Vodič kroz Heidelberg, Njemačka - šta vidjeti?

July 04, 2024

Posjeta Njemačkoj je za mene postala neka vrsta tradicije, budući da već neko vrijeme unazad odlazim tamo i po nekoliko puta godišnje kako bih uživao u bajkovitim gradovima, za koje mi se čini da niču kao gljive poslije kiše kad god krenem da uvećavam Google mape. Iako sam do sada posjetio preko trideset njemačkih gradova, čini se da se još uvijek ne nazire kraj mojoj misiji da vidim sve što mi se čini interesantnim na njenoj teritoriji. Ovoga puta sam putovanje započeo u Heidelbergu, koji uživa priličnu turističku popularnost u odnosu na većinu gradova koje biram da posjetim na svojim proputovanjima kroz Njemačku. Interesantno je da sam svega godinu dana ranije sjedio na željezničkoj stanici u Heidelbergu, čekajući konekciju iz Libeka za Memingen, i žalio zbog činjenice što se faktički nalazim u gradu, a nemam kad da ga obiđem. Mada sam znao da ću se nekada vratiti i ispraviti tu kosmičku nepravdu prema sebi, nisam baš očekivao da će se to dogoditi tako brzo.

 


Heidelberg leži na rijeci Neckar i pripada saveznoj državi Baden-Württemberg, a od njegovih 150 hiljada stanovnika, oko četvrtinu čine studenti, što ne treba da vas čudi, jer je Heidelberg sjedište najstarijeg njemačkog univerziteta. Mada impresivan podatak, jedan od najprestižnijih evropskih univerziteta zasigurno nije nešto što će biti glavni motiv vaše posjete ovom gradu. Ta uloga je pripala predivnom starom gradu koji harmonično koegzistira sa rijekom i ozelenjenim brežuljcima, kojima je omeđen. Za obilazak Heidelberga je dovoljan jedan dan, iako bih za upijanje atmosfere grada preporučio barem dva dana. U nastavku ovog teksta slijedi spisak najvažnijih znamenitosti zbog kojih vrijedi dodati Heidelberg na spisak destinacija vrijednih posjete.



 1. Heidelberški zamak

 

Vjerovatno najistaknutija znamenitost Heidelberga su ruševine renesansnog dvorca, smještenog na brežuljku poviš doline rijeke Neckar. Najstariji dijelovi dvorca datiraju iz 13. vijeka, a kroz nadolazeće vijekove je u više navrata nadograđivan, ali je i stradao od posljedica požara izazvanih udarima groma, kao i ratova kojima je ovo područje bilo zahvaćeno. Danas je dvorac djelimično obnovljen, a u dijelu koji je rekonstruisan nalazi se muzej farmacije. Okružen je prostranim parkom i terasama, sa kojih potpuno besplatno možete uživati u pogledu na stari grad i rijeku.

 


Do zamka možete stići na nekoliko načina. Najpraktičniji je uspinjačom koja se nalazi u starom gradu i košta 9 eura, s tim da je u tu cijenu uključen i obilazak unutrašnjosti dvorca. Ukoliko ne planirate obilazak dvorca, nego samo vrtova i terasa, onda do dvorca možete stići dvjema stazama koje se nalaze malo poviš mjesta s kojeg kreće uspinjača. Desna staza je sačinjena od stepenica i malo je zahtjevnija, ali ćete usput moći da zavirite u ušuškana dvorišta prelijepih vila koje su izgrađene podno zamka. Lijeva staza je klasična staza, sa doduše malo većim nagibom, ali je definitivno lakša za uspon. Obilazak unutrašnjosti dvorca je moguć samo uz vođene ture, a uključuje muzej farmacije, imperijalističku dvoranu ukrašenu sačuvanim skulpturama sa izvorne fasade, kao i najveću vinsku bačvu na svijetu, napravljenu 1751. godine, sa visinom od 7 m i širinom 8,5 m. Bačva može da uskladišti 220 hiljada litara vina, a na njenom vrhu je napravljen plesni podijum.


 2. Stari most na rijeci Neckar

 

Pored zamka, stari most na rijeci Neckar je vjerovatno najprepoznatljiviji simbol i najljepši ukras Heidelberga. Sadašnji most, izgrađen od roze pješčara, datira iz 1788. godine i deveti je po redu na ovom mjestu. Most je dug 200 metara i krasi ga Brückentor, ulazna kapija sa dva barokna tornja. Tokom Drugog svjetskog rata, njemačke trupe su raznijele tri luka i dva stuba mosta, koji su po završetku rata rekonstruisani. 



Odmah uz kapiju mosta se nalazi i neobična bronzana skulptura pavijana, postavljena 1979. godine, iako je navodno na mostu kip majmuna postojao još od 15. vijeka. Glava majmuna je oblikovana sa šupljinom u koju turisti mogu uvući glavu i tako se fotografisati. Postoji vjerovanje da skulptura donosi sreću, pa ukoliko protrljate ogledalo koje majmun drži, to će vam donijeti novac. Ukoliko pak protrljate njegove prste, to znači siguran povratak u Heidelberg, a trljanje miša uz statuu majmuna će vam donijeti plodnost.


