Arboretum Trsteno, oaza mira nadomak Dubrovnika

Još davne 2009. godine na povratku iz Crne Gore, na potezu Dubrovnik-Neum na Jadranskoj magistrali uočio sam neobičnu smeđu turističku tablu sa natpisom Arboretum Trsteno. Tada mi značenje riječi arboretum nije bilo poznato, ali po nacrtanom drveću sam zaključio da se radi o nekoj vrsti parka. Tablu sam uspio vidjeti tek toliko da mi se ureže u sjećanje, jer nikome nije padalo na pamet da se zaustavi, budući da nas je čekao dug put do kuće. Čim sam se dokopao interneta i knjiga, saznao sam da arboretum predstavlja neku vrstu botaničkog vrta u kojem se uzgaja pretežno drveće i barem jednim svojim dijelom je namijenjen za naučna istraživanja.



Dvije godine kasnije ljetovao sam u Dubrovniku, a u povratku sam imao plan svratiti u Mostar, do kojeg je vodila ista magistrala. Iz sjećanja mi je izmigoljila upravo ona smeđa tabla koja je upućivala da se tu negdje krije arboretum. Na njoj je bila označena i udaljenost arboretuma, ali nastavivši vožnju nismo uočili nikakvu skupinu drveća ili neku drugu naznaku arboretuma. Odlučni u naumu da ga pronađemo (uprkos negodovanju pojedinaca), okrenuli smo automobil i zaputili se natrag ka tabli. Trsteno je inače malo naselje, udaljeno 24 km od Dubrovnika i djeluje pomalo uspavano i napušteno, ali smo uspjeli uhvatiti nekog prolaznika koji nas je uputio ka arboretumu. Dobar orijentir će vam biti i velika stabla platana pored puta.


Ispostavilo se da do arboretuma vodi jedva primijetno skretanje sa lijeve strane (ako dolazite iz pravca Dubrovnika). Nakon što skrenete sa glavne ceste, uočiti ćete nasade drveća i željeznu ogradu oko posjeda. Ispred arboretuma je bilo nekoliko štandova na kojima su se prodavali domaći specijaliteti i sadnice biljaka. Ljubazna gospođa od koje sam u povratku kupio sadnicu ginka nam je pokazala ulaz, gdje nas je dočekao stariji čovjek koji je naplaćivao ulaznice. Zatražili smo studentske karte i dobili ih po cijeni skoro duplo jeftinijoj od standardnih ulaznica. Nismo morali davati indekse na uvid, jer ko uostalom nosi indeks po jadranskoj rivijeri.


Ne znam kakvo je trenutno stanje sa cijenom ulaznica, ali prema podacima sa interneta cijena ulaznice za odrasle je 40 kn, za grupne posjete 35 kn, studente i djecu do 14 godina 25 kn, za grupne posjete studenata i djece 20 kn, a za penzionere besplatno. Radno vrijeme arboretuma je od 07:00  do 19:00 h u periodu od maja do oktobra, odnosno od 08:00 do 16:00 h od novembra do aprila. Kao veliki ljubitelj parkova nisam ni na trenutak požalio što sam došao, jer se odmah na ulazu osjeti ta nevjerovatna energija drveća, a kompletno mjesto odiše spokojem.


Arboretum Trsteno, osnovan od strane Hrvatske akademske zajednice, je jedini arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali i ujedno najstariji u svijetu (ako je vjerovati izvorima sa Wikipedije). Osnovan je 1948. godine na ladanjskom posjedu dubrovačke plemićke porodice Gučetić Gozze iz 15. vijeka, kojoj su dubrovački kapetani donosili biljke i sjemena sa svih strana svijeta. Prostire se na površini od 28 hektara.


