Vodič kroz Vilnius, Litvanija - šta vidjeti?

July 30, 2022

Ova godina je za mene veoma putnički dinamična, iako u sve manjoj mjeri dokumentujem ta putovanja na blogu. S obzirom da sam još od samog starta blog zamislio kao kombinaciju svog putničkog dnevnika i korisnih savjeta za one koji žele posjetiti mjesta koja sam obišao, žao mi je da neke avanture ostanu nezabilježene i ovdje. Današnji tekst je posvećen realizaciji jedne želje, koju sam još prije 7 godina zapisao u blog postu, kojim sam rezimirao putovanja iz 2015. godine i sastavljao spisak destinacija koje u budućnosti želim da vidim. Kao što vidite već i iz naslova, riječ je o Litvaniji, jedinoj preostaloj zemlji Baltika, koju do sada nisam uspio da obiđem.


Kako stići do Litvanije?

 

Dugo sam tragao za praktičnim načinom da se vratim u ovaj dio Evrope, jer mi se nije davalo par stotina eura za avionsku kartu, kako sam to učinio kada sam putovao u Latviju davne 2015. Širenje mreže niskobudžetnih aviokompanija i razvoj mojih vještina u organizaciji samostalnih putovanja, doveli su do toga da uspijem pronaći povratnu kartu za Rigu za 40 eura iz Budimpešte. Direktnih linija za Baltik iz naših krajeva nema, osim iz Splita za Litvaniju, što nije bila opcija koja mi je odgovarala. Zbog trenutne situacije sa otkazivanjem letova, nisam htio rizikovati sa presjedanjima, tako da je Mađarska kao polazna stanica bila najbolje rješenje. Iako je Litvanija bila moja krajnja destinacija, podjednako sam se želio vratiti ponovo i u Latviju, tako da mi je ta varijanta potpuno odgovarala.

 


Od Latvije do Litvanije možete stići na više načina. Ukoliko planirate putovanje mjesecima unaprijed, moguće je pronaći povoljne letove od Rige do Vilniusa sa kompanijom AirBaltic. Druga opcija je autobus, a kompanije koje preporučujem su LuxExpress i Ecolines, na čijim web stranicama možete kupiti karte online. Karte uzmite uvijek nekoliko dana ranije, naročito u sezoni, kako biste bili sigurni da se neće rasprodati. Ove kompanije imaju nekoliko dnevnih polazaka, a vožnja između dva grada traje oko 4h, ali je u principu prijatna, jer su sjedišta udobna, autobus klimatizovan, te imate dodatne sadržaje poput video ekrana na sjedištu ispred (ponesite slušalice sa žicom ako ćete gledati filmove). Autobusi ne prave pauzu do krajnjeg odredišta.

 

Šta vidjeti u Vilniusu?

 

Iako je Riga zauvijek moj prvi izbor kada su zemlje Baltika u pitanju, Vilnius, od koga nisam imao naročito visoka očekivanja, je uspio da ostavi na mene izuzetno pozitivan utisak. Grad se sastoji iz stare jezegre koja je uvrštena na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine, i modernog dijela, koji se kontinuirano širi i razvija, zahvaljujući čemu Vilnius poprima obrise savremene evropske prijestonice. Kroz moderne stambeno-poslovne blokove sam prošao na putu do hotela, ali se nisam zadržavao, jer je fokus bio na bogatoj istoriji i interesantnoj arhitekturi starog grada. Litvanija kao posljednja evropska zemlja koja je napustila paganizam i prihvatila hrišćanstvo, predstavlja neobično mjesto koje još uvijek čuva šarm davnih vremena, a takvih je u Evropi sve manje. U nastavku slijede najznačajnije atrakcije Vilniusa, zbog kojih vrijedi obići ovaj grad:

 

1. Gediminov toranj

 

Na brežuljku u srcu starog grada, smjestio se jedan od najprepoznatljivijih simbola Vilniusa. Gediminov toranj je jedini sačuvani, ili da budem precizniji, rekonstruisani dio nekadašnjeg Gornjeg zamka koji se nalazio na ovoj lokaciji. Značaj tornja se može sagledati u legendi koja govori o Gediminu, velikom vojvodi Litvanije koji je lovio u ovim krajevima. Nakon uspješnog, ali iscrpljujućeg lova, on je odlučio tu i prenoćiti, te je usnio neobičan san. Na brdu na kome je ranije tog dana lovio, ukazao mu se veliki željezni vuk, zavijajući snažno poput stotinu običnih vukova. Ispričavši san paganskom svešteniku, ovaj je to protumačio kao nalog da se na tom mjestu podigne grad. Gedimin je to i učinio, sagradivši buduću prijestonicu Litvanije, u čijem središtu se nalazio dvorac. Danas je brežuljak na kome se nalazi Gediminova kula popularan vidikovac, odakle se pruža lijep pogled na stari grad, a najljepši je uoči zalaska sunca kada se na obzoru ukažu brojni baloni na topli vazduh, po kojima je Vilnius postao poznat. Iskustvo leta možete priuštiti sebi ukoliko ste spremni da za njega platite između 100 i 150 eura, a s obzirom da je to za većinu naših putnika preambiciozna cifra, i sam pogled na nebo okićeno balonima će vam sigurno pričiniti zadovoljstvo.



