11 načina da uštedite novac na putovanjima

February 08, 2016
Većina će se složiti da putovanja predstavljaju skup hobi, ali ukoliko se dobro organizujete to uopšte ne mora biti tako. Važno je posložiti prioritete, imati realna očekivanja, biti spreman na određena odricanja, naučiti nekoliko trikova i tada će vam se svaka destinacija činiti višestruko dostupnijom. Sjećam se kada sam prije nekoliko godina poželio otići na Kipar i gledao aranžmane turističkih agencija. Bio sam razočaran ogromnim cijenama, misleći da ću morati čekati godinama da bih uštedio za jedno takvo putovanje. U međuvremenu sam putovao na druga mjesta, istraživao i naučio da postoje razni načini da se uštedi na putovanjima i da zapravo nijedna destinacija ne mora da bude samo pusta želja. Prošle godine sam uspio otići na Kipar plativši tek četvrtinu agencijske cijene. Ovo su neki od savjeta koje želim podijeliti s vama.

1. Putujte samostalno umjesto sa agencijom


Većina naših putnika još uvijek intenzivno koristi usluge turističkih agencija, ali vjerujte mi da samostalna organizacija putovanja može višestruko da vam uštedi novac. Iako zahtijeva određen trud, istraživanje, i nosi veći stepen nesigurnosti, samostalno putovanje će vam omogućiti da vidite mnogo više nego što biste vidjeli sa agencijom, da se fokusirate na mjesta koja odgovaraju vašim interesovanjima i da pri tome ostvarite značajne uštede. Imajte na umu da se agencija ugrađuje u svaki segment putovanja, od prevoza, smještaja, pa do fakultativnih izleta. Putovanje sa agencijom može da bude dobar izbor ako su u pitanju rizične destinacije ili jeftine shopping ture, ali u svim ostalim slučajevima samostalna organizacija je bolje rješenje.2. Rezervišite unaprijed


Ovo je veoma jednostavno pravilo, a primjenjivo je i na prevoz i na smještaj. Rezervacijom nekoliko mjeseci unaprijed možete da dobijete mnogo bolje cijene i izbor, nego kada rezervišete pred samo putovanje. Imajte na umu da se sa približavanjem datuma putovanja popunjavaju i kapaciteti u objektima/prevozu, što direktno utiče na rast cijena za preostala mjesta.


3. Birajte skromniji smještaj


Postavite sebi pitanje koliko vremena zapravo provedete u smještajnom objektu na odredišnoj destinaciji. Meni soba služi samo da prespavam i okupam se i u skladu s tim sam počeo i da biram gdje ću da prespavam. Bračni kreveti sa deset ukrasnih jastučića, jacuzzi kada i ogroman televizor sa preko 100 kanala zvuče primamljivo, ali zapitajte se da li vam to uopšte treba na putovanju. Da li ste došli da vidite znamenitosti grada ili da se valjate do podne u posteljini sa doručkom u krevetu uz omiljenu seriju. Ako je ovo drugo vaš odgovor, predlažem da ostanete kod kuće. Prilikom izbora smještaja najvažnije stavke su: udobnost kreveta, odsustvo buke, higijena prostora i grijanje/hlađenje (ovisno o sezoni). Ja lično preferiram i da imam svoje kupatilo, ali ako ste spremni da dijelite kupatilo sa još jednom ili dvije sobe, moći ćete da uštedite znatne sume novca. Na sajtu kao što je Booking.com možete uz upotrebu filtera vezanih za cijenu, vrstu smještaja i lokaciju naći odličan smještaj po smiješno niskim cijenama. Pored Bookinga, postoje i sajtovi kao što je AirBnB gdje možete iznajmiti stan ili apartman direktno od vlasnika koji je voljan da vam ustupi objekat, što će vam omogućiti da za još manje novaca dobijete mnogo bolji smještaj, naročito u skupljim gradovima. Postoje i sajtovi kao što su Couchsurfing gdje možete naći besplatan smještaj kod domaćina koji su voljni da vas ugoste.


