Vodič kroz Kutaisi, Gruzija - šta vidjeti?

February 14, 2022

Ukoliko putujete u Gruziju sa naših prostora, vrlo je velika vjerovatnoća da će vaš prvi susret sa ovom zemljom biti grad Kutaisi, na čiji aerodrom slijeće Wizz airov avion iz Budimpešte. Iako je moje krajnje odredište bio Tbilisi, o kome možete čitati više u prethodnom tekstu, nisam htio napustiti Gruziju, a da barem ne zavirim u Kutaisi, drugi grad po značaju i treći po broju stanovnika u državi. Kutaisi možda nije atraktivan kao Tbilisi, ali činjenica da se radi o gradu koji po kontinuitetu života spada među najstarije svjetske gradove, daje dovoljno povoda da se tu zadržite barem dan ili dva.


Najznačajnije atrakcije Kutaisija


Bagrati katedrala

 

Na brdu Ukimerioni, sa panoramskim pogledom na cjelokupan grad, smjestila se Bragrati katedrala, vjerovatno najljepša građevina Kutaisija. Izgrađena je krajem 10. vijeka od strane kralja Bagrata III, koji je ujedinio Gruziju, ali je stradala u osmanskim osvajanjima tokom 17. vijeka. Rekonstrukcija katedrale je započela 1950. godine, a završena 2012. godine. Skupa sa manastirom Gelati, koji se nalazi u blizini Kutaisija, bila je uvrštena na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine, ali je nakon obnove izgubila svoj status, jer se smatralo da rekonstrukcija nije sprovedena adekvatno, čime je narušena autentičnost crkve. Bez obzira na to, ovo je i dalje jedna od najznačajnijih atrakcija grada i „must see“ lokacija ako vas put navede u Kutaisi.

 


Kraljevska četvrt

 

Istorijski centar Kutaisija je nedavno renoviran u skladu sa arhivskim materijalima, u kojima su zabilježeni podaci o njegovom izvornom izgledu. Građevine datiraju iz 18. i 19. vijeka, a četvrt sadrži nekadašnju palatu imerećanskih kraljeva, šest ulica i 38 građevina. Ovo je najbolje mjesto da iskusite šarm Kutaisija, šetajući njegovim ulicama ili ispijajući piće u nekom od lokalnih kafića. U sklopu distrikta se nalazi i Bijeli most, kojeg krasi kip dječaka sa šeširom. S mosta možete posmatrati rijeku Rioni i neobične stjenovite formacije u njenom koritu.

 


Kolhidska fontana

 

Locirana na glavnom trgu Kutaisija, gdje se spajaju neke od najznačajnijih gradskih ulica, smjestila se Kolhidska fontana. Izgled fontane je utemeljen na uvećanim replikama zlatnih artefakata pronađenih u arheološkim iskopavanjima u okolini Kutaisija. Centralnu figuru čine dva zlatna konja, okružena manjim skulpturama žvotinjama. Jedna od figura prikazuje Tamadu, osobu koja je bila zadužena za održavanje zdravice za stolom prilikom supre (tradicionalne gruzijske gozbe) ili vjenčanja. Tokom moje posjete, fontana je bila u fazi održavanja, tako da nisam bio u mogućnosti da je sagledam u njenoj punoj ljepoti.

 


Gruzijski parlament

 

Gruzijski parlament je modernistička građevina nalik na iglu, smještena na periferiji grada. Dizajnirao ju je španski arhitekta Alberto Domingo Cabo, a gradnja je trajala od 2011. do 2012. godine, na mjestu gdje se nekada nalazio spomenik posvećen sovjetskim vojnicima iz Drugog svjetskog rata, koji je za ove potrebe uništen eksplozivom, pri čemu su dvije osobe smrtno stradale nesretnim slučajem. Budući da se smatralo neefikasnim i neisplativim da parlament bude odvojen od ostalih vladinih institucija, čije je sjedište u Tbilisiju, parlament je 2019. godine premješten nazad u glavni grad, a ova građevina je prešla u posjed Ministarstva unutrašnjih poslova.

 


Arhitektura i ulična umjetnost

 

Baš kao i u Tbilisiju, ulice Kutaisija predstavljaju spoj starog i novog, stoga će vas čak i ležerna šetnja, bez konkretnog plana, odvesti na mnoga neobična mjesta. Neke od starih gradskih fasada su prava remek-djela arhitekture, od kojih će vam zastati dah. S druge strane, gradu se nastoji udahnuti novi, urbaniji stil, zbog čega ćete vidjeti i brojne murale, putem kojih su ulični umjetnici iskazali svoju kreativnost.




