Vodič kroz Esslingen, Njemačka - šta vidjeti?

August 02, 2023

Moja misija da zavirim u svaki kutak Njemačke me je ovoga puta odvela do Baden-Württemberga, treće po veličini, od ukupno 16 saveznih pokrajina koje čine ovu državu. Mada moja prva posjeta ovoj regiji datira još iz 2019. godine, kada sam obišao gradiće Friedrichshafen i Lindau na Bodenskom jezeru, tek sada mogu reći da sam bio u prilici da je zaista i upoznam. Proputovanje Baden-Württembergom je trajalo nekoliko dana, a za bazu sam odabrao Esslingen am Neckar zbog dva faktora: ljepota grada i njegov geografski položaj koji se ponajbolje uklapao u raspored mog putovanja, prvenstveno zbog blizine dvorca Lichtenstein, ali i Stuttgarta, koji je ujedno i glavni grad pokrajine.

 


Prije nego što se posvetim znamenitostima Esslingena kojih, vjerovali ili ne, za jedan ne toliko značajan gradić u Njemačkoj, ima prilično, red je da napišem nekoliko uopštenih rečenica o njemu. Neću vas gnjaviti mnogo njegovom burnom istorijom, ali moram da se osvrnem na period Drugog svjetskog rata i onoga što je nakon toga uslijedilo. Za razliku od velikog broja drugih gradova, Esslingen je iz ovog razornog rata izašao sa minimalnim oštećenjima, što znači da je većina srednjovjekovnih građevina koje su i glavni razlog za posjetu gradu, autentična. Po završetku rata, u Esslingen se doselio veliki broj ljudi iz Istočne Njemačke, a interesantno je da ovdje danas živi i nekoliko hiljada doseljenika sa područja bivše Jugoslavije.

 

1. Stara gradska vijećnica

 

Najupečatljivija građevina u starom gradu je svakako Stara gradska vijećnica sa renesansnom fasadom u crvenoj boji. Smještena je na prostranom trgu Rathausplatz, koji je i dobio naziv po njoj. Vijećnica je sagrađena 1422. godine, a iako prednja fasada datira iz nešto kasnijeg perioda, stražnji dio građevine i dalje pokazuje tradicionalnu njemačku arhitekturu sa drvenim gredama. U neposrednoj blizini vijećnice nalazi se određen broj predivih starih kuća sa drvenim okvirom, a posebno je zanimljiv niz takvih kuća na obližnjem Marktplatzu. Najstarija kuća sa drvenim okvirom u Njemačkoj se nalazi upravo u Esslingenu, na adresi Webergasse 8 i datira iz 1266/7. godine. Nasuprot staroj vijećnici nalazi se i zgrada nove vijećnice, veliko zdanje jednostavnijih arhitektonskih elemenata, koje zbog svoje neutralne boje ne privlači veliku pažnju. Na kraju ću spomenuti još samo da je stara vijećnica prikazana i na komemorativnoj novčanici od 0 (nula) eura iz 2018., koja se prodaje kao suvenir.

 


2. Crkva Sv. Dionisa

 

U neposrednoj blizini vijećnice nalazi se monumentalna i pomalo neobična evangelistička Crkva Sv. Dionisa, sagrađena u gotičkom stilu tokom 13. i 14. vijeka. Na ovom mjestu se još u 7. vijeku nalazila Crkva Sv. Vitalija, a sadašnjoj crkvi je prethodila još nekolicina. Međutim, svima im je zajedničko to što su služile kao parohijske crkve Esslingena. Osim po veličanstvenim vitražima, crkva je poznata i po jednom novijem dodatku, a to je most koji pri vrhu spaja njena dva tornja. Ukoliko se pitate zbog čega se na vrhu crkve nalazi most, moram vas razočarati i reći da je ovaj neobičan dodatak proizvod nužde. Sagrađen je s ciljem da se stabilizuje južni toranj, koji se vremenom počeo naginjati. Prilikom instalacije sistema za grijanje tokom 60-ih godina prošlog vijeka, ispod crkve je otkriveno arheološko nalazište sa ostacima ranije crkve, uključujući temelje Crkve Sv. Vitalija, okamenjeni leš osobe koja je preminula od kuge, te srednjovjekovni nakit. Nalazište ispod crkve je pretvoreno u muzej, koji možete posjetiti tokom boravka u Esslingenu.

 


3. Mala Venecija

 

Ukoliko volite gradove poput Strasbourga i Colmara, voljećete i Esslingen. Tokom tzv. Gründerzeit-a, perioda ekonomskog razvoja u 19. vijeku, u Esslingenu je prokopan vodeni kanal kojim se centar grada povezao sa željezničkom stanicom. U današnje vrijeme, kanal više nema ekonomsku ulogu, ali daje ovom dijelu grada poseban šarm, a most Hammerkanalbrücke se smatra spomenikom tehnike. Najfotogeničniji prizor eslinškog kanala ćete uhvatiti sa mosta Agnesbrücke, ali najbolje je da obiđete kompletan krug oko malih ostrva na kanalu i otkrijete neočekivane kadrove grada.

 


4. Gradski tornjevi

 

U širem centru grada ćete naići i na nekolicinu usamljenih tornjeva, koji su ostaci nekadašnjih gradskih zidina. Jedan od njih je Schelztorturm koji se nalazi upravo pored mosta Agnesbrücke. Godine 1989. umjetnik Hubert van der Goltz je na toranj postavio umjetničku instalaciju „Nebeski šetač“, koja prikazuje siluetu čovjeka koji hoda po željeznoj šipki. Drugi značajan toranj je Neckarhaldentor iz 14. vijeka, a smješten je na brdu poviš starog grada i vodi ka vinogradima. Posljednji toranj koji ću spomenuti je Pliensauturm iz 13. vijeka, sagrađen uz most na rijeci Neckar, kako bi se grad zaštitio od susjednog Württemberga.



5. Eslinški dvorac

 

Iako se često naziva dvorcem, utvrda na uzvišenju iznad starog grada to u principu nije, jer u njoj nikada nisu živjeli plemići, nego je predstavljala najsjeverniji dio masivnih odbrambenih zidina Esslingena. Utvrda se po prvi put spominje 1314. godine, a tokom 16. vijeka je proširena i ojačana. Tada je sagrađena i glavna kula, koja je, doduše, tek u 19. vijeku poprimila sadašnji izgled, po uzoru na tornjeve Nirnberškog dvorca. Tokom lijepog vremena, mnogi lokalci i turisti dolaze ovdje kako bi uživali u parku opasanom zidinama, kao i brojnim kulturnim događajima koji se ljeti održavaju. Sa zidina se pruža i sjajan pogled na grad, a do njih možete stići ili kroz vinograde na brežuljku ili stepenicama koje se pružaju duž jednog od zidova utvrde.

 


Pored pet nabrojanih lokacija na koje sam se fokusirao, u Esslingenu se kriju i brojni drugi lokaliteti, građevine i događaji vrijedni posjete. Tako npr. možete posjetiti Merkel bazen, smješten u zgradi podignutoj u Art Nouveau stilu, tokom decembra svratite na Božićni sajam, posjetite gradski muzej, evangelističku crkvu Frauenkirche i sl. Iz Esslingena takođe možete napraviti sjajne izlete do nekih od najljepših dvoraca u Njemačkoj, kao što su Lichtenstein i Hohenzollern, kao i gradova poput Tübingena, Stuttgarta i Heidelberga.


No comments:

Powered by Blogger.