Vodič kroz Colmar i Alsace regiju - šta vidjeti?

June 13, 2023

Vjerovatno ste i sami više puta gledali slike nekog mjesta i govorili sebi kako morate nekada u životu tamo otići. Budući da je moja lista iz godine u godinu sve više rasla, odlučio sam sebi dati oduška, te sam tokom posljednje dvije godine obišao značajan broj upravo takvih lokacija, kojima sam se ranije divio na fotografijama. S obzirom na moju oduševljenost prepoznatljivim drvenim kućama kakve se najčešće mogu vidjeti u Njemačkoj, ne iznenađuje činjenica da sam se na prvi pogled zaljubio u francusku regiju Alsace (Alzas), karakterističnu upravo po takvoj arhitekturi. Ovakav izgled gradova nije slučajnost, budući da je ova regija kroz istoriju šetala između dvije države, da bi 1918. godine i konačno ušla u sastav Francuske.

 


S obzirom da sam za ovo putovanje imao na raspolaganju tri dana (a idealno bi bilo barem 4 ili 5), morao dobro promisliti šta je to što želim da obiđem, jer sve ono što me je zanimalo nije moglo stati u taj vremenski okvir. Za početak sam se, iako teška srca, odrekao Strasbourga (Strazbura), jer je ipak veći grad, a i geografski je udaljeniji od ostalih lokaliteta. Sudbina je, doduše, htjela da zbog kašnjenja leta i vozova završim i u Strasbourgu, ali osim veličanstvene katedrale nisam vidio skoro ništa, tako da tu i prestaje priča o njemu. Kao bazu sam odabrao Colmar (Kolmar), kome sam posvetio jedan cijeli dan, a preostala dva dana sam rasporedio na nekolicinu okolnih sela. Najjednostavniji način da dođete do Colmara jeste avionom za Basel, a zatim autobusom broj 11 do stanice u mjestu St. Louis i onda ostatak puta vozom do Colmara.

 

Šta vidjeti u Colmaru?

 

Colmar (Kolmar) je vjerovatno najpoznatija destinacija Alsace regije i odlična polazna tačka za njen obilazak. Kažu da je najljepši za božićne praznike, kada je veličanstveno okićen, mada sam čuo da se podjednako potrude da ga dekorišu i za Uskrs. Ipak, ja sam želio da ga posjetim isključivo u maju, smatrajući da ću izbjeći nesnosne gužve koje tamo vladaju oko Nove godine, te da ću moći uživati u cjelodnevnoj šetnji po sunčanom vremenu. Mada se gužva definitivno ne može porediti sa onom božićnom, moram priznati da je i u ovo doba godine grad bio krcat turistima. To je učinilo fotografisanje malo izazovnijim, ali opet ta gužva nije eskalirala do tačke neprijatnosti.

 


Kad god odem na neku destinaciju, obično mogu da sastavim decidnu listu stvari koje tamo možete vidjeti. Sa Colmarom to nije slučaj, jer nema mnogo konkretnih stvari za obići, ali su svaka kuća i svaka ulica toliko divne, da prosto morate da prošetate kompletnim centrom grada i upijate te prizore. Za obilazak Colmara je sasvim dovoljan jedan cijeli dan, a najbolje je da se jednostavno prepustite da vas ulice grada same vode. Ipak ću spomenuti par lokacija na koje treba staviti fokus.

 


Prva je takozvana Mala Venecija, koju čine neke od najšarenijih kućica, podignutih uz vodeni kanal, ispresjecan nekolicinom mostova. Najveći broj fotogeničnih prizora Colmara ćete naći upravo ovdje, a osim u ljepoti lokalne arhitekture, možete uživati i u vožnji drvenim čamcima ili ručku u nekom od restorana uz kanal. Jedno od tajnih mjesta za uživanje u Maloj Veneciji ćete otkriti ako se zavučete u ulicu Rue de la Herse, a zatim kroz mali pasaž duž kanala dođete do mosta Pont st-Pierre, koji je ujedno i dobra tačka za fotografisanje (slika ispod).

 


Grand Rue je glavna pješačka ulica u Colmaru, sa kojom se spaja niz manjih uličica čineći mrežu starog grada. U ovom dijelu grada ćete vidjeti i nekolicinu velikih crkava, kao što je Église Saint-Matthieu (protestantska crkva), zatim ušuškani i tihi zeleni trg Place de la Montagne Verte u kome se možete skloniti od gužve, potom šarmantni trg Place de l'Ancienne Douane čije središte krasi Schwendi fontana i sl.

