10 turistički podcijenjenih gradova Evrope


S obzirom da se trenutno nalazim u putničkoj hibernaciji, što zbog vremenskih prilika, što zbog privatnih obaveza, nisam bio u prilici da s vama ovih dana podijelim neki novi putopis. Ipak, to nije razlog da zapostavim pisanje bloga, te sam se stoga odlučio za jedan tematski post. Razmišljao sam o čemu bih mogao pisati, a da dosad nisam i da drugi nisu pisali o tome, te sam smislio temu koja je meni veoma bliska. Riječ je o evropskim gradovima koji su uglavnom van radara naših, pa čak i stranih turista, naročito ako ih uporedimo sa poznatim destinacijama kao što su Pariz, Barselona, Dubrovnik, Beč ili Budimpešta. Ovo je lista od deset gradova koje sam posjetio i koje od srca mogu preporučiti svim ljubiteljima arhitekture, istorije, kulture, ali i dobrog provoda. U komentarima sastavite vašu listu podcijenjenih evropskih destinacija, kako biste mi možda dali ideju za neko od budućih putovanja.

1. Riga (Latvija)


Riga je glavni grad i centar kulturnog, ekonomskog i političkog života Latvije. Iako važi za najveći grad Baltika, sa populacijom od oko 640 hiljada stanovnika i dalje je mirno i ne tako prometno mjesto. Riga je znamenita po predivnom starom gradu sa katedralom i drugim arhitektonskim draguljima kao što su Kuća crnih glava, Kuća crne mačke, Crkva Svetog Petra, Tri brata (najstarije kuće u Rigi), Spomenik slobode i dr. Jedna od glavnih atrakcija Rige je najveća kolekcija Art Nouveau zgrada u Evropi, čiji se najljepši primjerci nalaze u ulicama Alberta i Elizabetes. Ljubitelji prirode će moći potražiti utočište u jednom od brojnih parkova ili se za oko 1,5 euro odvesti vozom u svega 25 km udaljeno ljetovalište Jurmala sa bijelim pijeskom mekim poput pudera. Nisam siguran zašto su naši turisti (ali ne samo oni) toliko nezainteresovani za ovaj region Evrope, ali pretpostavljam da je lakše uplatiti aranžman za Krakow u najbližoj agenciji, nego istraživati povezane letove za Rigu. No, ako vam se ne da putovati samostalno, dobra vijest je da neke agencije nude i ovu turu, pa ako vam se ne da samostalno planirati, i dalje nemate izgovor zašto još uvijek niste otišli tamo. Za one koji imaju nešto više avanturističkog duha, preporučujem moj vodič kroz Rigu.



2. Pečuh (Mađarska)


Za većinu putnika Mađarska je samo Budimpešta, ali tamo postoje i drugi zanimljivi gradovi koje svakako vrijedi posjetiti. Jedan od njih je i Pečuh (Pečuj), smješten na jugu države, nedaleko od granice sa Hrvatskom. Pečuh nije veliki grad, ali je izuzetno bogat znamenitostima među kojima se ponajviše ističe Sečenji trg koji krasi džamija-crkva Kasim Paše. Od ostalih atrakcija ističu se grandiozna katedrala Sv. Petra i Pavla, ranohrišćanska bazilika i mauzolej, džamija Paša Jakovali Hasan (jedina cjelovita džamija u Mađarskoj), sinagoga, narodno pozorište i sl. Zaštitni znak Pečuha je tzv. Žolnaj keramika, kojom su ukrašene neke od najljepših zgrada ne samo u Mađarskoj, nego i u Evropi. O Žolnaj keramici možete saznati najviše u Žolnaj kulturnoj četvrti, gdje između ostalog možete prisustvovati i demonstraciji izrade posuđa ili jednostavno posjetiti muzej sa različitim zbirkama dekorativnih predmeta. Pečuh je povoljna destinacija za vikend izlet, a sve detalje o ovom gradu možete saznati u vodiču koji sam pripremio za vas.


