Vodič za ljetovanje u Portugalu (Algarve regija)

October 31, 2019
U ostvarenju svoje misije da do 40. rođendana posjetim sve evropske države, na red je stigao i Portugal, pobijedivši Grčku u utrci za izbor destinacije za ovogodišnje ljetovanje. Tekst koji je pred vama vjerovatno nije najzanimljiviji koji ćete pročitati na mom blogu jer sadrži dosta tehničkih informacija, ali vjerujem da će biti od koristi svima onima koji ljetuju u Portugalu po prvi put i imaju nedoumice u vezi sa organizacijom putovanja. U narednim tekstovima ćete moći pročitati više o Lisabonu i Sintri, a do tada se upoznajte sa najljepšim mjestima Algarve regiona.

Crkva Sv. Sebastijan u Lagosu

Gdje se nalazi Algarve i zašto baš tamo?


Algarve je najjužniji region Portugala i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta ove zemlje. Iako cijelu zapadnu obalu Portugala zapljuskuje Atlanski okean, kupanje u ovom dijelu države nije najprijatnije zbog ledene vode i morskih talasa. Stoga se primorski turizam uglavnom razvio na jugu države, u tzv. Algarve regiji, koja obiluje brojnim prirodnim ljepotama, ali i bogatim kulturno-istorijskim naslijeđem, koje je dijelom uništeno u zemljotresima, ali i dalje je sačuvano dosta toga.


Praia da Prainha

Kako stići do Portugala i Algarve regije?


S obzirom da je Portugal jedna od najudaljenijih evropskih zemalja, u ovom odjeljku ću se fokusirati na to kako stići do tamo avionom. Tri najznačajnija aerodroma su u gradovima Lisabon, Porto i Faro, ali ako putujete u Algarve, Porto nije opcija zbog prevelike udaljenosti. Direktni letovi za Portugal sa naših prostora ne postoje, tako da ćete morati letjeti sa presjedanjem u nekom od evropskih gradova. Ukoliko putujete iz Beograda, presjedanja za Lisabon su obično u Londonu, Parizu, Lionu ili Eindhovenu. Ja sam u putu letio preko Liona, a u povratku preko Eindhovena. Letovi iz Beograda za Faro se odvijaju takođe preko Londona, Pariza, Eindhovena, kao i Amsterdama. Letovi iz Tuzle za Lisabon se odvijaju sa presjedanjima u Beču, Berlinu i Kelnu. Tuzla je sa Farom povezana preko Eindhovena i Kelna. Iz Zagreba do Lisabona možete stići preko Barselone. Ovo naravno nisu jedine konekcije, ali su uglavnom najjeftinije. Najbolje konekcije za vaše datume možete pronaći na stranici azair.eu.


Praia do Tres Irmaos

Ukoliko putujete do Algarve regiona iz Lisabona, kao što sam to ja uradio, na jug Portugala možete stići vozom ili autobusom, a obje vrste prevoza polaze sa stanice Sete Rios. Vožnja traje u oba slučaja između 3 i 4 sata, a autobus je možda malo bolja opcija iz razloga što u toku dana postoji više polazaka (naročito ako stižete kasnije u Lisabon), a malo je i jeftiniji. Kompanije koje voze na ovoj relaciji su Rede Expressos i EVA Transportes, a karte se kupuju na šalterima Rede Expressos (u oba slučaja) na stanici. U autobusima je dostupan i besplatan Wi-fi, koji doduše ne radi uvijek najbolje. Cijena autobuske karte na relaciji Lisabon-Portimao je u septembru 2019. iznosila 21 euro u jednom pravcu.

Kada je pravo vrijeme za ljetovanje u Portugalu?


Najbolje vrijeme za ljetovanje u Portugalu jeste od jula do pred kraj septembra. S obzirom da obale Portugala zapljuskuje Atlanski okean, voda je nešto hladnija u odnosu na Sredozemno more, ali sam se ja uspio kupati čak i polovinom septembra. Prvi ulazak u vodu je bio pomalo dramatičan, ali kako je dan odmicao, voda je postajala prijatnija za kupanje. Ako vam ne smeta gužva, najbolje je da idete u avgustu, a ako biste opušteniju atmosferu, septembar je bolja opcija.

Praia dos Tres Castelos u Portimau

Koje mjesto u Portugalu izabrati za ljetovanje?


