Vodič kroz Heppenheim, Njemačka - šta vidjeti?

July 05, 2023

Od svih do sada posjećenih zemalja Evrope, rekao bih da je Njemačka definitivno broj jedan kada su u pitanju ušuškani srednjovjekovni gradići, koji podsjećaju na prizore iz Diznijevih animiranih filmova. Iako sam ih do ovog momenta posjetio priličan broj, lista želja se svakodnevno dopunjava, budući da kontinuirano otkrivam nove koji me iznova oduševljavaju svojom arhitekturom. Posljednje proputovanje kroz Njemačku, koje je započelo na sjeveru zemlje, u Lübecku, a završilo na jugu, u Memmingenu, iskoristio sam da obiđem i jedan gradić u saveznoj državi Hessen. U pitanju je Heppenheim, o kome ćete rijetko čuti u našim krajevima, ali odgovorno tvrdim da je riječ o pravom turističkom biseru.

 


Heppenheim je udaljen sat vremena vožnje vozom od Frankfurta i Karlsruhea, odnosno pola sata od Heidelberga, te je idealno mjesto za jednodnevni izlet, ukoliko odsjedate u nekom od ovih gradova. Iako ga je moguće obići za nekoliko sati, ja sam lično želio prenoćiti u njemu, što je bila prava odluka, budući da je najljepši uveče kada padne mrak i u rano jutro. Umjesto klasičnog putopisa, ovoga puta ću izdvojiti pet stvari zbog kojih vrijedi obići Heppenheim:

 

1. Marktplatz

 

Kao i svaki njemački grad, i Heppenheim ima svoj glavni trg, koji se obično naziva Marktplatz, budući da je u prošlosti bio središte gradske pijace, gdje se realizovala značajna ekonomska aktivnost. Odgovorno tvrdim da je Marktplatz u Heppenheimu, uz onaj u Bernkastel-Kuesu, vjerovatno najljepši koji sam do sada vidio u Njemačkoj. Glavna zvijezda trga je gradska vijećnica, izgrađena 1551. godine, koja je kroz svoje viševjekovno postojanje nekoliko puta mijenjala obličje, pri čemu treba posebno naglasiti barokni okvir iz 1705/6. godine. Osim vijećnice, trg je uokviren predivnim tradicionalnim kućama sa drvenim gredama, a u jednoj od njih se nalazila Liebig apoteka, poznata i kao Pirsch apoteka. U njoj je čuveni njemački hemičar Justus von Liebig, zaslužan između ostalog i za uvođenje umjetnog gnojenja u poljoprivredu, odrađivao praksu u periodu od deset mjeseci. U jednoj od kuća na trgu je rođena i baka (s majčine strane) princeze Gracie Patricie od Monaka. Ukoliko vas istorija pretjerano ne zanima, nedvojbeno ćete uživati ukoliko se u večernjim satima smjestite u jedan od nekoliko restorana/kafića na trgu i jednostavno upijate atmosferu mjesta.

 


2. Parohijska crkva Svetog Petra

 

Jedan od ukrasa starog grada jeste i parohijska Crkva Sv. Petra, koju zbog njene grandioznosti često nazivaju katedralom oblasti Bergstraße (prostor koji obuhvata 80 km dugo područje nekadašnje trgovačke rute). Ova monumentalna crkva impresivnih dimenzija, međutim, nikada nije imala status katedrale, budući da nije bila sjedište biskupije. Sagrađena je u periodu između 1900. i 1904. godine u neogotičkom stilu, na mjestu prethodne građevine, zbog čega je sjeverni toranj stariji nekoliko vijekova od ostatka crkve. Pored crkve se nalazi Marienhaus, prostrana kuća u čijoj se osnovi nalaze ostaci starih gradskih zidina. Najbolji pogled na crkvu i grad ćete imati sa nekog od vidikovaca na brdu poviš grada.

 


3. Lanterne u starom gradu

 

Jedna od najunikatnijih znamenitosti Heppenheima su ulične svjetiljke u starom gradu. Ako se pitate po čemu su specifične, odgovor leži u činjenici da ih je 2004. godine umjetnik Albert Völkl ukrasio motivima iz raznih lokalnih legendi regije Hessen. Više od 150 lanterni je ukrašeno motivima vještica, čudovišta i sl., a ispod svake svjetiljke se nalazi pločica sa objašnjenjem legende, koja najčešće govori o hrabrosti, herojstvu i ljubavi. Nažalost, svi opisi legendi su na njemačkom jeziku, tako da ukoliko niste poznavalac istog, ostaćete uskraćeni za sjajne priče. Iako lanterne možete obilaziti i samostalno, postoje i vođene ture, a karte su dostupne u turističkom info centru.

 


4. Dvorac Starkenburg

 

Poviš starog grada, na uzvišenju Schlossberg, smjestio se dvorac Starkenburg, sagrađen u 11. vijeku, kao jedan od najstarijih dvoraca u regiji Odenwald. Kralj Frederick je 1232. povjerio nadbiskupu Mainza opatiju Lorsch i dvorac Starkenburg, tokom čije je vladavine prerastao u kasnu srednjovjekovnu tvrđavu. Nakon što su se okupatorske trupe Mainza povukle  1765. godine, dvorac je prepušten propadanju, što je ostavilo značajnog traga na njegovu konstrukciju. Tokom 20. vijeka došlo je do rekonstrukcije dvorca, pri čemu su neki dijelovi izmijenjeni, a danas se u njemu nalazi hostel za omladinu. Unutrašnje dvorište dvorca možete posjetiti besplatno, a savjetujem vam da se prilikom uspona do njega naoružate vodom i kondicijom.

 


5. Gradski muzeji

 

Onima koji žele dublje da uplove u istoriju i turističku ponudu Heppenheima, na raspolaganju je nekolicina muzeja. Vjerovatno najpoznatiji je Museum Heppenheim, muzej lokalne istorije i folklora, smješten u Kurmainzer Amtshof, jednu od najstarijih građevina u gradu. Muzej je fokusiran na značaj dvorca Starkenburg, životu u Njemačkoj u vrijeme Vilhelminskog carstva, nacionalsocijalizmu, poslijeratnim godinama, ekonomskom prosperitetu i društvenim promjenama kao posljedicama studentskog pokreta 1968. godine. Drugi muzej koji ću spomenuti je Sparkasse Starkenburg muzej novca. U muzeju je predstavljena istorija osnivanja banke i njen razvoj od početaka u 19. vijeku do danas. Istorijski uređaji ilustruju promjenu bankarske tehnologije od prvih mašina pa sve do modernog bankarstva. U Heppenheimu postoji takođe i Muse Chocolat, koji je nešto između kafića i muzeja, pa ukoliko želite uživati u čokoladnim specijalitetima u nesvakidašnjem ambijentu, ovo je sjajno mjesto za posjetu.

 


Ukoliko odlučite prenoćiti u Heppenheimu, preporučujem hotel ACHAT u starom gradu, sa ugodnim ambijentom i pristojnim cijenama. Ako vam se dopao Heppenheim, obavezno pročitajte i druge putopise iz Njemačke, kako biste otkrili još nevjerovatnih gradića vrijednih posjete.


Preuzimanje fotografija i teksta bez pismene saglasnosti autora nije dozvoljeno.

No comments:

Powered by Blogger.