Vodič kroz Pariz - TOP 10 lokacija za prvu posjetu

May 12, 2022

Grad svjetlosti. Grad ljubavi. Grad mode. Grad koji sam godinama izbjegavao da posjetim. Uvijek me je nerviralo dizanje Pariza u nebesa, te je na mojoj listi kliše destinacija uvijek bio na vodećoj poziciji. Vjerovao sam da ću ga ipak nekada u životu posjetiti, jer spada u kategoriju onih destinacija koje bi svaki ozbiljan putnik trebao imati u svom rezimeu, ali mi se ni najmanje nije žurilo sa realizacijom te ideje. Spletom okolnosti, planirano putovanje na drugu destinaciju, koju sam zaista želio da posjetim je propalo, te sam potpuno indiferentan prepustio saputniku da izabere alternativu. Long story short – završismo u Parizu.



Uprkos mom opiranju, duboko u sebi sam znao da će mi se Pariz dopasti, jer nije bez razloga jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu. Nakon nekoliko dana provedenih u gradu na rijeci Seni, ovo priznanje je konačno i isplivalo na površinu, te mogu reći da se nisam ni najmanje pokajao zbog odluke da ga posjetim. Naravno, kao i svaki grad, i Pariz ima svoje mane, koje se ponajviše ogledaju u prevelikoj najezdi turista, pa je na nekim lokacijama prilično neprijatno boraviti, ali to je cijena slave. U nastavku slijedi deset najatraktivnijih lokacija za one koji po prvi put posjećuju Pariz.

 

1. Eiffelov toranj i mostovi na Seni

 

Kad smo već kod klišea, gdje ne spomenuti Eiffelov toranj kao broj jedan među turističkim znamenitostima Pariza. Jer, zaista, on vjerovatno i jeste jedna od prvih asocijacija na ovaj grad. Istovremeno, bio je i mjesto gdje sam započeo obilazak grada. Iako sam ga viđao nebrojeno puta na fotografijama i filmovima, posmatrati ovu građevinu uživo bio je sasvim drugačiji doživljaj. Stojite ispred tog, ne nužno toliko ni lijepog čeličnog gorostasa i posmatrate ga, ne vjerujući da ste stvarno tu, pa vam dođe da se uštinete, čisto da provjerite da ne sanjate. Trudiću se da ne davim mnogo sa istorijskim činjenicama, ali neke je ipak potrebno spomenuti.

 


Eiffelov toranj je sagrađen na tzv. Marsovim poljima 1889. godine, za potrebe Svjetske izložbe, kojom se obilježavala stoljetnica Francuske revolucije. Predstavlja najvišu građevinu u Parizu, a ime je dobio po svom dizajneru, Alexandreu Gustavu Eiffelu. U početku nije uživao veliku popularnost zbog svog izgleda, te je bilo predviđeno da kao i većina građevina podignutih za potrebe izložbe, nakon izvjesnog vremena bude uništen. Toranj se pokazao praktičnim za komunikacijske svrhe, a nakon što je iskorišten i za hvatanje ozloglašene špijunke Mata Hari, odlučeno je da ga se sačuva. Najbolji pogledi (a ujedno i fotografije) na toranj pružaju se sa Trocadera, mosta Pont de Bir Hakeim (iako je i sa drugih mostova lijep pogled), te iz ulice Avenue de Camoens, iz koje nećete vidjeti cijeli toranj, ali se pogled na njega odlično uklapa sa arhitekturom okolnih zgrada. Iako značajno udaljen, pogled na toranj sa vrha Galeries  Lafayette je takođe lijep, ali moj apsolutni favorit je vidikovac na Trijumfalnoj kapiji, sa kojeg možete posmatrati zalazak sunca i paljenje svjetala na Eiffelovom tornju.