4. Uštedite na avionskim kartama


Prevoz je obično najskuplja stavka putovanja, ali ako znate nekoliko korisnih trikova ni to ne mora biti tragično za vaš novčanik. Ukoliko putujete avionom, predlažem da posjetite više različitih sajtova za jeftine letove i uporedite alternative. Ovi sajtovi vam ujedno pokazuju ko su prevoznici, tako da možete otići i direktno na sajt matične kompanije i rezervisati let bez provizije koju uzimaju posrednički sajtovi. Prilikom rezervacije leta, preporučujem da birate letove sredinom sedmice, naročito utorkom i srijedom. Izbjegavajte letove nedjeljom i praznicima jer su tada cijene znatno više. Budite fleksibilni i upoređujte cijene par dana prije i poslije termina koji ste planirali i vidjećete da postoji razlika koja nekada zna da bude itekako vidljiva. Takođe, preporučujem da letove pretražujete u anonimnoj kartici vašeg browsera, jer neke kompanije registruju vaše posjete i u skladu s tim podižu cijene prilikom ponovnog ulaska na stranicu. Još jedan od načina da uštedite na prevozu su low cost kompanije. Riješite se suvišnog prtljaga i naučite da se spakujete u ranac. Obrok u avionu je takođe nešto bez čega možete, zar ne? Sa low cost letovima ćete stići dalje i jeftinije nego što ste ikada mislili da je moguće.


5. Birajte jeftinije oblike prevoza


Ukoliko vam vrijeme nije presudni faktor, uvijek možete izabrati jeftinije oblike prevoza. Evropa je najvećim dijelom odlično umrežena kada je u pitanju željeznički saobraćaj, tako da ćete do većine gradova uspjeti stići znatno jeftinije nego avionom. Vozovi najčešće imaju i spavaća kola, tako da noćnom vožnjom možete da uštedite dodatno i na vremenu i na smještaju. Takođe se ne plašite ni da sjeckate put, jer će vas u tom slučaju vožnja izaći mnogo jeftinije nego direktnim linijama. Istražite rutu od tačke A do tačke B i pokušajte da je pređete iz dijelova jer će zbir pojedinačnih karti vjerovatno biti manji nego ona koju biste platili na početnoj stanici. Dobra stvar je što većinu karata za put po Evropi možete rezervisati i online na stranicama nacionalnih željeznica, a postoje i tzv. Europass (i njene varijacije) propusnice koje vam omogućuju jeftinije putovanje kroz veći broj zemalja u određenom vremenskom roku. Ako putujete automobilom, jedan od odličnih načina za uštedu je podjela troškova prevoza. U svijetu, pa i kod nas su sve popularniji sajtovi pomoću kojih je moguće naći vozača ili saputnike koji putuju na isto odredište i sa kojima možete podijeliti troškove. Neki od takvih sajtova su: gorivo.com i blablacar.com


6. Birajte gdje ćete jesti


Hrana je stavka koja velikim dijelom zavisi i od ličnih afiniteta putnika, jer postoje oni koji smatraju da nisu ni putovali u neku zemlju ukoliko nisu probali lokalne specijalitete. Ja, sa svojim osjetljivim stomakom i skoro iritantnom izbirljivošću u jelima, definitivno nisam jedan od tih. Volim dobro da se najedem, ali mi to svakako nije jedan od prioriteta na putovanjima. Smisao štednje na hrani nije da budete gladni na putovanju ili da jedete junk food, ali svakako da ne morate jesti u najelitnijim restoranima. Preporučujem da izbjegavate restorane u blizini glavnih turističkih atrakcija, jer ćete osim nesnosne gužve, buke i astronomskih cijena veoma često biti razočarani kvalitetom hrane. Imajte na umu da ti restorani prodaju lokaciju, a ne hranu. Stoga preporučujem da se zavučete u neku od sporednih ulica i pronađete neki mali, neupadljivi restoran jer ćete proći mnogo bolje u svakom pogledu. Takođe ne izbjegavaje ni lokalne supermarkete jer se tu može naći dosta toga povoljnog, a dovoljno dobrog. Ako niste velika izjelica, možete se ograničiti i na dva obroka dnevno, tako da prvi bude kasni doručak, a drugi rana večera. Obilasci znamenitosti će vas svakako dovoljno okupirati da ne mislite previše na glad. U međuvremenu možete spremiti sebi neku voćku ili nešto drugo za užinu. Još jedan način uštede na hrani je da umjesto doplate hotelskog doručka, koji je najčešće precijenjen, jedete u lokalnoj pekari ili nekom manjem restoranu. Ja sam na taj način više puta uštedio novac, a jeo mnogo bolje.


