Top 20 mjesta koja morate vidjeti u Bugarskoj (I dio)

October 29, 2018
Bugarsku nikada nisam zamišljao kao turistički raj. Prvi put sam je posjetio jer mi je u tom momentu bila najbliža država u kojoj ranije nisam bio. Drugi put sam se vratio tamo kako bih bolje upoznao Sofiju, a treći put kako bih posjetio i druge značajne gradove. Upravo prilikom te posljednje posjete sam se oduševio i shvatio da ova država itekako ima šta da ponudi u turističkom smislu, od prelijepe prirode, mora, planina, manastira, pa do gradova sa bogatom istorijom i kulturnim naslijeđem. Odlučio sam odabrati, po mom mišljenju, 20 najboljih mjesta za posjetiti u Bugarskoj, a u ovom postu ću vam predstaviti prvih 10, a preostale u narednom postu.

1. Rilski manastir


Rilski manastir predstavlja najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj. Smješten je u jugozapadnom dijelu planine Rila i do njega se može stići ako se uputite iz pravca Sofije ka jugu države. Manastir je prema vjerovanju osnovao pustinjak Ivan Rilski u 10. vijeku, a danas je jedna od ključnih turističkih atrakcija ne samo Bugarske, nego i južne Evrope sa stotinama hiljada posjetilaca na godišnjem nivou. Prvobitno je ozidana kapela u stijeni u kojoj je boravio Ivan Rilski, a kasnije je zbog rastućih potreba bratstva, nešto dalje ozidan i pravi manastir. Kroz viševjekovnu istoriju, manastir je uništavan i obnavljan, a današnji kompleks se prostire na skoro 9 km2 i uključuje glavnu crkvu iz 19. vijeka, Reljinu kulu, manastirski muzej i konak. Manastir je 1983. godine upisan na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine.

 

2. Sofija


Sofija je glavni i najveći grad Bugarske, što ga samim time i kvalifikuje za ovu listu. Iako ne važi za jednu od najatraktivnijih evropskih prijestonica, Sofija itekako ima šta da ponudi u turističkom smislu. Najveće znamenitosti Sofije se ogledaju u sakralnoj arhitekturi, uključujući crkve, Banja Baši džamiju i sinagogu. Najimpresivniji od svih je katedralni hram Aleksandra Nevskog, koji važi za jednu od najgrandioznijih pravoslavnih bogomolja u Evropi. Vrijedne pomena su svakako i Crkva Svete Sofije, po kojoj je grad i dobio ime, zatim srednjovijekovna Crkva Sv. Đorđa, Crkva Sv. Nedelje, Crkva Sv. Nikolaja i druge. Sofija obiluje i brojnim lijepo uređenim parkovima, a ukoliko poželite da predahnete, to možete učiniti i u nekom od brojnih kafića na Vitoša bulevaru, glavnoj šetališnoj ulici u Sofiji. Više o Sofiji možete pročitati ovdje.



3. Tvrđava Belogradčik


Tvrđava Belogradčik se nalazi sjeverozapadno od istoimenog grada, u blizini granice sa Srbijom. Prvobitna tvrđava na ovom mjestu je sagrađena još u vrijeme Rimskog carstva, a zanimljive stjenovitne formacije oko kojih je podignuta su služile kao dodatna zaštita. Tvrđava je prvobitno služila više kao osmatračnica, nego kao odbrambena struktura. Bugarski car Ivan Stracimir je u 14. vijeku ojačao tvrđavu, učinivši je jednim od najznačajnijih uporišta u regionu. Osmanskim osvajanjem Bugarske, tvrđava je dodatno učvršćena, a značajne promjene u njen izgled su unesene i početkom 19. vijeka. Posljednji put je korištena u vojne svrhe 1885. godine tokom srpsko-bugarskog rata.