 

2. Crkva Sv. Ane

 

Kao što već spomenuh, Litvanija je posljednja evropska zemlja koja je zvanično prihvatila hrišćanstvo i to tek u 14. vijeku. Međutim, danas je Vilnius grad sa vjerovatno najviše crkava po glavi stanovnika u Evropi. To je vjerovatno posljedica snažnog otpora prema prihvatanju nove religije, zbog čega se na sve načine nastojalo učvrstiti prisustvo crkve na ovim prostorima. Danas su te crkve ukras grada, te čine njegovu panoramu daleko atraktivnijom. Teško bi ih bilo sve pobrojati, ali jedna koja mi je posebno privukla pažnju svojom fasadom jeste gotička Crkva Sv. Ane. Crkva je dio većeg samostanskog kompleksa, koju čini i susjedna crkva posvećena Sv. Franji Asiškom. Crkva Sv. Ane je tokom posljednjih pet vijekova ostala skoro nepromijenjena, a njena ljepota je toliko jedinstvena da ju je, prema legendi, Napoleon želio ponijeti sa sobom nazad u Pariz.

 


3. Ulica Pilies i Staklena četvrt

 

Vilnius ima jedan od najočuvanijih starih gradova u sjevernom dijelu Evrope, zbog čega je i uvršten na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine. Ulica Pilies je žila kucavica i najznačajnija pješačka ulica starog grada, koja povezuje Katedralni trg sa trgom na kome se nalazi Gradska vijećnica. Ovo je izuzetno živa ulica, sa brojnim restoranima, kafićima i prodavnicama suvenira, od kojih su mnogi uređeni na izuzetno kreativan i vizuelno privlačan način. Mislim da nigdje nisam vidio toliko lijepo dekorisanih izloga i lokala kao u Vilniusu. Iz ove ulice se širi ogromna mreža manjih ulica koje čine stari grad, te preporučujem da zavirite u svaku od njih, jer ćete se prijatno iznenaditi koliko su lijepe čak i neke sporedne uličice. Posebno je lijepa Staklena četvrt, odnosno nekadašnja Jevrejska četvrt, kojoj se u novije vrijeme nastojao ponovo udahnuti život. Obuhvata ulice Stiklių, M. Antokolskio, Gaono i Žydų.

 


4. Katedrala Sv. Stanislava i Ladislava

 

Ulicom Pilies ćete vrlo jednostavno doći do Katedralnog trga, lociranog neposredno ispod brežuljka na kome je sagrađena Gediminova kula. Trgom, kao što mu i samo ime govori, dominira katedrala posvećena svetim Stanislavu i Ladislavu. Katedrala, koja svojim izgledom više podsjeća na antički grčki hram, nego na crkvu, sagrađen je na mjestu starog paganskog hrama, čiji su temelji pronađeni tokom renoviranja katedrale. U crkvenoj kripti se nalaze posmrtni ostaci Sv. Kazimira, koji se smatra svecem zaštitnikom Litvanije. Još jedan neobični dodatak katedrali jeste zvonik, koji je fizički odvojen od ostatka crkve, a razlog tome leži u činjenici da se radi o bivšoj odbrambenoj kuli iz 13. vijeka, koja je u 16. vijeku prenamijenjena. Katedrala gleda pravo na Gediminovu aveniju, najznačajniju i vjerovatno najdužu ulicu Vilniusa, u kojoj su smještene sve važnije državne institucije, ali i nacionalno dramsko pozorište, nacionalna banka, nacionalna biblioteka, te brojne trgovine i restorani.

