Vodič kroz Innsbruck, Austrija - šta vidjeti?

January 29, 2024

Kada bih pravio spisak stvari kojih nisam ljubitelj, vjerovatno bi se tu negdje našli i novogodišnji praznici, zima i snijeg. Ipak, nekada u životu se stvari poslože tako da baš Novu godinu dočekate usred Alpa, okruženi planinama prekrivenim snijegom. I mada u nekim drugim okolnostima Innsbruck ne bi bio moj tipičan izbor destinacije, htjelo se tako da u 2024. uplovim upravo u ovom gradu, smještenom u pokrajini Tirol, na zapadu Austrije. Do Innsbrucka sam doputovao vozom iz Beča, preko Linza, u kome sam prenoćio kako bih prekratio putovanje i usput zavirio u treći po veličini austrijski grad. Da budem iskren, Linz na mene nije ostavio pretjeran utisak, pa sam pod takvim dojmom stigao i u Innsbruck. Poslije će se ispostaviti da je odsustvo očekivanja bio pun pogodak i da je Innsbruck zapravo mnogo više od onoga čemu sam se nadao. 

 


Nekoliko dana provedenih u gradu smještenom u zagrljaju masivnog planinskog lanca počelo je da otapa ledeni brijeg mog inače relativno mlakog utiska o Austriji kao destinaciji, i da me postepeno zaljubljuje u krajolike i arhitekturu Innsbrucka. Mada poznat prvenstveno kao odredište ljubitelja zimskih sportova, Innsbruck je sjajna destinacija čak i ako, poput mene, nikada niste stali na skije. U nastavku slijedi niz razloga zbog kojih vrijedi obići Innsbruck, kao i savjeti šta ne smijete propustiti ukoliko se zateknete u Tirolu.

 

1. Obiđite neočekivano lijep stari grad

 

Za razliku od Salzburga koji mi je uvijek djelovao kao razglednica, fotografije Innsbrucka na koje sam nailazio nikada nisu uspjele da mi na pravi način dočaraju izgled grada, zbog čega sam donedavno živio u ubjeđenju da je grad zapravo neinspirativan i nefotogeničan. Razlog djelimično leži u činjenici da je stari dio grada satkan od relativno uskih ulica omeđenih visokim zgradama, čiju ljepotu je teško sagledati iz perspektive pješaka. Ipak, iznenadićete se koliko lijepih kutaka krije ovaj dio Innsbrucka. Obilazak starog grada je najbolje započeti od Trijumfalne kapije, smještene na južnom kraju ulice nazvane po habsburškoj monarhinji Mariji Tereziji, a koja je ujedno i žila kucavica grada. Vladarica je ujedno bila i nalogodavac gradnje trijumfale kapije 1756. godine, a svrha ovog objekta je bila dvojaka: da se obilježi vjenčanje njenog sina, Leopolda II, te da se oda čast njenom suprugu, koji je preminuo tokom proslave. Jedna strana kapije simbolizuje slavljenički apekt događaja, a druga tugu.

 


Ulica Marije Terezije se nastavlja dalje ka pješačkoj zoni, na čijem početku se smjestio Stub Sv. Ane, posvećen obilježavanju događaja iz Rata za špansko nasljeđe, u kome su učestvovale i trupe iz Tirola. Zbog svoje širine, pogodna je za održavanje različitih događaja, poput Božićnog sajma, čije ćete štandove zateći ukoliko posjetite Innsbruck tokom decembra. Na ovu ulicu se u nastavku nadovezuje ulica Herzoga Friedricha, i nju bih mogao okarakterisati kao srce starog grada. Sa obje strane se nalazi niz istorijskih građevina bogato ukrašenih fasada, među kojima su Helbling kuća i Gradski toranj na koji vam preporučujem da se obavezno popnete ukoliko želite uživati u panoramskom pogledu na Innsbruck.

 


U neposrednoj blizini se nalazi vjerovatno i najupečatljivija građevina starog grada, a to je Goldenes Dachl, oslikani balkon čiji je krov prekriven sa 2.657 pozlaćenih bakarnih pločica. Datira iz 1500. godine, a izgradio ga je vladar Maximilian I, kako bi obilježio svoje vjenčanje. Koristio ga je kako bi skupa sa suprugom posmatrao događaje na trgu ispod. Stari grad krije i druge znamenitosti kao što su monumentalna Katedrala Sv. Jakova i Imperijalistička palata, a ono što je ostavilo poseban utisak na mene jeste novogodišnja dekoracija, koja pored tipičnih blještavih lampica i jelke, uključuje i brojne figure likova iz bajki prikačene uz fasade okolnih građevina.

 

2. Pronađite niz šarenih kuća pored rijeke Inn

 

Uz sami rub starog grada protiče rijeka Inn, koja dijeli Innsbruck na dva dijela. I dok većina znamenitosti leži na istoj strani kao i stari grad, jedan od najpoznatijih prizora Innsbrucka ćete naći upravo na suprotnoj obali. Niz šarenih stambenih zgrada iznad kojih se uzdiže planinski masiv Nordkette prizor je koji ćete zasigurno željeti da ponesete u sjećanju na putovanje u Innsbruck. Posebno su interesantne tokom novogodišnjih praznika, za vrijeme održavanja svjetlosnog festivala Lumagica. Ako imate više dana za istraživanje Innsbrucka, zavucite se u ovaj dio grada i u naizgled običnim stambenim naseljima ćete otkriti nekolicinu interesantnih crkava, palata, pa čak i omanji dvorac Büchsenhausen.



