Top 10 besplatnih turističkih atrakcija Malte

December 26, 2017
Kada planirate odlazak na putovanje, neophodno je imati u vidu brojne izdatke koje treba ukalkulisati u budžet, počevši od prevoza, smještaja, zdravstvenog osiguranja, hrane i pića, ulaznica, suvenira i drugih sitnih zadovoljstava. Na kraju kada sve saberete i podvučete crtu, dešava se da su izdaci mnogo veći od vaših mogućnosti. Stoga je poželjno izabrati one destinacije koje nude dosta besplatnih sadržaja, tako da vam pored onih osnovnih potreba neće trebati mnogo dodatnog novca. Malta je upravo jedna od takvih destinacija, jer prijatna klima i bogato kulturno-istorijsko naslijeđe omogućuju cjelodnevni boravak na otvorenom i uživanje u tamošnjoj baštini koju su Maltežani kroz vijekove gradili i njegovali. Ovo je deset najzanimljivijih stvari koje možete raditi potpuno besplatno na Malti.
  

1. Panoramsko razgledanje Popajevog sela


Popajevo selo je izgrađeno 1979. godine za potrebe snimanja filma Popaj sa megapopularnim Robinom Williamsom, ali su vlasti po završetku seta odlučile da ga zadrže i pretvore u tematski park koji danas privlači veliki broj turista. Iako ovo tehnički gledano nije besplatna, pa čak ni jeftina turistička atrakcija, njen najbolji dio je potpuno besplatan i dostupan svakome. S obzirom da je selo smješteno u uvali, to vam omogućuje da uživate u pogledu na njega sa litica koje se prostiru nasuprot, kao i šetnju jednim od najslikovitijih malteških krajolika. Zaista nema potrebe za plaćanjem ulaznice da biste uživali u ovom bajkovitom ambijentu.

Besplatan pogled na Popajevo selo


2. Uživanje u Barrakka vrtovima u Valeti


Riječ je o javnim vrtovima, odakle se pruža fantastičan pogled na luku, kompleks tri grada (Vittoriosa, Senglea i Cospicua) i otvoreno more. Smješteni su na gornjoj etaži bastiona svetih Petra i Pavla, dok se na donjoj etaži nalazi artiljerijska postrojba sa topovima. Vrtovi su izvorno služili za odmor italijanske jedinice viteškog reda, ali su otvoreni za javnost nakon završetka francuske okupacije Malte 1800. godine. Pored gornjih, postoje i Donji Barrakka vrtovi, u kojima se nalazi spomenik hram posvećen engleskom admiralu Alexanderu Ballu, prvom civilnom komesaru Malte. Vrtovi su idealni za posjetu tokom sunčanih dana, kao i za posmatranje zalaska sunca.



Gornji Barrakka vrtovi u Valeti

3. Šetnja bedemima citadele u Victoriji


Citadela u Victoriji se može svrstati u sami vrh kulturno-istorijskih i arhitektonskih atrakcija ostrva Gozo, kao i cjelokupne države Malte. Šetnja citadelom je potpuno besplatna, a osim zanimljivih građevina koje su se smjestile među njenim bedemima, moći ćete uživati u panoramskom razgledanju cijele Victorije, crkve u Ševkiji, šarmantnih sela smještenih na obodu terasastih polja na kojima se uzgajaju različite poljoprivredne kulture, te plavog mora u daljini. Određeni sadržaji muzejskog karaktera unutar citadele se naplaćuju, ali i sam pogled sa zidina pruža dovoljno zabave za posjetioce, tako da ćete i bez ulaska u katedralu ili stari zatvor dovoljno vidjeti.

Citadela u Victoriji

4. Posmatranje zalaska sunca i talasa na Dwejra plaži


Azurni prozor je važio za jedan od najljepših prirodnih fenomena na Malti, sve dok ga početkom 2017. godine u olujnom nevremenu nisu srušili talasi. Međutim i pored činjenice da ova atrakcija, koja je privlačila ogroman broj turista, više ne postoji, kompletno područje oko Dwejra plaže oduzima dah. Kontrast visokih, oštrih litica i nemirnog plavog mora pruža posjetiocima jedinstvenu priliku za uživanje u netaknutoj prirodi. U blizini se nalazi još jedan nesvakidašnji prirodni fenomen, a riječ je o laguni, odvojenoj od otvorenog mora stjenovitim prstenom. Voda u lagunu ulazi putem uskog procjepa, kroz koji ribarski čamci mogu da prolaze kada je voda mirna.