Kada ne znate ama baš ništa o nekoj državi, veoma je teško donijeti pravilnu odluku o izboru grada za ljetovanje. Sjećam se da sam prije putovanja bio poprilično dezorijentisan, nastojeći da odaberem mjesto gdje ću moći da uživam u najboljim portugalskim plažama, ali da istovremeno imam i neke druge sadržaje. Vođen fotografijama na Instagramu i savjetima prijatelja i poznanika koji su ljetovali ili žive u Portugalu, donio sam konačnu odluku, koja se pokazala dobrom. Prije nego što u nastavku podijelim vlastito iskustvo, napisaću vam koje su vam potencijalne opcije. Jug Portugala je moguće grubo podijeliti na tri cjeline: istočnu, centralnu i zapadnu.

Grad Faro u Portugalu

Istočni dio obale je fokusiran na područje oko gradova Faro i Olhao. Faro je najveći grad Algarvea, okružen lagunom i parkom prirode Ria Formosa. Karakteriše ga bogata istorija i predivna arhitektura koja se ogleda u starom gradu i njegovim kapijama, predivnim crkvama, grofovskoj palati u obližnjem mjestu Estoi i sl. Ipak, Faro se ne može podičiti spektakularnim plažama kao što su one u centralnom Algarveu, tako da ako su vam prioritet sunčanje i kupanje, ovo možda nije najbolja opcija, osim ukoliko putujete automobilom pa niste ograničeni jednim mjestom. Neke od plaža koje možete posjetiti u neposrednoj blizini Fara su: Quinta do Lago, Ancao i Praia do Garrao Nascente. Još jedan od potencijalno interesantnih gradova u ovom dijelu regije je Vilamoura sa obližnjim plažama kao što su Praia da Rocha Braixinha i Praia dos Tomates.


Plaža Tres Irmaos u Prainhi

Centralni dio obale krije nekoliko zanimljivih gradova kao što su Albufeira, Carvoeiro, Lagoa i Portimao. Albufeira je gradić karakterističan po bijelim građevinama, ribarskoj luci i plažama: Pescadores, Praia do Inatel, Praia do Alemaes i Praia da Oura. Ukoliko imate vlastiti automobil, možete obići i plaže Falesia, Castelo i Sao Rafael. Carvoeiro je ribarsko selo koje će se dopasti onima koji žele mir na odmoru, a krase ga divne plaže okružene stjenovitim formacijama. Na oko 6 km od Carvoeira se nalazi Benagil špilja, vjerovatno najpoznatija pećina u Portugalu, koja važi za turističku senzaciju na Instagramu. Međutim, do nje je moguće doći isključivo u sklopu plaćenih ekskurzija ili iznajmljivanjem čamca. Grad Portimao je bio moj konačan izbor destinacije, ali njega planiram predstaviti u posebnom odjeljku, sa nešto više detalja o tome zašto sam se odlučio za njega i koji su mu najznačajniji sadržaji.

Benagil špilja

Jugozapadni dio Algarve regije se, grubo posmatrano, prostire od grada Lagos pa do mjesta Sagres. Moja najveća dilema je bila da li izabrati Portimao ili Lagos za odmor. O Lagosu ću takođe detaljnije pisati u nastavku jer sam imao priliku da ga posjetim tokom boravka u Portugalu. Sagres nije mjesto u kojem želite ljetovati, ali ga vrijedi posjetiti zbog fascinantne prirode, dugačkih plaža koje zbog velikih talasa nisu pogodne za kupanje, ali ćete uživati u šetnji i posmatranju pučine sa svjetionika Cabo do Sao Vicente na krajnjem zapadu obale.

Sagres

Portimao - šta vidjeti i posjetiti?


Portimao je najveći grad u zapadnom dijelu Algarve regiona, tradicionalno poznat kao brodogradilište i lovište sardina, međutim u novije vrijeme turizam predstavlja sve značajniju granu privrede. Iako broji 55 hiljada stanovnika, što je za jedno primorsko mjesto značajna cifra, atmosfera grada je nadasve opuštena i nemate osjećaj pretrpanosti i buke, kao u većini ljetovališta. U Portimao sam stigao kasno uveče iz Lisabona i na prvu mi je djelovao strašno zbog mraka i nepoznatog okruženja, ali već sljedećeg jutra se slika grada transformisala u pitomo mjesto u kome se osjećate dobrodošlo i sigurno.