 3. Hauptstraße

 

Hauptstraße je glavna ulica u starom dijelu grada, dužine oko 1,6 km, što je čini jednom od najdužih pješačkih zona u Evropi. Duž ulice se prostire niz prelijepih zgrada sa renesansnim i baroknim fasadama, u kojima su smještene brojne trgovine i restorani. Iz ove ulice vodi niz manjih bočnih ulica u koje takođe vrijedi zaviriti, jer ćete tamo naići na neke znamenitosti Heidelberga kao što su protestantska Crkva Proviđenja, Jezuitska crkva i barokni vrtovi, smješteni odmah uz nju. Jedna od najljepših građevina, ne samo u ovoj ulici, nego u cijelom gradu, je zgrada  luksuznog Hotela zum Ritter, koju je u 16. vijeku sagradio bogati trgovac tkaninama.




 4. Crkva Svetog Duha

 

Na mjestu gdje se susreću ulica Hauptstraße i Marktplatz, jedan od glavnih gradskih trgova, smjestila se najveća i najznačajnija gradska crkva. Crkva Svetog Duha je građena u periodu između 14. i 16. vijeka u kombinaciji romaničkog i gotičkog stila, a godišnje je posjeti između 1 i 3 miliona ljudi, što je čini jednom od najposjećenijih crkava u Njemačkoj. Ukoliko želite da uživate u 360° pogledu na grad, možete se popeti na zvonik crkve. Ulaz u crkvu je besplatan, dok se uspon na zvonik naplaćuje.

 



 5. Marktplatz, Kornmarkt i Karlsplatz

 

Pored glavne pješačke ulice i niza manjih uličica kojima je premrežen stari grad, nemojte propustiti da obiđete i tri najznačajnija gradska trga. Prvi je Marktplatz, smješten između Crkve Svetog Duha i Gradske vijećnice. Nekada je služio kao mjesto za javna smaknuća, a danas je idilični kutak ispunjen kafićima, u čijim baštama možete potražiti predah od šetnje. Svega nekoliko desetina metara dalje, šetnja ulicom Hauptstraße će vas odvesti do manjeg trga Kornmarkt, na kojem se nalazi stub kuge i odakle se pruža lijep pogled na Heidelberški dvorac. Samo jedan blok zgrada ga dijeli od trga Karlsplatz, koji je najprostraniji od sva tri, a krase ga maketa starog grada, neobična fontana i palme u žardinjerama.




 6. Heidelberški univerzitet

 

Osim što važi za jednu od najistaknutijih turističkih destinacija u zemlji, Heidelberg je i sjedište najstarijeg njemačkog univerziteta, koji uživa prestižan ugled u cijeloj Evropi. Prostorije univerziteta su smještene u nekoliko istaknutih zgrada, od kojih je važno spomenuti Stari univerzitet (Alte Universität), smješten na Univerzitetskom trgu u starom gradu, kao i Univerzitetsku biblioteku, velelijepnu građevinu koja se trenutno renovira (nadam se da će u trenutku vaše posjete biti gotova). Posebna atakcija univerziteta je tzv. Studentkarzer, odnosno studentski zatvor koji je postojao od 1813. do 1914. godine i služio je kao kaznionica za razne prekršaje koje bi počinili studenti. Zatvor u praksi nije bio toliko strašan kao što se čini, jer su studenti svoje kazne, koje su trajale između dvije i četiri sedmice, mogli da odsluže kada su željeli. Takođe, bilo im je dopušteno da odlaze na predavanja i ispite. Neki su čak i namjerno završavali u zatvoru, jer se to smatralo modernim u to vrijeme. Prostorije zatvora su išarane raznim crtežima i grafitima, kao svjedocima vremena koje su studenti proveli zatvoreni. Turistima su za posjetu u okviru zajedničke ulaznice dostupne Skupštinska sala (Alte Aula), Univerzitetski muzej i Studentski zatvor.

 


Za obilazak osnovnih znamenitosti grada dovoljan je jedan dan, dok će posjeta muzejima i univerzitetu iziskivati barem još jedan dodatni dan, kako biste mogli da obiđete sve postepeno, bez velike žurbe. Ukoliko želite produžiti boravak u Heidelbergu, preporučujem da se upustite u istraživanje brojnih pješačkih staza koje vode u prirodu, kojom je grad okružen. Philosophenweg, odnosno Filozofska staza je pješačka staza koja se prostire na brežuljcima na sjevernoj obali rijeke i pruža panoramski pogled na kompletan stari grad, uključujući i dvorac. Ukoliko nastavite pješačiti do vrha Heiligenberga, stići ćete do Thingstätte amfiteatara, izgrađenog tokom nacističkog doba, u vrijeme kratkotrajnog Thingspiel pokreta, koji je u vrijeme otvaranja amfiteatra već izumirao. Danas se amfiteatar najviše koristi 30. aprila za godišnju Valpurginu noć (Walpurgisnacht) gdje se više od 14.000 ljudi zabavlja kroz noć uz igrače s vatrom i žonglere. Ukoliko niste raspoloženi za pješačenje, u gradu možete uživati i krstarenjem na rijeci Majni, u nekom od brodova koji nude takve ture.


Preuzimanje teksta i fotografija nije dozvoljeno bez pismene saglasnosti autora.

No comments:

Powered by Blogger.