Detaljan vodič za ostrvo Ios, Grčka

November 30, 2021

Kada neko spomene Grčku, prva asocijacija, pored Atine, će vam svakako biti neko od njenih brojnih ostrva poput Krita, Santorinija, Mikonosa, Lefkade ili Zakintosa. Iako ne postoji precizan podatak o ukupnom broju grčkih ostrva, njih oko 170 je naseljeno, što znači da već u samom startu imate problem sa izborom destinacije za ljetovanje. Moja najveća želja je definitivno bio Santorini, koji mi se do te mjere dopao, da sam se, svega dva mjeseca nakon prve posjete, poželio vratiti i obići ga što podrobnije. Međutim, budući da Santorini nije poznat po zadivljujućim plažama, naposlijetku sam odlučio u to putovanje uklopiti još jedno ostrvo, kako bih izvukao maksimum iz svog ovogodišnjeg ljetovanja.

 


Kako stići do Iosa?

 

Ispostavilo se da je jedno od najbližih ostrva, koje zadovoljava kriterijum lijepih plaža, bilo Ios (Jos). Moram priznati da ranije nisam čuo za njega, ili ako i jesam, ta spoznaja mi se nije urezala u pamćenje. To možda i ne čudi toliko, ako uzmemo u obzir da je dugo 18 km, široko 10 km, te ima populaciju od svega oko 2000 stanovnika, što ga svrstava u red rjeđe naseljenih ostrva u Grčkoj. S obzirom da Ios nema svoj aerodrom, dolazak je moguć samo trajektom sa nekog od obližnjih ostrva ili vlastitim brodom, ukoliko ste jedan od rijetkih sretnika. Sa Santorinija je na Ios moguće doći u više dnevnih termina, ali raspored i cijene variraju po danima u sedmici, pa tako vožnja u jednom pravcu može da vas košta između 7 i 40 eura, zavisno od prevoznika. Najčešće su rani jutarnji i kasni noćni termini jeftiniji u odnosu na regularne dnevne. Karte je poželjno kupiti dan ranije, naročito u punoj sezoni. Takođe, savjetujem vam da uvijek idete najkasnije predzadnjim terminom, jer sam ja imao peh da mi bude otkazan posljednji dnevni termin (oko 14 h poslijepodne), te sam morao čekati naredni u pola jedan noću.

 


Smještaj i prevoz

 

Kada sam rekao da je Ios rijetko naseljeno mjesto, zaista sam to i mislio. Sva populacija Iosa, a samim time i smještajni kapaciteti locirani su u faktički jedinom naselju ostrva po imenu Chora (Hora), što je uobičajeni naziv za glavno selo na grčkim ostrvima. Pored Chore, jedini urbanizovani dijelovi ostrva su luka i područje oko plaže Mylopotas. Samim time, preporučujem da potražite smještaj u Chori, te da koristite gradski prevoz do plaže, jer nije daleko. Ukoliko vam je baš bitno da ste neposredno uz plažu, onda potražite smještaj kod plaže Mylopotas. Gradski autobus saobraća na otprilike svakih 15 minuta i relativno brzo se stiže od Chore do plaže ili luke, zavisno gdje ste se zaputili. Karte za prevoz su jednokratne, kupuju se u autobusu i u principu nisu skupe. Na ostrvu je moguće iznajmiti i kvadove, koju su praktičan prevoz za one koji žele istražiti udaljene dijelove ostrva do kojih ostrvski autobusi ne voze.

 


Najbolje plaže na Iosu

 

Za razliku od Santorinija, Ios se može podičiti zaista sjajnim plažama, koje su definitivno i glavni razlog zašto da posjetite ovo ostrvo. Slijede neke od najboljih.

 

Mylopotas (Milopotas)

 

Plaža Mylopotas je najveća i najpopularnija plaža na Iosu, udaljena svega nekoliko kilometara od Chore. Isparčana je na više manjih plaža sa različitim mobilijarom, tako da neki dijelovi djeluju otmjenije od drugih, što diktira i cijenu ležaljki, te ih je tako moguće naći već za nekih 7-8 eura za komplet, pa do 20 eura, u zavisnosti od reda i vrste ležaljki. U blizini plaže se nalazi i nekoliko taverni i trgovina, te plažni bar.

 


Kolitsani

 

Kolitsani je manja, divlja plaža, ponajbliža Chori. Na njoj ne postoje ležaljke za iznajmljivanje, niti ćete naći prirodni hlad, pa ukoliko nemate vlastiti suncobran, može biti nezgodna za duže zadržavanje. Takođe, ovu plažu pretežno posjećuju nudisti, ali ako vam sve nabrojano ne smeta, onda preporučujem da je posjetite, jer je more izuzetno čisto i ugodno za kupanje.




