Vodič kroz Rothenburg ob der Tauber, Njemačka - šta vidjeti?

Posljednji tekst u kalendarskoj godini uvijek sam posvećivao sumiranju putničkih utisaka i sastavljajući listu želja za narednu. Kasnije sam, vraćajući se na te tekstove shvatao da su se te želje rijetko ispunjavale ili su njihova ostvarenja dolazila godinama kasnije. Stoga sam prestao da pravim bilo kakve spiskove želja, a ta odluka se pokazala dobrom iz razloga što mi se ove godine dešava sve ono što sam ranijh priželjkivao. Jedna od tih želja, doduše, nikad pretočena u stavku na blogu, bio je Rothenburg ob der Tauber, gradić čudnovatog i ne baš lako pamtljivog naziva. Njemačka mi je posljednjih godina jedno od najvećih turističkih otkrovenja, a na samom vrhu mjesta koja sam želio obići našao se baš ovaj gradić, koji me je dugo mamio slikovitim prizorima na koje sam nailazio listajući društvene mreže.

 


Rothenburg ob der Tauber mi je privukao pažnju svojim bajkovitim izgledom, a ispostavilo se da je najpraktičniji način da stignem do njega let avionom do Nirnberga, a zatim vozom do konačnog odredišta. Alternativne opcije su da letite do Frankfurta ili Štutgarta, a zatim uz nekoliko presjedanja, stižete vozom u Rothenburg. U nastavku teksta ću vam predstaviti 10 razloga zbog kojih vrijedi izabrati baš Rothenburg ob der Tauber za vaše naredno putovanje.

 

1. Plönlein

 

Ako ste se ikada susreli sa Rothenburgom na internetu ili kroz turističke brošure i razglednice, najvjerovatniji prikaz gradića bio je upravo Plönlein, mali trg kojim dominira tradicionalna kuća žute boje sa drvenim okvirom i fontanom ispred, a cjelokupan prizor uokviruju dva tornja povezana sa gradskim zidinama. Upravo je ovaj prizor inspirisao Walt Disneya koji ga je iskoristio u svom filmu Pinokio iz 1940. kako bi prikazao izgled srednjovjekovnog evropskog sela.

 


2. Gradske zidine

 

Rothenburg ob der Tauber je jedan od tri njemačka grada sa potpuno očuvanim starim zidinama, koje ga u cjelosti opasavaju. Zahvaljujući tome, posjetioci mogu obići cijeli grad šetajući upravo njima i diveći se lokalnoj arhitekturi iz potpuno drugačije perspektive. Iako nisam obišao cjelokupan grad na ovaj način, zbog čega mi je sada pomalo i žao, onaj dio zidina kojim sam šetao je bio jedno zaista lijepo iskustvo. Na zidine se možete popeti na više pristupnih tačaka, i što je je najbolja stvar, u obilasku ćete uživati potpuno besplatno. Ukoliko tokom šetnje uočite duž zidina utisnute ploče sa imenima ljudi, pa čak i gradova, znajte da se radi o onima koji su donirali novac za obnovu grada, koji je u značajnoj mjeri stradao u bombardovanju tokom Drugog svjetskog rata.

 


3. Gerlachschmiede

 

Ono što Rothenburg ob der Tauber čini neodoljivo šarmantnim jeste njegova arhitektura, koju osim gradskih zidina i tornjeva, čine pretežno kućice sa drvenim ramovima, karakteristične za ovaj dio Evrope. Pored žute kuće na Plönleinu, posebno zanimljiva je Gerlachschmiede, koju ćete vidjeti ukoliko budete šetali gradskim zidinama, jer se nalazi neposredno uz njih. Iako izvorno datira iz 15. vijeka, uništena je u Drugom svjetskom ratu, te po njegovom okončanju iznova rekonstruisana u skladu sa istorijskim zapisima, s posebnom pažnjom na detalje. Do 1967. ovdje se nalazila kovačnica u kojoj su se izrađivale potkovice za konje, a danas je u privatnom vlasništvu i možete joj se diviti izvana.

 


4. Marktplatz

 

Kao i svi gradovi, tako i Rothenburg ima svoj centralni trg i to prilično prostran. Marktplatz se nalazi u srcu grada, a okružen je nizom šarenih kuća, od kojih neke posebno plijene pažnju svojim upečatljivim dekoracijama na fasadi. Trgom dominira Rathaus, odnosno gradska kuća, na čiji toranj se možete popeti za samo 2,5 eura i posmatrati grad iz ptičije perspektive. Uspon do vrha je pomalo zahtjevan i ne bih ga preporučio ljudima koji imaju poteškoće sa kretanjem ili se panično boje visine, a ukoliko niste u jednoj od ove dvije kategorije, nipošto nemojte propustiti ovo iskustvo. Kartu kupujete skoro na samom vrhu tornja, tako da kada dođete do te tačke, nema nazad.

 


5. Crkva Svetog Jakova

 

Ovo je, uz Rathaus, najveća građevina u Rothenburgu, a njenu veličinu ćete najbolje sagledati upravo sa tornja gradske kuće. Crkva posvećena Svetom Jakovu je dio rute poznate kao Put Svetog Jakova, koja vodi u španski grad Santiago de Compostela i svake godine je posjeti preko 1000 hodočasnika. Sagrađena je između 1311. i 1484. godine, izvorno kao katolička, a danas je luteranska crkva.

