Upoznajte Njemačku putujući Stazom bajki braće Grimm

December 24, 2021

Ukoliko čitate ovaj tekst, onda postoji velika vjerovatnoća da ste se barem jedanput u životu susreli sa bajkama braće Grimm, ako ne u njihovom izvornom obliku, onda barem u jednoj od modernih interpretacija utjelotvorenim kroz Disneyeve animirane filmove. Jacob i Wilhelm Grimm su bili njemački akademici i filolozi, specijalizovani za prikupljanje i objavu narodnih priča u 19. vijeku. Skupa sa Šarlom Peroom, smatraju se začetnicima moderne bajke. Inspirisana životom i djelima braće Grimm, savremena turistička ponuda Njemačke postala je bogatija za Stazu bajki, koja obuhvata preko pedeset lokacija, koje su služile kao inspiracija za stvaranje najljepših bajki svih vremena. 

 


Bajkovita staza braće Grimm je osmišljena 2012. godine i počinje u gradiću Hanau kod Frankfurta, gdje su braća Grimm rođena, a završava u gradiću Buxtehude kod Hamburga, u kom se odvija radnja bajke o utrci zeca i ježa. U nastavku ću vam predstaviti neke od najzanimljivijih lokaliteta ove jedinstvene turističke rute.

 

Marburg

 

Poznat prije svega kao univerzitetski grad, Marburg je mjesto gdje su se školovala i braća Grimm, te se smatra da se upravo ovdje rodila njihova ideja o prikupljanju bajki za djecu. Udaljen oko sat vremena vožnje od njihovog rodnog Hanaua, a isto toliko i od Frankfurta, Marburg je idealna polazna tačka staze bajki. Pored malog, ali šarmantnog starog grada, Marburg se može podičiti dvorcem Landgrafenschloss iz 11. vijeka, smještenog na brdu Schlossberg, odakle se pruža pogled na cijeli grad. Dvorac je danas muzej sa bogatom zbirkom crkvene umjetnosti, predmeta povezanih sa nacionalnom istorijom, te zbirkom namještaja i primijenjenih umjetnosti kroz nekoliko vijekova. Od ostalih znamenitosti Marburga, izdvajaju se Crkva Sv. Elizabete (jedna od najstarijih gotičkih crkava u Njemačkoj), Marburški univerzitet, botanički vrt, kao i brojni koncerti jazz muzike, koji se održavaju u gradu. S obzirom da je Marburg dio Staze bajki, u gradu ćete naići i na veći broj lokacija na kojima su braća Grimm živjela i zapisivala svoje priče, te brojne skulpture likova iz njihovih bajki.

 


Bad Wildungen

 

Kada krenete od Marburga ka Kasselu, naići ćete na Bad Wildungen, gradić smješten pored nacionalnog parka Kellerwald-Edersee. Smatra se da je upravo Bad Wildungen dom Snježane i sedam patuljaka, stoga je ovo nezaobilazna stanica na Bajkovitoj stazi Braće Grimm. Gradić je poznat kao spa centar i banjsko lječilište, a Reinhardshausen spa park se smatra najvećim ove vrste u Evropi. Ljubitelji kulture imaju na raspolaganju nekoliko muzeja poput Spa muzeja (Quellenmuseum), Muzeja lokalne istorije (Heimatmuseum) i drugih, a na jednom od proplanaka poviš grada, smjestio se i barokni dvorac Friedrichstein.

 


Fritzlar

 

Još jedno mjesto na kome se morate zaustaviti barem u prolazu je Fritzlar, gradić star 1300 godina, koji plijeni pažnju svojim srednjovijekovnim šarenim kućicama i gradskom vijećnicom, najstarijom zgradom u Njemačkoj koja se i dalje koristi u ovu svrhu. Siva kula je najviša odbrambena kula u Njemačkoj, a pojednako impresivna je i katedrala Svetog Petra. Prošetajte njegovim šarmantnim ulicama, osjetite srednjovjekovni duh, obiđite muzej vjenčanja i druga mjesta gdje su braća Grimm crpila inspiraciju za svoje bajke.

 


Kassel

 

Ako bi zemlja bajki braće Grimm imala svoju prijestonicu, onda bi to svakako bio Kassel, jer se smatra da su braća upravo ovdje sakupila i objedinila svoju zbirku priča za djecu. Jedna od najznačajnijih atrakcija Kassela je Bergpark Wilhelmshöhe, najveći evropski park na brdu, koji je uvršten i na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine. Kompleks parka obuhvata Wilhelmshöhe palatu, Herkulesov spomenik i Lavlji dvorac. Još jedno predivno mjesto za uživanje na otvorenom je park Karlsaue pored rijeke Fulde, kog krasi palata Orangerie sa muzejom astronomije i tehnologije. U Kasselu se nalaze i brojni drugi muzeji poput Wilhelmshöhe palate, Nove galerije, kao i muzej posvećen braći Grimm. Kassel je poznat i po velikom broju doseljenika iz raznih dijelova Evrope i Bliskog Istoka, a ovdje živi i značajna zajednica ljudi porijeklom iz BiH i Hrvatske.

