Lion, Francuska - Top 10 mjesta koja morate vidjeti

September 30, 2019
Kada sam prije nekoliko godina letio za Sjedinjene Američke države preko Diseldorfa, bio sam u prilici da po prvi put iskoristim pauzu između dva leta i prošetam gradom za koji nisam mislio da ću ga ikada posjetiti. I moram vam reći da mi je ta šetnja zaista prijala, jer je odlično kada po cijeni jednog putovanja dobijete još nešto gratis. Nedavno mi se prilikom putovanja u Portugal dogodila slična situacija, pa sam pauzu od deset sati iskoristio da prošetam kroz Lion, treći po veličini grad u Francuskoj. Iako je ovo bilo nedovoljno vremena da se obiđe i upozna cijeli grad, dobio sam barem neki osnovni uvid u to kako izgleda i koje su mu osnovne znamenitosti. Ukoliko odlučite posjetiti Lion, ovo je deset najznačajnijih atrakcija koje ne smijete propustiti.



1. Bazilika Notre Dame de Fourviere


Notre Dame de Fourviere je manja bazilika sagrađena iz privatnih sredstava na brdu Fourviere, sa kojeg se pruža pogled na cijeli grad. Na mjestu na kome je podignuta se nekada nalazio rimski Trajanov forum. Posvećena je Djevici Mariji, kojoj se pripisuju zasluge za suzbijanje kuge koja je harala Evropom u 17. vijeku. Sagrađena je u kombinaciji romaničkog i bizantskog stila, dva pravca arhitekture koja su u to vrijeme bila netipična, jer su se crkve uglavnom gradile u gotičkom stilu. Fourviere se u principu sastoji iz dvije crkve, sazidane jedna na drugoj, pri čemu je enterijer gornje crkve vjerovatno jedan od najljepših koje sam imao priliku vidjeti u Evropi. Prilikom posjete crkvi, nemojte propustiti da se popnete i na njen krov, sa koga se pruža panoramski pogled od 360 stepeni na Lion. Međutim, pristup panoramskoj terasi je moguć samo u okviru vođenih tura (dostupne samo na francuskom jeziku) koje se realizuju svega par puta u toku dana, a možete se prijaviti u info centru/suvenirnici koji se nalazi u neposrednoj blizini crkve. Uz samu baziliku se nalazi i kapela oblikovana u toranj čiji vrh krasi zlatni kip Djevice Marije.



2. Rimski amfitetar na brdu Fourviere


Drevni rimski amfiteatar potiče iz Lugdunuma, antičkog grada na čijim se ostacima razvio moderni Lion. Sagrađen je u ranom periodu Rimskog carstva, najvjerovatnije za vrijeme vladavine Oktavijana Augusta i mogao je da primi oko 10 hiljada gledalaca. Nakon pada Rimskog carstva, amfiteatar je napušten, a tokom Srednjeg vijeka je bio u potpunosti zatrpan sve do kraja 19. vijeka, kada su započeli radovi na njegovom ponovnom otkrivanju. Skupa sa obližnjim antičkim Odeonom, pseudohramom posvećenom boginji Kibeli i galo-rimskim muzejom, čini značajan arheološki lokalitet, koji vrijedi vidjeti. Ako ste veliki zaljubljenik u rimske ostatke, posjetite i Amfiteatar Tri Gala iz 19. vijeka prije Hrista, na lokaciji: Rue Lucien Sportisse - 69001 Lyon 1er.



3. Katedrala Saint Jean Baptiste


Katedrala Sv. Ivana Krstitelja (fr. Saint-Jean-Baptiste de Lyon) je rimokatolička katedrala smještena na Trgu Saint-Jean, u srcu starog grada. Sjedište je lionske nadbiskupije, a osnovali su je Potin Lionski i Irinej Lionski, prva dva biskupa Liona. Sagrađena je u gotičkom stilu, sa romaničkim enterijerom, koji nije ni izbliza spektakularan kao onaj u baziliki Notre Dame de Fourviere. Svakog decembra, u Lionu se održava godišnji Festival svjetla, a tradicija datira još iz 1643. godine od kada na 8. decembar stanovnici grada stavljaju zapaljenu svijeću na prozor. Tokom festivala, fasada katedrale bude obasjana sinhronizovanim svjetlosnim efektima.



