Radon Plaza Sarajevo 5* - recenzija hotela

Prilikom nedavne posjete Sarajevu, odsjeo sam u hotelu Radon Plaza, lociranom na ulazu u grad, u blizini međunarodnog aerodroma. Ukoliko ste doputovali automobilom, ovo je sasvim solidno rješenje što se tiče lokacije, a prednost je i to što je zgrada hotela prilično vidljiva, tako da je mala mogućnost da ćete je promašiti. Hotel raspolaže sa 120 soba, a svaka je opremljena garniturom za sjedenje, mini barom, sigurnosnim sefom, kafe aparatom, daskom za peglanje i peglom. Takođe, gostima su na raspolaganju kućni ogrtač, papuče, te rezervni jastuci i pokrivači.



Rezervisao sam smještaj telefonskim putem, na osnovu kontakt podataka dostupnih na web stranici hotela. Tek nakon što sam izvršio rezervaciju, dosjetio sam se da odem na TripAdvisor i pročitam utiske drugih putnika vezane za smještaj u hotelu. Ekstremno loših utisaka nije bilo, a i generalno mišljenja sa takvih sajtova uzimam s rezervom jer su ljudi skloni pretjerivanju. Uvijek su me fascinirali oni što traže gljivice u zabačenim ćoškovima kupatila, pa onda to fotografišu i prave dramu. Kao što rekoh, utisci su bili sasvim solidni, ali većina se složila da hotel ne zaslužuje pet zvjezdica sa koliko je kategorisan.



Po dolasku, ispred hotela nas je dočekao zaposlenik koji nas je uputio na garažu, gdje smo parkirali automobil. Na recepciji smo veoma brzo završili sve formalnosti i dali su nam ključ od sobe 701 na 7 spratu. Hotel ima čak šest liftova, a princip pozivanja je takav da na tastaturi pritisnete broj sprata na koji želite da idete. Moram priznati da su me ove tehničke stvari uvijek zbunjivale kada se po prvi put součavam s njima, pa mi je sasvim jasno zašto Amerikanci toliko vole standardizovane hotelske lance. Uglavnom, pritisnete broj sprata na koji želite da idete i onda se na ekranu prikaže slovna oznaka lifta koji stiže po vas. Kada uđete u lift, nema nikakvog daljeg pritiskanja tastera, nego vas on sam vozi tamo gdje ste prilikom pozivanja utipkali.




Što se tiče sobe, pristojna je. Nisam bio baš pretjerano oduševljen uređenjem enterijera, jer mi je pomalo demode, ali mi je čistoća ipak bila na prvom mjestu, a u tom pogledu je zadovoljila standarde. Krevet je za moj ukus previsok i mekan, ali to je stvar ličnih preferencija i navika. Temperatura sobe je takođe mogla biti viša za koji stepen, budući da je zimski period, ali ne mogu reći da je bilo hladno. Kupatilo je jako lijepo, čisto i prostrano, ali istovremeno i prohladno za mjesec februar. Veoma sam se iznervirao kada sam počeo da se kupam, a voda ledena. Tek nakon poziva recepciji dobio sam objašnjenje da toploj vodi treba vremena da krene. Kada je u kupatilu hladno, a vi ste umorni, svakako da vam nije do toga da stojite tri minute bez odjeće i čekate kada će krenuti topla voda.



Hotel raspolaže sa bazenom, solarijumom, saunom i mini teretanom, koji su besplatni za goste hotela. Problem je taj što je hotel prohladan tokom zime, a spa centar se nalazi u prizemlju, tako da morate proći pored recepcije što istovremeno znači da će vam biti hladno, kao i da ćete sami sebi izgledati kao klaun dok se šetkate hotelom u kućnom ogrtaču. Bazen nije velik, ali je lijep. Čitav prostor je zamračen, pa možete uživati i u intimnijoj atmosferi. Ono što mi se ne dopada jeste to što su neki gosti pušili uprkos znakovima zabrane, a ne postoji niko od osoblja ko nadgleda bazen. Na isti prigovor sam naišao i na TripAdvisoru, što znači da je to sasvim normalna praksa primitivnih gostiju.



Spa zona uključuje i finsku saunu, kao i parno kupatilo (nisam ih fotografisao). Nijedno me nije oduševilo, jer su vidni znakovi neodržavanja. Klupe u finskoj sauni su rasklimane, a jedan dio drvenih greda pored peći je izgorio. Takođe, temperatura saune nije bila zadovoljavajuća, ali to mogu opravdati time što je već bilo kasno, pa vjerovatno niko nije održavao toplinu. Parno kupatilo je bilo nešto efektnije, iako mi se sam enterijer nije dopao. Spa centar u Tesliću o kome sam pisao u jednom od prošlih postova mi je neuporedivno bolji.



Ono što mi se zaista dopalo u ovom hotelu jeste restoran koji se nalazi na 15 spratu. Restoran je kružnog oblika i okreće se u krug, iako za vrijeme moje posjete nisam primijetio da je aktiviran. Doručak je dobar, izbor i kvalitet hrane na zadovoljavajućem nivou, i s tog aspekta nemam nikakvih zamjerki. S obzirom da sam bio prinuđen da ustajem dosta rano, mogao sam uživati u pogledu na Sarajevo koje se budi, okolna brda, zgrade i kolone vozača koji idu na posao. Pored hotela se takođe nalazi i McDonald's, ukoliko želite da pregrizete nešto na brzinu.



Konačan utisak je da se radi o pristojnom hotelu, ali da ni po jednom aspektu ne zaslužuje pet zvjezdica koliko je navedeno da ima. Mislim da bi gosti mnogo bolje reagovali da hotel ima četiri zvjezdice, jer ovako izaziva dosta razočarenja i neki nedostaci na koje se inače ne bi toliko obratilo pažnje, mnogo više upadaju u oči. 

7 comments:

  1. Kao što si rekao, uređenje je stvarno demode, ali bazen se čini divan, također i restoran s pogledom :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, restoran i bazen su highlight hotela. :) Generalno, nemam nekih velikih zamjerki, osim saune, ali hotel sa 5* bi trebalo da povede mnogo više računa o detaljima i ulaže u modernizaciju i uslugu.

      Delete
  2. Bio sam u restoranu nekoliko puta, kao i na kuglanju jednom, ali nisam ulazio na bazen. Čini se zasita super.

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    ReplyDelete
    Replies
    1. Restoran je zaista lijep i uredan. Vidio sam da ima i kuglana i bila mi je želja da je posjetim, ali nisam imao dovoljno slobodnog vremena da je uklopim u raspored.

      Delete
  3. Replies
    1. Radon je skraćenica od prezimena vlasnika (Radončić), a plaza je čest dodatak u imenima hotela, a u prevodu sa engleskog bi značilo trg.

      Delete
  4. Kakva je hrana, jel iko išta pojeo ukusno..??

    ReplyDelete

Powered by Blogger.