4. Veliko Trnovo


Nekadašnja prijestonica Drugog bugarskog carstva predstavlja jedan od najinteresantnijih gradova u Bugarskoj, sa bogatim kulturno-istorijskim naslijeđem. Stara jezgra grada je sagrađena na tri brda: Carevec, Trapezica i Sveta Gora. Veliko Trnovo karakterišu dobro očuvani ostaci srednovijekovnih utvrda, orijentalna arhitektura koja varira od osmanskog do perioda bugarske renesanse, kao i rekonstruisani ostaci srednjovijekovnih pravoslavnih crkava. U ovom gradu je umro i srpski prosvetitelj Sveti Sava, gdje je prvobitno i sahranjen u Crkvi 40 mučenika. Nedaleko od grada se nalazi i selo Arbanasi koje vrijedi posjetiti, kao i Manastir Svetog Preobraženja. Ukoliko želite saznati više o turističkoj ponudi Velikog Trnova, pročitajte moj putopis.



5. Sveštarska i druge tračanske grobnice


Sveštarska grobnica se nalazi na 2.5 km udaljenosti od sela Sveštari u sjeveroistočnoj Bugarskoj. Otkrivena je 1982. godine, a datira iz 3. vijeka p.n.e. kada su je izgradili Geti, tračanska plemena. Grobnica je ukrašena karijatidama u obliku žena čija su tijela dijelom ljudska, a dijelom u obliku cvijeta. Reljef sa deset ženskih likova i strop grobnice u obliku polumjeseca su jedini ove vrste pronađeni na prostoru koji su naseljavali Geti. Arheolozi su 2012. godine otkrili vrijedno blago u blizini sela, a ono uključuje zlatni prsten, 44 prikaza ženskih figura i 100 zlatnih dugmadi, pronađenih u 150 grobnica. U Bugarskoj se nalaze i druge značajne tračanske grobnice, a među njima je posebno bitno istaći bogato oslikanu grobnicu u blizini grada Kazanlak, u centralnoj Bugarskoj.



6. Varna


Varna je najveći grad bugarskog primorja i idealna turistička destinacija za one koji žele posjetiti veliki i moderan grad, ali da pri tome imaju na raspolaganju i dobru ponudu kulturnih sadržaja. Među atrakcijama Varne naročito se ističu prelijepa Katedrala „Uspenja Presvete Bogorodice“, arheološki muzej sa najstarijom kolekcijom zlatnih predmeta u svijetu, te očuvani ostaci rimskih kupatila. U Varni vam zasigurno neće biti dosadno, bez obzira na to kakva su vam interesovanja, a ukoliko želite saznati više o mogućnostima koje pruža ovaj grad, pročitajte moj putopis.



7. Pobiti kamani


Kamena pustinja, kamena šuma iliti Pobiti kamani je jedinstven prirodni fenomen smješten u neposrednoj blizini grada Varna. Iako Evropa važi za jedini kontinent bez pustinja, ovaj lokalitet demantuje taj navod. Uz jedinstven reljef i kamene strukture, te nesvakidašnji biljni i životinjski svijet, učiniće da se osjećate kao da ste u Africi, a ne na Balkanu.



8. Memorijalna crkva Šipka


Crkva rođenja Hristovog, poznatija i kao Šipka memorijalna crkva, predstavlja bugarsku pravoslavnu crkvu izgrađenu na Staroj planini u blizini gradića Šipka. Podignuta je u periodu između 1885. i 1902. godine u sedamnaestovjekovnom ruskom crkvenom stilu i skupa sa ostatkom kompleksa je posvećena ruskim, ukrajinskim i bugarskim vojnicima koji su pali za slobodu Bugarske u Rusko-turskom ratu 1877-1878. Crkva je proglašena za nacionalni spomenik, i ukoliko posjećujete Veliko Trnovo ili Staru Zagoru, nemojte se libiti da skrenete s puta i svratite do nje.