 


Dvorci Sababurg, Trendelburg i Polle

 

Sjeverno od Kassela, na oko 40 minuta vožnje, smjestio se Sababurg, dvorac Uspavane ljepotice. Spominje se prvi put u 14. vijeku kao Zappenburg, te je služio kao utočište hodočasnicima koji su pohodili svetište Gottsbüren. U 15. vijeku je srednjovjekovni dvorac prerastao u lovački dom, a u 20. vijeku u luksuzni hotel sa restoranom i kafićem. Godine 1987. u Sababurgu je osnovano prvo opštinsko mjesto za vjenčanje u Njemačkoj, koje se nalazilo izvan gradske vijećnice. Ako nastavite voziti još nekih 15 minuta sjeverozapadno od Sababurga, stići ćete do dvorca Trendelburg. Ovaj dvorac iz 13. vijeka danas je hotel, a smatra se da je u njegovoj najvišoj kuli bila zatvorena Trnoružica (Rapunzel), još jedan popularan lik iz bajki braće Grimm. Posljednji u nizu je dvorac u gradiću Polle, udaljen oko sat vremena vožnje od dvorca Trendelburg. Iako nam je svima Neuschwanstein u Bavarskoj prva asocijacija na Pepeljugin dvorac iz Disneyevog crtanog filma, njen pravi dvorac se nalazi upravo u gradiću Polle. Dvorac je izgrađen oko 1200. godine, i djelimično je sačuvan do današnjice, te se uglavnom koristi za održavanje raznih kulturnih događaja, među kojima su i izvedbe Pepeljuge.

 


Hameln

 

U Hamelnu je smještena radnja bajke braće Grimm koja govori o sviraču koji je imao zadatak da pomoću svoje magične frule očisti grad od miševa. Nakon što su stanovnici Hamelna odbili da mu plate, svirač im se osvetio tako što je svirajući na magičnoj fruli odveo i njihovu djecu iz grada. Iako postoji više verzija ove priče, ona braće Grimm je postala svjetski poznata. Danas Hameln privlači posjetioce kombinacijom bogate renesansne arhitekture i atraktivnih prirodnih krajolika. Ako posjećujete ovaj grad, nemojte propustiti pogledati neku od predstava ili mjuzikala posvećenih priči o miševima, umjetnine od stakla po kojima je grad poznat, vožnju čamcem po rijeci Weser, lutkarsko pozorište, kao i jedan od ljepših božićnih sajmova u Njemačkoj.

 


Bremen

 

Posljednja lokacija koju ću spomenuti u ovom tekstu je Bremen, grad poznat po čuvenoj bajci o bremenskim gradskim sviračima. Priča započinje tako što isluženi magarac, osjećajući da mu se bliži kraj, jer je gazda nezadovoljan njegovim radom, odlučuje poći u Bremen da postane gradski svirač. Putem mu se pridužuju pas, mačka i pijetao, koji žive u sličnim okolnostima u svojim domaćinstvima. Međutim, junaci priče se na svom putu ka Bremenu suočavaju sa razbojnicima, koje uspijevaju nadmudriti i nastavili su da žive sretno do kraja života. Simbolika odlaska u Bremen ogleda se u činjenici da je ovo bio slobodan trgovački grad, u kome se nije živjelo pod feudalnom vlašću. Bremen je jedan od najsadržajnijih gradova na ovoj ruti, a krase ga izuzetno očuvan stari grad sa UNESCO-vom zaštićenom kulturnom baštinom, koja uključuje gradsku vijećnicu, Rolandov kip, Schütting (dvorana flamanskog obrtničkog ceha 16. vijeka), Stadtwaage (bivša kuća za vaganje s renesansnim pročeljem), katedralu Sv. Petra i brojne druge građevine.

 


Pored navedenih lokaliteta koje sam izdvojio u ovom tekstu, cjelokupnu Bajkovitu stazu Braće Grimm sa preko 50 različitih lokaliteta možete pogledati na mapi koju vam prilažem na kraju teksta.



Da li ste već posjetili neku od lokacija iz ove ture i kako vam se dopada? 

No comments:

Powered by Blogger.