Vodič kroz Idstein, Njemačka - šta vidjeti?

July 08, 2024

Na svega 40 minuta vožnje vozom od Frankfurta smjestio se jedan od najsimpatičnijih njemačkih gradića, kojeg sam želio posjetiti godinama unazad. Iako ovo nije bilo jedino odredište na mom posljednjem putovanju u Njemačku, koje je započelo u Heidelbergu, kompletan plan putovanja je oblikovan upravo oko Idsteina. Sa svega 25 hiljada stanovnika, Idstein predstavlja ušuškano mjestašce u saveznoj državi Hessen, koje još uvijek nije postalo metom masovnog turizma, iako ima sve predispozicije za to. To ga ujedno čini idealnim za posjetu ukoliko želite uživati u autentičnoj lokalnoj atmosferi, bez da vam horda raspopamljenih turista diše za vratom. 



Kao što već rekoh, Idstein je mali gradić, a sve znamenitosti su skoncentrisane u starom dijelu grada, što znači da ga možete obići lako i brzo, za svega par sati. Do centra ćete stići desetominutnom šetnjom od željezničke stanice, ili ako baš ne želite pješačiti, možete uhvatiti i lokalni autobus, mada će vožnja trajati koliko i hodanje. U nastavku slijedi lista najvažnijih lokacija u gradu.

 

1. König-Adolf-Platz

 

Obilazak Idsteina je najbolje započeti u srcu starog grada, na trgu König-Adolf, koji je okružen najljepšim primjercima arhitekture koje ćete ovdje vidjeti. Najatraktivnija građevina, ne samo na trgu, nego i u cijelom gradu, je vjerovatno Killingerhaus. Ova kuća sa drvenim gredama i bogato ukrašenom fasadom, za koju se špekuliše da ju je originalni vlasnik prenio iz Strazbura, ujedno je i sjedište gradskog muzeja, te turistički informacioni centar. U muzeju se možete upoznati sa viševjekovnom istorijom grada, ali i uživati u pogledu na trg iz drugačije perspektive. Pored ove kuće, na trgu se nalazi još nekolicina tradicionalnih njemačkih kuća, kao i Gradska vijećnica sa narandžastom fasadom, te Kanzleitor dvorac.

 


 2. Schiefes Haus

 

Možda i najprepoznatljivija kuća u Idsteinu je Schiefes Haus, odnosno Nakrivljena kuća sa drvenim gredama i plavom fasadom, koja će momentalno zaokupirati vašu pažnju. Sagrađena je odmah pored gradske vijećnice, na mjestu nekadašnjeg opkopa dvorca Kanzleitor. Kuću je sagradio 1727. major seoske milicije Johann Jacob Nicoley, koji je ujedno bio i seoski kapetan princa Georga Augusta Samuela od Nassau-Idsteina. On ju je kasnije ostavio svom zetu Andreasu Abelu, apotekaru, a od tada je promijenila čitav niz vlasnika, sve dok je 1980. nije kupio grad Idstein, nakon čega je izvršena temeljita renovacija u periodu od 1995. do 1997. godine.

 


 3. Vještičiji toranj

 

U centru Idsteina se nalazi i omanji dvorac, izvorno podignut u 12. vijeku, a zatim nadograđen u renesansnom stilu tokom prve polovine 17. vijeka. Služio je kao rezidencija dinastije Nassau sve do njenog gašenja, a 1905. je postao Dom oporavka za članove kraljevske pruske vojske. Najinteresantniji dio dvorca, i ujedno i najstarija građevina u gradu, jeste Vještičiji toranj. Zanimljiv podatak je da je 1676. godine, u Idsteinu održano suđenje optuženima za vještičarenje, nakon kojeg je pogubljeno 31 žena i 8 muškaraca. Ipak, smatra se da ovaj događaj nije povezan sa imenom Vještičijeg tornja, budući da ne postoje dokazi da su optuženici bili zatvarani u njemu. U turističkom informacionom centru možete tražiti stari ključ, koji će vam otključati toranj i omogućiti da se popnete na njega.

 


 4. Rezidencija i vrtovi

 

Odmah pored Vještičijeg tornja nalazi se zgrada Rezidencije. Nekada je to bila centralna arhivska kancelarija Nassaua, dom za oporavak, vojna bolnica za rezerviste, vojna kasarna, seoski hostel, pedagoški fakultet i ponovo vojna bolnica. Međutim, od 1946. godine u njoj je smještena Pestalozzi gimnazija. Uz rezidenciju se nalazi predivan ušuškani vrt u kojem možete potpuno besplatno uživati.

 


5. Unijatska crkva

 

Unijatska crkva je aktivna protestantska župna crkva, smještena na glavnom gradskom trgu. Zgrada crkve datira iz 14. vijeka, kada je izgrađena kao kolegijalna crkva. Postala je luteranska tokom reformacije, a unutrašnjost joj je adaptirana u 17. vijeku kako bi postala luteranska propovijedna i dvorska crkva. Najistaknutiji ukras u crkvi je serija od 38 slika flamanskog slikara Michaela Angela Immenraedta (predstavnika flamanskog baroknog slikarstva) i drugih, koje prate program biblijskih prizora.

 


Crkva je obnovljena u periodu od 2012. do 2017. godine, kada se slavilo 500 godina od reformacije i 200 godina od Unije. Restauracija je obuhvatila i slike. Godine 2017. župa je nagrađena nagradom Hessischer Denkmalschutzpreis za očuvanje spomenika Hessena.

 

6. Obergasse ulica

 

Iako se većina znamenitosti Idsteina nalazi u krugu trga König-Adolf, ukoliko se zaputite uličicama koje vode od i ka njemu, otkrićete čitav niz fotogeničnih stambenih kuća. Jedna od popularnih ulica je Obergasse i završava malo poslije hotela Höerhof, smještenog u još jednoj građevini vrijednoj pažnje. Obratite pažnju na bočne grede zgrade hotela, ukrašene zastrašujućim likovima isplaženih jezika, koji su služili da zaštite domaćinstvo od uroka i zavisti. Još jedna izuzetno fotogenična ulica u starom gradu je Kreuzgasse, a za odličan panoramski pogled na grad, popnite se do ulice Escher, gdje ujedno počinje noviji dio Idsteina. 



Preuzimanje slika i teksta nije dozvoljeno bez pismene saglasnosti autora.



No comments:

Powered by Blogger.