 


5. Užupis umjetnička četvrt

 

Kao što Rim ima Vatikan, tako i Vilnius ima Užupis. Dobro, ne baš tako, ali priča o ovom dijelu grada koji se svojevremeno proglasio nezavisnom republikom je svakako uzbudljiva za čuti. Nakon što je većina jevrejskog stanovništva koja je naseljavala ovaj dio Vilniusa, ubijena u Holokaustu, ovdje su se počeli doseljavati kriminalci, prostitutke i beskućnici. Distrikt doživljava preporod doseljavanjem lokalnih umjetnika u ovaj kraj, te njegovom transformacijom u umjetničku zajednicu. Simbolično, 1. aprila 1997. je iz šale proglašena nezavisnost Republike Užupis, a ova „država“ čak ima i svoj ustav, himnu, pa čak i vojsku od 12 ljudi. Ustav republike možete pročitati na višejezičnim pločama postavljenim u jednoj od njenih ulica.  

 


6. Ulična umjetnost


Užupis nije jedino mjesto za ljubitelje alternative i umjetnosti, naprotiv, umjetničke instalacije ćete sresti na najrazličitijim mjestima širom Vilniusa. Jedna od najpoznatijih ulica ovog tipa je Literatai ulica, do koje se stiže ravno iz ulice Pilies u starom gradu. Zidovi ove ulice su ukrašeni brojnim plaketama izrađenim od metala, drveta i stakla. Gradovi Litvanije, pa tako i Vilnius, poznati su i po muralima oslikanim na starim zgradama. Projekat Otvorena galerija, čije je sjedište u nekadašnjoj Elfa fabrici, je ujedinio brojne domaće i strane umjetnike u oživljavanju napuštenih i zapuštenih dijelova Vilniusa. Žvėrynas distrikt je još jedno mjesto gdje ćete moći da vidite jedinstven šarm Vilniusa, koji se na ovom mjestu ogleda kroz prelijepu drvenu arhitekturu pretočenu u 108 kuća.

 


7. Crkva Sv. apostola Petra i Pavla

 

Vilnius je vrlo praktičan grad za pješačenje, a jedno od rijetkih mjesta gdje će vam možda i zatrebati pomoć gradskog prevoza je Crkva Sv. Petra i Pavla, budući da se nalazi nešto dalje od centra grada. Vjerovatno se pitate zašto se još jedna crkva našla na ovoj listi, a odgovor nećete dobiti čak ni kada dođete ispred nje, već tek kada zakoračite u njenu unutrašnjost. I dok bih Crkvu Sv. Ane proglasio crkvom najljepše vanjštine, Crkva Sv. Petra i Pavla ima ubjedljivo najljepši enterijer, i to ne samo u Litvaniji, nego i šire. Raskošni enterijer čini više od 2000 skulptura satkanih u priču koja govori o istorijskoj pobjedi Velikog vojvodstva Litvanije nad Moskvom.

 


8. Bastion odbrambenih zidina

 

Više od 400 godina star bastion predstavlja jedan od rijetkih sačuvanih dijelova starih gradskih zidina Vilniusa. Muzej na Bastionu odbrambenog zida Vilniusa govori o istoriji naoružanja i odbrambenih praksi Velikog vojvodstva Litvanije. Posjetioci muzeja mogu vidjeti najranije oružje za ispaljivanje baruta, ali i naučiti mnogo o upotrebi artiljerije u prošlosti Litvanije: od ranih granata i minobacača do mobilnih i funkcionalnih tipova topova iz 17-18. vijeka. Bez obzira da li posjećujete muzej ili ne, svakako prošetajte do starih zidina, jer je i ovo jedan od interesantnih vidikovaca u Vilniusu.

 


 

Šta još vrijedi posjetiti u Vilniusu?

- Bernardinski park se nalazi uz obalu rijeke Viljne, nedaleko od Crkve Sv. Ane i jedan je od najljepših i najprostranijih gradskih parkova.

- Brdo tri krsta, spomenik i jedan od najboljih vidikovaca sa pogledom na grad.

- Groblja Rasų, Antakalnis i Bernardinsko, karakteristična po svojoj starosti, ukrasima na spomenicima ili znamenitim ličnostima koja su tu ukopana.

- Crkva Sv. Ivana Krstitelja podignuta u kasnom baroknom stilu.

- Kapija zore ili Oštra kapija, jedina preostala od nekadašnjih deset kapija gradskih zidina danas je pretvorena u hrišćansko svetište.

- Nacionalni muzej Litvanije

- Palata velikih vojvoda Litvanije

 


Izleti u okolini Vilniusa

- Dvorac Trakai, udaljen oko pola sata autobusom od Vilniusa

- Kaunas, drugi po veličini grad Litvanije je odlično mjesto za jednodnevni izlet, budući da se do njega stiže za oko 1,5 h vozom sa glavne željeznice u Vilniusu.

- Dvorac Medininkai

- Palata Verkiai

No comments:

Powered by Blogger.