Detaljan vodič za Santorini, Grčka

November 09, 2021

Iako sam do ovog momenta obišao veći dio starog kontinenta, Grčka, zemlja koja je toliko popularna među našim turistima, uvijek je bila izvan mog putničkog radara. Mada strastveni zaljubljenik u antiku i mitologiju, nisam se pretjerano zanimao za nju kao turističku destinaciju, jer sam imao dojam da je od njene slavne prošlosti, usljed brojnih zemljotresa ostalo nedovoljno da mi privuče pažnju. Međutim, u slučaju da je odlučim posjetiti, postojala su dva mjesta za koja sam želio da budu moj prvi doticaj s ovom državom – Atina ili Santorini. Živio sam u uvjerenju da ću za Santorini morati izdvojiti lijepu sumu novca, tako da sam bio siguran da će se prvi susret s Grčkom dogoditi u Atini. Prevario sam se.


Ija, Santorini

Kako jeftino stići do Santorinija?

 

Nakon poduže apstinencije letenja avionom, zbog pandemije korona virusa, bio sam spreman konačno se otisnuti negdje dalje. Tako sam sasvim slučajno otkrio da je uvedena i nova Wizz Air linija iz Beograda za Santorini, koja od početka juna do početka oktobra saobraća dvaput sedmično. Veoma pristupačne cijene karata su mi po prvi put ulile nadu da ću posjetiti ovo čuveno ostrvo bez dramatičnih troškova. Karta je kupljena i putovanje je moglo da počne. Tokom 2021. godine, cijene karata su sve vrijeme bile povoljne, tako da sam u avgustu ponovo imao priliku putovati za Santorini. Update: Wizz Air je ukinuo liniju iz Beograda u tekućoj sezoni.

 

Gdje odsjesti na Santoriniju?

 

Ukoliko čitate ovaj tekst, velika je šansa da nemate pojma gdje biste odsjeli na Santoriniju, baš kao što nisam ni ja znao kada sam odlučio da po prvi put tamo otputujem. Nakon dvije posjete ovom ostrvu, stekao sam adekvatnu spoznaju o tome gdje se stacionirati. Prije nego što odlučite da rezervišete smještaj, vrlo je bitno da sami sebi odgovorite na pitanje: „Zbog čega idem na Santorini?“ Da li želite da uživate u jedinstvenoj arhitekturi ostrva, da se kupate na poznatim plažama ili prosto da se odmorite, bez velike žurbe. Ovo su neke od opcija:

 

Oia (Ija)

Ija (Oia) – Najljepši prizori Santorinija i njegovog bjelila protkanog plavim kupolama, koje ćete vidjeti na svim turističkim brošurama, najvjerovatnije su uslikani u ovom gradiću. Oia je poznata kao najfotogeničnije mjesto Santorinija, kao i mjesto sa najljepšim zalascima sunca na ostrvu. Samim time, i cijene smještaja ovdje su najviše. Ako putujete početkom sezone, postoji mogućnost da ćete naći prihvatljivu cijenu smještaja, kao što je meni prvi put pošlo za rukom, pa sam baš Iju i odabrao za stacionar. Tokom pune sezone, cijene znaju biti izuzetno visoke, a dodatna negativna strana boravka može biti i krcatost mjesta, jer se ovdje slijevaju rijeke turista. Ija je ujedno i najsjevernije naselje ostrva, i najudaljenija je od aerodroma, iako je ostrvo u principu malo, te to ne predstavlja neki problem.

 

Fira (Thira)

Fira (Thira) – Fira je glavni i najveći grad Santorinija, te skoro podjednako vizuelno atraktivna kao Ija (iako po mom mišljenju zaostaje za nijansu). Ovdje ćete naći najveći broj turističkih sadržaja na ostrvu i najbolja je poveznica sa svim drugim dijelovima ostrva, ako vam je gradski autobus glavno prevozno sredstvo. Fira je jedini grad odakle postoje direktne linije ka svim drugim mjestima na ostrvu. Npr. ako odsjedate u Iji, a želite ići autobusom na aerodrom, moraćete presjesti u Firi. Alternativa Firi je mjesto Imerovigli, koje se faktički nastavlja na Firu, tako da možete i tu odsjesti, jer ćete imati malo više mira i privatnosti nego u samoj Firi. Imerovigli je ujedno i najviša tačka Santorinija, te ga često nazivaju balkonom Kiklada.

 

Imerovigli

Perissa i Kamari – Ova dva naselja su namijenjena prvenstveno onima koji ne žele da potroše mnogo novca, kao i onima kojima su plaže bitan faktor boravka na Santoriniju, budući da se nalaze u neposrednoj blizini, za razliku od Ije i Fire. Vizuelno se ne mogu porediti sa prethodno pomenutim, što ih čini i finansijski pristupačnijim, tako da ako putujete u budžet varijanti, predlažem da smještaj potražite baš ovdje.

 

Pyrgos

Megalochori, Mesaria, Pyrgos i Emporio – Ovo su sve manja naselja u unutrašnjosti ostrva, idealna za one koji žele mir, kao i za one koji imaju vlastiti prevoz. Svako od ovih mjesta je vizuelno interesantno, a nije na meti hordi turista, tako da mogu biti dobra opcija za odsjedanje. Prilikom moje druge posjete, proveo sam dvije noći u vili sa bazenom na periferiji Mesarije i bio sam zadovoljan. Autobusom se relativno brzo može stići do Fire.