Zalazak sunca na Dwejra plaži

5. Obilazak bivše prijestonice Mdine


Zbog svoje pozicije u unutrašnjosti ostrva, Mdina je tokom srednjeg vijeka bila prijestonica Malte, a mnogi vjerski redovi su podigli svoja sjedišta u blizini njenih zidina. Kada je Viteški red došao na vlast 1530., shvatili su da bi bilo bolje da se glavni grad preseli u blizinu luke, gdje su usidrene njihove galije. Tako je došlo do izgradnje Valete i napuštanja Mdine, koja je stekla status starog grada. Dio populacije se preselio u novu prijestonicu, ali su stare aristokratske porodice koje su posjedovale velika imanja u Mdini, uglavnom ovdje i ostale.

Katedrala Sv. Pavla u Mdini

1724. godine veliki majstor De Vilhena je izgradio i sada postojeću glavnu ulaznu kapiju, zamjenivši prethodnu sa mostom koji se podizao. Unutar gradskih zidina se nalazi nekolicina znamenitih građevina kao što su palata Vilhena iz 18. vijeka, u kojoj se nalazi prirodoslovni muzej, zatim elegantne palate u ulici Villegaignon, te katedrala Sv. Pavla. Katedrala je skoro u potpunosti stradala u razornom zemljotresu iz 1693. godine, a sačuvane su ostale sakristija i prostor za zbor. Odmah se pristupilo izgradnji nove katedrale u baroknom stilu, po nacrtima arhitekte Lorenza Gafe. Za razliku od većine crkava na Malti, katedrala Sv. Pavla je ukrašena freskama, a podovi mozaicima. Interesantno je da se ispod pojedinih podnih ploča nalaze i aristokratske grobnice.

6. Sunčanje i kupanje na najboljim malteškim plažama


Malta je često na glasu kao destinacija koja nema dobre plaže, ali to je zapravo potpuna neistina. Doduše, ne postoji veliki broj pješčanih plaža, ali postojeće su izuzetno prostrane i zadovoljavaju sve preduslove modernog turizma i užitka. Raštrkane su na različitim stranama ostrva, tako da ćete uvijek imati neku u svojoj blizini. Ukoliko želite, na svakoj od njih možete iznajmiti ležaljku i suncobran, ali isto tako možete da prostrete svoj peškir i uživate potpuno besplatno u njenim blagodatima. Najpopularnije i najljepše plaže na ostrvu Malta su: Golden bay, Ghajn Tuffieha, Mellieha bay, Paradise bay i Pretty bay. Na ostrvu Gozo posjetite: Ramla bay, Dwejra bay, Ghajn Barrani bay, San Blas beach i druge. Za više informacija o najpopularnijim malteškim plažama kliknite ovdje.


Golden Bay, jedna od najpopularnijih malteških plaža


7. Posjeta rotondi u gradu Mosta


Mosta je gradić u središtu ostrva i dobra polazna tačka ako treba da stignete do drugih lokaliteta na Malti. Centralna atrakcija grada je monumentalna crkva iz 19. vijeka, posvećena Djevici Mariji, čiji je kružni oblik inspirisan izgledom rimskog Panteona. Kupola crkve spada u red najvećih u Evropi i svijetu. Tokom Drugog svjetskog rata granata težine oko 450 kg je probila kupolu crkve i kotrljavši se njenom unutrašnjosti ostala neeksplodirana. Besplatna posjeta crkvi je dopuštena u vrijeme službe, a inače se naplaćuje ulazak u sakristiju (2 eura) i ratno sklonište (1 euro). Zaljubljenicima u arhitekturu ovo je mjesto broj jedan koje moraju posjetiti na Malti.

