Vodič kroz dvorac Neuschwanstein - kako ga samostalno posjetiti?

Od preko 25 hiljada dvoraca i palata, koliko ih neslužbeno postoji u Njemačkoj, jedan dvorac se izdvojio u tolikoj mjeri, da ne samo da je ušao u krug vodećih turističkih atrakcija u zemlji, nego je poslužio i kao inspiracija za Disneyeve klasike poput Pepeljuge i Uspavane ljepotice. U pitanju je, naravno, Neuschwanstein (Nojšvanštajn), sagrađen krajem 19. vijeka, što ga čini jednim od mlađih dvoraca na njemačkom tlu. Cilj ovog teksta je da vam olakšam samostalnu posjetu dvorcu, ali prije nego što pređemo na praktične savjete, volio bih da vas ukratko upoznam i sa njegovom neobičnom istorijom.

 


Neuschwanstein se nalazi na jugu njemačke savezne države Bavarska, nedaleko od grada Füssen, koji će vam ujedno poslužiti i kao baza, ukoliko odlučite prenoćiti u blizini, što je moja topla preporuka. Dvorac je smješten poviš sela Hohenschwangau, nastalog u dolini podno istoimenog dvorca, koji je i jedan od razloga zašto danas postoji i sam Neuschwanstein. Hohenschwangau je veoma malo turističko selo, sa ograničenim sadržajima i smještajnim kapacitetima, te je živo u toku dana kad se u njega slijevaju rijeke turista, dok se uveče polako gasi i ostaje pusto do narednog jutra. Füssen je mnogo bolja preporuka za smještaj, jer je udaljen svega 10 minuta vožnje od sela, a nudi mnogo više opcija za smještaj, kao i drugih neophodnih sadržaja.

 

Neobična istorija dvorca i njegovog graditelja

 

Kao što rekoh, izgradnji dvorca Neuschwanstein prethodi gradnja dvorca Hohenschwangau, koji je služio kao ljetna i lovačka rezidencija bavarskog kralja Maximiliana II. Kralj, tada još uvijek princ, u aprilu 1892. godine tokom šetnje otkriva istorijski lokalitet na kome se nalazila ruševina starijeg dvorca Schwangau i kupuje ga, te započinje sa njegovom restauracijom. Kralj je svakog ljeta provodio po nekoliko sedmica ovdje, skupa sa kraljicom Marie i dvojicom sinova, od kojih će jedan kasnije ući u istoriju kao idejni tvorac i graditelj čuvenog Neuschwansteina. Princ Ludwig II, nasljednik kralja Maximiliana II, odmalena je bio pripreman za tu ulogu, te se vjeruje da su strog odgoj i podvrgnutost stalnim instukcijama i pritisku tutora, bili uzroci njegovog čudnog ponašanja u odrasloj dobi. Kao adolescent, princ je postao blizak sa svojim ličnim asistentom, princom Paulom, koji je dolazio iz plemićke porodice. Njih dvojica su skupa jahali, čitali poeziju, te izvodili predstave iz romantičnih opera Richarda Wagnera. To je trajalo sve do Paulovih zaruka.

 


Princ Ludwig je naslijedio tron sa samo 19 godina, nakon očeve trodnevne bolesti i smrti. Iako je isprva slijedio politiku svog oca, njegova prava interesovanja su bila usmjerena ka umjetnosti i arhitekturi. Izbjegavao je javne funkcije i događaje kad god je bio u mogućnosti, što će kasnije nanijeti štetu njegovoj vladavini. Iako introvertan po prirodi, kralj je uživao putovati Bavarskom i upoznavati lokalne farmere i radnike, te nagrađivati one koji su bili ljubazni prema njemu. Iako je bio zaručen za vojvotkinju Sophie Charlotte, kralj se nikada nije oženio, a razlog leži u njegovoj seksualnoj orijentaciji, o kojoj postoje dokazi u vidu dnevnika i privatnih pisama.

 


Paralelno sa previranjima u privatnom životu, na političkoj sceni dolazi do Austrijsko-Pruskog rata, u kome su Austrija i Bavarska poražene. Događaji koji su uslijedili vode ka postepenom ujedinjenju Njemačkog carstva pod patronatom Pruske i gubitku nezavisnosti Bavarske. Nakon 1871. godine, kralj se povlači iz politike i posvećuje ličnim kreativnim projektima, prvenstveno dvorcima, za koje je odlučivao o svakom detalju. Iako je kraljevska palata u Minhenu jedna od najvećih i najraskošnijih na svijetu, kralj Ludwig II je želio pobjeći od ograničenja kojima je tamo bio sputavan. Inspiraciju za gradnju čuvenog Neuschwansteina je dobio prilikom posjete nekolicini dvoraca u Njemačkoj i Francuskoj, kao i u operama Richarda Wagnera. Gradnju dvorca započinje nakon smrti svog djeda, kralja Ludwiga I, što mu otvara pristup dodatnim sredstvima za finansiranje projekta.

 


Radovi na izgradnji su trajali skoro dvije decenije, i mada Neuschwanstein nikada nije u potpunosti dovršen, kralj se 1884. godine uselio u dvorac. Dvije godine kasnije, vanjski dio dvorca je dovršen, a kralj je dotadašnji drveni Marienbrücke (vidikovac sa kojeg se pruža najbolji pogled na dvorac), zamijenio čeličnom konstrukcijom. Enterijer dvorca je u velikoj mjeri inspirisan i posvećen djelima kraljevog velikog prijatelja Richarda Wagnera, koji usljed smrti nikada nije posjetio Neuschwanstein. Prilikom gradnje dvorca, kralj je upao u velike finansijske dugove, što je naposlijetku primoralo bavarsku vladu da zatraži njegovu smjenu, tako što su ga proglasili za mentalno bolesnog. Kralj je isprva pružao otpor, ali je na kraju uhapšen i prevezen u zamak Berg na obali jezera Starnberg, južno od Minhena. Sljedećeg dana, Ludwig II odlazi u šetnju pored jezera sa svojim psihijatrom Guddenom, iz koje se nikada nisu vratili. 