Danas arboretum čini kolekcija sa više od 300 različitih vrsta biljaka, koja je nastajala tokom proteklih šest vijekova, a uključuje stabla palmi, eukaliptusa, kamforovca, lovora, bambusa i razno egzotično drveće i grmlje. Prizor upotpunjuju cvijetnice poput bugenvilije i ljiljana. Trsteno ima još jednu posebnost – dva neobično velika platana, stara preko 400 godina. Sa 15 m opsega i visine oko 50 m, ubrajaju se u najstarija i najveća stabla Evrope, a posebno su atraktivna po tome jer pripadaju vrsti orijentalnih platana.


Perivoj Gučetić pripada karakterističnom tipu dubrovačkog renesansnog vrta, a po vremenu svog postanka stariji je od mnogih glasovitih italijanskih i francuskih renesansnih vrtova. To je perivoj geometrijskog tlocrta kojeg čini ortogonalna mreža šetnica obrubljena kamenim zidićima. Karakteristična je glavna šetnica s dvostrukim stuboredom koji nosi pergolu od vinove loze.


Na kompozicijskoj osi vrta nanizani su svi arhitektonski elementi: paviljon, ljetnikovac, kapelica Sv. Jeronima, zelena lođa, fontana i akvadukt. Neprolazna ljepota arboretuma pobrinula se da nikada prašina zaborava ne zaprijeti spomenu na neke davne i daleke živote.


Posebnost arboretuma je barokna fontana iz 1736. godine, posvećena rimskom bogu Neptunu, kako bi štitio ovaj prostor od požara. Fontanu osim Neptunovog kipa, krase i statue vodenih nimfi, kao i jato zlatnih ribica. Fontana je ujedno i dom lopoča koji svojim žutim cvjetovima razbijaju dominaciju okolnog zelenila. 


U blizini fontane se nalazi i kameni akvadukt, kojim se nekada dovodila voda do fontane. Arboretum je tokom Domovinskog rata u Hrvatskoj pretrpio materijalnu štetu, ali je renoviran pa se tragovi devastacije nisu mogli poznati prilikom naše posjete.


Jedinstveni vrt sa ljetnikovcem, akvadukt, mlinica, barokna fontana s Neptunom i nimfama, vidikovac s prekrasnim pogledom na more i otoke arboretuma Trsteno, stvorili su neponovljivu prigodnu scenografiju King's Landinga za svjetski poznatu televizijsku hit seriju Game of Thrones, američke produkcijske kuće HBO. 


Uz Lokrum i tvrđavu Lovrijenac jedinstvena ljepota arboretuma Trsteno zaintrigirala je producente ovog višestruko nagrađivanog serijala, koji je nastao na ciklusu epskih romana „Pjesma leda i vatre“ autora Georgea R. R. Martina. Djelatnost arboretuma usmjerena je na zaštitu i održavanje kulturno-istorijskih i prirodnih znamenitosti, istraživanje i zaštitu biološke raznolikosti, stvaranje žive zbirke u smislu zaštite genetičke raznolikosti, te na istraživanja iz područja vrtne arhitekture.

10 comments:

  1. Ovo je zaista fantastično; izgleda kao mali raj. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uživo je još ljepše. Mislim da se na ovo mjesto najviše isplati doći samostalno, jer je odlično za razmišljanje ili opuštanje. :)

      Delete
  2. Divno! Vaši opisi su jedinstveni i jednostavno bude u čoveku želju da ode i da vidi sve to sam :)

    ReplyDelete
  3. Wow! Divno, nisam znala da postoji ovakvo nešto kod nas. Možda ga posjetim ove godine na ljetovanju u Makarskoj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ukoliko se ukaže prilika, svakako je nemojte propustiti. Uživat ćete. :)

      Delete
  4. Replies
    1. Usuđujem se reći da je uživo još i ljepše. Pravi mali, skriveni raj na zemlji. :)

      Delete
  5. Zadnja fotografija je Villa Šeherezada u Dubrovniku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ta fotografija je neplanski tu završila. Hvala na ukazanoj grešci, ispravljeno. :)

      Delete

Powered by Blogger.