Šta još posjetiti u Kutaisiju?

 

Restorani – O gruzijskoj lokalnoj hrani sam već pisao u tekstu o Tbilisiju, tako da je većina toga primjenjiva i na Kutaisi, s tim što nerijetko postoje i lokalne verzije tradicionalnih jela. Pošto sam se u Kutaisiju zadržao kraće nego u Tbilisiju, nisam pretjerano istraživao lokalne restorane, ali sam svratio u jedan veoma simpatično uređen po imenu Papavero, a hrana je takođe zadovoljila očekivanja.



Sinagoga – Sinagoga u Kutaisiju je dom najveće jevrejske zajednice u Gruziji, a sagrađena je 1885. godine u jevrejskoj četvrti u ulici Boris Gaponov.

 

Muzeji – U Kutaisiju postoji i nekolicina umjetničkih institucija i muzeja, kao što su Muzej istorije (osnovan 1912. godine i sadrži preko 150 hiljada eksponata uključujući i one koji datiraju u bronzano doba i antiku), Galerija lijepih umjetnosti David Kakabadze (osnovana 1976. godine i sadrži djela gruzijskih umjetnika – slike, skulpture, crteže i sl.) i Nacionalni muzej vojne časti (sadrži predmete vezane za gruzijsku vojnu istoriju, materijale i dokumente koji se odnose na Drugi svjetski rat i sl).

 

 

Izleti u okolini Kutaisija

 

Tskaltubo – jedan od najpoznatijih spa i wellness centara u cijelom Kavkazu, sa toplim mineralnim izvorima. Iako je poznat prvenstveno kao lječilište, meni je ovaj gradić bio interesantan zbog napuštenih luksuznih hotela, zbog kojih ćete imati osjećaj kao da se nalazite u nekoj realističnoj verziji postapokalipse. Ako vas privlače mjesta poput Černobila, Tskaltubo će sigurno biti mjesto koje ne smijete propustiti. Neki od najintrigantnijih napuštenih sanatorijuma su Iveria i Medea.



Manastir Gelati – udaljen oko 11 kilometara od Kutaisija, ovaj manastir iz 12. vijeka je jedino kulturno dobro u okolini grada, uvršteno na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine. Manastir predstavlja ne samo važan centar duhovnosti, nego i obrazovanja, jer je od svog nastanka bio ujedno i akademija.


Manastir Motsameta – okružen rijekom Tskaltsitelom, ovaj manastir datira iz 11. vijeka, iako je prva crkva na ovom mjestu izgrađena još u 8. vijeku. Manastir je sačuvan kroz vijekove zahvaljujući svojoj nepristupačnoj lokaciji.


Sataplia prirodni rezervat – osnovan je 1935. godine, a na lokalitetu su pronađeni ne samo ostaci ljudskih nastambi, nego i oko 200 tragova dinosaurusa, zbog čega ga porede i sa Jurskim parkom. Na lokalitetu se nalazi i 350 metara duga pećina.


Prometejeva špilja – smještena oko 20 km od Kutaisija, predstavlja jednu od najvećih i najinteresantnijih pećina u Evropi. Iskustvo je upotpunjeno igrama boja i klasičnom muzikom, a dužina uređenih staza za posjetioce iznosi 1.5 km. Dodatna opcija je desetominutna vožnja čamcem.


Okatse kanjon – ovaj prirodni fenomen omogućava posjetiocima šetnju rubom kanjona 1 km dugim visećim stazama.


Martvili kanjon – mjesto za ljubitelje prirode, udaljeno oko 50 km od Kutaisija, gdje je moguće uplatiti vožnju čamcem.


Katskhi stub – u pitanju je 40 metara visok prirodni stub od krečnjaka na čijem vrhu su pronađene ruševine srednjovjekovnih crkava i drugih objekata iz 9. ili 10. vijeka. Crkve su nedavno rekonstruisane, i mada nije dozvoljeno penjanje na stub, mjesto je vrijedno posjete.


Ženski manastir Mgvimevi – nalazi se kod grada Čijatura i datira iz 13. vijeka, te ga smatraju remek-djelom sakralne arhitekture, a dijelovi manastira su uklesani u stijene.

No comments:

Powered by Blogger.