10 fascinantnih gradova Njemačke koje morate posjetiti

December 21, 2020

Ljudi sa naših prostora su na Njemačku uvijek gledali kao na obećanu zemlju. Glavne asocijacije na ovu državu su nam uglavnom materijalno blagostanje, dobri automobili, ukusni slatkiši i tetka čiji smo dolazak svake godine željno iščekivali. Međutim, malo je poznato koliko je ovo zapravo predivna država u pogledu prirodnih ljepota, bogate istorije, tradicije i kulture, te velelijepne arhitekture, zbog čega svaki grad izgleda kao da je naslikan na platnu. O Berlinu, Frankfurtu, Minhenu i Hamburgu ste vjerovatno imali prilike dosta da čitate i slušate, stoga sam odlučio da vam u ovom tekstu predstavim deset magičnih, ali našoj javnosti ne nužno i toliko poznatih gradova Njemačke koji zaslužuju da ih posjetite barem jedanput u životu.

 

1. Rothenburg ob der Tauber

 

Bavarska važi za površinom najveću, a izgledom najživopisniju saveznu zemlju Njemačke. Predivna priroda, magični dvorci i bajkoviti mali gradići šarenih fasada ukrašenih cvijećem razlog su zbog kojeg treba da se zaputite u ove krajeve. Vjerovatno najfotogeničniji od svih bavarskih gradova je Rothenburg ob der Tauber, čiji su kadrovi neizostavan dio svake turističke razglednice Njemačke. Izuzetno očuvana srednjovijekovna arhitektura, gradske zidine i glavni trg sa impresivnom gradskom kućom, samo su dio izuzetne atmosfere ovoga mjesta. Prošetajte šarmantnim ulicama popločanim kaldrmom, posjetite Božićni muzej u kome tokom cijele godine vlada praznični duh, pređite dvostruki kameni most iz 14. vijeka i upoznajte hiljadugodišnju istoriju prava u Srednjovijekovnom muzeju zločina i kazne. Kada se umorite od šetnje, napravite pauzu kod fontane Georgsbrunnen ili pratite elegantne znakove od kovanog gvožđa koji će vas uputiti ka najbližem restoranu ili kafiću. Kompletan vodič kroz Rothenburg ob der Tauber možete pročitati na ovom linku.

 

Rothenburg ob der Tauber (photo credits: @voyageblonde on Instagram)

2. Bremen

 

Sjećam se još kada sam 2015. godine posjetio prijestonicu Latvije, da sam na jednom od glavnih gradskih trgova vidio neobičnu skulpturu koja prikazuje magarca, psa, mačku i pijetla koji stoje jedno drugom na leđima. Riječ je o poklonu njemačkog grada Bremena latvijskoj Rigi. Tada sam prvi put čuo za legendu o Bremenskim sviračima Braće Grim, čije smo bajke svi čitali kao mali. Bremen je deseti po veličini grad u Njemačkoj i takođe među prvih deset kada je riječ o broju turističkih posjeta. Važi za najzeleniji grad u državi i treći je u Evropi po broju bicikala. Beck, jedan od najpopularnijih brendova piva u svijetu proizvodi se baš u Bremenu. Ovo je jedini njemački grad sa međunarodnim aerodromom udaljenim deset minuta vožnje od centra. U Bremenu se nalazi čak sedam jezera pogodnih za plivanje, a svakog oktobra u gradu se održava Freimarkt, jedan od najstarijih festivala u državi.

 

Bremen (photo credits: @voyageblonde on Instagram)

3. Würzburg

 

Würzburg su još 1000 godina prije Hrista osnovali Kelti, omogućivši mu atraktivnu lokaciju od koje profitira i dan danas, pa je tako ovaj grad odlično povezan svim putnim linijama u zemlji. Ako vam se dopada Prag, onda je Würzburg mjesto koje ćete željeti posjetiti, pogotovo jer je manje zagušen turistima od češke prijestonice. Okružen šumama Spessart, Rhön i Steigerwald, Würzburg je idealan spoj srednjovijekovne arhitekture pod zaštitom UNESCO-a i modernog studentskog grada. Univerzitet Julius-Maximilians je iznjedrio čak 14 dobitnika Nobelove nagrade. Obiđite tvrđavu Marienberg iznad grada, posjetite Katedralu Sv. Kiliana, uživajte u lokalnim vinogradima ili posjetite neki od čuvenih gradskih događaja kao što su Mocartov i Afrički festival.