Crkva Nossa Senhora da Conceicao u Portimau

Ono što je karakteristično za Portimao jeste da se centar grada i plaže nalaze u suprotnim pravcima. Iako uz plaže postoji šetalište sa restoranima, prodavnicama suvenira i sličnim sadržajima, pravi centar grada se nalazi u unutrašnjosti, uz obalu rijeke Arade koja se u Portimau ulijeva u Atlanski okean. S obzirom da je zemljotres 1755. godine uništio sve tragove prošlosti, u Portimau nećete vidjeti veliki broj znamenitosti, ali postoji par zanimljivih građevina kao što su zgrada nekadašnje Jezuitske škole  iz 17. vijeka, smještena na Trgu Republike i Crkva Nossa Senhora da Conceicao


Bivša Jezuitska škola u Portimau

Nedaleko od glavnog trga se nalazi i šetalište pored rijeke sa panoramskim točkom, a postoji i glavna pješačka ulica sa restoranima, prodavnicama i sl. U Portimau ćete naći veliki broj supermarketa gdje možete nabaviti hranu po povoljnim cijenama. Portugal je prilično pristupačan u odnosu na druge zapadnoevropske zemlje.


Jedna od ulica na putu do plaže Praia da Rocha

Najznačajnije plaže u Portimau su Praia da Rocha i Praia dos Tres Castelos. Praia da Rocha je najveća plaža u Portimau i prostire se od ušća rijeke Arade u okean i tvrđave Santa Catarina pa sve do plaže Tres Castelos, od koje je razdvaja stjenovita litica. Iako se nalaze faktički jedna pored druge, meni se mnogo više dopala plaža Tres Castelos, zbog zanimljivije topografije terena i mogućnosti da nađete prirodni hlad pored neke od stijena.

Praia dos Tres Castelos

Još jedna od prednosti ljetovanja u Portimau jeste blizina mjestašca po imenu Alvor. Od Portimaa do Alvora je moguće stići lokalnim autobusima koji ne idu sa glavne autobuske stanice, nego ih morate čekati na lokalnim gradskim stanicama. Obavezno vodite računa da li je radni dan ili vikend, te koja je sezona, pošto red vožnje varira u zavisnosti od toga. Sve informacije ćete naći napisane na samoj stanici, samo ih je potrebno pažljivo proučiti. Cijena vožnje od Portimaa do Alvora iznosi 1,5 euro. Razlog za posjetu Alvoru su zapravo dvije plaže u selu po imenu Prainha, a u pitanju su Praia da Prainha i Praia dos Tres Irmaos.


Pogled na plažu Prainha

Praia da Prainha je definitivno moja omiljena plaža na kojoj sam se kupao ne samo u Portugalu, nego u cijeloj Evropi. Riječ je o manjoj plaži u potpunosti okruženoj liticama, a do različitih dijelova plaže stižete prolazeći kroz tunele u stijenama. Iako jako atraktivna plaža, na njoj nema velike gužve i moći ćete maksimalno da uživate. Na plaži se nalazi i jedan bar u stijeni, tako da za svaki slučaj ponesite i svoju hranu i piće ako ne želite skupo plaćati navedeno. 


Plaža Tres Irmaos

S druge strane litice se nalazi plaža Tres Irmaos, mnogo duža i prostranija od Prainhe, ali se na njoj nisam kupao tokom dana, nego sam išao predveče kako bih uživao u savršenom zalasku sunca. Postoji još nekolicina plaža u blizini, na koje nisam išao, ali sudeći po fotografijama i snimcima koje sam vidio, vrijedi obratiti pažnju na njih. U pitanju su plaže: Praia do Vau, Praia do Alemao i Praia do Alvor Poente.


Plaža Tres Irmaos u Prainhi


Lagos - šta vidjeti i posjetiti?


Istog momenta kada sam odabrao Portimao za konačno odredište, donio sam odluku da ću jedan dan skoknuti i do Lagosa kako bih iz prve ruke saznao da li sam donio ispravnu odluku. Od Portimaa do Lagosa je moguće doći autobusom sa glavne stanice (karta u jednom pravcu 6 eura) i vožnja ne traje dugo, a druga opcija je vozom. Sam grad broji oko 22 hiljade stanovnika, iako se taj broj znatno povećava tokom ljetnih mjeseci zbog velikog priliva turista. U prošlosti je bio važan centar za trgovinu egzotičnim proizvodima poput slonovače, zlata i srebra koji su stizali iz Afrike. Od svih gradova u regionu, Lagos je najteže pogođen zemljotresom 1755. godine, a oporavak je uslijedio tek u drugoj polovini 19. vijeka.


