Botanički vrt Varšava

Odrastajući uz baku koja je bila veliki zaljubljenik u cvijeće i  aktivan uzgajivač istog, imao sam priliku da se u najranijem djetinjstvu i sam upoznam sa tim magičnim svijetom prirode i doživotno ga zavolim. Prvi put sam u botanički vrt ušao baš sa njom, kada mi je bilo svega četiri godine, i te slike u glavi čuvam evo i poslije skoro četvrt vijeka. U parkovima, među drvećem i biljkama se najljepše i najspokojnije osjećam i rado ih posjećujem. Sticajem okolnosti, nakon posjete botaničkoj bašti u Zagrebu kao klinac, više nisam ušao ni u jednu. Na svojim putovanjima sam posjećivao razne parkove i arboretume, ali za botaničke bašte nisam nalazio prostora, sve do sada.
 
Tulipani
Bergenije

Planirajući put u Varšavu, kroz istraživanje onoga što tamo može i treba da se vidi, naletio sam i na botanički vrt. Rekao sam sebi – e ovaj put ga nećeš mimoići. I održao sam obećanje. Posljednji dan boravka u Varšavi sam odvojio prvenstveno za obilazak Lazienki parka i botaničke bašte koja se nalazi odmah pored. Botanička bašta pripada Univerzitetu u Varšavi, a njena istorija seže u daleku 1818. godinu, kada je ruski car Aleksandar I poklonio „Kraljevski vrt“ poljskoj vladi. 

Došao sam baš u vrijeme tulipana
Narcisi
Svrha je bila da se kreira botanička bašta za Varšavski univerzitet, nakon čega je predata na upravljanje profesoru botanike Michalu Szuberetu. On ju je podijelio u tri dijela: naučni dio posvećen biljnoj sistematici s ciljem da se unaprijede predavanja i rad studenata; pomološki dio sa svrhom obuke budućih voćara i jedan dio namijenjen javnosti.
 
Sase
Nešto što me podsjeća na ciklame
Prema popisu biljaka sačinjenom 1824. godine, vrt je sadržao 11.000 biljnih vrsta (uključujući 1.000 vrsta poljske flore). Nažalost, prosperitet vrta je zaustavljen zbog Novembarskog ustanka, kada je univerzitet zatvoren, a bašta smanjena na 1/3 svoje prvobitne veličine budući da je izgubila svog zaštitnika. Szubert je zamijenjen Ignacyjem Hanuszom, višim vrtlarom koji je doveo vrt do ruba propasti. 1862. godine Jerzy Aleksandrowicz je postao upravnik vrta, te je u narednih šest godina uspio popraviti stanje u vrtu. U nadolazećim vremenima, vrt je doživljavao uspone i padove, u zavisnosti ko je njime upravljao.
 
Perunika ili Iris
I opet tulipani
Februara 1916. godine, vrt je postao dio Varšavskog Univerziteta, a novi upravnik je otpočeo rad na obnovi njegovog naučnog statusa. Trebalo je mnogo vremena da bi se povratio stari sjaj vrta, a posvećena je i značajna pažnja modernizaciji staklenika. Nakon godina rekonstrukcije, vrt se suočio sa novim poteškoćama poput nedostatka sredstava za finansiranje, što je u jednom momentu dovelo i do toga da izgubi naučni status. 1987. Dr Hanna Werblan-Jakubiec je došla na čelo botaničkog vrta i zahvaljujući njenom entuzijazmu i energiji, vrt je ponovo zasjao.
 
Zgrada za koju pretpostavljam da pripada Univerzitetu
Putokazi na poljskom
Ulaz u botanički vrt se nalazi pokraj ulaza u Lazienki park, paralelno sa Alejom Ujazdowskie. Botanički vrt se sastoji iz dvije cjeline – bašte i staklenika, a ulaznice možete kupiti za oboje skupa ili pak samo za baštu bez staklenika.
 
Rododendroni
Labirint od živice
Radno vrijeme bašte se razlikuje u zavisnosti od godišnjeg doba i dana u sedmici, pa tako npr. u periodu od aprila do avgusta radnim danima radi od 09-20h (vikendom od 10-20h), u septembru od 10-18h i oktobru 10-17h svakim danom. Staklenik je otvoren od aprila do septembra od 10-14 srijedom, četvrtkom i petkom, a vikendom od 10-17h (ponedjeljkom i utorkom ne radi). Treba imati na umu da se kiosk za prodaju ulaznica zatvara sat vremena ranije.
 