 

2. Trijumfalna kapija i Champs-Élysées

 

Iako prvobitno nisam zamislio Trijumfalnu kapiju ovako visoko na mojoj listi turističkih znamenitosti Pariza, pogled sa njenog vrha na Eiffelov toranj i Elizejska polja joj je definitivno obezbijedio tu poziciju. Nalazi se na međi tri arondismana (tzv. pariski okruzi kojih ima ukupno 20). Sagrađena je u prvoj polovini 19. vijeka, u čast Francuskih vojnika, naročito onih koji su se borili u Napoleonovim ratovima, i druga je po veličini trijumfalna kapija u svijetu. Da biste se popeli na trijumfalnu kapiju, morate kupiti ulaznicu za vidikovac (13 eura u vrijeme moje posjete) u podzemnom prolazu ispod kružnog toka. Redovi čekanja su dugi, stoga dođite barem sat vremena ranije kako biste bili sigurni da ćete se popeti do vrha, jer je broj posjetilaca ograničen. U prvih pet minuta nakon paljenja svjetla na tornju trepere, a ovaj svjetlosni performans se ponavlja na svakih sat vremena.

 


Champs-Élysées je najšira i najprestižnija avenija Pariza, u kojoj su smješteni brojni kafići, restorani i prodavnice luksuznih brendova. Počinje od Trga Concorde i pruža se u dužini od skoro 2 km sve do Trga Charles de Gaulle, gdje se nalazi Trijumfalna kapija. Zbog visoke koncentracije vozila i zagađenja, postoji inicijativa da se avenija u budućnosti redizajnira u vrtove, a projekat bi mogao biti gotov tek oko 2030.


3. Montmartre i Sacré-Cœur

 

Montmartre je dio Pariza kome sam se posebno radovao i koji sam obišao već prvog jutra boravka u ovom gradu. Ujedno je i najviši dio Pariza, te je u velikoj mjeri sačuvao svoj izvorni šarm, sa krivudavim ulicama popločanim kaldrmom i zanimljivim, starim kućama. Poznat je kao umjetnička četvrt, gdje su se tokom 19. vijeka i 20. vijeka intenzivno okupljali i stvarali poznati umjetnici, među kojima i Vincent van Gogh, Renoir i Picasso. Najljepše mjesto na Montmartreu je Sacré-Cœur, grandiozna crkva sagrađena na brdu Montmartre, po kome je ovaj dio grada i dobio ime. Posvećena je Srcu Isusovom i predstavlja drugu najvišu tačku Pariza, nakon Eiffelovog tornja. Izgradnja bazilike je započela 1875. godine, a dovršena 1914. godine.

 


Projektovana je u neobizantskom stilu, a uzori u izgradnji su joj bili Aja Sofija u Istanbulu i Crkva Sv. Marka u Veneciji. Interesantno je da se u stručnim krugovima ovaj projekat ne smatra naročito umjetnički uspješnim, sa čime se ne bih složio, ako moje laičko oko ima ikakvu težinu. Dodatni razlog da posjetite baziliku je i vidikovac sa kojeg se pruža pogled na cijeli grad, a možete se popeti i na jedan od njenih tornjeva. Ukoliko želite da uživate u miru, onda preporučujem da dođete rano ujutro, budući da je ovo jedno od najposjećenijih mjesta u gradu. Osim crkve, u ovom dijelu grada ćete vidjeti i druge zanimljive lokalitete kao što su Moulin Rouge, zid ljubavi i sl.

 

4. Muzeji Louvre i d'Orsay

 

Luvr je najveći i najposjećeniji muzej u svijetu i broji oko 600.000 eksponata, od kojih je njih 35.000 izloženo i dostupno posjetiocima. Cijena ulaznice za odrasle je 17 € i toplo preporučujem da posjetu rezervišete online i to nekoliko dana unaprijed, kako biste izbjegli gužvu i bili sigurni da će nas pustiti unutra. Ako biste svakom eksponatu posvetili 30 sekundi, trebalo bi vam 100 dana da obiđete muzej. Stoga je najbolje da se fokusirate na najznačajnija djela. Najpoznatije skulpture u Luvru su: Miloska Venera, Nika sa Samotrake, Amor i Psiha, Sjedeći pisar (Egipat), Sfinga iz Tanisa, Versajska Dijana i Usnuli Hermafrodit. Najpoznatije slike u Luvru su: Svadba u Kani, Krunidba Napoleona I., Splav Meduze, Sloboda vodi narod i naravno Mona Liza. Tokom Drugog svjetskog rata, muzej je bio i značajnoj mjeri ispražnjen, kako bi se djela zaštitila od nacista. Staklena piramida ispred muzeja je postavljena 80-ih godina prošlog vijeka i visoka je 21 m. Ukupan broj piramida u Luvru je 5. Mona Liza je 1911. godine bila ukradena iz muzeja, a jedno vrijeme je provela i na zidu Napoleonove spavaće sobe.

