Vodič kroz Lübeck, Njemačka - šta vidjeti?

June 21, 2023

Sada već više i nije tajna da je Njemačka jedna od mojih omiljenih destinacija za posjetu, ali moram biti iskren i priznati da mi sjeverni dijelovi ove zemlje nikada nisu bili naročito u fokusu, niti su me pretjerano mamili da ih obiđem. Uvijek sam zamišljao Njemačku kao skup šarenih drvenih kućica načičkanih oko trga ukrašenog fontanom i cvijećem, a ta slika mi je bila nespojiva sa hladnim sjeverom. Sudbina je, pak, htjela da domaćin jednog zanimljivog događaja na koji sam pozvan bude upravo Lübeck (Libek), grad u saveznoj državi Schleswig-Holstein (Šlezvig-Holštajn), udaljen svega dvadesetak kilometara od najbliže morske obale.

 


Iako u Lübecku postoji aerodrom, najlakši način da stignete do tamo iz naših krajeva jeste letom do Hamburga, a zatim vozom do samog Lübecka. Zanimljivo je da naziv grada vuče korijene iz slavenske riječi ljubav, tako da se već iz samog imena može naslutiti da ćete ga zavoljeti. Nisam siguran kako grad izgleda tokom hladnijih mjeseci, ali meni je početkom juna priredio izuzetno sunčanu i toplu dobrodošlicu, što je bila još jedna olakšavajuća okolnost u njegovoj misiji da mi se dopadne. Prvi utisak o Lübecku je taj da se definitivno razlikuje od ostalih dijelova Njemačke u kojima sam bio, i da se osjeti blizina Danske i Holandije, što se ogleda prvenstveno u arhitekturi grada, koja se pretežno oslanja na upotrebu crvene cigle. Nizovi visokih, uskih kuća poredanih pod konac, su me takođe podsjetili na holandske gradove koje sam obilazio svega mjesec dana ranije.

 


Lübeck leži na rijeci Trave, koja osim što ga povezuje sa Baltičkim morem, daje panorami grada predivan izgled, što je jedan od najčešćih prizora ovjekovječenih na razglednicama. Njegov izuzetan položaj mu je kroz istoriju olakšao trgovinu, pa je zbog pristupa najkvalitetnijim sirovinama, Lübeck postao poznat i po proizvodnji marcipana, jednog od popularnih suvenira koje možete ponijeti kući. U Lübecku je rođeno i nekolicina znamenitih ličnosti, od kojih bih spomenuo nobelovca Thomasa Manna, čiji smo roman Smrt u Veneciji vjerovatno svi imali na spisku školske lektire. Njegova kuća je danas muzej, koji možete posjetiti ako se zateknete ovdje.

 


Kada govorimo o arhitekturi Lübecka, vjerovatno najupečatljivija gradska građevina je Holstentor,  gradska kapija koja je označavala zapadnu granicu starog centra grada. Jedna je od dvije sačuvane kapije (druga je Burgtor) srednjovjekovnih gradskih zidina i, skupa sa ostatkom starog grada, dio zaštićene UNESCO kulturne baštine od 1987. godine. Ova važna istorijska građevina, koja se u prošlosti pojavljivala čak i na novčanicama njemačke marke, te kovanicama eura, danas je muzej, koji prikazuje istoriju ovog dijela zemlje. U blizini Holstentora se nalazi i turistički info centar, ukoliko vam zatreba, ali i Salzspeicher, niz od šest zanimljivih građevina, koje vam lako mogu promaći ukoliko im prilazite „s leđa“.

 


Salzspeicher su stara skladišta soli, podignuta uz obalu rijeke Trave u periodu između 16. i 18. vijeka. So se vadila u rudnicima blizu Lüneburga, a zatim putem Stecknitz kanala dopremala u Lübeck, odakle se njome trgovalo po Baltičkoj regiji. Zanimljivo je da je dio kompleksa korišten kao rezidencija grofa Orloka u klasičnom horor filmu Nosferatu, simfonija strave iz 1922., kao i njegovom rimejku iz 1979. godine. Nosferatu je inspirisan romanom Drakula Brama Stokera, za koja režiser nije mogao dobiti prava, pa je odlučio da „ukrade“ ideju i malo je preradi.

 


Panoramu Lübecka krase i tornjevi nekolicine crkava, od kojih ću za početak spomenuti tri, poredane u nizu. To su Crkva Sv. Petra, Crkva Sv. Marije (Marienkirche) i Crkva Sv. Jakova. Izgrađene u gotičkom stilu u periodu između 13. i 14. vijeka, ove tri crkve se svojom monumentalnošću izdižu iznad ostalih građevina u starom gradu. Najupečatljivija među njima je Marienkirche, zbog činjenice da je krase dva tornja umjesto jednog, a za njenu izgradnju se vezuje i zanimljiva lokalna legenda. Naime, uz temelj crkve se nalazi veliki kameni blok na kojem sjedi bronzana skulptura đavola, što će slučajnog prolaznika iznenaditi i zaintrigirati. Legenda kaže da je prilikom izgradnje crkve đavo zašao među narod i počeo im pomagati, misleći da grade birtiju. Kada je crkva već počela poprimati obrise, đavo je shvatio da je prevaren, što ga je razbjesnilo, te je podigao veliki kamen s namjerom da ga baci na crkvu. Stanovnici su ga umirili obećanjem da će u blizini podići vinski bar, te je odlučio spustiti kamen, koji i dan danas leži uz temelje crkve.