4. Freske i murali


Lion je poznat po uličnoj umjetnosti pretočenoj u više od stotinu murala i fresaka koji krase fasade brojnih zgrada, prikazujući bogatu istoriju grada. Les Fresque de Canuts je najveća freska u Evropi i prikazuje život tkalaca svile u Croix Rousse distriktu. Lokacija: Na uglu bulevara des Canuts i ulice Denfert Rochereau - 69004 Lyon 4 – Metro C stop Hénon. efektima. Sljedeća freska koju treba vidjeti je Les routes de la soie (Putevi svile), koja prikazuje istorijat svile unazad 3.000 godina. Lokacija: 4 Rue Carquillat, Clos Jouve, Lyon 1 – Metro C stop Croix-Rousse. Naredna freska je Fresque des Lyonnais célèbres koja prikazuje slavne ličnosti Liona kao što su Paul Bocuse, braća Lumière, Abbé Pierre i drugi. Lokacija: ugao doka 49 St Vincent i 2 ulice de la Martinière. Još jedna freska koju vrijedi spomenuti je La Bibliothèque de la Cité (Gradska biblioteka). Lokacija: 6 rue de la Platière, Lyon 1 - Metro A or C stop Hôtel de Ville or Bellecour Chambonnet, Saint-Paul bus stops. Mogao bih do sutra nabrajati freske i murale u Lionu, ali ću vam prepustiti priliku da samostalno istražite grad i da sasvim slučajno nabasate na neke od njih, a najveći broj njih na jednom mjestu ćete naći u US distriktu.




5.  Religijska arhitektura


Pored dvije crkve koje sam već spomenuo, u Lionu se nalaze i drugi sakralni objekti koji svojom ljepotom plijene pažnju. Neki od njih su Crkva Sv. Đorđa (Eglise Saint Georges) iz 19. vijeka, gotička Crkva Sv. Niziera (Eglise Saint Nizier) iz 14/15. vijeka, Crkva Sv. Bonaventure (Eglise Saint Bonaventure) iz 13. vijeka sa predivnim orguljama, Velika sinagoga i dr.



6. Muzej kinematografije i minijatura


Muzej kinematografije i minijatura sadrži široku kolekciju filmskih setova iz eminentnih evropskih i američkih filmskih studija. Osam edukacijskih sala sadrže minijature, animatroniku, maske, proteze, robote, kostime i stvorenja svih vrsta, koji će vam dati uvid u specijalne efekte i tehnike korištene u kinematografiji. Ovo uključuje brojna filmska ostvarenja poput Spidermana, Mrs. Doubtfire, Petog elementa, Gremlina i sl. Posjetiocima je dostupna i velika kolekcija minijatura Dana Ohlmanna, osnivača muzeja, ali i drugih umjetnika širom svijeta. Pored ovog, ljubitelji muzeja mogu posjetiti i druge muzeje u Lionu, kao što su Muzej lijepih umjetnosti, Muzej savremene umjetnosti (Musée des Confluences), Muzej istorije Liona, Muzej štampe i grafičkog komuniciranja i drugi.



7. Vieux Lyon, najveća renesansna četvrt


Na vrhuncu renesanse, u Lionu su se formirale četvrti oko tri religijske građevine: na jugu, oko Crkve Sv. Đorđa su se stacionirale zanatlije; centralnu lokaciju oko crkve St Jean je naselilo visoko sveštenstvo i aristokracija, dok je sjever oko Crkve Sv. Pavla postao finansijski i trgovački centar. Velike porodice italijanskih bankara i trgovaca su izgradile svoje raskošne vile u ovom dijelu grada. Tokom 60-ih godina prošlog vijeka, stari dio grada je zapao u loše stanje, te je bio ugrožen izgradnjom modernih zgrada. Stoga je državala odlučila 1964. godine da proglasi ovaj dio grada zaštićenim područjem. Neke od znamenitosti koje treba da posjetite u starom gradu su: Ulica i Trg Saint Jean, Turquet kuća sa drvenim balkonima u istoimenoj slijepoj ulici (najstarija kuća u Lionu iz 1524), Maurska kuća, hotel Bullioud, zgrada Vlade, Hotel Laurencin sa spiralnim stepeništem, Hotel Paterin, kuća Baronat, kuća Chamarier, kuća Mourguet i druge. Posebnu pažnju obratite na dvorišta i skrivene prolaze (Traboules) koji će vas oduševiti svojom ljepotom. Neki od značajnijih su u oni u ulici St Georges na broju 10 i 12, zatim onaj koji povezuje ulice St Jean na broju 27 i ulicu Trois Maries br. 6, od ulice St Jean br. 40 do Place Neuve br. 5 i sl.