 


Pored Louvrea, muzej koji definitivno vrijedi posjetiti u Parizu je Muzej d'Orsay, poznat po najvećoj zbirci remek-djela impresionizma i postimpresionizma. Otvoren je 1986. godine na mjestu starog željezničkog kolodvora, a trebalo je šest mjeseci da se u njega smjesti oko 2000 slika i 600 skulptura. Muzej je otvoren svakim danom osim ponedjeljka, a ulaznica košta 16 eura. Meni su se posebno dopale skulpture, a podjednako će uživati i ljubitelji slika, koji ovdje mogu vidjeti djela nekih od najpoznatijih svjetskih slikara, poput Van Gogha.

 

5. Sainte Chapelle i Notre Dame

 

Pariz je poznat i po nevjerovatnoj sakralnoj arhitekturi, a dvije građevine koje bih posebno izdvojio su Sainte-Chapelle i katedrala Notre Dame. Sainte-Chapelle je gotička kapela izgrađena u 13. vijeku po nalogu kralja Luja IX. da bi se u njoj čuvao dio Hristova križa kao i druge relikvije koje je kralj sakupio. Kapela je čuvena po velikoj kolekciji vitraža iz 13. vijeka (obnovljeni su u 19. vijeku), koji čine njen enterijer jednim od najljepših koje sam ikada vidio.

 


Notre-Dame je katedralna crkva Pariske nadbiskupije, nedaleko od Sainte-Chapelle i kroz vijekove je bila najviša građevina u gradu, te ima poseban značaj za stanovnike Pariza i Francuske, jer je bila poprište brojnih značajnih događaja u francuskoj istoriji. U katedrali je okrunjen Napoleon, a bila je i inspiracija za brojna umjetnička djela, među kojima se ističe roman Victora Hugoa – Zvonar Bogorodičine crkve. Bila je jedna od najposjećenijih građevina svijeta sve dok je 2019. godine nije zahvatio razarajući požar u kome je uništeno drveno krovište i veliki dio unutrašnjosti. U toku je renovacija, koja bi mogla potrajati godinama, ali i dalje se možete diviti njenoj vanjštini.

 

6. Luksemburški vrtovi

 

Luksemburški vrtovi su prirodna oaza usred užurbanog Pariza, gdje mnogi lokalci i turisti dolaze kako bi se sklonili od gužve i uživali na suncu, okruženi zelenilom. Vrtovi se nalaze u sklopu barokne palate izgrađene sredinom 17. vijeka kao kraljevske rezidencije regentice Marije de Medici. Na ulazu u park se nalazi grandiozna fontana Medici, okružena stablima, dok se u drugom dijelu vrta nalaze cvijetne površine i još nekolicina fontana i skulptura. Vrtovi se prostiru na površini od oko 26 hektara i nalaze se u Latinskoj četvrti, nedaleko od Crkve Saint-Sulpice, koju takođe vrijedi obići. Ulazak u Luksemburške vrtove je besplatan.

 


7. Latinska četvrt i Panteon

 

Iako svaki ćošak Pariza odiše životom, postoje dijelovi grada koji nisu u tolikoj mjeri na udaru masovnog turizma i gdje je šetnja i dalje u granicama prijatnog. Jedan od tih krajeva je Latinska četvrt na lijevoj obali rijeke Sene, oblikovana oko prestižnog pariskog univerziteta Sorbone. Krase je brojne lijepe građevine i kafići, a vjerovatno najimpresivnije zdanje je Panteon.

 


Panteon je podignut po nalogu kralja Luja XV u 18. vijeku kao crkva posvećena Svetoj Genovevi, zaštitnici Pariza. Međutim, ni on, ni arhitekta koji je projektovao crkvu, nisu dočekali kraj izgradnje. S obzirom da je u vrijeme dovršetka građevine počela Francuska revolucija, odlučeno je da se crkva pretvori u mauzolej, u kome bi se po uzoru na rimski Panteon, sahranjivali ugledni građani Pariza. Panteonu je dva puta kasnije vraćana uloga crkve, sve dok Treća francuska republika nije uspostavila njegovu konačnu upotrebu kao mauzoleja 1881. Polaganje posmrtnih ostataka Victora Hugoa u kriptu 1885. godine, bilo je prvo sahranjivanje u razdoblju dužem od 50 godina.