 


Na mjestu gdje se ukrštaju dvije najznačajnije ulice, Grand Rue i Rue des Merchands, nalazi se Koïfhus, istorijska građevina koja je nekada služila kao carinarnica, u kojoj su se oporezivala uvezena i izvezena dobra. Na spoju ove dvije ulice nalazi se i grupa kuća koje su uvijek fenomenalno dekorisane, a naročito tokom Božića. Ako nastavite ulicom Rue des Merchands, naići ćete i na Maison Pfister, jednu od najljepših građevina Colmara, podignutu 1537. godine. Kuća bogatog trgovca je, uprkos svom srednjovjekovnom izgledu, prvi primjerak renesansne arhitekture u gradu. Prepoznaćete je po drvenoj galeriji, oslikanoj fasadi i drvenoj skulpturi koja prikazuje muškarca. U jednoj od ulica ćete vidjeti i repliku čuvenog belgijskog Mannekena Pis-a, koji je u Colmar stigao kao poklon Brisela povodom godišnjice oslobođenja grada. Od originala se razlikuje po tome što ovaj ne "urinira", jer nije priključen na vodovod.

 


I ljubitelji muzeja će naći dovoljno sadržaja za sebe u Colmaru. Neki od najpopularnijih muzeja su Bartholdijev muzej (posvećen životu i radu vajara Augustea Bartholdija), Muzej čokolade, Prirodoslovni muzej, Muzej vina, Dominikanski muzej i drugi. Mada će vas šarena arhitektura stare jezgre Colmara opčiniti, grad ima i drugu, moderniju stranu, koja podsjeća na Pariz ili neke veće francuske gradove. Ukoliko se zaputite ka glavnoj željezničkoj stanici, otkrićete graciozni vodotoranj u Parku Champ-de-Mars, zatim veliko zdanje Ureda opštinske administracije i brojne druge palate, u čiju namjenu nisam pretjerano ulazio.

 


Naposlijetku, ne zaboravite da je upravo Auguste Bartholdi dizajnirao čuveni Kip slobode u New Yorku, da se ne biste iznenadili kada na ulici vidite male trokutaste pločice sa simbolom kipa. I ne samo to, na sjevernom ulazu u grad se nalazi 12 metara visoka replika kipa, smještena unutar kružnog toka, gdje dočekuje posjetioce Colmara. Najbolji način da vidite kip jeste ako se zaputite autobusom do obližnjih sela Riquewihr i Kayserberg, a vozač obično pravi krug oko kipa, kako biste ga mogli sagledati sa svih strana. Ukoliko želite da se slikate sa kipom, onda je najbolje da do njega dođete gradskim autobusom, uz uslov da poranite ujutro, jer je kip na saobraćajno prometnoj lokaciji, pa rizikujete vlastitu bezbjednost.

 


Koja sela u okolini Colmara obići?

 

I dok je Colmar ostavio prijatan utisak na mene, ono što me je zapravo istinski oduševilo i podiglo kvalitet ovog putovanja na znatno viši nivo, jesu okolna sela na Vinskoj ruti. Kada sam tek počeo istraživati Alsace regiju i pripremati se za putovanje, bio sam pomalo izgubljen, jer nisam znao koja su to sela koja važe za najljepša i koja nipošto ne smijem propustiti. Dodatni problem mi je predstavljala činjenica da ih neću stići sve obići i da se moram fokusirati na ono najbolje što regija nudi. Ono što sam otprilike znao prije dolaska, a zaista se i uvjerio da je tako i u praksi, jeste činjenica da ova sela nisu međusobno sjajno povezana javnim prevozom. I dok do svakog sela možete doći iz Colmara autobusom, ako želite obići više sela u danu, to može biti malo komplikovano, ali ne i nemoguće. Imajte u vidu da autobusi iz Colmara do ovih sela ne voze nedjeljom, tako da nedjelju rezervišite za obilazak Colmara, a u toku dana postoji nekoliko polazaka. Satnice polaska su malo čudne, jer npr. imate ujutro dva polaska oko 7 i 8, a sljedeći tek oko pola 12 ili pola 1. Obavezno provjerite kada su vam povratni autobusi, a najbolje informacije ćete dobiti na Google maps ili stranici Rome2Rio. Tokom božićnih praznika, postoje specijalni sezonski autobusi koji voze do različitih sela.