Crkva Svetog Sebastijana

Što se tiče staroga grada, Lagos je vizuelno nešto atraktivniji u odnosu na Portimao. Najvažnije znamenitosti su Crkva Santa Maria de Lagos ispred koje se nalazi spomenik moreplovca D. Henriquea, zatim crkva Santo Antonio, Crkva Svetog Sebastijana, Trg Luis de Camoes sa zanimljivim okolnim zgradama i sl. Uz more se nalazi tvrđava Pau da Bandeira, sagrađena u 17. vijeku kao dio gradske utvrde, čiji prvobitni pokretni most i danas postoji. U neposrednoj blizini je smješten i srednjovijekovni Lagoški zamak, čije zidine okružuju cijeli grad. Datira iz maurskog perioda, ali je naknadno prošao kroz brojne preinake.

Centar Lagosa

Najznačajnije plaže u Lagosu su Praia da Batata, Praia dos Estudantes (u njenoj blizini ćete vidjeti zanimljiv rimski most koji povezuje dvije stijene), Praia do Pinhao, Praia Dona Ana i Praia do Camilo. Gledajući fotografije prije dolaska u Portugal, najviše sam bio fasciniran plažom Camilo, pa mi je ona bila i prvo odredište. Od svih nabrojanih plaža je najudaljenija od centra, ali je i dalje moguće doći do nje pješke. Do plaže se stiže velikim drvenim stepenicama sa kojih se pruža fantastičan pogled, a najviše će se oduševiti oni koji vole da (se) fotografišu. Upravo zbog njene fotogeničnosti, vlada i veliko interesovanje posjetilaca zbog čega je jako teško naći mjesto za peškir, s obzirom na veličinu plaže.


Plaža Camilo u Lagosu

Iskreno, meni se plaža nije dopala zbog gužve i dosta trave u vodi, pa sam je napustio nakon sat vremena, preselivši se na plažu Dona Ana, koja važi za jednu od najprostranijih u Lagosu i vjerovatno je bolji izbor ukoliko želite imati dovoljno prostora za sebe. S obzirom da je grad bliži otvorenom okeanu, u Lagosu su talasi obično veći nego u Portimau, zbog čega ga često posjećuju i surferi. Tokom mog boravka, more je bilo prilično mirno, tako da nisam osjetio veliku razliku u odnosu na Portimao. Ipak, konačan utisak je da su mi plaže u Portimau, a pogotovo u Prainhi ljepše, te nisam pogriješio sa izborom. Ipak, ako odlučite ljetovati u Lagosu, nećete se razočarati jer grad nudi dosta sadržaja i lijepe plaže.

Praia Dona Ana

Ukoliko imate vlastiti automobil, preporučujem da se odvezete i do mjesta Ponta da Piedade, vidikovca sa kojeg se pruža pogled na stjenovite formacije u okeanu, koje će vam se dopasti ukoliko želite da uživate u prirodnim ljepotama Algarvea. Nadam se da sam uspio da vam kroz tekst i fotografije barem djelimično dočaram ljepotu juga Portugala i da će vam ovo olakšati donošenje odluke i organizaciju putovanja. Ako ste već posjetili Algarve, podijelite u komentarima šta vam se najviše dopalo, te koja mjesta obavezno treba obići.

2 comments:

  1. Evo, javljam se pošto reče da ko je bio u ovom delu Portugala malo prokomentariše. Ja sam na kratko posetio Faro i Taviru i bilo mi je fino. E sad, nisam video ništa spektakularno, niti nešto bogzna kako posebno, ali mi je boravak u Algarveu posle dve nedelje smucanja po Andaluziji prijao.Doduše to mi je bilo prvi put da sam u Portugalu, pa je možda i to malo doprinelo da mi se svidi. Da skratim, ništa nije "wov","amazing", ali mi je, nemam pojma zašto, ovaj deo Portugala baš legao i baš mi je bilo dobro. Svaka čast i na ovom tekstu i pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, taj dio Portugala nema neku arhitekturu koja baca u nesvijest, ali je lijep i čovjek se jako ugodno osjeća dok je tamo. Plaže su među boljima u Evropi po mom skromnom mišljenju, tako da je to sasvim dovoljan razlog da se posjeti Algarve. Mislim da je odlično kombinovati ga sa Lisabonom i Sintrom, da se dobije jedan zaokružen odmor.

      Delete

Powered by Blogger.