Beživotna tijela su pronađena u plitkoj vodi uz obalu, a kao službeni uzrok kraljeve smrti se navodi samoubistvo utapanjem, iako prema nalazima autopsije u njegovim plućima nije pronađena voda, a bio je poznat i kao dobar plivač. Na Gudennovom tijelu su pronađeni tragovi udarca u glavu i davljenja. Razne teorije nalažu da je kralj možda umro i prirodnom smrću, usljed srčanog udara pri pokušaju bijega, ali i da je možda ubijen. S obzirom da je ovo tekst o Neuschwansteinu, moram na kraju spomenuti i da je kralj proveo u dvorcu svega 172 noći.

 

Kako stići do Neuschwansteina?

 

Ukoliko želite samostalno organizovati putovanje u Bavarsku i Neuschwanstein, predlažem da letite do Memmingena (imate jeftine letove sa WizzAirom ili Ryanairom iz brojnih Ex Yu gradova). Od aerodroma hvatate autobus do centra Memmingena (obično je to autobus 810, ali imate tablu sa rasporedom na stanici) i zatim voz (autobuska i željeznička su odmah jedna uz drugu) do Füssena. Imate po dva polaska na svakih sat vremena, s tim što vam preporučujem da hvatate liniju koja imao samo jedno presjedanje u mjestu Buchloe. Instalirajte prije puta aplikaciju njemačke željeznice (DB Bahn) koja će vam dati pregled polazaka, a preko nje možete kupiti i kartu. 



Moja preporuka je da kupite tzv. Bayern ticket, koja vam omogućuje da cijeli dan koristite regionalne i lokalne vozove (osim vozova sa oznakom ICE), kao i autobuse. Cijena je otprilike ista kao i cijena regularne karte, ali ako vas putuje više, onda je veoma isplativo, jer se na cijenu osnovne karte doplaćuje oko 9 eura za svaku dodatnu osobu (do 5 saputnika ukupno). Kada stignete u Füssen, odmah pored željezničke stanice se nalazi autobuska stanica, gdje na svakih sat vremena kreće autobus do sela Hohenschwangau, a vožnja traje svega 10 minuta.

 

Kako i kada kupiti ulaznicu za dvorce Neuschwanstein i Hohenschwangau?

 

Dvorci Neuschwanstein i Hohenschwangau se nalaze na susjednim brežuljcima, te ih je moguće posjetiti u istom danu, mada ja preporučujem da izdvojite dva dana za obilazak, kako biste mogli otići i do vidikovca Marienbrücke, koji je "must see", kao i zbog šetnje pored okolnih jezera koja su predivna. Kartu za dvorac možete kupiti na dva načina, online i u biletarnici u selu Hohenschwangau. Budući da se radi o jednoj od najposjećenijih atrakcija Njemačke, do karte za Neuschwanstein nije jednostavno doći, što sam se i lično uvjerio. Moja preporuka je da ulaznicu kupite online na njihovoj web stranici, najmanje mjesec dana prije puta, jer se rasprodaju munjevitom brzinom (ovo pišem 4. oktobra, a na sajtu su prve dostupne ulaznice tek za 5. novembar). Posjeta dvorcu je moguća isključivo u okviru vođene ture, u više dnevnih termina, a možete birati ture na njemačkom, ture sa audiovodičem ili jednu turu dnevno na engleskom. 



Karte je, kao što rekoh moguće kupiti i u selu Hohenschwangau, ali su redovi čekanja dugi i rizikujete da li će biti ulaznica. S druge strane, za dvorac Hohenschwangau potražnja nije toliko velika, te ulaznicu možete naći u svakom momentu. Od sela do dvorca Neuschwanstein možete stići pješke za oko 40 minuta ili shuttle busom za koji se posebno kupuje karta. Unutrašnjost dvorca, iako nije u potpunosti završena, vrijedna je posjete, a imajte na umu da fotografisanje enterijera nije dozvoljeno. S obzirom da vaša ulaznica ima tačnu satnicu, budite ispred ulaza u dvorac nekih 15 minuta ranije. Ako ste kupili online ulaznicu, možete je sačuvati ili u telefonu ili odštampati, jer ćete za prolazak kroz rampu morati skenirati QR kod.

 

Šta još vidjeti u okolini dvorca?

 

Iako je Neuschwanstein glavna zvijezda ovog kraja, okolina nudi pregršt zanimljivih lokaliteta. Prije svega preporučujem da odvojite dan za Füssen, o kome sam pisao u prethodnom tekstu. Dvorac Hohenschwangau, iako ne toliko fascinantan kao Neuschwanstein, ima predivne vrtove, koji se mogu obići besplatno (barem meni niko nije tražio kartu). Alpsko jezero u selu je predivno za šetnju, vožnju čamca koji možete iznajmiti, ali i za kupanje u ljetnim mjesecima.



Otiđite i do mosta Marienbrücke sa kojeg se pruža fenomenalan pogled na dvorac, ali budite spremni na mogući dug red čekanja (ali relativno brzo se kreće, pa se nemojte obeshrabriti i odustati). U obližnjem naselju Schwangau se nalazi i prelijepa crkva Sv. Coloman, smještena u ravnici iznad koje se uzdiže gorostasna planina Tegelberg do koje se možete popeti žičarom.


No comments:

Powered by Blogger.