Vodič kroz tropikarijum u Budimpešti

Budući da sam veliki ljubitelj životinja, zoološki vrtovi i akvarijumi su među prvim lokacijama za koje se raspitujem prije putovanja na neku destinaciju. Za tropikarijum u Budimpešti sam čuo dosta ranije od donošenja odluke o posjeti prijestonici Mađarske, tako da je ta informacija čučala negdje u prikrajku uma i izronila istog momenta kada sam odabrao svoje novo odredište.



Tropikarijum je smješten u okviru tržnog centra „Campona“, na periferiji Budimpešte, tako da smo posjetu ostavili za povratak, kako se ne bismo ponovo morali vraćati u grad, jer je dosta daleko od centra. Radno vrijeme tropikarijuma je od 10:00 do 20:00 h svakim danom, a radi čak i za vjerske i državne praznike. Blagajna se zatvara u 19:00 h, a plaćanje se vrši isključivo u forintama (no, moguće je zamijeniti novac u samom tržnom centru, tako da to nije velika briga) ili kreditnom karticom.


Ulaz u tropikarijum je u prizemlju tržnog centra i vidljivo je označen, tako da ne postoji bojazan da ćete imati poteškoća s njegovim pronalaskom. Cijene ulaznica su različite za određene uzraste, a koliko vidim i podložne promjenama. Ja sam u aprilu 2014. platio ulaznicu  1.900 forinti, ali je od 1. jula 2014. cjenovnik promijenjen. Prema novom cjenovniku ulaznica za odrasle (18-62 godine) je 2.500 forinti, za učenike (uz pokazivanje đačke legitimacije) i osobe preko 62 godine cijena je 1.800 forinti, redovne studenete do 26 godina 2.100 forinti i za djecu do 4 godine besplatno. 


Ne mogu se precizno sjetiti, ali mislim da sam ja tražio studentsku ulaznicu, iako se cijena koju sam tada platio ne uklapa u novi cjenovnik, ali rekao bih da je to to, pošto uvijek tražim studentsku pa gdje prođe. Uglavnom, nisu mi tražili nikakvu iskaznicu ili indeks. Postoje i varijante popusta za porodice i veće skupine ljudi (preko 15 osoba), a cijene tih ulaznica (kao i ovih koje sam naveo) možete provjeriti na njihovoj web stranici zbog podložnosti promjenama. Na stranici možete dobiti i preciznije informacije o tome kako stići do tropikarijuma. Prije nego što pređem na opis mog doživljaja tropikarijuma, napomenuću još samo da ukoliko dolazite automobilom, parking ispred tržnog centra je besplatan.


U tropikarijumu, pored velikog broja riba, obitavaju i druge životinje poput krokodila, egzotičnih ptica, zmija, insekata, pauka i škorpiona. Prva prostorija u tropikarijumu ima upravo taj tropski ambijent. U centralnom području se nalazi kavez sa patuljastim majmunima, a uz bočne zidove se prostiru terarijumi sa različitim zmijama. 



Prostorijom se slobodno šepiri i leti čak i jedna ptica dugačkog kljuna. U idućoj prostoriji, ukrašenoj lažnim palmama, nalaze se minijaturni vodopad i jezerca sa krokodilima koji nepomično ljenčare pa u prvi mah niste sigurni da li su pravi ili je riječ o replikama. Ovaj paviljon je simbolično nazvan „rainforest“.




Nakon krokodila, slijedi stakleni tunel u dužini od 12 metara, koji je vjerovatno i najinteresantnija tačka tropikarijuma, jer odatle možete posmatrati morske pse i raže kako prelijeću iznad vaše glave. Bio sam očaran prizorom, iako sam samo par mjeseci kasnije u Dubaiju vidio još veći tunel. Tropikarijum nudi i mogućnost ronjenja sa morskim psima uz pratnju instruktora po cijeni od 70.000 forinti, a svakog četvrtka u 15 h možete prisustvovati podvodnom hranjenu morskih pasa. Mi smo nažalost bili u  nedjelju pa smo propustili taj prizor.




U prizemlju tropikarijuma se nalazi još nekoliko interesantnih akvarijuma sa tropskim ribicama najrazličitijih boja (uključujući i aktere animiranog filma „Potraga za Nemom“), kao i bazen sa sipama i manjim ražama. 




Na spratu tropikarijuma se nalazi još jedan manji odjel, gdje su smješteni insekti, zglavkari i morska prasad, kao i par replika orhideja koje su tu da dočaraju tropski ambijent. Time smo ujedno i završili obilazak tropikarijuma.



Na kraju ću još spomenuti da turistima na raspolaganju stoje i suvenirnica, bife koji je otvoren vikendom, te automati sa bezalkoholnim pićem i grickalicama. Fotografisanje je dozvoljeno, ali bez korištenja blica (iako vas niko neće opomenuti i ako je uključen), dok je hranjenje životinja strogo zabranjeno. Ukoliko ste u Budimpešti i imate par sati slobodnog vremena, svakako obiđite tropikarijum i uživajte u svijetu koji vam nije svakodnevno dostupan.

4 comments:

  1. sladak je i Tropikarijum - mogu ti reći ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, u našoj bližoj okolini je definitivno najbolje mjesto ove vrste. Čak ni na Jadranu nema boljeg akvarijuma.

      Delete
  2. Predivno mjesto. Pogotovo ovak stakleni prolaz. Ja sam bio u zoološkom vrtu u Budimpešti gdje su imali nešto slično ali ni blizu ovih razmjera. Super su ti i slike!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vjerovatno najbolje mjesto ovog tipa u ovom dijelu Evrope. Bio sam i u Zoološkom, ali što se tiče vodenog svijeta, tropikarijum u TC Campona je ipak viši level. :)

      Delete

Powered by Blogger.