Riga - šta posjetiti u prijestonici Latvije/Letonije? (II dio)

Nedavno sam započeo seriju putopisa o Rigi, glavnom gradu Latvije. U prvom postu sam vam dao opšte smjernice o tome kako stići do Rige i kako se snaći, dok sam drugim postom predstavio jedinstvenu staru gradsku jezgru. Vrijeme je da vam dam još podstreka za posjetu ovom fantastičnom gradu. Ovaj put ću se prevashodno pozabaviti nečime po čemu je Riga prepoznatljiva u cijeloj Evropi, a to je Art Nouveau arhitektura. Naime, prijestonica Latvije ima najveću kolekciju Art Nouveau građevina na Starom kontinentu. Pitate se šta je Art Nouveau?
Detalj sa zgrade u ulici Elizabetes 10a

Art Nouveau je stilski pravac u umjetnosti i arhitekturi inspirisan prirodom, koji je imao za cilj promociju umjetnosti kao stila života. Nastao je krajem 19. vijeka, a kulminaciju je doživio početkom 20. vijeka. Art Nouveau je francuski izraz, a ovaj stil je u različitim zemljama poznat pod različitim imenima, pa se tako u Njemačkoj naziva Jugendstil, Floreale ili Liberty u Italiji, Modern Style u Velikoj Britaniji, Modernisimo u Španiji, Coup de fuet ili Velde stil u Belgiji, dok se kod nas ustalio austrijski naziv Secesija.

Ulica Alberta sadrži najveću kolekciju Art Nouveau zgrada
Art Nouveau arhitektura je u Rigi bila veoma popularna krajem 19. i početkom 20. vijeka, budući da je oko 40% građevina tog vremena bilo izgrađeno u ovom stilu. Postoji nekoliko podstilova ovog pravca kao što su eklektički i dekorativni, međutim kada govorimo o Rigi, ubjedljivo najpopularniji je bio tzv. romantični Art Nouveau. 

Ulica Alberta
Jednostavne i moderne forme, ove građevine su ukrašene elementima iz drugih istorijskih stilova i čine jednu trećinu svih građevina u centru Rige. U periodu od 1905. do 1911. godine, latvijski nacionalni romantizam je dostigao svoj vrhunac. Kao podstil Art Nouveau arhitekture, preuzimao je oblike iz tradicionalne arhitekture i kombinovao tradicionalne dekorativne elemente.

Detalj na zgradi u ulici Elizabetes 10a
Ako se pitate zašto se ovolika koncentracije Art Nouveau arhitekture nalazi baš u Rigi, odgovor na pitanje leži u činjenici da se njena popularnost desila baš u vrijeme finansijskog procvata grada i ukidanja zabrane podizanja zidanih građevina izvan gradskih zidina. U srednjem vijeku sve drvene građevine izvan gradskih bedema bi bile sravnjene kako bi se napadačima onemogućio zaklon. Do sredine 19. vijeka, ruske vlasti su konačno shvatile da je ovakav način ratovanja zastario, što je rezultiralo razdobljem nevjerovatne izgradnje i procvata grada.

Balkon zgrade u ulici Alberta
Iako se građevine u ovom stilu mogu naći u širem centru Rige, najljepši primjerci Art Nouveau arhitekture su skoncentrisani u ulici Alberta do koje od Starog grada možete doći i pješke (zaista nije daleko, iako ćete naići i na drugačija mišljenja), tako što ćete iz Kronvalda parka skrenuti u ulicu Strelnieku, a potom u ulicu Alberta. Oko polovine građevina u ovoj ulici projektovao je arhitekt Mikhail Eisenstein. 

Motivi na zgradama
Svakako je bila na mojoj „must see“ listi, ali sam do ove ulice stigao sasvim slučajno još prvi dan boravka, dok sam tražio put od hotela do Starog grada. Malo je reći da sam se oduševio raznolikošću oblika i ukrasa na fasadama. Iako je svaka zgrada bogato ukrašena i jedinstvena, zajedno ipak uspijevaju stvoriti kompaktnu cjelinu koja odolijeva sklonosti prerastanja u kič. Među fasadnim ukrasima su izuzetno prisutni motivi maski, ali i različitih mitoloških bića poput sfingi i zmajeva.

Ulica Alberta u Rigi
U jednoj od zgrada je smješten i Muzej Art Nouveau umjetnosti, ali ga nisam posjetio budući da me uređenje enterijera u ovom stilu ne oduševljava ni približno kao fasade na zgradama. Za one koji su zainteresovani, muzej je otvoren svakim danom osim ponedjeljkom, od 10:00-18:00h. Cijene ulaznica u ljetnom periodu (1. maj – 30. septembar) su 6 eura, a u zimskom (1. oktobar – 30. april) 3,5 eura. Zbog podložnosti promjenama savjetujem vam da se informišete dodatno na službenoj web stranici muzeja.

