Vodič kroz Füssen, Njemačka - šta vidjeti?

September 21, 2023

Na krajnjem jugu Bavarske smjestio se gradić o kome vjerovatno ne biste ni razmišljali u kontekstu turističke posjete, da se svega nekoliko kilometara dalje ne nalazi Neuschwanstein, jedan od najpopularnijih svjetskih dvoraca, kojeg svake godine posjeti preko milion turista. Upravo blizina jednog takvog mjesta stavila je i Füssen na turističku mapu, budući da se većina posjetilaca odlučuje stacionirati upravo ovdje. Od Füssena do Neuschwansteina je moguće doći za svega desetak minuta autobusom ili blizu sat vremena pješačenja, ukoliko poželite istraživati lokalnu prirodu. Neuschwanstein će dobiti poseban tekst, a ovdje sam se želio fokusirati isključivo na Füssen, koji me je i više nego prijatno iznenadio.

 


Sa svega oko 16 hiljada stanovnika, Füssen je mali i možda netipičan bavarski gradić, jer u starom gradu nećete naići na prepoznatljive šarene kuće sa drvenim ramovima poput onih u Rothenburgu ili Bambergu, ali je zato svaka fasada pažljivo oslikana živopisnim motivima iz prirode, religije ili lokalne istorije. Uprkos skromnim dimenzijama, Füssen nudi dovoljno znamenitosti za cjelodnevni obilazak, pa stoga ukoliko namjeravate obilaziti Neuschwanstein, slobodno produžite putovanje za još jedan dan kako biste uživali u ljepotama ovog kraja. Imajte na umu da je smještaj ovdje veoma tražen, te cjenovno nešto viši u odnosu na većinu drugih njemačkih gradova, te vam savjetujem da ga potražite i rezervišete nekoliko mjeseci ranije. U nastavku teksta slijede zanimljive lokacije koje vrijedi obići u Füssenu:

 

 

1. Visoki dvorac

 

Iako većina turista dolazi u ovaj kraj zbog čuvenog Neuschwansteina, Füssen ima još jedan dvorac i to u strogom centru grada. Hohes Schloss (Visoki dvorac), smješten na uzvišenju iznad starog grada, bio je ljetna rezidencija biskupa Augsburga i smatra se jednim od najočuvanijih srednjovjekovnih dvorskih kompleksa u Bavarskoj. Istorija dvorca počinje još u rimskim vremenima kada se na ovom mjestu nalazila utvrda, koja je vremenom porušena, da bi kasnije teren na kome se nalazila prešao u vlasništvo obližnjeg samostana, koji je imao zabranu gradnje sekularnog objekta ili prodaje placa sekularnom plemiću. Nakon smrti posljednjeg muškog člana dinastije Hohenstaufen, kreće borba za ovu lokaciju između biskupa Augsburga i vojvoda Bavarske, te vojvoda Ludwig II započinje ilegalno gradnju dvorca kako bi potvrdio svoju vladavinu nad ovom oblašću.

 


Godine 1292., nakon žestokih rasprava, došlo je do nagodbe u kojoj se vojvoda odriče dvorca i širenja daljih utvrđenja u regiji. Biskup Augsburga je kupio brijeg i dao da se nedovršeni dvorac proširi u sjedište ureda. Biskup Friedrich II von Zollern je temeljito redizajnirao dvorac između 1489. i 1504. godine, a čiji je rezultat vidljiv i danas. Tokom sekularizacije, dvorac u Füssenu je pripao Kraljevini Bavarskoj. Danas se koristi kao poreski ured i muzej. Ljubiteljima umjetnosti je na raspolaganju galerija slika sa bogatom kolekcijom umjetnina iz 15. i 16. vijeka. Preporučujem vam da se popnete do dvorca i obiđete potpuno besplatno njegovo unutrašnje dvorište sa zanimljivo oslikanom fasadom.

 


2. Stari grad

 

Na mjestu gdje se ukrštaju Romantična bavarska staza i Alpska staza, omiljene pješačko-biciklističke rute mnogih Nijemaca, smjestilo se istorijsko jezgro Füssena. Žila kucavica najvišeg bavarskog gradića je ulica Reichenstrasse, sa fotogeničnim oslikanim fasadama, restoranima, trgovinama i hotelima. Iz nje se pruža jedan od najboljih pogleda na Visoki dvorac, te je povezana brojnim uskim prolazima sa okolnim ulicama, u kojima se vrijedi izgubiti jer ćete nenadano naletjeti na pregršt prelijepih detalja koji bi vam lako mogli promaći. Na obodu starog grada se nalazi i šetalište uz rijeku Lech, omeđeno visokim drvoredima i klupama sa kojih se možete diviti mliječno-tirkiznoj boji vode koja teče kroz alpske predjele. Pauzu za šetnju možete napraviti u nekom od lokalnih restorana i, mada je na putovanju uvijek zanimljivo upustiti se u istraživanje lokalne kuhinje, moje simpatije je ovoga puta pokupio italijanski restoran Il Pescatore, iz kojeg nisam izbivao tokom cjelokupnog boravka u Füssenu.