 


Crkva Sv. Petra je bila porušena tokom Drugog svjetskog rata, a obnova je završena tek 1987. godine. Danas više ne služi kao crkva, nego prostor za izložbe i događaje, te ju je moguće posjetiti i popeti se na njen toranj za sjajan pogled na grad. Pored navedene tri crkve, moram spomenuti još dvije, kako bih zaokružio libečku veliku petorku. Tu je prije svega Libečka katedrala, jedna od najstarijih istorijskih građevina u starom gradu. Oko nepažljivog posmatrača koji je po prvi put u Lübecku može je vrlo lako pomiješati sa Crkvom Sv. Marije, budući da obje imaju duple tornjeve. Crkva je teško stradala u Drugom svjetskom ratu, a njena obnova je započeta tek 1960. godine, nakon što je završeno renoviranje Crkve Sv. Marije. Posljednja i najmanja od pet velikih crkava je Crkva Sv. Egidija, sagrađena u kombinaciji renesanse i baroka. U gradu još uvijek postoji i jedna funkcionalna sinagoga.

 


Još jedna lokacija koju treba spomenuti u starom gradu jeste Marktplatz, najznačajniji trg svakog njemačkog grada, budući da se baš na tom mjestu odvijala važna ekonomska aktivnost grada. U Lübecku se ovdje i dan danas održava pijaca, a trg krasi i velelijepna Gradska vijećnica, čija je bogato ukrašena fasada oblikovana kroz tri vijeka. Čak i danas, nakon skoro 800 godina od izgradnje, vijećnica služi kao sjedište gradske administracije, ali ju je moguće obići i turistički.

 


Od ostalih istorijskih građevina u Lübecku, nemojte propustiti da obiđete još i Bolnicu Sv. Duha koju su u 13. vijeku sagradili bogati trgovci za stare i nemoćne, kao i Burgkloster, odnosno dvorski manastir u kome je smješten Hansemueum, muzej posvećen Hanza udruženju  trgovačkih cehova koja su postojala od polovine 12. do polovine 17. vijeka s ciljem zastupanja zajedničkih privrednih interesa, naročito prema inostranstvu. U gradu ima ukupno 13 muzeja, uključujući i Muzej marcipana u kafeu Niederegger, Muzej Sv. Ane (srednjovjekovna umjetnost), Muzej pozorišnih lutaka, Buddenbrook kuća povećena Heinrichu i Thomasu Mannu (u toku je opsežna renovacija zbog koje muzej neće raditi do 2028. godine), Behnhouse/Drägerhouse muzej (slike iz 19. vijeka) i drugi.

 


Na obali rijeke Trave nalazi se i svojevrstan muzej na otvorenom, gdje su izloženi restaurirani primjerci tradicionalnih brodova. Prepustite se šetnji uz rijeku i otkrivajte ljepote Lübecka u hodu. Ako želite posmatrati grad iz drugačije perspektive, možete uplatiti i neku od tura koje uključuju vožnju čamcima. Ono što će vam na prvi pogled možda promaći su i unutrašnja dvorišta kuća u starom gradu, kojih je nekada bilo oko 180, a danas ih je svega 80. S obzirom da je trgovina u gradu procvjetala u 14. vijeku, gradske zidine su postale tijesne za život, te su preduzetni trgovci i drugi pametni vlasnici kuća došli na ideju da izgrade male jednospratne i često bez prozora "tezge" u svojim dvorištima. Iznajmljivali su ih slugama, nadničarima, zanatlijama i pomorcima sa svojim porodicama. Danas su ova unutrašnja dvorišta tiha, ali vrlo šarmantna i puna zanimljivih detalja.




Ukoliko posjećujete Lübeck tokom zimskih praznika, imajte na umu da se u gradu uoči Božića održava Božićni sajam sa izuzetno dugom tradicijom, budući da se pominje još 1648. godine. U gradu se tokom godine održavaju i drugi popularni događaji, a boravak možete upotpuniti odlaskom na neku od brojih tematskih tura, koje će vas bolje upoznati sa istorijom i tradicijom grada. Za obilazak Lübecka su dovoljna otprilike dva dana, a ukoliko želite produžiti odmor, preporučujem da posjetite Travemünde, nekadašnje ribarsko selo, a danas popularno ljetovalište na obali mora, sa pješčanim plažama i brojnim mogućnostima za odmor i rekreaciju. Ako želite nesvakidašnji doživljaj, ovdje možete iznajmiti čak i specijalno dizajnirane korpe za spavanje na plaži. 




Lübeck je za mene bio jedno pozitivno otkriće i prozor u potpuno drugačiju sliku Njemačke od one koju sam imao u glavi i na koju sam navikao. To samo govori o bogatstvu i raznolikosti ove zemlje, koja ne prestaje da me iznenađuje i oduševljava pri svakoj posjeti.


Preuzimanje fotografija i teksta bez pismene saglasnosti autora nije dozvoljeno.

No comments:

Powered by Blogger.