Povezani letovi - kako funkcionišu i kako se snaći?

Vjerujem da već sama vožnja avionom za neiskusnog putnika predstavlja izvor zabrinutosti, a kada dolazak do željene destinacije zahtijeva još i presjedanje, to onda može da djeluje poprilično zastrašujuće. Već godinama unazad uredno letim avionom, ali mi se i dalje dešava da kada se nađem na nekom novom aerodromu postavim sebi pitanje „a gdje sad?“. Prije nekoliko dana sam po prvi put imao priliku da koristim usluge tzv. vezanih letova, pa sam odlučio da podijelim s vama svoje iskustvo i tako eventualno olakšam snalaženje svima onima koji imaju nedoumice oko toga kako cijela stvar funkcioniše.



Letio sam iz Beograda za Rigu, a budući da na datoj relaciji ne postoji direktan let, morao sam presjedati u Varšavi. Karta koju sam kupio je obuhvatala oba leta, prvi na relaciji Beograd-Varšava i drugi na relaciji Varšava-Riga. Neophodno je prije svega da ukoliko ste kupili karte online, odštampate kako mail sa kartom koji vam je aviokompanija proslijedila, tako i onaj sa podacima o samom letu i šifrom rezervacije.

Kao i kod običnog leta dolazite na aerodrom odakle započinjete putovanje i prijavljujete se na chek-in šalteru aviokompanije kod koje ste kupili kartu. U mom slučaju radilo se o kooperaciji kompanija Air Serbia i Polish Airlines, gdje je prva realizovala let na relaciji Beograd-Varšava, a druga na relaciji Varšava-Riga. Stoga sam potražio šalter Air Serbie koji je vršio check-in za Varšavu i kada sam došao na red, predao sam pasoš i odštampani papir radnici. Ona će iz priloženog vidjeti da vam to nije konačna destinacija, ali nije na odmet naglasiti koje je konačno odredište zbog prtljaga.

Duty free zona na varšavskom aerodromu

Na šalteru sam dobio samo kartu za Varšavu i naljepnicu za prtljag (čuvajte je kao dokaz da ste predali prtljag) kojom se potvrđuje njegova konačna destinacija. Kod povezanog leta ne morate brinuti o njemu do konačnog odredišta. Jedino u slučaju da ste karte kupili odvojeno onda preporučujem da pitate radnicu da li morate na međudestinaciji preuzimati prtljag. Nakon toga slijedi standardna procedura pasoške kontrole i prolaska kroz duty free zonu, te dolazak do gate-a koji vam je naznačen na karti i ukrcavanje na avion.


Onaj ključni trenutak kada se zapitate šta dalje, slijedi po dolasku na međudestinaciju. Ukoliko nemate veliki razmak između letova idete u pravcu oznake „Transfers“, gdje ponovo prolazite kroz pasošku kontrolu i skener. Kada završite s tim, dolazite u prostor duty free zone, gdje su prodavnice. Budući da je moj drugi let bio kompanijom Polish Airlines, oni su u toj zoni imali svoj šalter, gdje sam im se obratio te su mi nakon prilaganja pasoša odštampali karte i mogao sam sačekati let na miru. S obzirom da sam nastavio put u Evropsku Uniju, po dolasku u Rigu nisam morao prolaziti ponovo kroz pasošku kontrolu, nego sam išao direktno na preuzimanje prtljaga, a zatim sam bio slobodan da idem gdje hoću.
 
Uvijek tražite check-in šalter sa nazivom vaše aviokompanije
Pošto mi je povratni let takođe bio kombinacija Air Serbie i Polish Airlinesa, prvo sam sačekao otvaranje šaltera poljskog LOT-a (Polish Airlines) i tamo preuzeo kartu, te predao prtljag. Recite im koje vam je krajnje odredište kako bi poslali kofer tamo. Budući da sam letio za Varšavu koja je takođe dio Evropske Unije kao i Riga, prošao sam samo kroz skener do duty free zone. 

Pošto sam u Varšavi imao 5 sati pauze, htio sam iskoristiti priliku da skoknem do centra grada, tako da sam pitao na info šalteru da li smijem izlaziti s aerodroma jer nisam bio siguran zbog pasoške kontrole i rekli su mi da slobodno mogu (naravno za tranzitne zemlje za koje vam je potrebna viza vrijede druga pravila). S obzirom da je moj drugi povratni let na relaciji Varšava-Beograd realizovala Air Serbia koja nema svoj info pult kao što je to bio slučaj sa Polish Airlinesom, pitao sam na opštem info šalteru gdje mogu dobiti kartu za nastavak puta. Rečeno mi je da nju mogu dobiti na check-in šalteru Air Serbie kada bude otvoren.
 
Tranzitni šalter Polish Airlinesa (lijevo) i info pult (desno)
Pošto sam između letova imao 5 h pauze, iskoristio sam priliku da prošetam Varšavom (što vam ne bih preporučio ako ne poznajete grad u kojem presjedate jer vam oduzima dosta vremena), vrativši se na aerodrom sat vremena ranije kako bih se čekirao i dobio kartu. Na check-in šalteru Air Serbie sam dobio novu kartu i prošavši još jedanput kroz skener došao u duty free zonu na čijem se kraju se nalazila pasoška kontrola gdje sam dobio izlazni pečat iz Evropske Unije i nastavio do gate-a na kojem sam se ukrcao u avion.


Treba da imate na umu da je ovo okvirna procedura snalaženja koja može da varira u zavisnosti od toga kako je aerodrom organizovan. Ukoliko imate nedoumice ili niste u mogućnosti da se snađete, uvijek možete pitati nekoga od osoblja na aerodromu, bilo da su to radnici na info šalteru, carinici ili pomoćno osoblje aerodroma koje možete prepoznati po specifičnim uniformama ili drečavim prslucima.

1 comment:

  1. Dobri savjeti za putnike. Ja koristim skyscanner ili kayak za letove, pa te stranice uzimaju u obzir povezane letove.

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    ReplyDelete

Powered by Blogger.