Jedan od najljepših primjera Art Nouveau arhitekture
Značajan broj Art Nouveau građevina možete sresti i u ulici Elizabetes, ali dvije najimpresivnije među njima su one na broju 10a i 10b. S obzirom da je ulica Elizabetes jedna od najdužih, najlakše ćete ih naći blizu križanja sa ulicom Antonijas, odnosno ako iz ulice Alberta skrenete desno u ulicu Antonijas, a potom iz nje lijevo u ulicu Elizabetes. 

Zgrada u ulici Strelnieku je prestižna Štokholmska škola ekonomije
Plava fasada sa živopisnim izduženim licima i figurom pauna, predstavlja možda i najprepoznatljiviji i najljepši primjer Art Nouveau umjetnosti u Rigi. Moram priznati da sam se malo pomučio dok sam pronašao ovu zgradu jer je izolovana od ostalih značajnih građevina Art Nouveau arhitekture, iako se u principu od ulice Alberta do nje stiže za svega par minuta hoda.

Ulice Elizabetes (gore lijevo i desno) i Alberta (dole lijevo) 
Postoje i mnoge druge zanimljive zgrade koje vrijedi spomenuti. Prva je na adresi Blaumana 28 i riječ je o klasičnoj Art Nouveau zgradi iz 1903. godine ukrašenoj zmajem, vukovima i gargojlima. Još jedna od interesantnih zgrada nalazi se unutar samog Starog grada, u ulici Jauniela. Riječ je masivnoj zgradi žute fasade takođe iz 1903., koja je nakon proglašenja nezavisnosti dugo vremena bila prazna, a onda je pretvorena u hotel. Karakteristična je po ukrasu u obliku ženske glave iznad ulaza

Ulica Alberta br. 9
Sljedeća zanimljiva zgrada sa psom čuvarom na vrhu nalazi se na adresi Škunu 10/12, ali prolaznici je vrlo lako mogu previdjeti jer je ulica uska i nepregledna. Miljenicima teorija zavjere će zapasti za oko i dekoracija u vidu ukršenih šestara i uglomjera koji se najčešće vezuju za masone.

Ulica Alberta br. 9
Ako pažljivo razgledate fasade u ulici Smilšu u Starom gradu, uočit ćete još jednu koja ostavlja bez daha. Prozori na prvom spratu su ukrašeni figurama muškarca i žene koji stoje pokraj drveta, a čitava konstrukcija služi kao potpora doksatu na spratu iznad. Centralni dio zgrade je ukrašen raskošnim reljefom pauna. Nekoliko koraka dalje se nalazi druga fasada vrijedna razgledanja. Ukrašena je gargojlima, kerubinima, licem žene sa sklopljenim očima, te figurama dvaju nagih djevojaka koje drže vijenac – simbol mira i harmonije.

Ulica Elizabetes
Spomenuću još nekoliko značajnih Art Nouveau građevina u Rigi. Na adresi Strelnieku 4a ćete prepoznati velelijepnu zgradu iz 1905. godine sa plavom fasadom u kojoj je trenutno smještena prestižna Štokholmska škola ekonomije. 

Detalji sa zgrada u ulicama Elizabetes i Alberta
Naredna zgrada je na adresi Kaleju 23, a prepoznaćete je po ukrasima u obliku tratinčice i suncu iznad ulaza. Za kraj bih spomenuo još i ulicu Vilandes do koje se stiže iz ulice Elizabetes. Riječ je o mirnoj, slabo prometnoj ulici sa prelijepim fasadama od kojih nažalost mnoge zahtijevaju hitnu restauraciju. Jedna od njih je zgrada na broju 11, sa predivnim ulazom ukrašenim sa dvije ženske figure.

Fasada u ulici Vilandes br. 11
Centar Rige je uvršten na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine, skupa sa svojom Art Nouveau arhitekturom. Art Nouveau građevine se mogu sresti u drugim gradovima Latvije kao što su Liepaja, Jurmala, Daugavapils i drugi.   

Riga (I dio)
Riga (III dio)
Riga (IV dio)

12 comments:

  1. Prelijepe slike. Uživao sam i u prvom dijelu.

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopada, jer i ja sam bio oduševljen fasadama. Uskoro stiže i nastavak gdje ću da se pozabavim parkovima i još nekim interesantnim spomenicima. Što bi rekli, stay tuned. :)

      Delete
  2. Fantastic building and I love the way you have shown us some of the finer details of the facades

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you. I'm glad you like it. You can use a translate option available on blog for more information about Art Nouveau Riga.

      Delete
  3. Beautiful photos of this gorgeous architectural style. Wonderful post!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, I'm glad you enjoyed this post. Keep following me for new stories.

      Delete
  4. Wow so gorgeous. And love the expression on the first photo.

    Kim,USA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, I love first photo too. Facade is amazing with all those lively details.

      Delete
  5. What beautiful buildings Riga has. Your photographs are great.

    ReplyDelete
    Replies
    1. And this is only a part of its amazing architecture. Thank you.

      Delete
  6. Beautiful details on these buildings!

    ReplyDelete
  7. mogu ti reći ovo je moja omiljena tema ... izuzetne su sve ove fasade ... ovaj pravac u umetnosti mnogo volim ...

    ReplyDelete

Powered by Blogger.