 

Mesaria

Akrotiri – Akrotiri je mjesto o kome ne mogu da govorim iz ličnog iskustva, jer je jedino koje nisam posjetio. Međutim, ono što mogu reći jeste da se u blizini nalaze neke od najpoznatijih plaža na Santoriniju kao što su Bijela i Crvena plaža. Akrotiri je rjeđe naseljen dio ostrva, pa ćete samim time imati više privatnosti i mira.

 

Prevoz na Santoriniju

 

Santorini je u principu malo ostrvo, tako da dolazak iz jednog u drugo mjesto ne predstavlja veliki problem. Gradski saobraćaj se odvija lokalnim autobusima, čija je polazna stanica grad Fira, odakle se kreću ka ostalim dijelovima ostrva. Karte se kupuju u autobusu od konduktera i vožnja u jednom smjeru košta pretežno 1,60 eura (po nekim pravcima je malo skuplja, tipa 2,20 eura), s tim što ako npr. putujete iz Perise u Iju, moraćete platiti prvo kartu do Fire, a zatim u Firi novu za autobus do Ije. Iznajmljivanje automobila na Santoriniju, je po mom mišljenju bespotrebno, jer je sve blizu, a pronalaženje parking mjesta umije da bude komplikovano. Mnogo bolja opcija su kvadovi, koji su jako popularni na ostrvu. Meni je tokom boravka na Santoriniju, autobus bio sasvim dobra opcija, tako da nije bilo potrebe za bilo čime drugim. Međutim, ukoliko dolazite u večernjim satima na Santorini, preporučujem da prihvatite transfer kombijem koji će vam ponuditi iz smještaja (obično košta 20-35 eura za grupu od 2-4 osobe, zavisno od udaljenosti mjesta od aerodroma), jer autobusi ne voze kasno po ostrvu, a sve i da voze, na Santoriniju je jako teško pronaći adresu smještaja, jer su kućice često načičkane jedna na drugu kao pčelinje saće. Najskuplja varijanta vožnje je taksi.

 

Šta vidjeti, raditi i koliko dugo ostati na Santoriniju?

 

Sa opcijom leta Wizz Airom iz Beograda do Santorinija, imate mogućnost da tamo ostanete 3, 4, 7 ili više noći. Moj prijedlog je da na Santorini ne idete bez barem 4 noći, iako se i sa 3 noćenja može vidjeti ono elementarno. Idealna dužina boravka na ostrvu bi, po mom mišljenju, bila 7 noćenja. Šta raditi na Santoriniju za to vrijeme, zavisi ponajviše od vaših preferencija. Ja sam putovao na Santorini zbog njegove fotogeničnosti, pa sam najviše vremena i proveo nastojeći da uslikam njegovu ljepotu. U jednom od narednih postova ću vam predstaviti najfotogeničnija mjesta na Santoriniju.

 

Zalazak sunca u Firi

Posmatranje zalazaka sunca je jedna od popularnih aktivnosti na Santoriniju, a najbolje mjesto za to su ostaci venecijanske tvrđave u Iji. Druga popularna mjesta za posmatranje zalazaka su Fira, Imerovigli i svjetionik u Akrotiriju. Predlažem da svaki dan birate drugo mjesto i na taj način pronađete svoju omiljenu lokaciju. Ljubitelji dugih šetnji i prirode, mogu prepješačiti dionicu od Fire do Ije, koja je zahtjevna, ali prizori oduzimaju dah, jer se krećete duž kaldere. Santorini je vulkanskog porijekla i navodno jedina naseljena kaldera u svijetu. Budući da nema izvora pitke vode (osim jednog koji nije dovoljan za potrebe snabdijevanja), do 60-ih godina prošlog vijeka, ovdje su boravili samo ribari, dok je procvat turizma uslijedio znatno kasnije.

 

Šetnja od Fire ka Iji

Popularna aktivnost na Santoriniju su i ture brodom do vulkanskog kratera, koje možete uplatiti u nekoj od lokalnih agencija. Obiđite i popularne plaže poput Crne, Bijele i Crvene plaže, koje imena nose po boji pijeska. Za ljubitelje arheologije, postoji čitav drevni grad u Akrotiriju, koji možete posjetiti. Santorini je poznat i po uzgoju grožđa, tako da ćete naići i na veliki broj vinarija, ako ste ljubitelji vina. Za Santorini se često kaže da je bogatiji vinom, nego vodom. S obzirom da je povezan trajektima sa obližnjim ostrvima, možete u svoje putovanje uključiti i neko drugo ostrvo, kao što sam ja učinio sa Iosom, prilikom moje druge posjete Santoriniju. Cijene trajekta se razlikuju po dnevnim terminima i mogu drastično varirati.

 

Cijene

 

Iako važi za jedno od najluksuznijih ljetovališta Evrope, Santorini je moguće posjetiti i sa skromnijim budžetom. Cijene smještaja variraju od prihvatljivih, do basnoslovno skupih, a ukoliko rezervišete na vrijeme, možete proći povoljno, naročito u mjestima poput Perisse i Kamarija. Hrana u marketima je povoljna i ne razlikuje se mnogo od one na jadranskoj obali. Cijena glavnog jela sa pićem u restoranu dvije osobe je u prosjeku oko 30-40 eura, a najjeftinija opcija su restorani brze hrane, gdje giros možete kupiti za neka 3-4 eura. Cijena javnog prevoza je povoljna, što je vrlo bitna stavka za kretanje po ostrvu.


1 comment:

  1. Praktican i koristan tekst. Hvala, Goran

    ReplyDelete

Powered by Blogger.