 

3. Prošetajte kroz gradski park Hofgarten

 

Imperijalistički park Hofgarten predstavlja zelenu oazu u srcu grada, a nalazi se nedaleko od polazne stanice za žičaru koja vodi ka planinskom vrhu Nordkette. Vrtovi su formirani još u 15. vijeku i nekada su samo pripadnici plemstva i sudstva mogli da ih koriste, a danas su dostupni svim posjetiocima. Tokom decembra je u parku postavljena izložba svijetlećih skulptura, u okviru svjetlosnog festivala Lumagica, tako da se u tom periodu u večernjim satima ulaz u park naplaćuje.

 


4. Zavirite u dvorac Ambras i prvi svjetski muzej

 

Nešto dalje od centra grada, okružen prostranim parkom, smjestio se renesansni dvorac Ambras, do koga možete stići kraćom vožnjom autobusom. Sagrađen je u 16. vijeku u brdima poviš Innsbrucka, na mjestu starog dvorca iz 10. vijeka. Njegov kulturni i istorijski značaj najviše se vezuje za nadvojvodu Ferdinanda II, koji je sa porodicom živio u dvorcu, a bio je poznat kao strastveni kolekcionar umjetnina. Dvorac se hvali laskavom titulom prvog svjetskog muzeja koji se i dalje nalazi na izvornoj lokaciji, budući da su pojedini dijelovi kao što su oružarnice, te dvorana umjetnosti i čuda, od samog početka zamišljeni i izgrađeni kao izložbeni prostor. Dvorana umjetnosti i čuda sadrži najrazličitije eksponate koji su u to vrijeme smatrani neobičnim i egzotičnim, uključujući predmete od slonovače, zlata, srebra, svile i stakla, od kojih mnogi vode porijeklo van Evrope.

 


5. Vozite se žičarom do planinskog masiva Nordkette

 

Planinski masiv Nordkette, u čijem je podnožju nikao Innsbruck, predstavlja čudo sam za sebe. Bez obzira da li ste strastveni zaljubljenik u planinarenje ili sasvim prosječan turista, padine pokrivene snijegom i zavijene u mistični prsten od oblaka, neće vas ostaviti ravnodušnim. Da biste stigli gore, možete iskoristiti neku od sljedećih alternativa. Prva je Hungerburgbahn uspinjača, čiju je stanicu futurističkog izgleda projektovala čuvena arhitektica Zaha Hadid. Pored ove, imate i opciju vožnje Seegrubenbahn žičarom ili Hafelkarbahn žičarom.

 


6. Uživajte u vožnji panoramskim tramvajem

 

Innsbruck i njegova okolina su poznati prije svega po fascinantnim krajolicima koji oduzimaju dah. Jedan od unikatnih načina za upijanje prirodnih ljepota Innsbrucka jeste vožnja panoramskim tramvajem broj 6, koji prometuje na relaciji Bergisel – Igls, te prolazi kroz magične šumske predjele na obroncima planine. Alternativna vožnja je tramvaj STB, koji prolazi kroz predivnu prirodu Tirola i dolinu Stubai, te završava u selu Fulpmes.

 


7. Istražite okolinu Innsbrucka

 

Tirol je jedna od najživopisnijih regija Austrije, što znači da ćete, ukoliko izaberete Innsbruck kao bazu, imati pregršt ideja za obilazak u okolini, bilo da vas zanimaju priroda, sport, istorija ili arhitektura. Neke od mogućnosti za sadržajne izlete u okruženju su:

- Kirchberg in Tirol – scenično tirolsko selo idealno je za skijanje i sankanje tokom zime, biciklizam i plivanje u jezeru tokom toplijih mjeseci.

- Hall in Tirol – jedan od najljepših malih gradova u Austriji ima jednu od najvećih i najbolje očuvanih starih jezgri u cijelom Tirolu i savršen je izbor za sve ljubitelje arhitekture i fotografije.

- Kufstein – ovaj gradić u Tirolu nije toliko slikovit kao Hall in Tirol, ali će vam gradska tvrđava i šarmantna ulica Römerhofgasse preokupirati pažnju na nekoliko sati.

- Schwaz – još jedan mali gradić u blizini Innsbrucka krasi zanimljiva arhitektura koja seže još u srednji vijek, kada su se ovdje kopali srebro i bakar, o čemu svjedoči i muzej Haus der Völker, a posjetioci mogu da uživaju u nevjerovatnoj avanturi istraživanja nekadašnih rudnika.

- Swarovski svijet kristala - Od svog otvaranja 1995. godine, Swarovski Crystal Worlds u Wattensu nalazi se na vrhu liste najposjećenijih atrakcija Austrije. Blistav kristalni svijet kreirao je austrijski umjetnik André Heller kako bi obilježio 100. godišnjicu kompanije Swarovski, a posjetioci mogu uživati u najrazličitijim skulpturama i postavkama ukrašenim kristalima.

- Dvorac Tratzberg - Veličanstveni dvorac smješten između Jenbacha i Schwaza jedna je od najboljih renesansnih tvrđava u Austriji. Sagrađen je u 16. vijeku i poznat po Habzburškoj dvorani, Kraljevoj sobi i bogatim freskama.

- Highline179 – Ovaj viseći most, koji je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda kao najduži viseći pješački most u Tibetanskom stilu, povezuje dvorac Ehrenberg sa ostacima rimske tvrđave Claudia. Sa dužinom od 406 m i visinom od 114 m, ovaj most je jedinstven adrenalinski doživljaj i jedan od najboljih panoramskih vidikovaca koje možete zamisliti.


Ukoliko imate vremena, obilazak Innsbrucka možete iskombinovati i sa posjetom Salzburgu, koji je udaljen nešto manje od 2 sata vožnje vozom. O tome šta vidjeti i raditi u Salzburgu možete čitati na ovom linku.

No comments:

Powered by Blogger.