 


6. Tornjevi i kapije Rothenburga

 

Romantičnu sliku grada upotpunjuju brojni tornjevi, koji su ujedno i kapije kroz koje ćete uploviti u srednjovjekovni ambijent Rothenburga. Zbog velikog broja tornjeva, kojih navodno ima 42, Rothenburg nazivaju i Jeruzalemom Frankonije. Među najpoznatije tornjeve spadaju Markusturm i Weißer turm, koji su ujedno i kapije prvobitne utvrde, koja datira iz vremena oko 1200. godine. Od ostalih značajnijih tornjeva, izdvajaju se Rödertor, Spitaltor, Klingentor i Burgtor, od kojih posljednji vodi ka Dvorskim vrtovima. Neki od ovih tornjeva služe i kao vidikovci, ali se nisam penjao na njih, jer mi je pogled sa tornja Gradske kuće bio odličan.

 


7. Burggarten (Dvorski vrt)

 

Interesantno je da u Rothenburgu ne postoji dvorac, ali postoje Dvorski vrtovi, koji su vjerovatno i moje omiljeno mjesto, kome sam se neprestano vraćao tokom boravka u ovoj srednjovjekovnoj bajci. Iako je dvorac Stauferburg odavno uništen, ova zelena oaza kroz koju ćete stupiti kada prođete kroz toranj Burgtor, je pravo mjesto spokoja i istinske ljepote. Vrtovi ispunjeni drvećem i raznim vrstama sezonskog cvijeća su istovremeno i plato sa kojeg se pruža panoramski pogled na dolinu Tauber i njene vinograde. Pored šarmantne vrtne kuće sa narandžastom fasadom, nalazi se najljepši dio vrta sa osam kamenih skulptura, od kojih prve četiri predstavljaju godišnja doba, a ostale prirodne elemente.

 


8. Dolina Tauber i most Doppelbrücke

 

Nakon odmaranja u vrtovima, šetnja ili vožnja bicikla dolinom Tauber biće vaša dnevna doza boravka u prirodi i doživljaj Rothenburga na potpuno drugačiji način. Iako tokom moje posjete, grad nije bio krcat turistima, ovdje se naročito osjetio mir i autentičan lokalni doživljaj. Dolinom protiče čista i hladna rijeka Tauber, koju na jednom mjestu premošćuje Doppelbrücke, jedan od najneobičnijih mostova koje sam vidio. Rimski most sa dvostrukim lukovima je nastao kao dio stare trgovačke rute, a svoj nesvakidašnji izgled može zahvaliti činjenici što je prvobitni most bio prekratak, nakon čega je odlučeno da se preko njega napravi još jedan. Ukoliko pređete most i nastavite šetnju, u jednom trenutku ćete naići i na Topplerschlösschen, najstariju vikendicu u kraju. I ova građevina je krajnje neobična, a prepoznaćete je po kućici izgrađenoj na temeljima stare osmatračnice, zbog čega izgleda kao da strši u vazduhu. Danas se u njoj nalazi muzej, sa očuvanim namještajem iz perioda od 16. do 19. vijeka.

 


9. Schneeballen i pereci

 

Iako ćete u Rothenburgu naići na veći broj restorana, ono što želim da vam preporučim su peciva iz pekare Brot & Zeit, smještene pored tornja Markusturm u srcu starog grada. Ukoliko šetate gradom i želite imati nešto za pregristi na brzinu, obavezno svratite ovdje i bićete oduševljeni bogatom ponudom peciva, od kojih naročito preporučujem bavarske perece sa sirom i začinskim biljem. Još jedan lokalni specijalitet je Schneeballen, kolač od tijesta sličnog vanilicama, u obliku snježne grudve, zbog čega i nosi ovakav naziv. U izvornoj varijanti je posut prah šećerom, ali danas možete naći na desetine raznih varijanti. Moram priznati da me za razliku od pereca, Schneebalen nije u tolikoj mjeri oduševio, ne znam da li zbog samog ukusa ili činjenice da nije djelovao pretjerano svježe, jer sam ga kupio u trgovini koja prodaje isključivo ovu vrstu slatkiša.

 


10. Srednjovjekovni muzej zločina i kazne

 

Moram priznati da lično nisam posjetio nijedan muzej, jer sam bio previše oduševljen onim što sam vidio napolju, te mi je bilo žao trošiti vrijeme na zatvoren prostor. Ipak, u Rothenburgu postoji nekolicina muzeja, od kojih je vjerovatno najpopularniji onaj posvećen prekršajima i kažnjavanju istih tokom Srednjeg vijeka. Postavka muzeja uključuje brojne sprave za mučenje, uključujući stolicu sa šiljcima, maske srama i sl., ali i replike carevog blaga poput krune, žezla i jabuke. Od ostalih muzeja u gradu vrijedi spomenuti Božićni muzej, posvećen ovom prazniku, te Muzej Rothenburga, u kome se možete upoznati detaljnije sa istorijom grada.

 

Gdje odsjesti u Rotheburg ob der Tauberu?

 

Želeći da imam potpuni ugođaj srednjovjekovnog ambijenta, odlučio sam se da potražim smještaj u srcu starog grada, te sam odabrao Hotel Scharzer Adler, udaljen dvije minute hoda od glavnog gradskog trga, a opet smješten u mirnoj ulici. Hotelske sobe nisu velike, ali su čiste i udobne. Osoblje je veoma prijatno i dočekaće vas kako dolikuje.


No comments:

Powered by Blogger.