5 fantastičnih lokacija za posjetu u okolini Amsterdama

Vjerujem da nam je svima barem jedanput u životu kroz glavu proletjela misao „Želim da obiđem svijet“. Misli i želje su jedno, mogućnosti i prioriteti nešto sasvim drugo, pa je samim time i malo onih koji se odvaže da tu ideju pretvore u djelo. Ja sam se našao negdje na pola puta između mašte i realnosti, odlučivši da, ako već ne mogu da obiđem cijeli svijet, barem mogu da posjetim svaku državu u Evropi. Sve što se desi preko toga je samo bonus. Isprva mi je išlo super, jer sam obilazio ono što mi je blizu i jeftino, zatim sam obilazio ono što zaista želim da vidim, da bih naposlijetku stigao do onoga što mi je ostalo, a što nije nužno ni jeftino, niti logistički jednostavno za vidjeti. Dotjeravši listu do posljednjih deset država Evrope, najpraktičnijom mi se činila Holandija. Zapravo, nije mi jasno zašto se ta posjeta nije ranije dogodila, budući da sam već prethodno obišao Belgiju i Luksemburg, koji većini ljudi nisu prioritet u odnosu na Holandiju.



Ne znam kako bih tačno opisao svoj odnos prema Holandiji prije ove posjete. S jedne strane, odmalena sam bio fasciniran tulipanima, kao niti jednom drugom biljkom i negdje mi je bila želja da vidim uživo nepregledna cvjetna polja. S druge strane, ništa drugo vezano za Holandiju me nije toliko mamilo, pogotovo jer susjedna Belgija ima sličnu, ali nekako raskošniju arhitekturu. Amsterdam me je razočarao već u prvih nekoliko sati boravka, mada ni skoro godinu dana kasnije nisam siguran da li je do njega ili do mene. Kad pomislim na taj grad, prve slike koje mi dolaze u sjećanje su ogromna količina smeća na ulicama, galeb koji komada mrtvog goluba, nesnosan vonj marihuane koji vas svako malo nenadano ošine, te seksualne radnice u izlozima Ulice crvenih fenjera. Razgovarao sam sa ljudima koji su posjetili Amsterdam i svako nosi drugačije utiske. Neki su slični mojima, neki drastično pozitivniji. Iako imam običaj da svako putovanje pretvorim u tekst na blogu, tekst o Holandiji je izostao upravo iz tog razloga.

 


Budući da nisam pretjerano uživao u samom Amsterdamu, dosta vremena sam proveo sklanjajući se iz grada i istražujući njegovu okolinu, koja mi je znatno više prijala. Stoga je ovaj tekst posvećen lokalitetima do kojih možete napraviti jednodnevni izlet i koje će vam pomoći da upoznate Holandiju u drugačijem svjetlu, bez obzira da li vam se Amsterdam dopada ili ne.

 

1. Keukenhof vrtovi

 

Jedan od razloga zbog kojih sam odlagao posjetu Holandiji, bio je taj što sam tamo želio otputovati isključivo u sezoni kada cvjetaju tulipani, što je značilo u proljeće. Holandija godišnje proizvede oko 3 milijarde lukovica, od kojih se većina izveze, tako da možete onda zamisliti kolike su površine zasađene ovom biljkom. Postoji više lokacija i načina za uživanje u ovim prizorima, te iako sam prvobitno planirao juriti polja tulipana, naposlijetku sam odustao od te ideje. Razlog tome leži u činjenici da, iako je na internetu moguće pronaći lokacije polja, na godišnjem nivou se ne obrađuju uvijek iste parcele, što znači da ona koja je prošle godine bila pod tulipanima, ne mora nužno biti i ove. Druga otežavajuća okolnost je što vam je za obilazak polja potreban automobil, a čak i onda ne možete biti sigurni da li ćete moći pristupiti poljima, jer se nalaze u privatnom vlasništvu i od vlasnika do vlasnika zavisi da li će pustiti posjetioce unutra, jer se tulipani uzgajaju za komercijalne svrhe.

 


Stoga sam se odlučio za sigurniju, mada turističkiju varijantu uživanja u tulipanima i drugim lukovičastim biljkama, a to je Keukenhof vrt. Smatra se drugim najvećim cvijetnim vrtom u svijetu, a svake godine tokom Festivala tulipana u njemu cvjeta preko 7 miliona cvjetova, uključujući i preko 800 vrsta tulipana. Vrt je otvoren manje od dva mjeseca u godini, a u 2024. godini će biti otvoren od 21. marta do 12. maja, što je i inače neki orijentacioni period njegovog rada. Prilikom posjete budite spremni na priličnu gužvu, osim ako ne dođete rano ujutro.

 


Cijena ulaznice je 19 eura ako je kupujete online, odnosno 21,5 eura na licu mjesta. Ako planirate javnim prevozom do parka, možete kupiti i ulaznicu koja uključuje povratnu kartu za autobus, koja košta oko 35 eura. Autobuska linija broj 852 kreće za Keukenhof ispred RAI Amsterdam konvencijskog centra, te čekate u redu dok se autobus ne napuni, a na svakih 15-ak minuta stiže novi. Napomena: Ukoliko želite ponijeti lukovice tulipana kao suvenir iz Holandije, savjetujem vam da ih radije kupite u Amsterdamu na cvjetnoj pijaci, jer su jeftinije nego u Keukenhofu.

