Vodič kroz Muzej istorije umjetnosti u Beču

February 01, 2016
U jednom od prethodnih postova započeo sam priču o Beču, opisavši jednodnevnu posjetu glavnom gradu Austrije. Glavni motiv odlaska iz Bratislave u Beč je bila posjeta Muzeju istorije umjetnosti i Prirodoslovnom muzeju. Spletom okolnosti, ovaj drugi sam morao odložiti za neki od narednih dolazaka, ali sam zato imao priliku da uživam u umjetninama izloženim u Muzeju istorije umjetnosti (njem. Kunst historiches museum Wien). 


Muzej istorije umjetnosti u Beču


Iako su novogodišnji praznici period najezde turista, imao sam sreću da izbjegnem predugo čekanje u redu za kupovinu karte. Ako dodatno želite da uštedite vrijeme, kartu možete kupiti i online na stranici muzeja. Karta za odraslu osobu košta 15 eura i sa njom možete da obiđete cijeli muzej plus njegovu ispostavu smještenu u palati Neue Burg na Heldenplatz-u. Odmah da vam kažem da će vam za detaljan obilazak oba muzeja trebati barem pola dana, stoga preporučujem da se tamo uputite siti. Radno vrijeme muzeja je od 10-18h, osim četvrtka kada radi do 21h. U zimskoj sezoni (septembar-maj) muzej ne radi ponedjeljkom. Neue Burg radi od srijede do nedjelje od 10-18h. Kupivši kartu, zaputio sam se u podrum gdje se nalazi garderoba, i ostavio jaknu i druge stvari. 

Eksponati od zlata iz kolekcije Kunstkammer Wien

Prije nego što započnem sa opisivanjem pojedinih zbirki, upoznaću vas ukratko sa istorijatom muzeja. Muzej istorije umjetnosti je sagrađen tokom vladavine Franca Jozefa, kako bi se smjestile zbirke careva i nadvojvoda iz kuće Habsburgovaca, koje su kroz vijekove postajale sve bogatije i obimnije. Sa svojim umjetničkim djelima koja oduzimaju dah, ovaj muzej se smatra jednim od najznačajnijih u svijetu. Takođe, veličanstvena arhitektura muzeja sagrađenog na bečkoj aveniji Ringstrasse i svečano otvorenog 1891. godine, pruža neodoljivo umjetničko zadovoljstvo. Mladi Gustav Klimt je uradio seriju slika na impresivnom glavnom stubištu. Još jedan od ukrasa muzeja je dvorana sa kupolom za čiju izgradnju su korišteni dragocijeni materijali, različite vrste i boje kamena.

Eksponati iz antičke Grčke

Nakon što sam ušao u glavno predvorje muzeja, uočio sam tri stubišta, od kojih lijevo i desno vode na prvi nivo dok ono na pravac vodi na drugi nivo. Odlučio sam da turu započnem obilaskom lijevog krila nazvanog Kunstkammer Wien, što bi u prevodu značilo kabinet rijetkosti, koji uključuje radove od zlata i bronze, posuđe i pehare, skulpture, nakit, satove i sl., i jedna je od najznačajnijih zbirki ove vrste u svijetu. Vijekovi vladavine Habsburgovaca kreirali su čitav kosmos umjetnosti i ljepote koji je danas smješten u ovom muzeju.

Eksponati iz antičke Grčke

Od marta 2013., preko 2200 umjetničkih djela pripovijedaju priče svojih tvoraca, kolekcionara i vladara iz prethodnih vijekova. Među najdragocjenijim radovima od zlata nalazi se „Saliera“ koju je izradio Benvenuto Cellini. Skulptura je osmišljena kao spremnik za so i biber, a predstavljena je u vidu dva lika, muškog koji simbolizira more, i ženskog koji simbolizira zemlju. Zanimljivo je da je tokom renoviranja muzeja 2003. godine, ova umjetnina bila ukradena, nakon čega je muzej ponudio nagradu od milion eura za njen povratak. Krivac se predao policiji nakon što su objavljene fotografije osumnjeničenika.

Eksponati iz Egipta

Kružnom turom kroz muzej stigao sam u desno krilo gdje je smještena egipatska i bliskoistočna zbirka, koju čine impresivni stubovi, murali, škrinje i dekoracije koje datiraju iz drevnog Egipta, ili su inspirisane njime. Posebno su zanimljive skulpture i predivno oslikani sarkofazi koji će vam omogućiti da osjetite dašak Egipta na evropskom tlu. Pored nekih od sarkofaga su izložene čak i prave mumije. Ovo je jedan od dijelova muzeja u kojem sam ponajviše uživao.

Eksponati iz Egipta

Drugi dio zbirke u desnom krilu čini kolekcija grčkih i rimskih antikviteta. Jedna od prostorija sadrži čitavu kolekciju vaza i ćupova sa grčkim motivima, a neki od najfascinantnijih eksponata u ovom krilu su bogato isklesane pogrebne škrinje, skulpture mitskih bića i sl. Za razliku od lijevog krila gdje se mogu naći i opisi eksponata na engleskom jeziku, u desnom krilu je sve na njemačkom jeziku, što mi je uskratilo detaljnija saznanja o nekim umjetninama.