3. Bukurešt (Rumunija)


Ako biste me pitali koji mi je omiljeni evropski grad, odgovor bi vjerovatno bio Bukurešt. Iako nisam u dovoljnoj mjeri upoznao ovaj grad, ono što sam imao priliku da vidim i iskusim me je potpuno oduševilo, i evo već godinama (bezuspješno) nastojim da se vratim tamo i posvetim mu vrijeme koje zaslužuje. Bukurešt obično nazivaju Parizom istočne Evrope, ali pošto nisam bio u Parizu, ne mogu da potvrdim sličnost. Glavni grad Rumunije karakterišu prostrani bulevari, brojne fontane, najveća zgrada parlamenta u Evropi i jedna od najvećih zgrada u svijetu po površini. Izgrađen je po nalogu zloglasnog diktatora Nikolaja Čaušeskua, a za njegovu izradu su korišteni isključivo domaći materijali. Od ostalih znamenitosti grada važno je istaći pregršt muzeja, crkava i manastira, prostrane parkove, grandiozne vile, trijumfalnu kapiju i ateneum.


4. Varšava (Poljska)


Kada bih pitao ljude koji je glavni grad Poljske, vjerovatno bih češće čuo odgovor Krakow (ovo je već drugi atak na Krakow u istom postu), nego Varšava. Dok je prvi pobrao sve lovorike u takmičenju za najpopularniju destinaciju Poljske, drugi je ostao negdje na marginama turističkog interesovanja, što je jedna u nizu nepravdi nanesenih Varšavi. Prijestonica Poljske se naziva još i gradom feniksom, jer je u Drugom svjetskom ratu bila skoro u potpunosti sravnjena sa zemljom od strane nacista, ali je izgrađena u istovjetnom obliku, tako da slabi poznavaoci istorije ne bi mogli ni da naslute šta se tu dešavalo. Varšava je znamenita po Dvorskom trgu sa kraljevskim zamkom, predivnim parkovima među kojima se najviše izdavajaju Lazienki i Saski, palati Wilanow, Praga distriktu kao sjedištu brojnih umjetnika, palati kulture i nauke, te statui varšavske sirene koja se smatra zaštitnicom grada. Varšava je u sigurno u top 5 gradova u koje bih se uvijek rado vratio, a više detalja o tome šta vidjeti i raditi tamo potražite u mom vodiču.


5. Padova (Italija)


Italija je toliko bogata atrakcijama koje vrijedi posjetiti, da je potpuno razumljivo zašto neki gradovi ne mogu da se izbore u konkurenciji u kojoj dominiraju Rim, Venecija, Verona, Milano i Firenca. Za razliku od prethodno navedenih, Padova nema toliko atraktivnu pozadinsku priču ili neku svjetski poznatu atrakciju, ali to je svakako ne čini manje vrijednom posjete. Udaljena je svega pola sata vožnje od Venecije, što je čini pogodnom za kombinovanje s ovim gradom ukoliko putujete u samostalnom aranžmanu. Najznačajnije atrakcije Padove su Bazilika Sv. Antuna, Pratto della Valle (jedan od najvećih evropskih trgova), najstariji akademski botanički vrt koji se od nastanka nalazi na istom mjestu i Scrovegni kapela. Ostale zanimljivosti Padove potražite u mom vodiču.


6. Bratislava (Slovačka)


Okružena nekim od najpopularnijih turističkih odredišta starog kontinenta kao što su Beč, Budimpešta i Prag, Bratislava se nije uspjela istaći u tako jakoj konkurenciji pa je završila kao crna ovca centralne Evrope i grad u koji se rijetko ko upućuje namjenski, nego se u najboljem slučaju kombinuje sa nekim od gore navedenih. Istina je da je Bratislava manja i da se u manjoj mjeri izgradila kroz istoriju, ali to ne znači da ovaj grad nema da ponudi ništa u turističkom pogledu. Naprotiv, meni je veoma draga, tako da sam se nekoliko puta vraćao tamo i svaki put sam iznova uživao. Najznačajnije atrakcije Bratislave su svakako veliki zamak na proplanku iznad grada, plava Crkva Sv. Elizabete, stari grad sa Mihaelovim tornjem, katedralom Sv. Martina i brojnim statuama koje su postale najznačajniji bratislavski brend. Na mostu koji spaja dvije obale Dunava, sagrađen je neobičan restoran koji svojim izgledom neodoljivo podsjeća na NLO. O svemu što treba da znate o Bratislavi možete se informisati u mom vodiču.



7. Subotica (Srbija)


Subotica je najsjeverniji grad u Vojvodini i po mom mišljenju predstavlja jedan od najljepših i najpitomijih srpskih gradova. Ipak, imam osjećaj da se njegov turistički potencijal veoma često podcjenjuje. Moja posjeta nije bila dovoljno duga da bih pisao o svim aspektima turističke ponude, ali ono što sam bio u prilici da vidim me je zaintrigiralo da se ponovo vratim tamo i istražim je podrobnije. Neke od najznačajnijih atrakcija Subotice su gradska kuća, jedna od najvećih i najljepših evropskih sinagoga čija se restauracija privodi kraju, narodno pozorište, Rajhlova palata u stilu secesije ukrašena Žolnaj keramikom iz Pečuha, žuta kuća i druge zanimljive građevine. U blizini Subotice se nalazi i Palićko jezero, na čijim obalama se nalaze brojne vile u stilu secesije koje vrijedi posjetiti.


