke kuće sa drvenim gredama, a skoro svaka je ukrašena cvijećem, što čini lokalni ambijent dosta toplijim i bajkovitijim. Vjerujem da svaka od ovih kuća ima svoju zanimljivu istoriju, ali nisam se toliko upuštao u detalje, prosto su mi oči bježale s jedne na drugu, pa se opet vraćale na onu prethodnu, jer je svaki kadar izgledao kao razglednica. Ako vas ipak zanimaju detalji, u blizini se nalazi turistički info centar, gdje se možete detaljnije edukovati o istoriji grada.

 


Bacharach nije u velikoj mjeri komercijalizovan, tako da ćete naći ograničen broj restorana, trgovina i drugih turističkih sadržaja, ali opet vam ništa neće nedostajati. Pored velikoj broja lijepih kuća od kojih je najvažnija Altes Haus iz 1368., jer se smatra najstarijom u Bacharachu, ovdje možete vidjeti još i zgradu stare gradske vijećnice, staru gradsku kulu Marktturm i sl. Nakon obilaska okolnih uličica i doručka u lokalnoj pekari, gdje sam probao neka od tipičnih peciva ovog dijela Evrope, odlučio sam se da razgledam grad iz druge perspektive.

 


Mjesto sa najboljim pogledom je Postenturm ili Poštanski toranj, još jedan od ostataka nekadašnjih gradskih zidina. Ova kula je smještena na brežuljku prekrivenom vinogradima, odakle možete sagledati skoro čitav grad kao na dlanu. Do Postenturma se stiže vrlo brzo i jednostavno, prolaskom kroz Steeger Tor, odakle do kule vodi mala zemljana staza. Sa vidikovca se pruža sjajan pogled na rijeku Rajnu, Crkvu Sv. Petra oko koje su načičkani krovovi lokalnih kuća, ali i Wernerovu kapelu, koja će ujedno biti i moje naredno odredište.

 


Wernerkapelle predstavlja ostatke gotičke crkve sagrađene u spomen na dječaka po imenu Werner, za čiju je smrt u 13. vijeku okrivljena jevrejska zajednica u susjednom gradiću Oberweselu. Ovo je dovelo do brojnih zločina nad Jevrejima širom Evrope, o čemu svjedoči i spomen ploča koju je danas moguće vidjeti na ostacima kapele. Crkva je stradala tokom Devetogodišnjeg rata u 17. vijeku, u kome su francuske trupe raznijele obližnji dvorac Stahleck. Od siline eksplozije je nastala ogromna materijalna šteta, te su od nekadašnje crkve sačuvani samo vanjski zidovi.

 


Od kapele do dvorca, koji je ujedno i najviša urbanizovana tačka grada, stiže se kratkom šetnjom kroz šumarak, a usput ćete naići i na nekoliko vidikovaca, sa kojih možete uživati u pogledu na Bacharach i Rajnu. Kao i u većini drugih njemačkih gradova, koji su nikli uz važne riječne tokove, tako je i u Bacharachu sagrađen dvorac. Vlasnici ovih dvoraca su se uglavnom finansirali naplatom brodarina od trgovačkih brodova, koji su plovili ovim krajevima. Burg Stahleck je zamak iz 12. vijeka, smješten poviš lijeve obale rijeke Rajne. Njegovo ime u prevodu znači "neosvojivi dvorac na litici". Kao što sam već napisao, stradao je 1689. godine skupa sa obližnjom Wernerovom kapelom, nakon čega je dugo vremena proveo u ruševnom stanju.

 


Početkom 20. vijeka započeta je obnova dvorca, koja je usporena usljed Prvog svjetskog rata. Početkom 1925. godine je donesena odluka da se dvorac preuredi u omladinski hostel. Tu ulogu je obavljao do Drugog svjetskog rata, kada je bio korišten kao vojna bolnica, a zatim i vojni kamp za obuku. Funkcija hostela mu je vraćena 1947. godine, te se i danas koristi u te svrhe. Hostel raspolože sa 168 kreveta i bilježi oko 42.000 noćenja godišnje. Unutrašnjost dvorca je dostupna samo gostima, ali možete slobodno prošetati njegovim dvorištem.

 


Najbolji pogled na dvorac se pruža sa ostataka utvrde poviš njega, čiji plato danas služi kao vidikovac, ali je pomalo zarastao, pa ga možda nećete uočiti na prvi pogled. Burg Stahleck nije jedini dvorac u Bacharachu, pa ako ste zaljubljenik u istoriju, nekoliko kilometara dalje ćete pronaći i Burg Stahlberg, dvorac iz 12. vijeka, koji je nažalost u ruševnom stanju i nije nikada obnovljen za razliku od Stahlecka. Ovaj dvorac nisam obišao, pa vam stoga ne mogu prenijeti lične impresije.



Još jedan način obilaska Bacharacha i okoline su riječne ture rijekom Rajnom, budući da ćete duž njenog toka vidjeti pregršt zanimljivih gradića, ali i impresivnih dvoraca kao što su Burg Schönburg, Burg Pfalzgrafenstein i Burg Gutenfels. Ukoliko ste ljubitelj vina, moći ćete uživati i u širokoj ponudi lokalnih vinarija. Nadam se da sam vas uspio zainteresovati za ovaj gradić, a ukoliko vam se dopao Bacharach, obratite pažnju i na fantastični Cochem, o kome sam pisao u prethodnom tekstu.


Preuzimanje teksta ili fotografija bez pismene saglasnosti autora nije dozvoljeno.

No comments:

Powered by Blogger.