 

Würzburg

4. Lübeck

 

Zamislite grad čije staro jezgro leži na ostrvu okruženom rijekom i još je pri tome u cjelosti stavljeno pod UNESCO-vu zaštitu. Ovo je sasvim dovoljan razlog da se zainteresujete za posjetu Lübecku, zar ne? Najveća znamenitost Lübecka je Holsten kapija, građevina toliko poznata da je 2006. godine ugravirana na kovanicu od 2 eura. Upotreba crvene cigle u gradnji i sedam gotičkih crkvenih zvonika dali su starom dijelu grada jedinstven izgled, a ujedno inspirisala i nobelovca Thomasa Manna da u  Lübeck smjesti radnju svog romana „Buddenbrooks“. Lübeck je domaćin jednog od najpoznatijih Božićnih marketa u ovom dijelu Njemačke, a blizina Baltičkog mora i duga tradicija proizvodnje marcipana dodatni su motivi da posjetite ovaj grad. Kompletan vodič kroz Lübeck možete pročitati na ovom linku.

 

Lübeck (photo credits: @voyageblonde on Instagram)

5. Drezden

 

Drezden je glavni i najveći grad njemačke savezne pokrajine Saske i jedan od najljepših njemačkih gradova uopšte, a tu titulu nije nimalo lako braniti u vrlo ozbiljnoj konkurenciji. Grad je teško stradao u Drugom svjetskom ratu, pri čemu je 80% starog jezgra uništeno, ali kasnije i obnovljeno u prvobitnom sjaju. Ovaj grad smješten na rijeci Labi krasi prije svega barokna i rokoko arhitektura, a neke od najistaknutijih znamenitosti su Zwinger palata, zgrada opere (Semperoper), katedrala Hofkirche i crkva Frauenkirche, čija je obnova završena tek 2005. budući da komunističke vlasti nisu mnogo marile za restauraciju sakralnih objekata. U Drezdenu se nalazi i jedan od najvećih umjetničkih zidova prekrivenih porcelanskim pločicama, a poznat je i po izumima kao što su pasta za zube i filteri za kafu. Uprkos njegovoj ljepoti, Drezden je 2009. izgubio svoju poziciju na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine, zahvaljujući izgradnji modernog mosta Waldschlosschenbrucke. Ovo je prvi slučaj u Evropi i drugi u svijetu da neko mjesto bude skinuto sa UNESCO-ve liste.

 

Drezden (photo credits: @voyageblonde on Instagram)

6. Potsdam

 

Smješten nedaleko od Berlina, Potsdam je još jedan njemački grad čije se brojne znamenitosti nalaze na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine. Poznat je po brojnim dvorcima i palatama, a najviše se ističe dvorac Sanssouci, koji je uspio izbjeći razaranje tokom Drugog svjetskog rata. Najveći broj znamenitih građevina Potsdama sagrađen je u 18. i 19. vijeku za vrijeme vladavine pruskih kraljeva, a trg Neuer Markt važi za jedan od najbolje očuvanih baroknih trgova u Evropi. Potsdam je rodno mjesto evropske kinematografije i obrazovni centar, sa preko 30 istraživačkih instituta i univerziteta. U gradu se takođe nalaze holandska i ruska četvrt sa karakterističnom arhitekturom, a najbolji način da istražite sve znamenitosti Potsdama je vožnja biciklom. Najbolji pogled na okolne dvorce i parkove pružiće vam panoramski tornjevi smješteni u parkovima Ruinenberg, Pfingstberg i Babelsberg.

 

Potsdam

7. Bamberg

 

Bamberg je još jedan srednjovijekovni grad koji se, zahvaljujući svojoj ljepoti i očuvanosti arhitekture, uspio upisati na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine. Poznat kao Rim Frankonije, grad je sagrađen na sedam brežuljaka, od kojih svaki krasi dvorac ili crkva. Bamberg je poznat i kao grad piva, a 27 godina prije nego što je njemački zakon o čistoći (Deutsches Reinheitsgebot) objavljen 1516. godine, princ-biskup Heinrich III. zabrinut za kvalitetu piva, naredio je da u bamberškom pivu ne smije biti ništa više od hmelja, slada i vode. Među brojnim znamenitostima grada, posebno se ističu: bamberška katedrala, nova rezidencija u kojoj su stanovali prinčevi-biskupi, gradska kuća podignuta na rijeci Regnitz i Schlenkerla, jedna od najpoznatijih pivnica u Bambergu.