Magganari (Manganari)

 

Magganari je jedna od udaljenih plaža ostrva, do koje gradski autobus vozi samo jedanput dnevno (oko podne), te se vraća po putnike nakon nekih 4-5 sati. Plaža je prelijepa i važi za jednu od najčišćih plaža, gdje je 1988. godine snimljen i film Veliko plavetnilo. Ono što je potencijalni problem ove plaže je ograničen broj ležaljki i suncobrana, tako da postoji šansa da ostanete bez njih, što u situaciji gdje nema prirodnog hlada može da vam pokvari ostatak dana. Pored plaže se nalaze dva restorana, a u blizini ima i nekoliko smještajnih kapaciteta, iako je ovaj dio ostrva skoro pa pust. More je na Iosu svuda čisto, ali na ovoj plaži, čistoća vode ima sasvim drugačiju dimenziju.

 


Pored navedenih plaža, postoji ih još nekolicina koje možete obići ukoliko imate vlastiti prevoz, a to su: Tripiti, Manousou, Tris Ekklisies, Papa, Kalamos, Plakes, Agia Theodoti, Plakotos, Kampaki i druge. Neke od ovih plaža su potpuno divlje, dok je na drugima moguće iznajmiti ležaljke.

 

Šta vidjeti i raditi na Iosu?

 

Iako je Ios malo ostrvo, koje preporučujem prvenstveno onima koji žele dobro da se odmore i uživaju u čarima mora i plaže, ovdje ćete ipak naći i dovoljno mogućnosti za sadržajan odmor. Moje preporuke za boravak na Iosu su sljedeće:

 

1. Izgubite se u uskim uličicama Chore

 

Chora je žila kucavica Iosa i čini je bezbroj bijelih kućica načičkanih duž nekoliko brežuljaka. Danju je skoro pusta, dok uveče naglo oživi kada se rijeka turista slije u njene uličice, a lokalni restorani i trgovine otvore svoje vrata posjetiocima. Iako ovdje ne postoji veliki broj restorana, nećete ostati gladni, s tim što je na nekim mjestima preporučljivo unaprijed rezervisati sto. Iako djeluje mirno, Ios nazivaju ostrvom mladih, tako da ćete sigurno pronaći i neko mjesto za dobar provod.

 


2. Posmatrajte zalazak sunca sa nekog od vidikovaca

 

S obzirom da je Chora nikla između dva brežuljka, sa istih se pruža fenomenalan pogled na grad, te se mnogi turisti u predvečerje zapućuju ka vidikovcima sa kojih će posmatrati zalazak sunca. Jedan vidikovac se nalazi poviš crkve Panagia Gremiotissa, dok je drugi smješten na suprotnom brdu, pokraj male bijele crkve. Toplo preporučujem da posjetite oba.



 

3. Prošetajte do starih vjetrenjača

 

Tradicionalne vjetrenjače nisu samo zaštitni znak Mikonosa i Santorinija, nego ih je moguće vidjeti i na Iosu. Smještene su neposredno iznad Chore, te je moguće prošetati do njih. U prošlosti su igrale značajnu ulogu u mljevenju žitarica za lokalno stanovništvo, a vremenom su zaboravljene i prepuštene propadanju. Neke su u međuvremenu obnovljene i danas predstavljaju turističku atrakciju Iosa.

 


4. Posjetite amfiteatar Odiseas Elitis

 

Na prvi pogled biste pomislili da je riječ o antičkoj građevini, ali ovaj amfiteatar je otvoren tek 1997. godine i nazvan po jednom od najpoznatijih savremenih grčkih pjesnika. Ovdje se uglavnom održavaju kulturni događaji na ostrvu, a razlog da ga posjetite su sjajan pogled koji se odavde pruža na pojedine dijelove ostrva, te cool fotografije koje ćete ponijeti kao uspomenu sa Iosa.

 


5. Obiđite arheološka nalazišta i muzej

 

Ios je dom i nekolicine arheoloških lokaliteta, od kojih je najpoznatiji Skaros, nastamba iz ranog bronzanog doba. Skaros je sagrađen u terasama, kako bi slijedio prirodan reljef brda na kome je podignut. O pronađenim artefaktima možete saznati više u arheološkom muzeju u Chori. Još jedan zanimljiv lokalitet na Iosu jeste grob Homera, autora Ilijade i Odiseje, koji je prema legendi sahranjen na Iosu. Razlog zbog čega je odabrao da svoje posljednje dane provede na ovom ostrvu, navodno leži u činjenici što je njegova majka bila sa Iosa.

 


6. Posjetite Crkvu Svetog Mira

 

Kažu da na Iosu postoji 365 crkava, što je teško za povjerovati ako uzmemo slabu naseljenost ostrva, ali kada bolje pogledate njegove brežuljke i bijele kućice Chore, počećete ih ubrzo uočavati, jednu po jednu, pa će vam onda i ta teorija zvučati uvjerljivije. Ukoliko dolazite trajektom na Ios, vjerovatno jedan od prvih prizora koje ćete uočiti jeste Crkva Svetog Mira iznad glavne luke, koja se svojom bjelinom ističe među zemljanim tonovima kamenjara usred kog je sagrađena. Ovo je, pored katedralne crkve u Chori i Crkve Panagia Gremiotissa, ujedno i najveća ostrvska crkva.


Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, preporučujem da pročitate i vodič za Santorini, u kome sam pisao o svim bitnim aspektima posjete ovom ostrvu, uključujući najbolje opcije smještaja, prevoza, izbora destinacije i cijene.

No comments:

Powered by Blogger.