Galerija slika na prvom spratu

Na spratu iznad se osim kafića, restorana i suvenirnice nalazi umjetnička galerija podjeljena u dva krila. U jednom se nalaze slike holandskih, flamanskih i njemačkih autora, dok su u drugom krilu izloženi radovi italijanskih, španskih i francuskih slikara. U prostoru nasuprot restoranu se nalaze specijalne izložbe. Galerija slika sadrži djela koja datiraju od 15. vijeka pa sve do 1800. godine. Neke od poznatih slika koje su izložene u ovom muzeju su Bruegelovo „Seljačko vjenčanje“, Vermeerova „Alegorija umjetnosti“ ili Rafaelova „Madona na livadi“. Muzej je dom slika brojnih slikara kao što su: Dürer, Cranach, Holbein, Rubens, van Dyck, Tintoretto, Caravaggio, Arcimboldo, Velazquez and Canaletto.


Statua sfinge iz Efesa

Moram priznati da nisam neki veliki poznavatelj, niti ljubitelj likovne umjetnosti, tako da mi ovaj dio muzeja nije bio ni približno interesantan kao onaj prvi. Prošetao sam kroz odaje ispunjene slikama od poda do plafona, ne zadržavajući se predugo na jednom mjestu. Dobra stvar je što su u svakoj galeriji postavljene sofe na koje možete sjesti i na miru razgledati slike. Rastuća glad me je natjerala da naprasno prekinem obilazak muzeja, jer nakon dva i po sata više nisam imao snage za hodanje. Stoga je najbolje, kao što sam već rekao, da dođete u muzej siti ili eventualno nešto pojedete u restoranu na prvom spratu. Doduše, nisam baš upućen u meni i cijene, ali ne vjerujem da je jeftin.

Eksponati iz Efesa u Neue Burg muzeju

Na posljednjem spratu se nalazi zbirka kovanog novca, sa preko pola miliona primjeraka, što je čini petom po veličini u svijetu. Međutim, izloženo je svega oko 2500 objekata, uključujući unikatne raritete. Posjetilac se takođe može upoznati sa istorijatom razvoja novca i medalja od njihovog nastanka pa do danas. Dodao bih još da je za obilazak muzeja dostupan audio vodič na njemačkom, engleskom, francuskom i italijanskom, dok je za neke od ključnih segmenata dostupan i audio vodič na španskom, korejskom, ruskom i japanskom. Fotografisanje je dopušteno, ali ne i upotreba blica.

Eksponati iz Efesa

Obilazak svega što je trebalo i propratne radnje koje uključuju hodanje, ručak i sl. je bilo zaista nemoguće strpati u jedan dan. Stoga sam ispostavu muzeja smještenu u palati Neue Burg, odmah preko puta planirao odgoditi za neku drugu posjetu. Ipak, negdje oko 17:30h, đavo mi nije dao mira i ja sam se nacrtao ispred muzeja čije je radno vrijeme inače do 18:00h. Nisam očekivao ni da će me pustiti unutra, ali imao sam sreće. U ovom dijelu muzeja su inače smješteni eksponati doneseni iz drevnog grada Efesa (područje današnje Turske), istorijska kolekcija muzičkih instrumenata i zbirka oružja i oklopa. Imao sam vremena tek toliko da pregledam eksponate iz Efesa, koji su me u najmanju ruku oduševili. Druge dvije kolekcije nisam uspio pregledati jer nas je čuvar potjerao van zbog zatvaranja.

Statua Artemide iz Efesa

Konačan utisak je da je ovo jedan od najboljih muzeja u kojima sam bio i da ga zaista vrijedi posjetiti, ali da zahtijeva vrijeme i kondiciju za obilazak. Ako u Beču ostajete više dana ili vam je ovo već ko zna koja po redu posjeta, muzej istorije umjetnosti je pravo mjesto da obogatite svoj boravak u glavnom gradu Austrije. 

11 comments:

  1. i je za muzeje Beča treba posebno vreme, jer su veoma obimni ... ja sam crkla tako obilazeći Albertinu .. ali utisak je prelep - divan ti je izveštaj

    ReplyDelete
    Replies
    1. Definitivno. Ja sam pretrpao dosta toga u jedan dan, a samo ovaj muzej se može obilaziti cijeli dan. I najbolje ga je obilaziti sam, bez društva. Tek tad se čovjek može zadubiti i uživiti u umjetnost.

      Delete
  2. Jedva čekam :)
    Ako možeš, pošalji mi fotografije tog stubišta koje je Klimt oslikao.

    Pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uživaćeš sigurno. Zaboravio sam fotografisati taj detalj, jer mi je do tog momenta već bila pala koncentracija, ali poslao sam ti link na fb.

      Delete
  3. Bio sam četiri puta u Beču i obilazio mnogo toga (pa čak i unutrašnjosti brojnih mjesta kao što su Belvedere, Schönbrunn, Parlament itd) ali nisam bio u Muzeju historije umjetnosti, iako mi je zgrada sa vanjske strane uvijek bila impozantna (kao i većina građevina Beču).

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto, mislim da je red da ga ubaciš u raspored za jedan od narednih obilazaka jer je muzej zaista fantastičan. Jedan od najboljih u kojem sam bio.

      Delete
  4. Interesting pictures! Visiting from "Through my lens" link up :) Have a good week!

    ReplyDelete
  5. In your beautiful photo of the museum it looks like a jewel!!! Nicely done. And of course, it is a jewel, for all the treasures it contains! Loved seeing the exhibits.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.