9. Memorijalna kuća Buzludža


Nedaleko od Šipke, nalazi se još jedna zanimljiva turistička atrakcija, ali iz druge vremenske epohe. Hadži Dimitar, poznatiji pod starim imenom Buzludža predstavlja stjenoviti proplanak na kojem je izgrađen najveći spomenik tokom komunističke vladavine u Bugarskoj. Riječ je o jednom u nizu futurističkih spomenika kakvi su u vrijeme Jugoslavije nerijetko građeni i kod nas, a upravo ovaj je inspirisan izgledom letećeg tanjira (NLO). Memorijalna kuća je sagrađena 1981. godine u čast održavanja Kongresa Komunističke partije i u nju je uloženo novca u vrijednosti od oko 7 miliona današnjih eura. Iako komunistički spomenici ne važe nužno za atraktivne, ovaj je prilično impresivan i moguće ga je vidjeti sa udaljenosti od više od 10 kilometara. Korišten je u scenama za film „The Mechanic: Resurection“ sa Jessicom Albom i Jasonom Stathamom u glavnim ulogama.

Photo credit: IG (@borsch)

10. Đavolji most


Đavolji most se nalazi na jugu Bugarske, 10 km udaljen od grada Ardino. Most ispod kojeg protiče rijeka Arda prvobitno je sagrađen još u vrijeme Rimljana, kako bi se povezalo Egejsko more sa Trakijom. Današnji most u obliku luka sazidan je tokom osmanske vladavine u 16. vijeku i sa dužinom od 56 metara najveći je i najstariji ove vrste u Rodopima. Za most se vezuju brojne legende i misterije. Prema jednoj od njih, most je izgradio majstor Dimitar iz obližnjeg sela Nedelino. On je uspio podići most preko uzburkane rijeke, što nije pošlo za rukom onima prije njega, ali je ubrzo nakon toga umro. Postojalo je vjerovanje da je majstor sklopio dogovor sa Đavolom koji mu je obećao otkriti tajnu kako da izgradi most koji će trajati cijelu vječnost, ali mu je dao rok od 40 dana i u slučaju da ne uspije završiti posao u datom roku, morao mu je dati dušu. Majstor je ispunio zadatak u roku, ali je ubrzo potom umro, odnoseći tajnu u grob. Prema drugoj legendi, ukoliko pogledate u refleksiju rijeke između 11 i 12 u podne, vidjećete odraz Đavola u vodi. 


Koja od ovih mjesta vam se čine najinteresantnijim? Da li ste posjetili neko od njih? Ostavite svoje utiske u komentarima i budite pripravni za nastavak u kojem vam donosim preostalih 10 atrakcija koje ne smijete propustiti ukoliko putujete u Bugarsku.



9 comments:

  1. Ovo je toliko različito od mog iskustva s Bugarskom, da se pitam da li je sve ovo ista država kao ona Bugarska u kojoj sam ja bila :) Doduše, turistički neatraktivna Montana možda nema za ponuditi ovako neki ugođaj, pa zato...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da samo nisi bila na pravim mjestima. Moram priznati da doskora ni sam nisam znao za neka od ovih mjesta u Bugarskoj, ali to ne znači da ona nema šta da ponudi, samo ih treba otkriti. :) U drugom nastavku slijede još neka super interesantna mjesta.

      Delete
  2. Zadnje dvije destinacije su fenomenalne. Ali i ostatak spiska je vrijedan pažnje. Dobro si sve sastavio u ova dva posta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, Bugarska ima mnogo odličnih mjesta koja nisu široko poznata. :)

      Delete
  3. Svježe dagnje na Dalboci ili popodnevni ručak na Kaliakri.

    ReplyDelete
  4. Nedaleko od Montane je Belogradcik ciju tvrdjavu treba videti i pecina Magura.

    ReplyDelete
  5. A nije ukljucen grad Plovdiv!jedan od nahstarij gead u Evropi, do ormirocan pre 8000godina.Iskreno preporucujem da ga posetite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uključen je u narednom postu (tekst je pisan iz dva dijela). Plovdiv mi je omiljeno mjesto u Bugarskoj, bio sam. :)

      Delete

Powered by Blogger.