 

1. Riquewihr

 

Obilazak Vinske rute sam započeo posjetom selu Riquewihr (Rikvir), koje se najčešće spominje kao inspiracija za selo u kojem je živjela Belle u Disneyevom crtanom filmu Ljepotica i zvijer. Čini mi se da je ovo selo teritorijalno možda i najmanje od svih koje sam posjetio, ali definitivno jedno od najšarmantnijih. Slično kao u Colmaru, ne postoji mnogo konkretnih stvari za vidjeti, nego je prosto svaka kuća priča za sebe, a svaki prizor vrijedan da krasi razglednicu. Vjerovatno najprepoznatljivija pojedinačna građevina je Dolder Belfry, kameni toranj sa satom. Riquewihr je povezan istom autobuskom linijom sa selima Hunawihr i Ribeauvillé, koja takođe vrijedi posjetiti, a kojih sam se morao odreći u korist narednog sela koje ću pomenuti. Još sjevernije se nalazi i dvorac Koenigsbourg do kojeg možete stići tako što ćete uhvatiti voz iz Colmara za gradić Sélestat, a zatim autobus broj 500 do dvorca.

 


2. Kayserberg

 

Ovo je još jedno selo koje sam želio posjetiti po svaku cijenu, a za tu odlučnost je zaslužna ponajviše jedna presimpatična kućica sa plavim prozorskim kapcima i šiljatim krovom. Naravno, Kayserberg je mnogo više od toga, a ovo selo kroz koje protiče i potok, krase brojne šarene kuće, crkve, pa čak i jedan manji dvorac. Kayserberg, iako se nalazi relativno blizu Riquewhira, nije povezan autobuskom linijom s njim, ali ako se iz Colmara zaputite u Kayserberg, usput možete obići sela Ingersheim i Ammerschwihr




3. Kientzheim

 

S obzirom na moj plan da u istom danu obiđem Riquewihr i Kayserberg, i činjenici da ne postoji direktna autobuska linija od jednog do drugog mjesta, morao sam naći alternativu. Nakon što sam završio s obilaskom Riquewhira, sjeo sam u autobus koji vozi za Colmar, a zatim izašao u selu Bennwihr, koje nije pretjerano interesantno, ali je posljednja stanica na putu od jednog do drugog sela gdje autobus staje, prije nego što skrene za Colmar. Donio sam odluku da ostatak puta prepješačim, što je negdje blizu 5 km ili malo jače od sat vremena hodanja. Iako se jedan manji dio puta mora hodati glavnom cestom, bez trotoara, kod velikog kružnog toka se skreće na biciklističko-pješačku stazu kroz vinograde, gdje ambijent postaje fenomenalan za šetnju. Na tom putu sam prošao kroz dva sela, od kojih je prvo Sigolsheim, u kojem se nisam zadržavao, ali me je zato selo Kientzheim neočekivano oduševilo. Za razliku od drugih sela koja vrve od turista, Kientzheim je skoro pa pust, tako da ćete imati cijelo mjesto samo za sebe. Ukoliko niste raspoloženi za ovu avanturu, Kientzheim možete posjetiti i direktno iz Kayserberga, jer su dva sela udaljena svega dvadesetak minuta pješačenja. Imate moje tople preporuke za ovo mjesto, koje bih definitivno okarakterisao kao otkriće putovanja.

 


4. Eguisheim

 

Za razliku od prethodnih sela smještenih sjeverno od Colmara, Eguisheim (Egishajm) je pozicioniran južno, što znači da ćete za njega morati odvojiti poseban dan. Iako sam od drugih čuo sve najbolje o njemu, moj prvi utisak o Eguisheimu je bio prosječan, jer sam uglavnom viđao jedan te isti kadar sela. Selo je izgrađeno u koncentričnim krugovima, pa ga stoga i obilazite krećući se ukurg. Što sam više šetao, otkrivao sam sve više novih predivnih kadrova, a dolazak do centralnog trga sa fontanom je bio momenat kada sam se potpuno zaljubio u njega. Iako mi je skoro nemoguće da izaberem omiljeno selo u Alsace regiji, moguće je da Eguisheim nosi tu titulu. S obzirom da sam imao peh sa prevozom i prilikom dolaska i povratka, nažalost nisam uspio obići svaki ćošak sela, ali ga najtoplije preporučujem. U blizini Eguisheima nalazi se još nekoliko sela, kao što su Turckheim i Wettolsheim, pa ako baš imate dosta slobodnog vremena, možete posjetiti i njih. 




Preuzimanje fotografija i teksta nije dozvoljeno bez pismene saglasnosti autora.


No comments:

Powered by Blogger.