 

2. Zaanse Schans

 

Na oko sat vremena udaljenosti javnim prevozom (ili dvadesetak minuta automobilom) od Amsterdama nalazi se mjesto koje je ponajviše zaslužno što je moj konačan utisak o Holandiji pozitivan. Zaanse Schans je svojevrstan muzej na otvorenom, gdje su na jednom mjestu sakupljene brojne vjetrenjače i tradicionalne kućice, realocirane sa šireg područja regije, kako bi se sačuvale od propadanja. Od ukupnog broja vjetrenjača, dvije su se i izvorno nalazile na sadašnjoj lokaciji.

 


Pojedine kućice su pretvorene u muzeje, kao što je Pekarski muzej, u kome možete da nazočite spravljanju keksa. Nešto dalje se nalazi i radionica za izradu drvenih klompi. Cjelokupan prostor upotpunjuju brojne domaće životinje, koje se slobodno kreću na parcelama premreženim vodenim kanalima. Posjeta Zaanse Schansu je svojevrsno putovanje kroz vrijeme i jedan od najboljih načina da se upoznate sa ljepotom i tradicijom Holandije. Obilazak možete upotpuniti i posjetom obližnjem gradiću po imenu Zaandam, čija je najvažnija znamenitost Hotel Inntel Zaandam, koji istovremeno djeluje retro i futuristički. Hotel izgleda kao gomila tradicionalnih holandskih kuća naslaganih jedna na drugu. U Zaandamu je otvoren i prvi McDonald's restoran u Evropi, a poznat je i po širokom izboru prodavnica za shopping.

 

3. Haarlem

 

Samo dvadesetak minuta duga vožnja vozom dijeli vas od jednog od najšarmantnijih holandskih gradića. Haarlem leži na rijeci Spaarne, a vodenim kanalima je povezan sa Amsterdamom i Sjevernim morem. Za razliku od razuzdanog glavnog grada, Haarlem će vam pružiti jednu potpuno drugačiju sliku svakodnevnog života u Holandiji. Za posjetu Haarlemu vam ne treba naročita priprema, jer je grad veoma kompaktan i praktičan za pješačenje. Na glavnom gradskom trgu Grote Markt se nalazi Crkva Sv. Bava, gotička katolička katedrala, koja je kasnije pretvorena u protestantsku crkvu. 



Katolici su kasnije u drugom dijelu grada odlučili izgraditi sebi novu katedralu, koja podjednako plijeni pažnju. Na šetalištu pored rijeke Spaarne se nalazi niz arhitektonskih bisera, među kojima i Teylers muzej, posvećen umjetnosti, prirodi i nauci. Muzej, između ostalog, čuva i djela Mikelanđela i Rembranta. Od prepoznatljivih simbola grada izdvojio bih još i De Adriaan vjetrenjaču, koja je i dalje u funkciji, a danas ima muzejski karakter.

 

4. Kasteel de Haar

 

Svako ko je malo detaljnije pratio moj blog ili Instagram profil, zna koliko volim dvorce. Činjenica da se na svega 45 minuta vožnje autom od Amsterdama ili 25 minuta od Utrechta, nalazi najveći i vjerovatno najljepši dvorac u Holandiji, bio je sasvim dovoljan razlog da ga uvrstim na listu. Do dvorca se može stići i javnim prevozom, ali će vam u tom slučaju trebati mnogo više vremena i konekcija da biste stigli na odredište, mada nije neizvodivo. Iako biste na prvi pogled pomislili da se radi o srednjovjekovnom dvorcu, De Haar je zapravo podignut početkom 20. vijeka, na ruševinama starog dvorca, koji se nekada nalazio na ovoj lokaciji. Sagradio ga je baron Etienne van Zuylen van Nijevelt, pod palicom poznatog holandskog arhitekte Pierrea Cuypersa.

 


Tokom 60-ih godina prošlog vijeka, vlasnici su koristili dvorac za prijem svjetskog džet-seta, pa su tako u dvorac dolazili Bridgitte Bardot, Coco Chanel, Maria Callas, Roger Moore i drugi. Cijena ulaznice za dvorac je 19 eura, a možete posjetiti i samo park oko dvorca, bez ulaska u unutrašnjost, i u tom slučaju je ulaznica 7 eura (sve promjene cijena možete provjeriti na njihovoj web stranici). Ulaznice možete kupiti online ili na licu mjesta.

 

5. Utrecht

 

Još jedna mogućnost za jednodnevni izlet iz Amsterdama jeste Utrecht, gradić do koga je moguće stići za pola sata vožnje vozom. Izgledom se ne razlikuje mnogo od drugih holandskih gradova, ali naglašava sve ono što je pozitivno u Holandiji, dok sve ono što nije sjajno, drži pod kontrolom. Razloga za posjetu je nekoliko. Prije svega upoznaćete autentičniji život Holanđana, uživaćete u šetnji ili vožnji bicikla pored vodenih kanala, kojih ni ovdje ne manjka. Možete čak i da se vozite kanuom. Utrecht ima i bezbroj interesantnih kafića i restorana, ali i kulturno-istorijske spomenike vrijedne pažnje. Naročito se ističe Crkva Sv. Martina, koja važi za najvišu u Holandiji, a sa čijeg tornja možete uživati u pogledu na cijeli grad. 



Ispod Katedralnog trga se nalazi postavka DOMUnder, kroz koju se možete upoznati sa preko 2000 godina starom istorijom grada. U Utrechtu se nalazi i neobičan Muzej Speelklok, posvećen muzičkim kutijama, mehaničkim orguljicama, te drugim instrumentima i napravama koje su u mogućnosti da samostalno izvode muziku. Naposlijetku, on je sjajna polazna tačka za obilazak dvorca De Haar.


Da li ste posjetili neko od ovih mjesta i koje vam se najviše dopada?


Preuzimanje fotografija i teksta nije dozvoljeno bez pismene saglasnosti autora.


No comments:

Powered by Blogger.