Planinski vrt
Jezerce u vrtu
Što se tiče cijene ulaznice, ona za odrasle osobe iznosi 10 PLN park + staklenik, odnosno 8 PLN samo za park. Studenti (koji moraju imati neki dokaz o tome), djeca školskog uzrasta i penzioneri plaćaju upola manju cijenu. Psima nije dozvoljen ulazak unutra. Ukoliko imate Warsaw Pass karticu, možete ostvariti dodatne benefite.
 
Vegetacija koja se budi
Fonatana u bašti
Ukoliko niste poznavalac poljskog ili latinskog jezika, budite spremni da se oslonite isključivo na estetski doživljaj vrta, jer ne postoji nijedan naziv na engleskom. Sve, od mape vrta, pa do naziva biljaka je ispisano poljskim, odnosno latinskim jezikom, tako da sam ostao uskraćen za nazive pojedinih biljaka za koje nisam znao kako se zovu.
 
Biljka mesožderka koja se hrani insektima
Mesožderka izbliza
Bašta je podijeljena u 11 cjelina. Prve tri cjeline obuhvataju biljke klasifikovane prema određenoj sistematizaciji, četvrta cjelina je arboretum, a peta planinski vrt. U šestoj cjelini su smještene biljke različitih staništa, sedma je rezervisana za biljke koje imaju svoju privrednu i medicinsku vrijednost, dok se osma bavi biologijom biljaka. Posljednje tri cjeline sadrže ružičnjak, nizijsku floru Poljske i ukrasne biljke.
 
Bazen sa Lotosima
Još jedna neidentifikovana tropska biljka
Pozitivna stvar kod botaničkih vrtova je to što ih možete posjećivati svakog mjeseca, jer će vas uvijek dočekati nove biljke kojima je upravo sezona cvjetanja. Za vrijeme moje posjete vrt je još uvijek djelovao pomalo usnulo, ali neke vrste su bile u punom cvatu. Ipak, ako mene pitate, ljetni period je najbolji za posjetu, prije svega zbog različitih barskih cvjetnica.
 
Bujna vegetacija staklenika
Hoja ili voštani cvijet
Nakon što sam završio sa razgledanjem botaničkog vrta, prešao sam u drugi dio, gdje se nalaze staklenici. Ne znam da li sam neki previdio, ali koliko sam ja vidio i obišao, bilo ih je tri. U prvom se nalaze različite tropske biljke, među kojima sam prepoznao kliviju, biljku mesožderku, lotos, hoju i druge. Staklenici se brzo obilaze, ali vrijede posjete jer ćete vidjeti neke od biljnih vrsta po prvi put.
 
Anturium
Palme iz staklenika 2
U drugom stakleniku se nalaze pretežno palme i banane. Međutim, tu nije kraj. Oduševiće vas zanimljive viseće biljke nježnih, ružičastih cvjetova, kao i anturijumi kakve nikada niste uspjeli uzgojiti kod kuće. 

Heliconia
Pitanje za milion dolara: Koja je ovo biljka?
Postoji i mali odjeljak sa orhidejama, ali nešto nisam stekao utisak da im se pretjerano dopada u ovom stakleniku. Postidjele bi se onih koje ja imam kod kuće i koje niko pretjerano ne njeguje, a opet bujaju kao lude.

Kaktusi
Palme

Posljednji staklenik je rezervisan prvenstveno za kaktuse. Visoki, niski, bodljikavi, čupavi, rascvjetani, bez cvijeta, ma kakve poželite. Obilaskom ovog staklenika sam završio turu kroz botanički vrt, ne žaleći ni jedan potrošeni zlot. Da li vi volite botačničke vrtove i da li ste nekada bili u nekom?

4 comments:

  1. Divno mjesto i pravi pregršt zanimljivih biljaka i detalja. Botanički vrtovi su uvijek fascinantni, a ovaj se čini dosta velik i raznolik.

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, botanički vrtovi su uvijek odlična mjesta za blizak dodir s najboljim od prirode. Vjerujem da ima i ljepših vrtova u većim prijestonicama Evrope, ali i ovaj je zaista jako lijep i prostran.

      Delete
  2. Jako volim botaničke bašte i trudim se da ih posećujem kad god imam prilike. Interesantno mi je to što su nazivi na latinskom i poljskom, nije baš praktično ali je drugačije, što je retkost... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam obično bio prezauzet obilaskom drugih stvari, jer me stvarno dosta toga zanima. A što se pločica sa natpisima tiče, ne bi bilo loše da su ubacili i na engleskom, čisto zbog turista. :)

      Delete

Powered by Blogger.