 

Bamberg (photo credits: @voyageblonde on Instagram)

8. Lindau

 

Lindau je pozicioniran na krajnjem jugu Njemačke, a stari dio grada se nalazi na ostrvu smještenom u Bodenskom jezeru (Jezero Konstanc), zbog čega ćete imati osjećaj kao da se nalazite negdje na primorju. Maximilianstrasse je glavna pješačka ulica, popločana kaldrmom koja datira još iz srednjeg vijeka. Nekada su se duž nje nalazila sjedišta cehova i bila je središte gradske trgovine, a danas je jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija, sa brojnim restoranima, trgovinama i prodavnicama suvenira. Na trgu Bismarkplatz se nalazi jedna od najljepših gradskih građevina, a to je Stara gradska kuća. U gradu se čuva primjerak u boji prvog kompletnog prevoda Biblije na njemački jezik od strane Martina Lutera iz 1534. godine. Jedan od najznačajnijih trgova u Linadauu je Marktplatz, na kome je smještena nekolicina znamenitosti kao što su Katedrala Notre-Dame, Crkva Sv. Stefana, Neptunova fontana i gradski muzej.

 

Lindau (photo credits: @svjetski_putnik on Instagram)

9. Cochem

 

Ukoliko vas privlače mali, ušuškani gradići, Cochem koji leži na visokim, vinogradima prekrivenim padinama doline Moselle, je definitivno pravi izbor za vas. Najupečatljivija znamenitost grada je romantični Dvorac Cochem, smješten na strmoj uzvisini koja dominira nad gradom. Izgrađen je 1051. godine, a kao i veći dio grada uništile su ga trupe Luja XIV iz Francuske 1689. godine. Dvorac je obnovljen tek u 19. vijeku. Šetnja gradom je najbolji način da upoznate njegove ljepote, a neke od karakterističnih građevina u Cochemu koje treba da vidite su gradska vijećnica, Crkva Sv. Martina i gradska kapija. U blizini se nalaze i ruševine dvorca Winneburg, a ukoliko poželite da posmatrate panoramu cijelog kraja, turistima je dostupna i žičara odakle se pruža pogled na dolinu Moselle. Uživajte u prirodi, arhitekturi, dobrom vinu, magičnom božićnom sajmu i drugim zanimljivostima koje Cochem nudi turistima. Kompletan vodič kroz Cochem možete pročitati na ovom linku.

 

Cochem (photo credits: @voyageblonde on Instagram)

10. Nürnberg

 

Nürnberg je drugi po veličini grad njemačke pokrajine Bavarske, smješten na obalama rijeke Pegnic. Važi za jedan od najljepših gradova u cijeloj državi, a čak je i sam Adolf Hitler bio toliko fasciniran njime, da ga je proglasio „najnjemačkijim“ od svih njemačkih gradova. Zbog svoje važnosti, tokom Drugog svjetskog rata grad je postao meta bombardovanja od strane Saveznika, zbog čega je pretrpio ogromnu štetu. Nürnberg je grad izumitelja, pa su tako ovdje npr. nastali džepni sat, kompas i globus. Ovdje je 1835. otvorena prva pruga u Njemačkoj, a poznat je i kao grad kobasica, medenjaka i igračaka. Najznačajnije znamenitosti su Stari grad (Altstadt), Nirnberški dvorac, Crkva Sv. Lorenca, crkva Frauenkirche, Crkva Sv. Sebaldusa, kao i brojni muzeji poput centra za dokumentaciju, kuće Alberta Direra, muzeja igračaka, muzeja umjetnosti i dizajna, gradskog muzeja i mnogih drugih. Nirnberg je domaćin najvećeg božićnog sajma u Evropi.


Nürnberg (photo credits: @voyageblonde on Instagram)

 

Da li ste posjetili neki od ovih gradova i kakvi su vam utisci?

 

Posebnu zahvalnicu dugujem @voyageblonde na predivnim fotografijama koje mi je ustupila za potrebe ovog teksta. Zapratite je na Instagramu za više veličanstvenih kadrova njemačkih gradova.

Special thanks to @voyageblonde who allowed me to use her beautiful photos for this text. Follow her on Instagram for more gorgeous shots of German cities.


No comments:

Powered by Blogger.