 



3. Opatija Svetog Manga

 

U srcu starog grada, podno Visokog dvorca, smjestio se kompleks nekadašnje Opatije Svetog Manga, posvećene Svetom Magnusu od Füssena. Osnovana je u prvoj polovini 9. vijeka kao vlasnički samostan prinčeva biskupa od Augsburga, a osnivanje nije imalo čisto duhovni, nego više politički karakter, s obzirom na stratešku poziciju Füssena na srednjovjekovnoj alpskoj ruti od Augsburga ka Gornjoj Italiji. Arhitekta Johann Jakob Herkomer uspio je početkom 18. vijeka nepravilne srednjovjekovne opatijske prostorije pretvoriti u simetrično organizovan kompleks zgrada. Transformacija srednjovjekovne bazilike u baroknu crkvu po venecijanskim uzorima trebala je biti arhitektonski simbol štovanja Svetog Magnusa. Cijela crkva predstavlja ogroman relikvijar i po prvi put u južnonjemačkom baroknom graditeljstvu legenda o lokalnom svecu inspiriše niz fresaka kroz cijelu crkvu. Početkom 19. vijeka, usljed sekularizacije, kao posljedice Napoleonovih ratova i drugih događaja proisteklih iz toga, dolazi do disolucije opatije, a 1837. godine bivša opatijska crkva prelazi u vlasništvo parohijske crkve Füssena. U romaničkoj istočnoj kripti možete vidjeti najstariju sačuvanu fresku u Bavarskoj.

 



4. Vodopad na rijeci Lech

 

Osim bogate istorije, Füssen je i mjesto nevjerovatnih prirodnih ljepota, što ga čini idealnim odredištem za posjetioce sa širokim spektrom interesovanja. Ako se iz starog grada zaputite uzvodno rijekom Lech, nakon kraće šetnje ćete stići do nevjerovatnog vodopada, koji se u kaskadama obrušava i nastavlja svoj put kroz uski kanjon ka jezeru Forggensee. Lechfall nije prirodni vodopad, nego je nastao usljed regulacije riječnog korita kako bi se ovo područje zaštitilo od poplava. To ga ne čini ništa manje impresivnim, naročito u mjesecima kada je rijeka bogata vodom, dok se u lavini bezbrojnih kapljica uzdiže sve do mosta odakle mu se mnogi posjetioci dive. Ukoliko pređete most, možete se vratiti nazad u centar grada drugim putem. Ukoliko pak produžite dalje uzvodno, vrlo brzo ćete stići do austrijske granice. Ako ste ikada razmišljali o pješačenju od jedne do druge države, ovo je idealna prilika. Okolina Füssena nudi i mnogobrojne pješačke staze kroz fascinantne predjele bogate šumom i jezerima.

 



5. Dvorci Neuschwanstein i Hohenschwangau

 

I mada sam obećao Neuschwansteinu posvetiti zaseban tekst, neminovno ga je spomenuti kao jednu od atrakcija Füssena, jer je upravo dvorac razlog zašto se rijeke turista svakodnevno slijevaju u ovaj dio Bavarske. Od centra grada do dvorca možete stići desetominutnom vožnjom autobusom ili jednosatnom šetnjom uređenom pješačko-biciklističkom rutom, koja je s razlogom dobila naziv Romantična staza. Neuschwanstein je smješten poviš sela Hohenschwangau, koje krasi i istoimeni dvorac, koji takođe nemojte propustiti. Selo je okruženo šumom i jezerima, tako da ćete ovdje imati sjajne mogućnosti za biciklizam, šetnju, kupanje u jezerima, ali i adrenalinske sportove poput paraglajdinga.

 


Ukoliko vam se dopada ovaj vodič kroz Füssen, preporučujem da pročitate i druge tekstove iz njemačkih gradova o kojima sam pisao na blogu, te na taj način dobijete inspiraciju za neko od svojih budućih putovanja.


No comments:

Powered by Blogger.