8. Lavov (Ukrajina)


Ukrajina je možda i najpodcjenjenija evropska država kada je riječ o turizmu. Većina putnika, što naših, što zapadnoevropskih zazire od nje, jer je smatra nepoznatom, nesigurnom i siromašnom. Naše predrasude su rezultat nedovoljnih spoznaja o ovoj predivnoj zemlji, a činjenicu da se radi o siromašnoj državi treba iskoristiti jer ćete za male pare moći vrhunski da se provedete. Mene je odlazak u Ukrajinu asocirao na scenu iz filma „Ludi provod po Evropi“ kada se ekipa za jedan dolar provede vrhunski u Bratislavi. Lavov je fantastičan grad koji je u našim krugovima potpuno nepoznat, ali je kroz istoriju bio predmet osvajanja brojnih naroda koji su ostavili svoj pečat na njegov izgled. Za razliku od većine drugih gradova, Lavov se iz kandži Drugog svjetskog rata uspio izvući bez velikih materijalnih šteta, što znači da su predivne građevine koje ćete vidjeti autentične i stare vijekovima. Glavnim trgom u Lavovu dominira gradska kuća poznata kao Ratuša, sa koje se puža fenomenalan pogled na cijeli grad. Oduševiće vas veliki broj crkava najrazličitijih konfesija, kao i zanimljive ulice poput Armenske i Srpske u kojoj je smješten pomalo bizaran tematski kafić posvećen mazohizmu. Lavov je grad u kojem za malo novaca možete dobiti mnogo toga, od ručka u odličnom restoranu pa do ulaznica u lokalne muzeje. Sve što treba da znate o Lavovu možete saznati u mom vodiču na ovom linku.


9. Vilnius (Litvanija)


Odlučio sam posljednja dva mjesta na ovoj listi odvojiti za gradove koje zapravo nisam posjetio, ali su mi već neko vrijeme na listi želja. Prvi je Vilnius ili Viljnus (kako kome drago), koji je baš kao i drugi gradovi baltičkih zemalja, potpuno marginalizovan na turističkom radaru većine putnika. Vilnius je nešto manji od Rige, a vrijedi ga posjetiti zbog starog grada koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićene kulturne baštine, Gediminovog tornja, te brojnih crkava kao što su Crkva Sv. Petra i Pavla (čija je unutrašnjost remekdjelo baroka), Crkva Sv. Ane i gradska katedrala. U Vilniusu se nalazi i umjetnička četvrt Užupis, koja je sebe svojevremeno proglasila nezavisnom republikom. Nešto manje od 30 kilometara od Vilniusa smješten je lijep dvorac Trakai koji takođe ne treba propustiti ukoliko se posjećuje Litvanija.


10. Nirnberg (Njemačka)


Nirnberg je drugi po veličini grad njemačke pokrajine Bavarske, smješten na obalama rijeke Pegnic. Nirnberg je jako lijep i živopisan, ali baš kao i u slučaju Italije, pada u sjenu mnogo popularnijih gradova kao što su Berlin, Minhen ili Drezden. Najznačajnije znamenitosti su Stari grad (Altstadt), Nirnberški dvorac, Crkva Sv. Lorenca, crkva Frauenkirche, Crkva Sv. Sebaldusa, kao i brojni muzeji poput centra za dokumentaciju, kuće Alberta Direra, muzeja igračaka, muzeja umjetnosti i dizajna, gradskog muzeja i mnogih drugih. Nirnberg ima i jako popularan Božićni sajam, a najmlađi posjetioci će uživati u zoološkom vrtu. U ovom gradu živi i veliki broj dijaspore sa prostora bivše Jugoslavije.



Da li se slažete s ovom listom? Koje gradove biste dodali ili oduzeli s nje?