Rotonda u gradu Mosta

8. Istraživanje znamenitosti Valete


Istorijsko jezgro Valete predstavlja pravi mali muzej na otvorenom. Bez obzira što se ulaznice u muzeje naplaćuju, već i sama šetnja gradom je dovoljna da osjetite atmosferu Malte. Neke od najznačajnijih znamenitosti malteške prijestonice kao što su ostaci kraljevske opere, Barrakka vrtovi, Bazilika Naše Gospe sa planine Karmel, anglikanska katedrala Sv. Pavla, Tritonova fontana i druge, možete posjetiti potpuno besplatno. U gradu postoji nekoliko tačaka sa kojih se pruža fenomenalan pogled na druge gradove ostrva, te otvoreno more, što je sasvim dovoljno za jedan cjelovit dan uz minimalne troškove.

Ulice Valete


9. Posjeta hramu Ta' Pinu


Hram Ta' Pinu predstavlja jednu od najljepših malteških crkava, ne samo zbog zanimljive i skladne arhitekture, nego i zbog činjenice da se nalazi izolovana od obližnjih naselja, gdje spokojno počiva usred doline išarane obradivim parcelama. Crkva je sagrađena u neoromaničkom stilu u prvoj polovini 20. vijeka na mjestu stare kapele. Znamenita je po posjeti Pape Ivana Pavla II, koji je ovdje držao misu prilikom svoje posjete Malti 1990. godine. Papa Benedikt XVI je prilikom svoje posjete 2010. položio zlatnu ružu ispred slike Blažene Djevice od Ta' Pinua, koja je specijalno za ovu priliku donesena sa Goza na ostrvo Malta. Postoji i nekoliko legendi vezanih za samu crkvu, a jedna od njih kaže da je vjernica po imenu Karmni Grima prolazeći pokraj kapele začula ženski glas koji je doziva da uđe unutra. Nakon što je to i učinila, glas Djevice Marije joj je naložio da izmoli Zdravo Marija tri puta u čast tri dana koja je provela u grobnici. Ona je o ovome šutjela dvije godine, a kada se napokon povjerila svom susjedu Francescu Portelliju, on joj je rekao da je i sam čuo slične glasove. Ubrzo nakon toga njegova majka je čudotvorno izliječena.

Hram Ta' Pinu na ostrvu Gozo

10. Panoramsko razgledanje i snorkling u Blue Grotto-u


Blue Grotto ili Plava špilja se odnosi na kompleks špilja na jugoistočnoj obali Malte, nedaleko od ribarske luke Wied iz-Zurrieq. Lokacija špilja u kombinaciji sa sunčevim zraka proizvodi efekat prelamanja svjetlosti, što ima za rezultat različite nijanse plave boje koje se presijavaju. Nekoliko špilja reflektuje fluorescentne boje morske flore i faune, dok druge daju tamne nijanse plave. Blue Grotto je jedna od najpopularnijih prirodnih atrakcija Malte, a moguće ih je posjetiti besplatno ili eventualno uplatiti turu brodićem ukoliko želite pobliže razgledati špilje. Snorkling i penjanje po stijenama su neke od najčešćih aktivnosti koje turisti upražnjavaju na ovom mjestu. U obližnjoj luci Wied iz-Zurrieq postoji nekoliko lokalnih restorana koji nude riblje specijalitete. Blue Grotto je u više navrata poslužio za snimanje različitih filmova i emisija, a ukoliko ga posjetite, uvjerićete se i sami zašto.

Blue Grotto

Koje od ovih mjesta biste vi najradije posjetili? Napišite svoje utiske u komentarima.

3 comments:

  1. Idem u januaru. Baš si pisao o Malti :) Sa tvog bloga ćemo se pripremati za put!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spomenuo mi je Ljuban da idete, skoro pa vam zavidim. Ja bih uvijek ponovo na Maltu. :) Imaš na blogu poprilično detaljno o oba moja boravka na Malti, vjerujem da će biti korisnih informacija. :)

      Delete
    2. Ima dosta materijala, dobro ćemo se pripremiti :)

      Delete

Powered by Blogger.