8. Presqu’ile


Presqu’ile, što na francuskom znači poluostrvo, predstavlja srce Liona i proteže se od brda Croix Rousse do ušća rijeka Rone i Saone. Ovdje se nalaze brojni restorani, trgovine poznatih svjetskih brendova, banke, vladine institucije, kao i Place des Terreaux, jedan od najljepših lionskih trgova koji krase brojne građevine kao što su gradska vijećnica (Hotel de Ville), koja važi za remekdjelo barokne arhitekture, Palata Saint Pierre i sl. Treba spomenuti i ostale znamenitosti kao što su Palata berze (Palais de la Bourse) u Cordeliers distriktu, Crkva Sv. Nizier, Hotel-Dieu, Theatre des Celestins, Bartoldijeva fontana i sl. U ovom dijelu grada se nalazi i trg Places des Jacobins, sagrađen u 16. vijeku. U 19. vijeku mu je dodana fontana, te se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine. Nastao je na mjestu nekadašnjeg monaškog groblja, nakon što je kralj Henri II izrazio želju da se tu izgradi trg. Interesantno je da je na trgu ukršta čak dvanaest ulica, što govori dosta o njegovoj važnosti. Kao i Vieux četvrt, i Presqu’ile ima svoje skrivene prolaze (Traboules) i dvorišta koja vrijedi istražiti.



9. Park Tête d’Or


Tête d’Or je najveći i najpopularniji od svih lionskih parkova i datira iz 1857. godine. Inspirisan je engleskim vrtovima, te se prostire na 105 hektara, od čega 17 hektara zauzima jezero, kreirano od rukavca rijeke Rone. U parku se nalaze zoološki vrt, botanička bašta, a očekuje se da će u proljeće 2020. dobiti i azijsku šumu, koja će biti dom za 25 ugroženih vrsta. Botanička bašta se prostire na 8 hektara i obuhvata Internacionalni vrt ruža, vrtove na otvorenom, alpski vrt, staklenike (uključujući i Madagaskarski), herbarijum, biblioteku, prodavnicu sjemena i dr.



10. Ostali sadržaji


Lion posjetiocima omogućuje da zadovolje sva svoja čula. Jedan od načina da grad doživite u najboljem svjetlu jeste krstarenje rijekama Ronom i Saonom, od marta do decembra. Ljubitelji poslastica treba da posjete autentičnu prodavnicu slatkiša „Violette et Berlingot“ na adresi Passage de l’Argue ili prodavnicu čokolade „Phillipe Bel“ na adresi 27 rue Tupin. „Quai des Oliviers“ nude najfinija maslinova ulja i mediteranske začine. Ljubitelji vina mogu isprobati neku od specijalizovanih vinskih tura u okolini Liona, dok će oni koji uživaju u noćnom životu imati na raspolaganju veliki broj klubova, barova i kazina.



Kako stići od aerodroma do centra?


Ukoliko putujete u Lion avionom, od aerodroma do centra možete stići na tri potencijalna načina:
- Taksijem: Ovo je najbrža, ali i najskuplja opcija putovanja i izaći će vas oko 50 eura po pravcu.
- Rhoneexpress: Tramvaj/metro koji vozi od aerodroma do glavne stanice Part Dieu i košta oko 16 eura po pravcu. Vožnja traje oko pola sata.
- Autobus 47 + tramvaj T 3 – Ovo je najjeftinija, ali i najsporija opcija. Na izlazu sa terminala 2 imate autobuska stajališta, gdje ćete sačekati autobus 47. S obzirom da isti broj autobusa vozi u dva različita pravca, morate hvatati onaj koji vozi do stanice Meyzieu Z.I. Kartu možete kupiti kod vozača i košta 2,2 eura. Kada stignete na stanicu Meyzieu Z.I. kupujete na automatu (prima karticu i kovanice samo) kartu za tramvaj T3 (cijena po pravcu 1,9 eura). Više detalja o zadnjoj stanici i eventualnom presjedanju imate na mapi.



No comments:

Powered by Blogger.