8. Trg Concorde i vrtovi Tuileries

 

Trg Concorde se nalazi između Champs-Élysées i Louvrea, i drugi je po veličini trg u Francuskoj. Trg je oblikovan između 1755. i 1775. kao trg Luja XV, da bi dao odgovarajuće okruženje kraljevoj konjičkoj statui. Tokom Francuske revolucije ova statua je uništena, a trg preimenovan u trg Revolucije (Place de la Révolution). Na njemu je 1793. postavljena giljotina, gdje je u naredne dvije i po godine pogubljeno 1119 osoba, između ostalih kralj Luj XVI, kraljica Marija Antoaneta, Žorž Danton i Maksimilijen Robespjer. Danas trg krasi 3200 godina star egipatski obelisk dovezen iz hrama u Luksoru, te dvije velike fontane, od kojih jedna simbolizira riječnu, a druga pomorsku trgovinu.

 


Odmah pored trga započinju vrtovi Tuileries, koji su uz Luksemburške vrtove, jedan od najljepših pariskih parkova. Tokom lijepog vremena, ovdje se skupi na hiljade ljudi koji uživaju na travnjacima. Uz vrtove se nalazi Muzej Oranžerije, gdje se između ostalog nalaze Lopoči, serija od oko 250 slika koju je Claude Monet naslikao od 1899. do kraja svog života 1926. godine. Mnoge od njih su naslikane dok je umjetnik bolovao od katarakta.

 

9. Les Invalides

 

Još jedno mjesto u Parizu koje vrijedi posjetiti, a nije pod velikom najezdom turista je Les Invalides ili Nacionalni dom invalida. Predstavlja kompleks zgrada sačinjen od muzeja i spomenika, koji slave vojnu istoriju Francuske, kao i bolnicu i dom za ratne veterane, što je bila njegova izvorna funkcija. U kompleksu se nalaze Musée de l'Armée, vojni muzej francuske vojske, Musée des Plans-Reliefs, Musée d'Histoire Contemporaine kao i grobovi nekoliko istaknutih francuskih ratnih heroja, među kojima je svakako najpoznatiji Napoleon.

 


Izgradnju doma naredio je 1670., kralj Louis XIV, želeći da podigne dom i bolnicu za stare i bolesne vojnike. Zgrada je izgrađena u cijelosti u baroknom stilu, a najistaknutiji dio je blještava kupola ukrašena sa 12 kilograma zlatnih listića. Izvornu funkciju kompleks je zadržao sve do početka 20. vijeka, kada je postepeno počeo prerastati u muzej. Dvorištima kompleksa možete prošetati besplatno, s tim što ćete na ulazu morati proći kroz sigurnosnu provjeru.

 

10. Velika džamija

 

Iako su vam prve asocijacije na Pariz vjerovatno grandiozne gotičke crkve i masivne palate, ovaj grad je zapravo mnogo više od toga. Ne tako daleko od centra Pariza, smjestila se Velika džamija, zbog čijeg ćete izgleda na trenutak imati osjećaj da ste u Maroku. Izgrađena je 1926. godine u maurskom stilu, crpeći inspiraciju za svoj izgled upravo u džamijama ove sjevernoafričke zemlje.

 


Jedna od zanimljivosti koje se vežu za istoriju ove džamije datira iz perioda Drugog svjetskog rata, kada je glavni imam džamije Si Kaddour Benghabrit upravljao džamijom kao tajnim utočištem za alžirske i evropske Jevreje. On je osigurao da im bude pruženo sklonište, siguran prolaz i lažni muslimanski izvod iz matične knjige rođenih kako bi ih zaštitili od nacističkog progona. Najljepši dio džamije je njeno unutrašnje dvorište, ispunjeno grmovima jasmina i lozama glicinije, čiji se miris širi na sve strane. Ukoliko poželite da je posjetite kao turista, ulaz se naplaćuje 3 €.

3 comments:

  1. Kolega ( ako mogu tako da kažem), Vaši putopisi su interesantniji od ostalih i dopadaju mi se!
    vip1709.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. predivan tekst, jedva cekam da posjetim pariz, ovo cu imati na umu.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.