Park prirode Blidinje - 5 odličnih razloga za posjetu

March 05, 2021

I u ovoj godini sam nastavio obilaziti znamenitosti Bosne i Hercegovine, a jedno od mjesta koja sam dugo želio posjetiti i koje je najzad dočekalo svoj red, jeste park prirode Blidinje. Obuhvata područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana, a zbog svojih geomorfoloških karakteristika, te bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, Blidinje je 1995. godine proglašeno parkom prirode. Ovdje obitava preko 1.500 biljnih vrsta, među kojima više od 200 spada u kategoriju endemskih, subendemskih i reliktnih vrsta. Blidinje omogućava posjetiocima čitav niz aktivnosti, uključujući planinarenje, skijanje, biciklizam, klizanje, branje ljekovitog bilja, proučavanje istorije i sl. Iako sam u proteklih godinu dana obišao mnoga mjesta u svojoj zemlji, Blidinje me je oduševilo na poseban način i definitivno se planiram vratiti na ovo mjesto kako bih ga detaljnije istražio i vidio kroz različite sezone. Ako bih sumirao sve atrakcije parka, mogao bih izdvojiti 5 ključnih razloga zašto treba da posjetite ovo mjesto.

 

1. Blidinjsko jezero

 

Blidinjsko jezero je najveće planinsko, a ujedno i  najveće prirodno jezero u Bosni i Hercegovini, te centralna tačka parka prirode Blidinje, koji po njemu i nosi naziv. Smješteno je na nadmorskoj visini od 1.183 m, a površinom varira od 2,5 do 6 km kvadratnih, u zavisnosti od godišnjeg doba. Najveća dubina jezera iznosi 4,5 metara, iako je prosječne dubine od oko 1 m. Vodom se snabdijeva uglavnom iz padavina, te otapanjem snijega sa okolnih planina, zbog čega mu se u ljetnom periodu značajno smanjuje zapremina. Iako se po postanku smatra prirodnim jezerom, prema starim zapisima je evidentirano da su stočari zatvarali ponore kroz koje je voda otjecala i na taj način omogućili njegovo postojanje tokom cijele godine. Jezero je posebno atraktivno zimi kada se u cjelosti zaledi, što privlači ljubitelje klizanja. Ukoliko se odlučite na ovu aktivnost, svakako budite oprezni.

 


2. Masna Luka

 

Masna Luka predstavlja šumoviti i močvarni usjek u utrobi planine Čvrsnice, u podnožju njenog najvišeg vrha Pločna. Postoji nekoliko verzija priče kako je ovo mjesto dobilo ime. Prema jednoj, nazvano je po lokalnom plamiću iz srednjeg vijeka koji se zvao ili prezivao Mastan. Prema drugoj verziji ime je dobilo po tome što su močvarna tla i vode ovog područja lokalno stanovništvo asocirali na masnoću. U Masnoj Luci se nalazi i samostan sa crkvom Sv. Ilije gromovnika, okružen crnogoričnom šumom. Ovdje raste endemski bjelokori bor munika, a u neposrednoj blizini se nalazi i nekoliko vrela pitke vode, od kojih je najzanimljivije vrelo Jasle, smješteno u podnožju crkve.



 

3. Nekropola stećaka Dugo polje

 

Omeđeno planinskim masivima Čvrsnicom i Vranom, u središtu parka prirode Blidinje smjestilo se u dužini od oko 14 km Dugo polje, gdje su pronađeni brojni dokazi ljudskog prisustva još od praistorije. Najznačajnija znamenitost Dugog polja je nekropola sa oko 150 stećaka, od kojih određen broj ima značajnu stilsku i umjetničku vrijednost. Pretežno su u obliku ploče, sanduka i sarkofaga sa ukrasima poput rozete, krsta, polumjeseca, tordirane vrpce i sl. Posebno su zanimljivi stećci sa ljudskim motivima koji uključuju žensko i mješovito kolo, kao i prizore lova, te jedan stećak sa prikazom mitološke životinje, najvjerovatnije krilatog konja. Nekropola stećaka Dugo polje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a 2016. godine je upisana na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine kao jedna od ukupno 30 nekropola na području BiH i graničnih zemalja koje su zadovoljile kriterijum za kvalifikaciju. Ukoliko čitate ovaj tekst i odlučite se posjetiti ovu ili bilo koju drugu nekropolu stećaka, imajte na umu da se radi o nadgrobnim spomenicima i svojevrsnim umjetničkim djelima, te se prema njima odnosite sa poštovanjem. Nemojte sjediti ili penjati se po spomenicima, naslanjati bicikle i sl. Ukoliko su uspjeli preživjeti tolike vijekove, dopustite da ih dočekaju i nadolazeće generacije.




4. Hajdučka vrata

 

Jedan od najljepših prizora parka prirode Blidinje, smješten na rubu kanjona Diva Grabovica jeste neobična stjenovita formacija prstenastog oblika, nazvana Hajdučka vrata. Nalaze se na 2.000 metara nadmorske visine i omiljeno su odredište planinara i zaljubljenika u prirodu. Sa ovog mjesta se pruža pogled ne samo na kanjon, nego i stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj. Iako je park prirode prelijep zimi, za posjetu Hajdučkim vratima preporučujem period kada se snijeg otopi, zbog lakše pristupačnosti terena, budući da obilazak ovog fenomena zahtijeva nekoliko sati pješačenja po srednje zahtjevnom terenu. Za one sa većom planinarskom ambicijom, predlažem da obiđu Pločno, najviši vrh planine Čvrsnice i srednjih Dinarida, sa nadmorskom visinom od 2.228 metara, do koga se najlakše stiže stazom koja vodi od samostana u Masnoj Luci. Predstavlja izuzetnu atrakciju za planinare, a na odredištu se nalazi i telekomunikacijski objekat u kome se čuva planinarski žig i pod stalnim je nadzorom vojske.

 

Autor: Emir Alomerović (IG: emir_alomerovic)

5. Skijaški centar Risovac

 

Nedaleko od ulaza u park iz pravca Jablanice, na 1.250 metara nadmorske visine, smjestio se sportsko-rekreativni centar Risovac s približno 1.000 metara skijaških staza, prilagođenih skijašima različitih nivoa spremnosti. Stazu opslužuje ski lift četverosjed dužine 575 metra - jedini te vrste u BiH, kapaciteta 1.942 osobe po satu. U neposrednoj blizini se nalazi i dječiji ski lift. Cijene karata su pristupačne, a u ski servisu je, osim iznajmljivanja skijaške opreme, moguće i servisiranje. Kompleks ski centra prostire se na 30.000 m2, a u neposrednoj blizini se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata. Skijaška sezona u Parku počinje sredinom novembra i traje sve do početka marta. 



Ukoliko vam je potreban smještaj tokom posjete Blidinju, u okviru samog parka su dostupni određeni smještajni kapaciteti, a možete odsjesti i u hotelu Jablanica u istoimenom gradiću, nedaleko od Blidinja. To je bio lično moj izbor i ostao sam prijatno iznenađen izgledom i opremljenošću hotela. Za ručak u Jablanici preporučujem restoran Zdrava voda.

No comments:

Powered by Blogger.