7. Uštedite na ulaznicama za muzeje


Još jedna od značajnih stavki koje prijete da opustoše vaš budžet su ulaznice u muzeje, galerije ili neka druga turistička mjesta. Interesantno je da neke od ovih ustanova imaju određene dane u nedjelji ili mjesecu kada nude besplatan ulaz. Npr. ulaz u park i palatu Wilanow u Varšavi je besplatan svakog četvrtka. Luvr u Parizu takođe možete besplatno posjetiti prve nedjelje u mjesecu (mislim na dan, ne na čitavu sedmicu) u periodu od oktobra do marta. Postoje i brojni drugi popusti vezani za uzrast, studentski status, određene propusnice i sl. o kojima se najčešće možete informisati na web stranicama ustanova koje želite posjetiti. Ako ste u mogućnosti da prilagodite svoje putovanje danima besplatne posjete, ostvarićete vrhunske uštede.


8. Pazite gdje kupujete suvenire


Da li vam se dešavalo da ste ušli u suvenirnicu i naprosto se zaljubili u neku stvar? Ne zalećite se! Budite uvjereni da ćete stvar koju ste vidjeli u jednoj trgovini, vidjeti još u najmanje njih pet. Tokom svojih putovanja sam imao priliku da se uvjerim da razlika u cijeni za istu stvar u dvije prodavnice može da bude i do 10 eura. Suvenirnice koje su locirane bliže turističkim atrakcijama su po pravilu skuplje. Isto važi i za veličinu trgovine. Što je veća i blještavija, i cijene će biti više. Savjetujem vam da prvo sve pregledate i tek onda se odlučite gdje ćete kupiti to što ste naumili. Ukoliko posjećujete arapske zemlje ili Tursku, budite spremni na nepopustljivo cjenkanje jer oni nemaju fiksne cijene, a ona koja se vodi kao startna je najčešće mimo zdravog razuma.


9. Čuvajte se kursnih razlika i provizija


Putovanje u stranu zemlju najčešće podrazumijeva i korištenje druge valute, a mjenjačnice znaju da budu vrlo nehumane kada su u pitanju kurs i provizija koju zaračunavaju. Ovo je najizraženije u Mađarskoj, gdje će vam za transakciju uzeti i do 500 forinti provizije. Ukoliko ste u mogućnosti, potražite željenu valutu u matičnoj zemlji jer ćete dobiti više novca u zamjenu. Izbjegavajte zamjenu novca na aerodromima jer su kursevi najnepovoljniji. Plaćanje kreditnim karticama često može da bude bolje rješenje nego plaćanje gotovinom jer se zaračunava srednji kurs.
10. Pješačite umjesto korištenja gradskog prevoza


Vožnja gradskim prevozom je uglavnom neminovna da biste stigli od aerodroma do hotela, ali u svim drugim situacijama njena opravdanost je upitna. U većini evropskih gradova, ključne znamenitosti se nalaze skoncentrisane u jednom krugu, koji u nekim slučajevima može biti i malo širi, ali ga i dalje nije nemoguće obići pješke. Nemojte se libiti da prepješačite koji kilometar više, jer ćete usput naletjeti na neke stvari koje drugačije sigurno ne biste vidjeli. Ja sam Rim, Beč i Budimpeštu obišao pješke, a u nekim drugim gradovima poput Varšave prevoz sam koristio samo za znamenitosti smještene na periferiji grada.


11. Putujte van sezone


Svakako da s razlogom postoji sezona u kojoj je određena destinacija najposjećenija i najživopisnija, ali to sa sobom nosi i višestruk rast cijena doslovno svega što se na tom mjestu može naći. Ukoliko ste spremni da na neka mjesta putujete van ustaljene turističke sezone, očekujte da ćete naići na cijene prilagođene lokalcima, što će vam omogućiti da za manje novca posjetite neke od najpopularnijih turističkih destinacija.

8 comments:

 1. Hvala za korisne savjete :)

  ReplyDelete
 2. Koristan tekst, slazem se sa svim sto si naveo. Mada, ja koristim jednu jedinu agenciju jer je izuzetno povoljna a za tu cenu nudi ture koje realno nikada ne bih mogla da organizujem u svojoj reziji. U svakom slucaju, serujem tekst na stranici :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Zato sam i ostavio u tekstu otvorenu opciju za putovanje agencijom, jer su te tzv. shopping ture dobra prilika da se negdje otputuje za jako male pare. E sad, dalo bi se diskutovati o tome koliko se na takvom putovanju može kvalitetno upoznati neki grad. :)

   Delete
  2. Ja koristim agenciju u tim nekim prilikama iskljucivo za smestaj i prevoz, a sve ostalo u svojoj reziji, cak i fakultative. Kada koristim agenciju :)

   Delete
 3. Imam utisak da Majus i ja koristimo istu agenciju!!! ;)))

  ReplyDelete

Powered by Blogger.