22 comments:

  1. Odličan popis gradova. Svi mi se dopadaju. Pogotovi gradovi Istočne Evrope koji su mi većinom nepoznati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gradovi Istočne Evrope su sjajni, imaju mnogo toga da ponude. :)

      Delete
  2. Sve sam obišla osim Bukurešta i Lavova koje ću ove godine i Nirnberga i Padove koje ću nekada :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedva čekam da čujem kako su ti se dopali Bukurešt i Lavov. Meni su to jedni od omiljenih gradova u kojima sam bio. :)

      Delete
  3. Sa tvoje liste, slažem se za Bratislavu, Padovu i Pečuj.
    Nisam obišla sve ove gradove, ali kada je Nemačka u pitanju, dodala bih Ahen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Njemačka ima dosta zanimljivih gradova koji nisu toliko popularni među turistima. Odličan mi je i Wurzburg.

      Delete
  4. Ne propusti Kijev, po meni spada među 10 najlepših gradova Evrope. Gent u Belgiji takođe, može komotno da parira Brižu po lepoti. Poljski Vroclav obavezno, po meni ovaj grad je možda čak lepši i od Varšave i Krakova. Ako te put nanese u Poljsku tu su još Gdanjsk, Torun, Budgošć...

    ReplyDelete
    Replies
    1. U ovom članku sam se fokusirao uglavnom na gradove koje sam posjetio pa mogu iz iskustva da tvrdim. Ali, skoro svi gradovi (prvenstveno Kijev, pa onda Vroclav, Gdanjsk i Gent) koje si naveo su mi već na listi želja, no nažalost nisam još bio u prilici da realizujem ta putovanja. :)

      Delete
  5. Uvrstite molim Vas i Drezden u ovu listu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drezden je predivan, ali ne mislim da je podcijenjen. Naprotiv, veoma je popularan među turistima. :-)

      Delete
  6. Scorpio, da li bi hteo malo da napišeš o botaničkoj bašti u Padovi, jednom od ovih turistički potcenjenih gradova, na forumu, na temi “Padova”?

    ReplyDelete
  7. Nedavno sam bio u Vicenci I Veneciji, hteo sam da obidjem I Padovu i Veronu, ali nisam imao dovoljno novca. Kroz Padovu sam samo prosao vozom od Vicence do Venecije, ali nije bilo vremena za zadrzavanje… Cuo sam za Djotovu kapelu u Padovi gde se ceka 15 min u posebnoj prostoriji zbog aklimatizacije…
    Na spisak bih dodao i Ohrid u Makedoniji na prelepom jezeru koji je na Uneskovoj listi i kao kulturna i kao prirodna bastina. Mnogi kroz Makedoniju prodju samo kao tranzit za Grcku.

    ReplyDelete
  8. Ne bih rekla da je Ohrid potcenjena turistička destinacija.
    Bila sam poslednje nedelje jula (nedelju dana) i sve “vrvi” od turista, što domaćih, što stranih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svi navedeni gradovi imaju znatan broj turista, ali ni blizu onoga što zaslužuju.

      Delete
  9. Plovdiv, Bugarska… Nameravam tamo sledece godine. Bice Evropska prestonica kulture za 2019. godinu. Grad star 6.000 godina, sa rimskim amfiteatrom i orijentalnom arhitekturom kao na Ohridu…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo se danas vratio iz Plovdiva, fantastičan grad. Ako mene pitate broj 1 u Bugarskoj.

      Delete
    2. Bilo bi odlicno ako stavite onda jedan blog o Plovdivu… Bas me zanima.

      Delete
    3. Biće svakako, samo da dođe na red, pošto sam obišao još nekoliko gradova u Bugarskoj, pa ću pisati hronoški o njima. :)

      Delete
  10. Bratislava 😇❤️😀 predivan grad, podsjeća me na moj Varaždin. Preporučam

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja volim Bratislavu mnogo, iako je obično u sjeni Praga, Beča i Budimpešte. A i Varaždin je super, pisao sam o njemu na blogu. :)

      Delete
  11. Divna lista, Putniče!
    Pečuj sam posetila pre deset godina kao srednjoškolka, a sigurno znaš kako je kad obilaziš neki grad posle noćne pijanke ;D Zato mu se vraćam u nedelju!
    Bukurešt, Lavov i Nirnberg me još čekaju.
    Ja bih na svoju listu uvrstila Mechelen i Dinant u Belgiji, i divnu slovenačku Škofja Loku ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Želim ti lijep provod u Pečuhu, mislim da ćeš sada biti spremnija za njega, jer si starija, pa su ti i interesovanja bliža onome što grad nudi. Slažem se i za gradove koje si navela. Obično u svakoj državi postoje ona mjesta koja pokupe svu popularnost, ali i ona koja su pravi skriveni biseri.

      Delete

Powered by Blogger.